Extemporal la constiinta

Vlad Modoran | 08.09.2006

Pe aceeași temă

M-am nascut in 1986, iar la Revolutie aveam 3 ani si cateva luni. Din comunismul romanesc nu imi amintesc nimic. Din Revolutia romana - doar cateva imagini: o piata mare, multa lume, eu in brate la tata. Cu alte cuvinte, fac parte dintr-o generatie fara memoria comunismului si a caderii sale, o generatie care nu a avut "bucuria" de a cunoaste in mod constient "paradisul" socialist. Probabil ca unii considera ca nu pot fi interesat de comunism si lustratie, iar altii ca, din cauza varstei, nu am dreptul moral de a-mi spune parerea. Complet gresit. Ma intereseaza subiectul, am studiat aceasta problema si, ca orice cetatean al tarii, pot si am dreptul sa imi exprim o opinie din moment ce traiesc aici si suport si eu consecintele trecutului comunist al Romaniei.

Eu nu consider "dosariada" o vanatoare de vrajitoare. Despre vanatoare de vrajitoare se poate vorbi atunci cand condamni niste nevinovati, or, situatia celor vizati de lustratie este cu totul alta.

Nu cred in mitul turnatorului din datorie sau al Securitatii patrioate. Activistii de partid, ofiterii din Securitate si informatorii lor au participat la instaurarea si mentinerea unei amenintari permanente la adresa tuturor romanilor si nu mi se pare normal sa ne conduca tot ei in democratie. Tocmai de aceea ma dezgusta incercarile diversilor de a fugi de responsabilitati prin prezentarea unor argumente cusute cu ata alba. Sa fie clar: atunci cand vine vorba despre colaborarea cu politia secreta comunista, nu se mai poate vorbi de inocenta, ci doar despre diferite grade ale vinovatiei. Ai colaborat cu Securitatea, atunci ai facut politie politica, indiferent de ce sintagme sunt introduse in legea functionarii CNSAS pentru a scapa diversi cetateni "valorosi" ai patriei. In Securitate nu erau "doar cativa" nemernici care ne terorizau, restul fiind "baietii buni" care isi faceau datoria si ne aparau de inamicii din exterior. Nu trebuie uitat ca Securitatea apara interesele regimului, nu ale Romaniei, principalii sai inamici fiind cei interni.

Lumea se impacienteaza ca, odata aplicata la nivel guvernamental, reforma morala va lasa multe functii de conducere descoperite. Eu refuz sa cred ca in tara asta nu exista oameni capabili care sa ii poata inlocui si despre care nu se stie inca nimic datorita celor care au promovat doar din cauza ca "au avut spatele asigurat" de "baietii cu ochii albastri".

"Dosariada" nu se poate compara cu epurarile comuniste din anii instaurarii "dictaturii proletariatului", indiferent ce vor sa zica avocatii celor vizati. Pe securisti si colaboratorii lor nu ii va arunca nimeni in puscarii si nici nu le vor fi confiscate averile facute dupa 89. Vor fi nevoiti doar sa isi asume trecutul si sa se retraga in cazul in care detin o functie publica. Mai civilizat de atat nu se poate. Sa zica mersi ca s-au putut manifesta 16 ani in voie.

Este imperios necesara lamurirea trecutului (si asumarea responsabilitatilor). O datoram celor care au fost terorizati sau ucisi de regimul comunist. Si

ne-o datoram noua - doar atatia ani de democratie tot de ei am fost condusi.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22