Finuții

Pe scurt, suntem o cetate asediată, iar ajutoarele din afară par ineficiente și slabe în raport cu tăria atacului.

Andrei Cornea 02.04.2019
SHARE 13

De același autor

Nici n-a apucat președintele să declanșeze referendumul pe justiție, că ne-am și găsit, destui dintre noi, să fim „finuți“ și să strâmbăm din nasul nostru delicat oengistic ori jurnalistic, ori „anali(s)tic“. Și, cum suntem pricepuți să întoarcem lucrurile mai ales pe dos, când pe față nu rentează, ne-am pus serios să descurajăm și bruma de hotărâre de a merge la referendum pe care unii naivi ar mai putea-o avea. Cât de frumos, cât de pătrunzător și puternic au răsunat argumentele „finuților“! Curios, multe le regăsim și la PSD. Coluziune? O, nu. Dar nici coliziunea așteptată.

Ce spun „finuții“? Mai întâi referendumul e inutil, căci știe toată lumea că parlamentul nu-i obligat să legifereze în acord cu el. Apoi e nedemocratic – eventual în general, dar mai ales e foarte rău să-l organizezi în aceeași zi cu alte alegeri. Se amestecă temele, vai! Marea dezbatere pe probleme europene așteptată de nație cu sufletul la gură va fi perturbată! Comisia de la Veneția a criticat amestecul ăsta. Și, dacă guvernanții nu i-au dat ascultare când au modificat legislația juridică, e cazul ca „noi“ să nu facem ca ei, ci să le arătăm pesediștilor superioritatea noastră morală. Apoi, referendumul e politic: președintele, ce grozăvie!, își face campanie electorală cu el, furând startul campaniei din toamnă. De fapt, utilizează referendumul pentru scopul, o, cât de meschin, de a fi reales. Apoi, ce ne facem dacă referendumul va fi invalidat din lipsă de cvorum, mai ales că PSD va face tot posibilul ca să descurajeze oamenii să vină la vot? Și, se știe, PSD e foarte priceput la fraude și mizerii electorale. Apoi, întrebarea (care la ora la care scriu încă nu se cunoaște)

va fi sigur ori prea abstractă, ori banală, ori, în general, proastă, căci, între noi fie zis, ce poate ieși deștept de la Iohannis? De fapt, referendumul trebuia făcut de mult – acum un an, doi, douăzeci. Atunci, da, l-am fi salutat. Dar acum răul major e făcut, așa că la culcare. Sau la gară.

Argumente bune și frumoase cu toate, inclusiv cel cu gara. Bune și frumoase pentru timpuri mai bune și conducători de alt tip decât Liviu Dragnea. Nepotrivite însă pentru o țară care, fără să fi avut vreodată o democrație solidă, se îndreaptă azi în galop spre un regim autoritar și iliberal, unde statul în întregul lui e pe cale să fie luat ostatic de o clică pe cât de incompetentă, pe atât de coruptă și nedemocratică. Pe scurt, suntem o cetate asediată, iar ajutoarele din afară par ineficiente și slabe în raport cu tăria atacului. Mai e foarte puțin până ca și restul de libertate și de legalitate democratică să fie copleșit. Curând, toate instituțiile publice vor sluji interesele personale ale lui Dragnea. Justiția e deja aproape îngenuncheată, cu Secția specială hăituind-o. (Mă mir că Kövesi n-a ajuns încă la închisoare, dar nu-i timpul pierdut.) Curând, Banca Națională va deveni casa de bani a PSD. Finanțele sunt în haos, politica externă, la pământ. Altminteri, țara prosperă: nu trece săptămâna și auzim despre o deraiere a unui tren.

Firește că Iohannis vrea să profite politic de pe urma referendumului. Și ce dacă? E o crimă? Mai bine am gândi invers: să profite referendumul de pe urma lui Iohannis, care are, totuși, la peste 4 ani de mandat, aproape 40% încredere. De fapt, orice referendum, oricum ar fi ținut, e un act profund politic, deoarece – vorba lui Carl Schmitt, desparte între „prieteni“ și „dușmani“. Că-i un instrument periculos (vezi Brexit-ul) e plauzibil. Dar, din păcate, nu suntem în situația de a ne mai alege mijloacele rezistenței, pur și simplu, fiindcă ele aproape s-au epuizat.

Fără rezultat, fără finalitate referendumul? Da, direct, legislativ, nu va fi un rezultat imediat, dar, în asociere cu un rezultat suficient de bun pentru opoziție la europarlamentare, va avea un efect simbolic și indirect: va marca formal începutul declinului pentru dominația lui Dragnea.

Va anunța înfrângerile decisive din toamnă și din 2020. Va ajuta la strângerea rândurilor opoziției și va slăbi coeziunea PSD-ului. Va încuraja presiunile din partea UE. Vorba lui Churchill, după El Alamein: poate că nu va fi deja „începutul sfârșitului“, dar sigur va fi „sfârșitul începutului“.

Știu foarte bine că șansele ca referendumul să eșueze din lipsă de cvorum sunt destul de mari, iar, dacă „finuții“ noștri vor continua că cârcotească, vom avea o profeție care se auto-îndeplinește. Dar e momentul să avem curaj. Acum, fiindcă mai târziu va fi de prisos. E deja prea târziu? Dar abia acum referendumul cade împreună cu niște alegeri, putându-se astfel susține reciproc și mări participarea, prin exacerbarea tensiunilor și a dramatismului. Vai de noi, vor striga „finuții“, dumneata vrei să mărești tensiunea socială, și așa mare, să sapi și mai adânc falia din societate? Da, vreau. Fiindcă nu-i chip altminteri ca oamenii să iasă la vot în număr suficient. Nu-i chip altminteri să-și lase deoparte comoditatea, lenea de a gândi, lașitatea, fatalismul.

