Răzbunarea mătuşii Tamara

Procesul nu poate fi interpretat ca unul „politic“, deoarece această „condamnare este un mesaj clar privind independenţa justiţiei“. Nu, nu este declaraţia lui Adrian Năstase, a lui Victor Ponta sau Crin Antonescu. Este declaraţia dată de avocatul lui Jacques Chirac, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru un delict comis înainte de a deveni preşedintele Franţei şi de pe urma căruia nu a avut foloase materiale. Alături de starea precară de sănătate a fostului preşedinte, acestea au fost circumstanţele de care au ţinut cont judecătorii francezi.

Andreea Pora 20.12.2011
SHARE 10

Achitarea lui Năstase vesteşte moartea, după grele încercări, e drept, a anticorupţiei.

Procesul nu poate fi interpretat ca unul „politic“, deoarece această „condamnare este un mesaj clar privind independenţa justiţiei“. Nu, nu este declaraţia lui Adrian Năstase, a lui Victor Ponta sau Crin Antonescu. Este declaraţia dată de avocatul lui Jacques Chirac, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru un delict comis înainte de a deveni preşedintele Franţei şi de pe urma căruia nu a avut foloase materiale. Alături de starea precară de sănătate a fostului preşedinte, acestea au fost circumstanţele de care au ţinut cont judecătorii francezi.

Care sunt motivele achitării lui Năstase după 11 ani de la comiterea faptei - Dana Năstase cărând la bancă sacoşa cu 400.000 de euro din milionul, bijuteriile şi tablourile bătrânei afaceriste mătuşi Tamara - nici nu mai contează. Important este mesajul lansat opiniei publice de acest verdict după circul sistematic făcut de PSD în încercarea de a demonstra că nepotul mătuşii este victima politică a lui Băsescu. Din acest mesaj, populaţia înţelege că, dacă te numeşti Adrian Năstase, Ilie Morega, Paul Păcuraru, Monica Ridzi, Dan Păsat, Eugen Bădălan sau Sile Cămătaru, nu există justiţie care să-ţi numere conturile, finii, incompatibilităţile sau contractele cu statul. Decizia achitării are deci o simbolistică aparte, întrucât Năstase a fost perceput drept managerul de succes al corupţiei instituţionalizate. Una care a traversat generaţiile şi guvernele.

În această păguboasă conjunctură, eforturile de reformare a justiţiei, dezgheţul înregistrat în anchetarea puterii, demersurile pentru diferite modificări legislative pălesc şi îşi arată inutilitatea peste timp. Puţinii şi impleticiţii paşi înainte se împotmolesc în clisa sistemului. Să luăm, de exemplu, Legea privind accesul la Înalta Curte, pe care guvernul a fost obligat să-şi asume răspunderea din cauza boicotului propriilor parlamentari. Crede oare cineva că modificarea criteriilor de examinare, contestată de grosul magistraţilor, nu va ajunge în aceeaşi fundătură a „găselniţelor“ (circulă informaţia că judecătorii au găsit formula magică prin care să păcălească până şi repartiţia „aleatorie“ a dosarelor), care să o facă, în practică, inoperabilă? După modelul patentat de alte şi alte concursuri. Care este rezultatul concursurilor de manageri de spitale, de exemplu? Noi clienţi politici, alte produse ale sistemului, aceleaşi incomensurabile găuri negre. Dar Legea răspunderii magistraţilor, recent promovată de Senat şi devenită obiect de contestare la Curtea Constituţională chiar de către ÎCCJ, la cererea aproape unanimă a breslei? Are ea vreo şansă în războiul de gherilă cu magistraţii al căror obiectiv este exact lipsa de răspundere? În loc să se discute hibele reale ale legii (puse foarte bine în evidenţă de judecătoarea Dana Gârbovan, reprezentanta UNJR), de sub argumentul cu rol de detergent al independenţei şi neatârnării justiţiei iese la lumină intenţia de a păstra statu quo-ul.

CSM oscilează haotic între câteva acte de curaj, cum ar fi tăierea pensiilor de serviciu pentru magistraţii acuzaţi de corupţie sau verificarea dosarelor de mare corupţie aflate la Înalta Curte şi multe acte făcute doar pentru protejarea intereselor de clan. Căci ce altceva au însemnat respingerea suspendării din funcţie pe durata anchetei a judecătorilor şi procurorilor ale căror rude sunt urmărite penal sau respingerea interdicţiei ca judecătorii cu rude urmărite penal să nu poată judeca în dosarele respectivului parchet, deşi există o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens? Ca să nu mai discutăm de opoziţia CSM la confiscarea extinsă a averii sau la scoaterea inspecţiei judiciare (a cărei vestită eficienţă face obiectul rapoartelor Comisiei Europene) de sub papucul CSM?

