"Pași" prezidențiali și centre de putere

Alexandru Lazescu 26.05.2015
SHARE 5

Cine are acces la cheile de la dulapuri, cine le poate deschide pe unele, lăsându-le închise pe altele, controlează, ca într-un joc de Go, câmpurile esențiale în jocul de putere.

 

O relatare Mediafax despre lansarea la Bookfest a ce­lei de-a doua cărți a președintelui Klaus Io­han­nis, Primul pas, observa ironic că marcăm astfel tre­cerea definitivă de la conceptul de președinte-ju­cător la cel de președintele-scriitor. Cores­pon­den­tul Agerpres își încheie și el relatarea de la fața locului amintindu-ne că e vorba de continuarea pri­mei cărți, Pas cu pas, lansată în decembrie 2014, „bestsellerul absolut al anului 2014, care s-a vân­dut în 130.000 de exemplare“. O parte dintre vo­tan­ții lui Klaus Iohannis nu par să fie însă prea în­cân­tați de hărnicia întru scris a președintelui. Poți vedea asta parcurgând mesajele de pe Face­book, re­țeaua socială pe care șeful statului a ra­portat cu mândrie că a colectat un număr record de like-uri. Alegătorii săi din țară, alături de cei care au stat ore întregi la cozile din străi­nă­tate l-au votat în principal pentru a avea un cen­tru de putere care să fie o contrapondere la Victor Ponta și PSD. Or, până acum, și sunt deja 150 de zile, cel care câș­tigă teren politic este mai degrabă premierul.

 

Însă mai sunt Cotrocenii de astăzi, în epoca post-Băsescu, un centru real de putere? Faptul că d-l Io­hannis nu a fost informat în timp util despre pro­blemele fostului consilier George Scutaru nu es­te tocmai cel mai bun semnal. A pățit asta și Tra­ian Băsescu în legătură cu fratele lui. Dar el era în ul­timele luni de mandat. Și atunci, ne putem în­tre­ba cine are cu adevărat puterea în România? Nu la nivel formal, ci în mod real. Pentru a răspunde, trebuie să plecăm de la o constatare evidentă: aproape că nu există astăzi nimeni în România ca­re să fi ocupat poziții de putere și influență în stat fără niște schelete ascunse în dulap. Iar în cel mai bun caz, acestea sunt rezultatul unor obligații de par­tid sau al unor erori care pot fi interpretate drept abuzuri în serviciu, o încadrare juridică ex­trem de permeabilă. Cine are acces la cheile de la dulapuri, cine le poate deschide pe unele, lă­sân­du-le închise pe altele, controlează, ca într-un joc de Go, câmpurile esențiale în jocul de putere. Ceea ce ne duce cu gândul imediat la acele struc­turi care ar putea fi descrise, în accepțiunea fos­tului director SRI, George Maior, cu trimitere la instituția pe care a condus-o mai bine de opt ani, drept „creierul statului, ochii și urechile sta­tu­lui“. Ochii ca ochii, urechile ca urechile, dar ide­ea că SRI ar putea fi descris drept un creier al sta­tului, iată ceva ce te poate descumpăni.

 

Afirmația a fost făcută cu câteva zile în urmă cu prilejul lansării volumului 25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015. Ce e interesant e că la ma­ni­fes­ta­rea cu pricina a asistat și Iulian Vlad, fostul șef al Securității în regimul Ceaușescu, surprins într-o fotografie stând alături de cel considerat a fi prin­ci­palul factor de putere din SRI, generalul Florian Col­dea. Sigur, la manifestarea cu pricina a fost mul­tă lume, inclusiv ziariști. Însă plasarea generalului Vlad într-un loc privilegiat din sală are, trebuie să recunoaștem, o oa­re­ca­re încărcătură simbolică, deși e poate doar o întâmplare.

