Ponta şi Mang

Andrei Cornea 15.05.2012
SHARE 16

Deja, în cazul Ioan Mang, mingea e la primul ministru: îl va demite sau nu din funcția de ministru al Educației pe un om împotriva căruia acuzațiile de plagiat au devenit copleșitoare? La ora la care scriu – nu am răspunsul. Decizia pare costisitoare politic în oricare dintre alternative, generând astfel prima criză a noului Cabinet Ponta. Dacă îl va demite, va fi pentru a doua oară în două săptămâni când ceea ce propune premierul pentru fotoliul Educației se dovedește a fi o persoană nu numai extrem de suspectă profesional, dar și incapabilă să răspundă convingător acuzațiilor de comportament moral nedemn. Demiterea va fi interpretată drept o recunoaștere tacită a incapacității sistematice a primului ministru de a-și alege membrii Cabinetului său după alte criterii decât acelea ale baronilor PSD și PNL, ale clanurilor locale sudate de interesul de a conserva poziții economic avantajoase în sistem. Opinia publică și adversarii politici ar fi încurajați să atace atunci și alte numiri ministeriale neînțelepte. Principiul că cine a greșit deja de două ori are toate șansele să greșească și în continuare se va aplica în acest caz și va afecta serios credibilitatea Cabinetului abia intrat în funcție. Dar, cel mai grav, poziția primului ministru ar putea fi contestată în partid, deoarece, în mod evident, domnul Ioan Mang are susținerea unor baroni locali. Aruncându-l la „groapa cu lei“ a opiniei publice indignate, primul ministru va fi acuzat cu siguranță de acești baroni de slăbiciune și de cedare dinaintea dușmanilor – acuzație cu atât mai plauzibilă cu cât tocmai Emil Boc a fost acela care, dacă nu a inițiat scandalul plagiatului, a intervenit direct în denunțarea plagiatelor ministrului. Pe termen mai lung, poziția lui Victor Ponta și a PSD va fi slăbită în jocul de putere și influență în raport cu PNL și Crin Antonescu, a cărui reputație de „dur“ va ieși întărită.

Păstrarea ministrului ar reprezenta însă un gest mult mai costisitor politic, deoarece ar semnala, fără putință de îndoială, capitularea rapidă lui Victor Ponta dinaintea clanurilor universitare din public și privat, care au susținerea PSD. Iar aceasta cu atât mai mult cu cât dovezile împotriva ministrului sunt masive, iar încercările acestuia de a se apăra – invocând un complot obscur împotriva sa și a PSD din partea fostei puteri – sunt ridicole. Chiar aceste încercări ar fi trebuit să-l convingă pe Victor Ponta că ministrul său trebuie demis: cum poți invoca abia acum un complot care acum opt sau nouă ani ar fi încercat să te discrediteze cu articole plagiate trimise la reviste științifice? De ce n-a vorbit d-l Mang în tot acest timp? De ce n-a protestat când anumite reviste, precum cea a Universității din Craiova, i-au atribuit – în mod fals, zice domnia sa – articole plagiate după autori străini?

N-a știut? Puțin probabil. Oricum, o asemenea „ignoranță“ e suspectă pentru un ministru. Apoi, cine voia pe atunci să-l discrediteze pe d-l Mang și de ce tocmai atunci, când ministrul nu era ministru și nici nu dădea semne urgente că ar urma să devină, când guverna Adrian Năstase etc.? Avea acel cineva puteri de clarviziune, pregătind terenul pentru o campanie calomnioasă de viitor? Nici măcar „oculta internațională“, despre care a început să se vorbească din nou, pe la colțuri, în ultimele săptămâni, nu are astfel de puteri. De îndată ce a devenit limpede (data revistei craiovene, apărută și pe hârtie, de exemplu) că articolele plagiate, purtând numele ministrului și al soției sale, nu au fost confecționate acum, ci cu mulți ani în urmă, ministrul trebuia să demisioneze sau să fie demis. Reputația sa de om de știință și de cetățean integru era grav atinsă și nu mai avea dreptul moral să rămână într-un Cabinet care a fost declarat a fi „cel mai cinstit de 22 de ani“.

