SUA: Importanţi lideri Democraţi şi Republicani cer înarmarea Ucrainei

Florin Diaconu* | 01.09.2014

Pe aceeași temă

În ultima zi a lui august, importante voci din ambele mari partide politice din SUA au cerut, în mod public, ca Washintonul să livreze urgent echipament militar şi arme Ucrainei, pentru a mări astfel şansele acestei ţări în efortul său de a face faţă ofensivelor separatiştilor, susţinuţi pe faţă şi masiv de Federaţia Rusă. Subliniem că, până foarte recent, liderii Democraţi au sprijinit şi apărat poziţia adesea ezitantă a Casei Albe în chestiunea crizei din Ucraina, în timp ce Republicanii au criticat-o constant.

Senatorul Robert Menendez, care este preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Camera superioară a Congresului SUA, a declarat la CNN, la 31 august, că „ar trebui să punem la dispoziţia ucrainienilor acele tipuri de armament defensiv care l-ar face pe Putin să plătească un preţ serios dacă îşi continuă agresiunea”, relatează Reuters. Senbificativ e şi faptul că Menendez, senator Democrat de New Jersey, s-a referit în mod direct la un efort de înarmare rapidă a Ucrainei care să fie făcut, în comun, de întregul Occident – Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO. Până acum, Rusia, care îi susţine în mod deschis pe separatiştii din estul şi sud-estul Ucrainei, a putut exploata cu vădită lejeritate diferenţele substanţiale dintre poziţiile referitoare la Ucraina ale diverşilor actori politici din lumea occidentală.

McCain avertizează: ar putea urma Moldova şi Ţările Baltice

Senatorul Republican John McCain, notoriu pentru poziţiile sale tranşante şi dure în chestiuni de politică externă, a declarat, într-o emisiun e difuzată de CBS: „Pentru numele lui Dumnezeu, chiar nu putem să-i ajutăm pe oamenii aceia să se apere? Ceea ce întâmplă acum nu-i o simplă incursiune. E o invazie!”. McCain a mai declarat, transmite Reuters, şi că, dacă nu e oprită cât mai rapid, Rusia ar putea ameninţa în curând şi alte ţări, cum ar fi Moldova şi Republicile Baltice – Lituania, Letonia şi Estonia.

Şi Mike Rogers, congressman Republican care este acum şeful Comisiei pentru Intelligence din Camera Reprezentanţilor, a declarat la Fox News că o intervenţie americană împotriva expansionismului rusesc este necesară chiar acum. Fiindcă, spunea Rogers, „dacă nu le dăm acum ucrainienilor un ajutor mic dar eficient, vom avea pe cap mai târziu o problemă foarte mare şi extrem de urâtă”. Rogers a mai adăugat că „acum avem şansa să luăm această decizie şi să nu facem aceeaşi greşeală pe care preşedintele Obama a făcut-o în legătură cu Siria”, transmite Reuters.

Putin însuşi catalizează reacţia Occidentului

Corul bipartizan de la Washington, D.C. care cere înarmarea grabnică a Ucrainei a prins un plus semnificativ de contur şi de putere după ce, tot la sfârşitul săptămânii trecute, Putin a declarat public că ar fi cazul ca în Ucraina de Est şi de Sud-Est să apară o „statalitate” nouă (care, credem noi, nu ar putea fi decât un satelit sau vasal al Rusiei).  În aceste condiţii, este posibil ca diverşi actori politici din Occident să devină semnificativ mai puţin concilianţi şi mai puţin ezitanţi în raport cu Rusia. Estimăm însă că o astfel de posibilitate nu este neapărat un fapt iminent, şi nici unul cu o probabilitate de 100%. E posibil ca Putin să mai aibă la îndemână un interval de cel puţin câteva zile, sau poate chiar de câteva săptămâni până în momentul în care Occidentul s-ar putea porni să acţioneze cu rezultate potenţial decisive, în sprijinul Ucrainei, dincolo de care se află, imediat înspre Vest, atât NATO cât şi UE.

* Florin Diaconu este conf. univ. dr. la FSPUB şi Senior Reesearcher la IDR

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22