 

Despre SRI s-a discutat mult în ultima vreme. Nu atât în legătură cu ame­nin­țările teroriste sau cele cibernetice, ci mai ales cu rolul său în lupta îm­po­tri­va corupției. Intrăm aici pe un te­ri­to­riu complicat. Cei mai mulți dintre cei, de bună-credință, care sprijină vo­cal, adesea chiar într-un mod in­to­lerant fa­ță de opiniile contrare, DNA și SRI, ca instrumente cheie ale luptei an­ti­co­rup­ție, pleacă de la două pre­mi­ze ma­jore. Prima e aceea că folosul aces­tei im­pli­cări active, asanarea me­diului po­li­tic au­tohton impregnat de corupție, este mai mare decât riscurile pe care le generează.

 

Problema e că o gestionare selectivă a „scheletelor“ ne poate duce, dacă nu am și ajuns deja acolo, la o situație în care pe tabla de șah rămâne un singur centru de putere real, și acela ne­trans­parent, celelalte fiind, dacă nu eli­mi­nate, cel puțin timorate. Ar trebui să fie acesta un motiv de îngrijorare? Pro­babil că da. Însă aici este adusă în dis­cuție, la nivelul unor discuții private, cea de-a doua premiză majoră: aceea că, de fapt, americanii, care au un cu­vânt important în SRI și SIE, vor re­ac­ționa dacă astfel de derapaje ar apărea la un moment dat. Însă, din nou, e riscant să vii cu judecăți definitive. Lu­crurile se pot schimba în viitor, în func­ție de dinamica geopolitică.

 

Or, tabloul avansat tot mai apăsat în ultimii ani, acela al unui Occident în de­clin prin comparație cu țări ca Ru­sia și mai ales China, aflate în as­cen­siune glo­bală, nu transmite un semnal toc­mai liniștitor din acest ultim punct de vedere. Și să nu ne închipuim că nu se fac analize pe acest subiect și în in­­teriorul structurilor de forță din stat. De pildă, generalul Vlad este unul din­tre oamenii-cheie în relația României cu China, într-un moment în care pri­n­­cipalul țel strategic al Beijingului este „o lume de-americanizată“ și eli­mi­na­rea unor valori occidentale fun­da­mentale, de la alegerile libere și jus­ti­ție independentă la presa liberă, din repertoriul de instrumente cu care ar trebui să se opereze la nivel global.

 

Fără a supralicita prezența sa la re­cen­ta manifestare organizată de SRI, nu putem totuși evita o întrebare le­gi­ti­mă. Oare chiar știm cum arată în rea­li­tate raportul de forțe din interiorul ser­viciilor secrete între cercurile cu sim­patii americane și cele care ar pre­fera Rusia sau China? Pe moment, pro­babil că prevaleză primele, dar o even­tuală repliere în viitor a Americii din Europa, cuplată cu anumite aran­ja­mente de securitate continentale care să implice și Moscova, scenariu deloc fantezist vehiculat în anumite capitale europene, inclusiv în anumite cercuri influente de la Berlin, ar putea mo­di­fica raportul de forțe.

Comentarii 5

valexandru - 06-03-2015

da, Cotroceniul nu mai este un pol de putere. In Europa nu se stie clar unde este polul de putere. Opinia dvs eset rasfirata pentru ca nu avem un politician de anvergura la Cotroceni care sa dea coordonatele de pro si contra... Inapoi la Basescu , daca vreti sa intelegeti ce politica trebuie facuta si ce fel de opozitie este necesara...

Răspunde

nicolae - 06-02-2015

Din pacate Iohanis este un om politic slab si nepregatit pentru aceasta functie.

