De același autor
Cei care susțin Rusia* în invazia din Ucraina cred că aceia care susțin Ucraina fac propagandă sau măcar sunt victime ale propagandei. Cei care susțin Ucraina cred că aceia care susțin Rusia sunt fie victime ale propagandei, fie propagandiști activi. Majoritatea dintre noi am afirmat, cel puțin o dată, că vreun politician, jurnalist, influencer etc., ar răspândi propagandă.
Definiții ale propagandei
În unele cazuri, diferența academică între disinformation (dezinformarea intenționată), misinformation (informația eronată), propagandă, fake news sau manipulare este irelevantă. Pentru majoritatea oamenilor e mai important că există informație falsă și că asta are efecte, decât dacă falsurile sunt produse cu un scop sau nu. Dilema este însă să putem defini care informații sunt false, iar pentru asta chiar ne poate ajuta o analiză mai sistematică.
Propaganda a fost definită în diferite moduri, încă de la începutul secolului XX:
„gestiunea atitudinilor colective prin manipularea unor simboluri semnificative” (Lasswell, 1927);
„acțiunea sau exprimarea unor opinii de către indivizi sau grupuri, cu menirea de a influența opiniile sau acțiunile altora spre un scop predefinit” (Miller, 1939);
„încercarea sistematică și deliberată de a modifica percepții, manipula raționamente și direcționa comportamentul, pentru a obține un răspuns care ajută intenției propagandistului” (Jowett & O’Donell, 1986);
„orice încercare deschisă și conștientă de a influența convingerile unui individ sau grup spre un scop predeterminat, prin folosirea sistematică a unor tehnici de persuasiune iraționale și deseori lipsite de etică” (Smith, 1989).
Propaganda bună, propaganda rea
Unele definiții evită să susțină componenta peiorativă, insistând că propaganda este doar o comunicare ce încearcă să susțină o cauză folosind metode care produc un răspuns emoțional în publicul vizat.
De altfel, termenul ar fi derivat după activitatea organizației Congregatio de Propaganda Fide, fondată în 1622 de cardinalii Bisericii Catolice pentru activități de misionarism, astfel că, cel puțin în acest context, ar fi un termen cu sens pozitiv.
În timpul celor două Războaie Mondiale, propaganda „bună” a motivat oamenii să susțină efortul, fie să meargă pe front, fie să lucreze în industria de război sau să cumpere titluri de stat. Postere precum „Uncle Sam needs you” și „We can do it” pot fi considerate exemple de propagandă pozitivă.
Manipulare și moralitate
Perspectiva pozitivă sau negativă asupra propagandei pare să depindă de doi factori – scopul urmărit de propagandiști, respectiv gradul în care informația este manipulată pentru a se atinge acel scop. Scopul naziștilor, genocidul evreilor, romilor și altor grupuri este evident imoral. Propaganda americană din timpul războiului urmărea un scop moral prin comparație.
Propaganda Rusiei aferentă războiului din Ucraina ar urmări să susțină eradicarea Ucrainei sau măcar dominarea sa completă. Propaganda ucraineană (despre care am mai scris) este menită să crească reziliența cetățenilor și dorința vesticilor de a-i sprijini.
Manipularea tipică aferentă propagandei urmează metoda cherry picking – este selectată doar acea informație care convine scopului și se ignoră restul. În unele cazuri, manipularea ține de exagerarea valențelor pozitive ale taberei proprii și cele negative ale oponenților. În altele, putem vorbi și de fapte sau evenimente inventate.
Propaganda se aseamănă astfel cu dezinformarea intenționată (en. disinformation), cu două diferențe importante: în primul rând propaganda are o valență politică; în al doilea rând, dezinformarea este o activitate mascată (en. covert), în timp ce propaganda este fățișă (en. overt).
Când Maria Zakharova, Lavrov sau alți demnitari din Rusia susțin că Ucraina este dominată de naziști, vorbim de propagandă. Când informația apare sub forma unui interviu cu un neonazist american ce susține că a luptat în Ucraina, vorbim despre dezinformare. Pe X (fostul Twitter) sunt o mulțime de conturi care răspândesc propaganda rusă, fie preluând comunicări oficiale, fie selectând informații care susțin narațiunile rusești. Un raport recent publicat de UE arată că propaganda rusească a crescut semnificativ după preluarea rețelei de către Elon Musk.