„Finuții“ însă se vor încrunta, ne vor certa aspru și vor zice: ăsta nu-i curaj, ci nesăbuință. Distincție perfect rezonabilă, desigur. Noi însă nu ne mai permitem, în vremurile astea, când acoperișul casei noastre aproape a fost luat de furtună, să distingem în plan academic și rezonabil. Nu mai suntem „finuți“. Ne-am făcut, ba ei ne-au făcut „talibani“.

Comentarii 9

Cetățean responsabil - 04-13-2019

Finuții. Inițial am crezut că-i vorba de corupți după logica fin – persoană considerată în raport cu nașii săi (de botez sau de cununie). Când colo este vorba de delicați. Consider că dacă titlul ar fi fost Delicații nu ar fi existat confuzii. Articolul este bla bla bla ala bala portocala. „(Mă mir că Kövesi n-a ajuns încă la închisoare, dar nu-i timpul pierdut.)” Deci implicit recunoașteți că legile justiției nu sunt atât de drastice cum insinuați, din moment ce lui Kövesi nu i s-a aplicat legea talionului și nu a fost încătușată și prezentată la televiziuni drept vedetă încătușată. Ceea ce lui Dragnea nu i se permite, i se poate permite lui Iohannis. Iohannis poate fura. I se permite să fure startul, de cum asta nu ar fi tot fraudă? „Și, se știe, PSD e foarte priceput la fraude și mizerii electorale.” Ce noroc pe PSD că la ultimele alegeri nu era la putere, neputând să le imputați „fraude și mizerii electorale.” De când sunt la putere au avut parte de nenumărate „mizerii postelectorale”. Acum sunt la putere și dacă vor câștiga alegerile mai mult ca sigur că li se vor imputa „fraudarea alegerilor”. „Bune și frumoase pentru timpuri mai bune și conducători de alt tip decât Liviu Dragnea.” Zău!!! De ce nu „Bune și frumoase pentru timpuri mai bune și conducători de alt tip decât Liviu Dragnea și Klaus W Iohannis”. Așa ar fi corect. Fără Dragnea în coaste oare unde ar fi ajuns Iohannis? Vom putea afla cândva? Sunteți „talibani”, radicalizați nu de acum, proveniți din Delicați, ci încă de la apariția PSD-ului. Justiția nu a avut și încă nu are anticorpii necesari pentru a se apăra de indivizi corupți și plini de zel din propria structură. Cei înlăturați din magistratură au fost demascați de alte structuri, persoane din afara justiției.

Răspunde

Eugenia - 04-09-2019

Culmea "finutismului" : http://www.contributors.ro/societatelife/ce-a-fost-tac-tu-%C8%99i-ce-ai-facut-in-ultmii-75-de-ani/ cu comentarii cu tot. Sa-ti vina sa te urci pe pereti !

Răspunde

Cititor - 04-09-2019

Aveți dreptate, dle Cornea. Dar, dacă am fost forțați să ne talibanizăm, e oare bine să o și trâmbițăm în gura mare? Nu primesc cei care ne-au adus aici o nemeritată satisfacție? Poate e mai bine că finuții despre care vorbiți mimează obiectivitatea sau cu adevărat o practică. Oricum, nu cred că vorbele lor vor influența prea mulți oameni. Întrebarea sau întrebările este/sunt cheia mobilizării la vot, nu analizele sau comentariile. Este în stare președinția, președintele și oamenii care îl sfătuiesc să găsească întrebarea mobilizatoare? Ar fi putut iniția un brainstorming pentru cei interesați să participe. S-a văzut că imaginația și inteligența simplilor cetățeni sunt mai vii și mai eficiente. Ca să nu mai vorbim despre priza la realitate. (E foarte adevărat că referendumul făcut mai devreme ar fi putut frâna din timp efervescența și siguranța coaliției de la guvernare. Că amânarea sa s-a datorat unui calcul electoral al președintelui, nehotărârii sale, dezinteresului său sau oricărui alt motiv nu prea mai are importanță acum ... Nimeni (și nimic) nu e perfect.)

Răspunde

marian - 04-08-2019

Da, magnifica, geniala, brilianta pledoarie! Tocmai m-ati convins sa merg la vot si sa scriu mare cu markerul pe buletin "parlament 300" si stampila alaturi.

Răspunde

Lie Ciocarlie - 04-03-2019

Un titlu prea bland. Un huligan care ii spune lui Sora (pe care nu il simpatizez , dar!) om de peste o suta de ani, "sa mori tu?" gen CTP critica referendumul la Digi prefacandu-se ca o apara pe Kovesi.

Răspunde

BASCA - 04-03-2019

Finutii,delicatii,miserupistii si fandositii de tot felul nu sunt la PSD,astia sunt tractoristi dogmatici.Intrebarea nucleara unde-i,ma duc la sectie si fara ea,dar unde-i?

Răspunde

Joaquin Murieta - 04-02-2019

Lasatzi orice sperantza voi cei care inca nu atzi plecat din Romania !

Răspunde

Gladiatorul - 04-02-2019

Excepțional. Magnific. Ați cuprins toata panica din societate. Vă mulțumesc, domnule Cornea şi sper ca românii să înțeleagă mesajul dumneavoastră tulburător dar înflăcărat.

Răspunde

stancuta - 04-02-2019

Dumneavoastra domnule Cornea realizati ca cea mai puternica arma in acest asediu este chiar Presedintele Romaniei. Eu unul voi merge la vot in numele sau. Ieri Presedintele ne-a transmis chemarea la arme.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22