Răspunde

Ioan Vlad Nicolau - 05-30-2015

Din nou este greu de inteles cea ce vreti sa spuneti de fapt, cu cele scrise in articolul dumneavoastra! Va incepeti articolul cu un fel de protest impotriva presedintelui care dupa parerea dumneavoastra scrie prea mult si sfirsiti cu prezumtia mascata ca de fapt Rominia in momentul de fata ar fi condusa nu de, Presedinte, Prim ministru si Parlament asa cum este normal sa fie intr-o tara democratica, ci de SRI care are acces la toate dulapurile si sertarele in care sunt ascunse schelete, morti si alte gunoaie tinind de trecut. Si asa cum spuneti, cel care are cheile de la dulapuri si sertare are si acces la pirghiile si balamalele usilor care duc de la hoituri la putere. Citind articolul, are omul senzatia ca informatiile de care dispuneti sunt precise, de netagaduit, provenite din cercuri oculte, inalte si din cale afara de informate si atunci, pe buna dreptate se intreba cititorul dece tot articolul d-a capo al fine este o presupunere sibilinica, in care realitatile sunt inlocuite dibaci cu simboluri ca: dulapuri, schelete, chei, jocuri de go si sah, ca-l dati pe cititor mat, in loc s-o ziceti d-a dreptu, p-ale bune, atragind atentia ca Presedintele scriitor nu prea isi vede de treaba pentru care a fost ales, ca de altfel nici predecesorul, care si ala in loc sa fi fost un Presedinte a fost un jucator. Incet, incet, in trap saltat batind seaua ca sa priceapa iapa, o aduceti din condei de la conducerea suprema la conducerea subterana, de la Ana (Johanis) la Kaiafa (SRI) lasind cititorul sa creada ca de fapt, dupa ce stiti, sau... presupuneti dumneavoastra, tara ar fi condusa de Serviciile de Securitate care au ajuns sa fie vorba domnului Major: ochiii, urechile si creerul statului, mai ales ca detin si cheile de la dulapurile cu cadavre! Cea ce vreau eu sa spun este ca cea ce spuneti dumneavoastra nu sunt noutati. Sunt lucruri pe care le stim cu totii, chiar daca Serviciili au fost si sunt invaluite-n abur des. Este sigur ca in rindurile lor sunt unii care inclina spre Moscova in loc s-o tina oblu catre Statele Unite, dar asta le ramine in sarcina tot lor sa-i descopere pe tradatori si sa-i... indeparteze. Ar fi fost interesant ca dumneavoastra sa dati o solutie tuturor problemelor pe care le revelati, sau macar o directie de urmat in vederea unor remedii rationale si fezabile. Asaa.... articolul pe care-l scrieti ramine tot asa ca si alte articole pe care le-ati mai scris, fara substanta. Adica degeaba! Si pentru ca nu cumva dumneavoastra sau vreun alt eventual preopinent sa creada ca as fi vreun membru ori macar vreun simpatizant SRI sau a mumei din care acesta se nascu Securitatea, trebuie s-o spun ca cel care va comenteaza a avut tatal doisprezece ani in puscariile comuniste si pe chestia asta a fost exmatriculat sase ani din Facultate, motive pentru care nici dumneavoastra si nici altcineva nu poate sa creada caaa as fi fost vreunul... d-aia, simpatizantii! Parol!

Răspunde

BASCA - 05-27-2015

Daca la Riga s-a batut apa in piua si palma amicala pe obrazul dictatorului,e cert ca teama de imprevizibila Rusie e mai mare decat dorinta de a actiona in forta,in acest context scoaterea de la naftalina a dinozaurului securist poate fi citita si in cheia unei noi abordari pe latura de est.Cat despre Ponta si regimul lui cleptoman aplecarea catre lumina de la rasarit este evidenta.Daca UE cedeaza si lasa totul in seama SUA sa vedem ce va face Juncker cand rusii ataca tarile baltice si baza de la Deveselu devine operativa?!

Răspunde

profesoru - 05-26-2015

Cred ca Iohannis vrea sa-l egaleze pe Copos la numarul de carti scrise (pe Becali deja l-a egalat) :) // Ma bucur ca ati inteles pericolul reprezentat declinul relativ al Occidentului fata de China. Dar Occidentul nu e in declin fata de Rusia. Din contra, PIB-ul Rusiei scade. Rusia a pierdut Ucraina (care acum 2 ani se afla in sfera sa de influeta), pastrand doar cateva firimituri. Daca Occidentul nu-si poate impune vointa fata de Rusia (retragerea din Crimea si Donbas, integrarea Ucrainei, Moldovei si Georgiei in UE si NATO) nu inseamna ca Occidentul e in declin fata de Rusia. Inseamna doar ca obiectivele respective nu erau realiste.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22