Ca să analizăm gradul manipulării ne putem uita atât la câte informații sunt omise sau modificate, dar și cât de mult contează asta în modificarea convingerilor publicului vizat.
Într-o serie de postări recente, mai mulți utilizatori au transformat în propagandă o afirmație făcută de Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA: „În ceea ce privește negocierile, e nevoie de două părți. Dacă Putin ar arăta deschidere, ucrainenii ar fi primii care să negocieze și noi i-am susține”. Postările folosesc afirmația pentru a susține că Ucraina și SUA vor să deschidă calea spre negocieri pentru că știu că victoria Rusiei este inevitabilă. Miza principală este demotivarea publicului vestic, care susține într-o proporție covârșitoare sprijinul acordat Ucrainei de țările lor.
În primul rând, declarația lui Blinken face parte dintr-un interviu, nu o conferință sau un comunicat. Propaganda nu menționează contextul și face să pară că declarația e venită fără vreo motivație, deci se poate explica doar prin faptul că Ucraina face față cu greu și urmează să piardă definitiv, curând.
În plus, interviul este mai amplu, atingând cutremurul din Maroc, declarația G20, acordul privind grânele, posibilitatea de a trimite Ucrainei ATACMS, Musk și Starlink, atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei și posibilitatea ca Zelenski să fie dispus la negocieri.
Declarația citată durează aproximativ 10 secunde dintr-un interviu de 7 minute și este încadrată de o serie de declarații „uitate” de postările menționate: că SUA „rămân foarte încrezătoare în succesul Ucrainei” și că modul în care se va soluționa conflictul depinde de ucraineni, care sunt lăudați pentru curaj și determinare. Blinken spune chiar că „Putin a pierdut deja în ceea ce urmărea, voia să șteargă Ucraina de pe hartă”.
Privit în totalitate, interviul cu Blinken nu pare deloc o încercare de a aduce marea putere Rusia la negocieri până se mai poate, ci mai degrabă o reiterare (diplomatică) a cauzei juste a ucrainenilor și a sprijinului oferit de SUA.
Astfel, informația a fost manipulată – scoasă din context, extrasă doar o mică parte, pentru a se schimba percepția publicului (despre capacitatea Ucrainei) într-o manieră care susține cauza celor care au postat-o (victoria Rusiei este aproape).
Putiniști și idioți utili
Majoritatea celor care răspândesc propaganda rusească în România se arată nedumeriți să fie numiți putiniști. Unii ironizează termenul, încercând să reflecte acuzația de propagandist înapoi spre acuzatori. Alții se arată mai agresivi, încercând să intimideze cercetătorii și jurnaliștii să-și retragă afirmațiile, pentru că asocierea publică cu regimul de la Moscova vine cu un oarecare stigmat în lumea occidentală. Uneori funcționează – cartea „Războiul din Ucraina. Un conflict regional cu efecte globale”, care conținea printre altele o listă cu „vectori ai propagandei ruse”, a fost retrasă de pe piață în urma presiunilor și amenințărilor.
Însă „putinist” sau propagandist pro-rus nu înseamnă că presupunem vreo relație cu autoritățile ruse sau interpușii lor. Eticheta semnifică doar o aliniere de valori, comunicarea repetată menită a convinge că aceste valori sunt poziția corectă (moral și/sau pragmatic) și acceptarea ideii că informația poate fi „filtrată” sau interpretată în direcția dorită.
Uneori, filtrarea se produce automat, fără vreo intenție malefică, ca urmare a „prejudecății de confirmare” (en. confirmation bias) – tendința naturală de a prefera informațiile care ne confirmă convingerile. Însă oricine produce conținut (nu distribuie doar informație găsită) manipulat care susține o cauză este prin definiție propagandist, iar când beneficiarul este regimul Putin, eticheta putinist este potrivită.