Mi se pare destul de grav că, în această situație, d-l Ponta a încercat să câștige timp, cerând Academiei Române să se pronunțe asupra cazului. Dincolo de faptul că Academia Română nu are astfel de atribuții (spre deosebire de Comisia de Etică a MECT) și că orice comisie nu poate decât constata că unele articole sunt copii aproape fidele ale altor articole (ceea ce poate face și un copil de șapte ani), ministrul Mang însuși a aruncat în ridicol cererea lui Victor Ponta, atunci când a recunoscut că toate articole sunt plagiate, doar că, în pofida semnăturii sale, a soției și a unui colaborator, nu el le-ar fi scris. În cazul acesta, teoretic cel puțin, primul ministru ar fi trebuit să sesizeze Parchetul, și nu Academia Română! Nu numai că prin această cerere inutilă și absurdă (asupra căreia nu a revenit imediat) Victor Ponta dă de înțeles că tergiversarea și ascunderea gunoiului sub preș sunt singurele soluții pe care le-a găsit, dar și semnalează o periculoasă lipsă de inteligență politică. În acest sens, părând în continuare că nu înțelege despre ce e vorba, într-un interviu dat duminică, el a încercat să relativizeze cazul Mang, afirmând că orice nominalizare ar face la Educație, aceasta ar fi „o țintă“.

De fapt, ceea ce a reușit Victor Ponta cu cele două nominalizări nefericite la Educație a fost să pună serios pe gânduri opinia publică – chiar aceea nu neapărat ostilă actualei guvernări USL - și mai ales opinia publică academică. A sugerat că nu-i pasă de competență, de calitatea profesională și morală a oamenilor pe care îi numește. Mai rău, a părut a arăta că, într-adevăr, nu are nimic împotriva unei „restaurații“ în domeniul educației. Premierul ar trebui să înțeleagă, fie și în al 12-lea ceas, că majoritatea opiniei publice academice serioase și competente (fiindcă există și așa ceva în România) consideră Legea Funeriu – cu toate defectele unei aplicări uneori pripite – nu numai binevenită, dar și indispensabilă. (Că ea s-a datorat mai ales presiunilor lui Traian Băsescu și mult mai puțin PDL-ului e o altă poveste.)

Clasificarea universităților, incompatibilitățile la nivelul conducerii lor, sistemul mai exigent de acordare a titlurilor universitare, bacalaureatul fără fraudă de masă sunt câștiguri fundamentale ale societății românești, așa cum sunt și libertatea presei sau de conștiință. Nimeni de acum înainte nu ar trebui să pună în discuție aceste câștiguri esențiale (chiar dacă aplicarea exactă rămâne de discutat), fie și sub forma abia mascată a nominalizării în funcții-cheie a unor personaje ale căror interese fundamentale merg evident împotriva înnoirilor respective.

Cred că, la nici două săptămâni de la accederea la guvernare, Victor Ponta este la o cumpănă: el trebuie să demonstreze, și urgent, dacă înțelege atât așteptările opiniei publice, cât și necesitățile României sau dacă nu este decât portavocea baronilor PSD. Mai are o șansă – poate ultima – de a fi un lider, și nu o marionetă. Dar și comunitatea academică are de demonstrat ceva: că atașamentul său pentru valorile competenței profesionale și onestității este autentic, și nu doar o vorbă în vânt. //

TAGS:

Comentarii 16

Pont(e)aza si berea !? - 05-20-2012

Exista o singura parte proasta. Fara sprijinul amatorilor de bere USL-ul va perde alegerile din toamna. Ma bucur totusi ca aceasta coalitie are curajul necesar pentru a promova masurile de redresare economica pe care nu a putut sa le domnul Basescu. Inceputul e promitator. Daca vor baga o taxa si pe ascultatul manelelor ii vom concura pe americani in programul spatial. Inca o taxa pe mancatul semintelor va aduce bani pentru finalizarea autostrazilor. Dan Diaconescu va fi uitat definitiv si va fi trimis sa o caute iar pe Elodia, pentru ca guvernul Ponta va da el insusi la tot cartierul cate o casa si 30 000 euro. Cred ca domnul actual presedinte isi varsa amarul intr-un pahar de vodca fara alcool, plangand de ciuda ca el nu a fost in stare sa faca acest sacrificiu atat de necesar. Sa inchinam si noi un pahar de bere scumpa in cinstea acestui guvern genial !

Răspunde

Stop electing idiots !!! - 05-20-2012

Dupa tanti Corina Dumitrescu, aia care a studiat pe coclaurile de la Standford, guvernul-minune l-a pus ministru pe un nene pe nume Mang. Lui nenea asta i se mai spune si profesorul xerox, pentru ca el copiaza tot ce prinde. Dupa ce a iesit un scandal international pe motiv de plagiat, s-a facut un nou concurs de ministri si a iesit unul nou, Liviu Pop. Acest nou nene de la ministerrul educatiei e vestit pentru ca nu stie cum se scrie numele lui Anghel Saligny, si pentru haiosul lui C.V.

Răspunde

delawar - 05-20-2012

Indiferent care e partidul politic de la putere, cred ca numirea ministrului educatiei are loc in urma unui concurs de incompetenta. Parca vad cum stau in grup, cu manutele pe sus si striga catre primul ministru : -Alegeti-ma pe mine, ca eu sunt mai tampit ! -Ba nu, ca eu am copiat mai mult si nu stiu nici macar gramatica ! -Io sunt cel mai tampit, ca nu stiu nici macar sa copiez ! Dupa ce ii audiaza pe toti tampitii, primul ministru alege pe cel mai prost dintre ei pentru functia care oricum nu conteaza prea mult, aceea de ministru al educatiei. Nu o sa ii pomenesc pe toti idiotii care au fost ministri in ultimii douazeci de ani, ci o sa ma refer strict la situatia haioasa din guvernul Ponta.

Răspunde

Luana - 05-18-2012

Ecaterina Andronescu, la RFI: `Camerele video de la Bacalaureat umilesc profesorii`. Precum ciobanii la oi sunt umiliti de prezenta cainilor de paza. Sau vitza-vercea :)

Răspunde

cucui - 05-17-2012

sa inteleg ca mang a plagiat si un profesor german? pe linga taiwanezi, japonezi si israelieni? iti sta mintea-n loc si tot TB este de vina cum spun debilii mintali.

Răspunde

greeenpisi - 05-17-2012

Pot sa inteleg ca USL nu a fost pregatit sa inchege un cabinet onorabil in timpul scurt de la caderea guvernului Ungureanu. Dupa cum ingenuu relata noul premier lista guvernului a fost facuta in masina impreuna cu Antonescu in drum spre Brasov, prin serpentinele de pe Valea Prahovei. Ce a iesit, vedem. Incompatibili, plagiatori, filo-rusi, certati cu justitia, fermieri de Grivco si alte specii, una mai ciudata decat cealalta. Nu sunt rautacios sau chitibusar. E greu sa stii totul despre toti oamenii cu care te inconjori. Afla sotia despre sot lucruri pe care nu le-ar fi banuit dupa zece ani de casnicie. Ceva mai multa atentie la rezerva de cadre ar fi fost totusi indicata. Mai ales ca USL se pregatea de vreun an de zile de guvernare.

Răspunde

fara pudoarae : de dreapta! - 05-17-2012

Trebuie sa scapam de spirala tacerii. Trebuie sa nu ne mai fie rusine cu cei pe care ii sprijinim politic, pentru care votam. Atunci cand cineva ne intreaba `De ce votezi cu politicianul x sau partidul y?` sa nu mai lasam capul in jos si sa cautam explicatii lungi si confuze, care nu ne conving nici macar pe noi insine.

