Pe spinarea tigrului

Catalin Avramescu | 08.09.2006

Pe aceeași temă

Stiati ca exista un dosar "Filatelistul"? Asa cum ii indica numele, este despre filatelisti. Unul dintre scopurile Securitatii era acela de a "incadra informativ" acele categorii care ar fi putut fi "atrase in actiuni dusmanoase" impotriva regimului socialist. Datorita contactelor lor cu strainii, grupuri precum cele de filatelisti, radioamatori sau sportivi erau cu deosebire vizate. Acesta e un efect al radacinilor marxiste ale totalitarismului comunist. Pentru marxisti, istoria e rezultatul activitatii claselor profesionale, nu al indivizilor. Sa nu ne miram, asadar, ca, atunci cand va porni avalansa deconspirarilor, intregi categorii vor trebui sa se uite lung in oglinda.

Dar ceea ce se intampla acum nu este inca deconspirarea Securitatii, ci mai degraba o suma de operatiuni punctuale prin care se platesc polite. Nu exista nici o logica normala ce poate explica feliile de dosare servite, din cand in cand, CNSAS-ului. Legea era clara: intai presedintele, apoi senatorii si deputatii, apoi guvernul. Eu sper sa ajungem si la filatelisti, dar mai intai legea cere sa lamurim cine ne conduce. Or, in aceasta privinta nu am aflat mai nimic. Am aflat ca Radu Berceanu are dosar de urmarit si ca Mona Musca a turnat la Securitate. Cam atat. Personaje precum Ion Iliescu sau Teodor Melescanu, care au slujit sistemul cu mai multa osardie decat Ilie Merce, nu au fost deranjate cu nimic.

Aceasta ne arata ca e ceva putred in Dosariada. Eu nu spun sa nu aflam cine au fost turnatorii de rand. Dar ofiterii de Securitate? Si, mai ales, ceilalti. In ciuda a ceea ce se crede, nu dosarele de Securitate sunt cele mai importante din aceasta ecuatie. Nu Securitatea a guvernat aceasta tara sub comunism, nu ea a dat ordinele importante. Securitatea era doar un mijloc. La randul sau, ea era supravegheata si "incadrata". Securitatea romana nu a fost decat clona locala a NKVD-ului sovietic.

Precum in Uniunea Sovietica, in Romania s-a instaurat un regim revolutionar. Scopul sau era instaurarea unei societati noi. Metoda principala a fost distrugerea celei vechi. Aceasta era o sarcina uriasa, de care se ocupau numeroase institutii. Securitatea, cu departamentele sale, era doar una dintre acestea. Tot in slujba acestui proiect profund malefic au lucrat si responsabilii din "educatie", de la "justitie" sau de la "presa". Despre acestia vom afla mai ales atunci cand "dosarele de cadre" vor fi desecretizate. Tot pentru acel regim au lucrat si "diplomatii" epocii. Multi au fost agenti sau ofiteri acoperiti, a caror treaba era sa asigure influenta familiei Ceausescu si sa "zadarniceasca actiunile ostile" ale emigratiei. In aceasta privinta, Serviciul de Informatii Externe (SIE) are o mare raspundere. El trebuie sa clarifice urgent ce agenti au fost preluati si caror ofiteri le-a acordat protectie si conspirativitate in continuare. Tot pentru acest regim au lucrat si departamentele economice si bancare, mai ales cele destinate "operatiunilor speciale". Desecretizarea arhivelor acestora ar permite sa intelegem mai bine rolul si natura unor oficiali ca Theodor Stolojan, Mugur Isarescu sau Nicolae Vacaroiu.

Mai importante chiar decat dosarele Securitatii sunt dosarele de cadre ale PCR. Abia zilele trecute actualul presedinte a spus ceva, oblic, despre posibilitatea ca acestea sa fie desecretizate. Inainte de asta, trebuie insa lamurita raspunderea celor care le-au pitit timp de aproape 20 de ani. Cine a dat ordin ca ele sa fie incarcate in camioane si duse intr-un depozit al Armatei? Sub protectia si la mana cui au stat ele pana acum?

Pentru aproape jumatate de secol, aceasta tara a fost condusa de un grup de conspiratori. Ei au lucrat, cu un grad considerabil de succes, pentru a-si face complici din practic toti membrii societatii. Dar realitatea este ca regimul a ramas, intotdeauna, structurat dupa reteta leninista a miscarii revolutionare: disciplina, centralism si conspirativitate. In inima regimului era un grup ocult, care oficia misterele revolutiei. Conspirativitatea nu a fost inventata de securisti, in "casele conspirative". Ea era practicata inca inainte de preluarea puterii de catre bolsevici. Lenin, Stalin, Zinoviev, Trotki: acestea sunt, toate, pseudonime. "Nume de retea", ca sa folosesc un vocabular mai recent. Tito, Dej, Brucan, Bodnaras, Leonte Rautu, Vasile Luca - la fel.

Adevarata deconspirare va incepe abia atunci cand vom afla numele si faptele acestui grup care a dat ordinele revolutiei sociale si culturale in Romania. Un grup care a avut chiar si Securitatea la dispozitie, ca un instrument. Un grup ale carui legaturi cu Moscova si cu miscarile teroriste si revolutionare sunt bine ascunse inca in arhivele Externelor, ale DIE si ale sectiei de relatii externe a CC al PCR, arhive despre care cei care dirijeaza astazi faramiturile trimise presei nu sufla un cuvant.

Ei isi imagineaza ca procesul poate fi controlat in beneficiul propriu. Asa cum au controlat privatizarile, alegerile sau fondurile "structurale" oferite cu naivitate de catre o Uniune Europeana prea putin dornica sa stie cu cine are de-a face. Dar, de data asta, se insala. Ei ar fi trebuit sa isi aminteasca de acel proverb chinezesc, pe care il repeta si Mao. Nu e foarte dificil sa te urci pe spinarea tigrului si sa-l calaresti. Problema e cum te mai dai jos de acolo.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22