Cei care distribuie conținut propagandistic o pot face intenționat (cu asumarea cauzei, valorilor, caz în care sunt tot propagandiști) sau din neglijență – văd ceva ce le atrage atenția și nu verifică mai departe. Termenul de aplicat în al doilea caz este idiot util – acea persoană care nu înțelege cauza pe care o susține. Interesant este că termenul a fost folosit în mod extins în anii ‘20, pentru a desemna occidentalii care făceau propagandă comunismului rusesc. Istoria are uneori un mod amuzant de a se repeta. //
* În România, susținerea Rusiei e mai degrabă un efect secundar al sentimentului antioccidental; chiar dacă susținătorii asumați ai Rusiei sunt puțini, în contextul geopolitic actual, antioccidentalismul este suficient de util Rusiei pentru a-l echivala cu o susținere efectivă.
Comentarii 19
Gheorghe Popescu - 10-07-2023
Pentru Maria Barbu: incerc sa raspund pe scurt la tot ghiveciul dumitale. Afirmatia mea a fost vis-a-vis de armele chimice irakiene. Folosesti informatii din propaganda marxista. Si Libia si Irak au fost, sint si vor fi doua state teroriste, indiferent cine le conduce. Ucraina trebuie ajutata, pentru ca e tamponul necesar intre Romania (Europa) si Rusia. Intotdeauna vor fi si profitori, inclusiv in Germania dumitale mult iubita. N-am comentat despre Schengen, dar Romania e condusa de un robotel nemtisor care raspunde la comenzile Berlinului, nu la dorintele romanilor. Nu eu l-am votat. In ce ii priveste pe americani, au adus 70 de ani de pace in Europa dumitale. Au cistigat doua razboaie mondiale. Fara ei, Europa ar fi un teritoriu de lupta pentru toti idiotii din zona sau de aiurea, din trecut, din present sau din viitor. Datorita americanilor esti dumneata libera acum sa-i injuri (pardon, ai liberate de expresie). Trump a avut dreptate- de ce trebuie mereu sa moara americani sa va apere socialismul vostru?Macar atit ar trebui sa admiti, ca daca nu erau americanii aia rai, prosti si hoti (cum ii consideri) , dumneata ai trai acum in dictatura. Nu mai refula aici pe net si incearca sa intelegi ce vor ailalti sa spuna. In rest, ai avut si citeva idei destul de bune. Pacat ca vin la pachet cu refulari de german oprimat (de americani). Toti europenii nu sinteti decit niste socialisti fandositi si aroganti.
RăspundeVladix - 10-01-2023
Din pacate tarile cu parlamente ("democratii reprezentative") nu sint democratii adevarate(poporul conduce), ci oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare al societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Momentan ponderea statului este aproape de 50%, ceea ce are urmatoarele consecinte: firme ce depind de stat, direct sau indirect, tind sa aibe o influenta economica si politica majora; oamenii politici au mijloace de constringere prin care pot santaja firmele pentru a obtine avantaje materiale. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. Situația României este situația oricărui structuri puternic centralizate. Statele nordice au rezultate bune pt ca au structuri descentralizate. Cei care se gândesc ca democratie e atunci cind alegi pe cineva sa ia decizii pentru tine fără ca acesta sa trebuiască sa te consulte, ori e un prost, ori e un ticălos. E ca atunci cind ai de ales dintre mai multi hoti cine sa te fure. E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
RăspundeSir blues stelu - 09-28-2023
Asta e democratia voastra eco neo comunista. https://www.fanatik.ro/conversatiile-online-ale-romanilor-ar-putea-fi-monitorizate-ue-vrea-ca-toate-mesajele-si-e-mailurile-sa-fie-urmarite-20493672
RăspundeJoaquin Murieta - 09-27-2023
Bine spunea poetul anti-American George Cosbuc: O n-am crezut ca omul in manie poate s-arunce atat de mult omor ca plumbii in deznadejdea lor curg rau dar azi le cred pe toate. Atunci ca shi azi "omul in manie" de la Casa Alba aduce Romanilor "atat de mult omor" atunci cu plumbii care curgeau rau din pushca automata Winchester azi cu armament mai modern manuit de calaii nazishti pushi de CIA la Kiev care ucid Romanii din Bucovina shi Bugeac.