Răspunde

diana - 05-17-2012

`Useleul e hotarat sa aduca dreptatea sociala. Iar acesta e doar inceputul. Nu ne vom lasa` - madam Bertzi, B1Tv. Viitorul suna groaznic.

Răspunde

groove 1 - 05-16-2012

Dan Tapalaga are un articol in Hotnews 15.05.12 despre Mang si Corina,urmat de o multime de comentarii.Mai multe comentarii aduc in discutie un masterat al lui Ponta la Catania ce ar fi durat 3 luni prin 2001(in timp ce Ponta avea o sarcina de procuror in guvernul Nastase) si observa ca acolo,astazi,se organizeaza masterat de 1 an intreg.Comentatorii emit anumite suspiciuni vis avis de pozitionarile ezitante ale lui Ponta in cazul Mang! In alta ordine de idei,dar in context,cred ca Ponta a dat-o in bara cu nominalizarea acestui sindicalist Liviu Pop lipsit de un CV de personalitate ministeriabila!

Răspunde

Cristian - 05-16-2012

de ce l-a scapat Ponta pe impostorul Mang din brate ?din nou ce spuneam si acum citeva zile – si demonstram cu fapte – la V Ponta: dublul limbaj si ascunderea realitatii prin diverse tehnici de deturnare. astazi a fost cam asa: Mang nu zboara de la Educatie pentru ca e personificarea IMPOSTURII si a HOTIEI, ci fiindca `asta era scopul Opozitiei` – sa fie demis. asadar, nu pentru ca e vinovat – si e! – ci fiindca asa vrea opozitia si nenorocita aia de presa care nu s/a aliniat inaltelor standarde profesionale de la Antena 123456789! a propos – daca dl Ponta credea ca Mang era inocent, de ce nu l-a mai pastrat in fruntea Min Educatiei? cum sa renunti la o mimoza – cum ne lasa sa credem dl Ponta ca e Mang! – si s ail dai jos doar fiinca asa vrea Opozitia? si unde e solidaritatea cu colegii de partid, mai ales cu cei – ne spune Ponta – nevinovati?

Răspunde

Liana Orloff - 05-16-2012

asta e un guvern second-hand ..

Răspunde

Maria - 05-15-2012

Guvern de avortoni, d-le Cornea!

Răspunde

gyorgy tozser - 05-15-2012

Rostogolirea/taraganarea pe care Victoras a ales-o este,evident,un harakiri.Daca acelasi Victoras are si asistenta,el a vrut-o!Si se viseaza la inceputul carierei politice.Filmul se (de)ruleaza taman invers. Academia romana dormiteaza daca nu-i vorba de receptii,simpozioane,sampanii si altele asemenea.

Răspunde

cercetator - 05-15-2012

Daca exista Consiliul National de Etica in cadrul ANCS, cu membri recunoscuti international si neafiliati politic, asa cum spun legile in vigoare (http://cne.ancs.ro/ro/cadru-legal/), de ce Academia Romana nu a declinat aceasta problema in favoarea CNE? Se pot desemna academicieni fara probleme in cadrul comisiilor CNE dar, faptul ca a acceptat AR acest lucru arata ce membri conduc Academia Romana si sectiile sale.... RUSINE D-LE HAIDUC !! RUSINE D-LE HERA !! Asta este verticalitatea d-voastra ca reprezentanti de prestigiu ai societatii Romanesti .... Ati gasit in asa fel sa va dati de munca.pentru societate....