Toate aceste exemple, cărora li se pot adăuga multe altele din istoria relativ recentă, arată că atunci când sistemul se opune sfârşeşte prin a câştiga partida. Din toate măsurile şi legile reformiste (sau, în tot cazul, considerate aşa la vremea respectivă) din perioada 2005-2006, au mai rezistat nealteraţi câţiva dintre procurorii aduşi de Macovei şi ANI, ca instituţie. Paşii înapoi sunt, pe zi ce trece, tot mai mulţi decât cei înainte. Nu e vorba de pesimism, dar achitarea lui Năstase vesteşte moartea, după grele încercări, e drept, a anticorupţiei. Aplauzele politicienilor nu sunt însă unanime. Şi PDL, şi Victor Ponta au de ce să fie trişti. Din acelaşi motiv: lui Victoraş i se pregăteşte ceva. Mătuşa Tamara veghează din spatele achitării. Ar fi singura răzbunare pentru biata anticorupţie. //

TAGS:

Comentarii 10

coco - 01-06-2012

Ponta spune ca : Cel mai bun priministru a fost Nastase !Sant spusele unui procuror . Si acum putina imaginatie .oare aceasta este imaginea lui Ponta ,despre cum trbuie sa fie un priministru?Bai sa fie !

Răspunde

Lazar Cristian - 12-25-2011

Justita este independenta fata de celelalte institutii ale statului,dar este foarte dependenta de PSD.Ma puteti contazice,pe ultimele sentinte date?

Răspunde

GOGAL - 12-22-2011

Invata prima data sa scri corect ,dupa care pupa-ti -va-n saxafoane cu Nastase!!

Răspunde

goagal - 12-20-2011

Daca o intreba-i pe d-na Pora, Iliescu e de vina, nu Basescu.

Răspunde

goagal - 12-20-2011

Sunt țigan din Rahova.Revolutia a trecut pe langa mine chemandu-ma sa-l trimit in Iad pe Ceausescu.(Randurile mele sunt off topic dar e singurul/meu/ mod de a-i transmite d-nei Pora părerea mea cu privire la emisiunea de acum cateva minute de la b1). Pe Ceasca !Tornada ei ducea spre LIBERTATE.N-a strigat nimeni sa vina ,,capitalismul,, oferit (mai apoi) de Rațiu ,Campeanu sau Copos !Mortiii de atunci habar n-aveau de ei !!! SINGURUL cunoscut( de la EUROPA LIBERA sau VOCEA AMERICII, era Iliescu.Carma corabiei Romania era in deriva.Singurul ,,carmaci,, pt acele zile a fost el.,,Inteleptii,, Romaniei(ai d-nei Pora) n-aveau curajul sa țipe din toti bojocii sa fie omorîți comunistii(4000000 de de ,,dușmani,, ai poporului) si securisti, milițienii,etc.Democrația lui Brucan era pe alte meleaguri !A da in iliescu si dupa 22 de ani este SLABICIUNEA unora care(sa venim la zilele noastre),,mor,, de dragul unor oameni de BINE care ne conduc prin asumarea de raspundere la orice Lege impopulară, facand Parlamentul o carpa de sters stiloul d-lui Boc.Mi-as fi dorit o DOAMNA Pora care sa se intrebe dece dl BASESCU(un eminent conducator) umbla cu mainile in buzunare in Parlamentul European, nimeni bagandu-l in seama , ba chiar întorcandu-i spatele.Stiau mortiii din dec. 89 ca au murit degeaba?

Răspunde

yvon - 12-20-2011

de ce nu se procedeaza si la noi in romania,ca in georgia, presedintele sakasvili a demis toata politia georgiana,din cauza coruptiei,sase luni au folosit ofiteri militari,si au scolarizat alti politisti.georgia e singura tara cu politie fara corupti.

Răspunde

Alexandru - 12-20-2011

Inca nu s-a nascut persoana care sa poata face acest lucru.Cel care va fi in masura sa o faca, cu siguranta il va lua si pe Basescu!

Răspunde

gyorgy tozser - 12-20-2011

Adrian Nastase a trecut de multisor de apogeul carierei sale.Si chiar daca traieste cu impresia ca este jucator este,in fond,jucat...Pe propria-i mana.Banuiesc ca-n seara zilei de 12.12.2004 nu asa si-a programat finele anului 2011.Succesul de etapa in cazul matusii Tamara il face doar si mai comic,pe motive de lipsa de barbatie.Comicariile judiciare erau la moda si pe vremea lui Socrate.Sa fim seriosi!Adrian Nastase este in pierdere de cativa ani incoace,dar se mai agita.

Răspunde

gigel - 12-20-2011

In Romania aerul a devenit irespirabil! Ce-i de facut?? Imaginea este dezolanta, toata clasa politica pare la fel. Cum scapam de capusele astea care ne sufoca? Votul nu mai este o solutie, n-a fost niciodata. Pe cine sa alegi? Raul cel mai mic? Iar? Of, Doamne!

Răspunde

digi - 12-20-2011

Ce inseamna sa fii comunist inradacinat ! Oierul Becali a ramas fara valiza in timp ce d-na Nastase a ramas cu cei 400 000 euro. Garda stalinista a lui Ilici Iliescu continua sa blocheze orice incercare de trecere la normal. Poate-i vine ideea lui Basescu sa-i adune si sa-i duca la Bug unde cu siguranta Vanghele va prelua sefia PSD-ului. Achitarea lui Nastase este poate cea mai neplacuta surpriza, in preajma sarbatorilor, si lasa multi romani cu ochii la geam sperand ca mosul exista si odata tot va veni si va face dreptate.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22