Răspunde

cornelia - 05-15-2012

D-le Cornea Romania reala este preocupata de ziua de azi, cel mult ce a de maine. Daca sunteti profesor stiti pe propria piele umilintele la care sunt supusi profesorii de vocatie ,nu de conjunctura sau mercenarii. Proliferarea lor s-a facut si cu ajutorul d-stra, cunoasteti multe cazuri gen Mang , nu de azi ci de 20 de ani( si chiar inainte) Daca ati fi uniti acesti impostori nu ar avea ce cauta in sistem si nici in viata publica( no,i cei din Romania reala sincer am obosit sa vedem aceste persnaje din ce in ce mai grobiene de 20 de ani, ma tem ca vom muri cu ei de gat!).

Răspunde

PSD Bihor - 05-15-2012

Aveti perfecta dreptate!Acest Mang a promovat in Bihor pe functii publice de conducere persoane rau famate!Un exemplub este Iancu Simona -actualmente Director General in Ministerul Muncii, Redam mai jos cateva articole de p[resa care descriu CV-ul acestei individe: Elena Udrea de Bihor: Åžefa de la ITM, încurcată cu Mircea Matei (FOTO) • • • • • • • • • • • • • • 14 0 0 0 37 DOI ROMANTICI. DeÅŸi se încăpăţânează să-ÅŸi nege idila, Simona Iancu ÅŸi Mircea Matei au fost surprinÅŸi de un paparazzo de ocazie la un spectacol în BucureÅŸti. Că nu se aflau acolo în interes de serviciu o sugerează ÅŸi rochiÅ£a extrem de scurtă ÅŸi sexy a ÅŸefei de la ITM, ÅŸi gesturile tandre, cavalereÅŸti, ale politicianului pedelist O regulă nescrisă spune că bărbaÅ£ii sunt cei care umblă după femei, că atunci când un "el" se complică cu o "ea" în afara cadrului conjugal aleg un loc retras unde să-ÅŸi consume relaÅ£ia, ÅŸi - în fine - că bărbatul, dacă e un domn, suportă toate cheltuielile. ÃŽn cazul legăturii dintre directoarea adjunctă a ITM Bihor, Simona Iancu, ÅŸi fostul director coordonator Mircea Matei, promovat de nici trei luni secretar de stat în Ministerul AdministraÅ£iei ÅŸi Internelor, lucrurile se arată, însă, altfel: ea este cea care nu pregetă să-l viziteze pe el la BucureÅŸti, ÅŸi încă fără mare discreÅ£ie, iar de plătit, plăteÅŸte statul! BIHOREANUL a decis să vă prezinte acest love-story întrucât aici nu mai este vorba de simpla viaţă intimă a două persoane private, ci de două personaje publice care, după toate semnele, îşi trăiesc pasiunea pe bani publici. Iar asta fiindcă directoarea adjunctă a ITM nu ezită să îmbine utilul cu plăcutul, zburând la BucureÅŸti, chipurile, în interes de serviciu, dar la sfârÅŸit de săptămână, când instituÅ£iile la care ar putea rezolva probleme profesionale au porÅ£ile închise. O femeie face carieră La începutul anului 2009, când PDL ÅŸi PSD, pe atunci aliate la guvernare, îi zburau din funcÅ£ii pe ÅŸefii serviciilor descentralizate mai mult sau mai puÅ£in liberali, un imens scandal izbucnea la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), instituÅ£ie condusă până atunci tocmai de un PDL-ist, Liviu Lupea. Din cauză că acesta comisese "greÅŸeala" să amendeze pentru abateri grave de la legislaÅ£ia muncii firma unui alt politician portocaliu, Vasile PetruÅ£, principalul sponsor al organizaÅ£iei de partid, în locul său la ÅŸefia ITM a fost preferat Mircea Matei, secretarul general al PDL Bihor. ÃŽn paralel, însă, mocnea încă un scandal, a cărui eroină era directoarea adjunctă Simona Iancu, promovată odată cu Matei, dar cu girul PSD, în ciuda trecutului său penal ÅŸi a traseismului dovedit. Fostă PD-istă, apoi membră PSD (acum iar la PDL), femeia fusese cercetată pentru mai multe infracÅ£iuni de corupÅ£ie: luare de mită, fals Ã

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22