Răspundemike - 09-26-2023
"Un raport recent publicat de UE arată că propaganda rusească a crescut semnificativ după preluarea rețelei de către Elon Musk." Aici trebuie analizata credibilitatea UE, precum si faptul ca insesi instituiile europene fac o propaganda masiva privind diverse politici care se doresc a fi implementate. Depinde cine striga despre altul ca face propaganda. Pentru unii, libertatea de exprimare inseamna "propaganda", ceea ce este ingrijorator de fapt. De aici trebuie pornita discutia. Legat de propaganda "buna" sau "rea", acest lucru depinde de modul in care judeca fiecare dintre noi si de cum vede situatia respectiva. Propaganda se poate intersecta la un moment dat cu dezinformarea. Dezinformarea sustinuta prin propaganda.
RăspundeMaria Barbu - 09-26-2023
Marian si gogu, in afara de acuzatii si jigniri gratuite, ceva argumente aveti? Nu? Bine, pa. Gheorge Popescu, de este asocierea stupida? Doar ptr ca asa spuneti dvoastra? Puteti sa dezvoltati niste argumente? Nu? Bine, atunci o sa dezvolt eu. Pe baza unor minciuni gogonate (recunoscute ca minciuni ulterior) America si NATO au bombardat si distrus Libia si Iraq provocand milioane de victime si un exod fara precedent dupa al doilea razboi mondial. De la Putin nu am avut niciodata nici o pretentie ptr ca e un securist ajus dictator. De la Occident am avut niste asteptari morale care au palit in fata realitatii pomenite mai sus si s-au stins de tot in fata valului de neo marxism legebetist care tot creste de vreo 5 ani. In prezent nu vad care este superioritatea morala invocata de Occident in acest razboi in care de altfel fraierii saraci mor pe front iar smecherii bogati au fugit deja in Vest unde se dau in limuzine cu numar de Kiev. Nu mai e voie sa avem indoieli in ceea ce priveste lozincile occidentale, altminteri suntem catalogati automat ca putinisti sau nebuni? Dar sa lasam Rusia si putinistii, voi astia, fanaticii pro ucraineni, ce patrie aveti? Romania mai conteaza cat de cat ptr voi? Va pasa ca nu suntem in Schengen in timp ce Austria care continua sa cumpere gaz rusesc ne pune bariera? Sau va pasa doar de propaganda pro razboi pe care majoritatea dintre voi o faceti pe bani? Si o intrebare logica, desi la capitolul logica sunteti zero. Daca sa zicem Mexicul ar decide ca vrea alianta militara cu Rusia si ar decide sa instaleze arme nucleare rusesti pe teritoriul mexican, cam care ar fi reactia Americii? Hai multumesc ptr nimic si spor la cenzura politic corecta!
RăspundeGheorghe Popescu - 09-26-2023
Ultimul paragraf vorbeste despre antioccidentalismul romanilor. Poate autorul ar dori sa elaboreze? Ar fi interesant de citit. Sa fii antirus (foarte normal dupa 50 de ani de dominatie ruseasca) si antioccidental in acelasi timp e o performanta! Eu pun antioccidentalismul pe seama fortei de munca plecate din tara (6 milioane), inauntru raminind doar pensionarii (nostalgici, care nu vor sa accepte inchinarea la zei strimbi) si... idiotii utili.. De asemeni mai avem si Moldova romaneasca, unde influenta rusa e mult mai puternica decit in restul tarii. Oricum ar fi un subject bun de evaluat. Cind au dus-o romanii mai bine, sub rusi sau sub europeni? Care conducere e mai proasta, a comunistilor prosti si obtuzi, sau noua conducere, asa zis corupta? Un articol pe Tema asta?
RăspundeGheorghe Popescu - 09-26-2023
Maria Barbu, asocierea e stupida.
RăspundeJoaquin Murieta - 09-25-2023
Nu stiu altzii ce sustzin dar eu sustzin Romania, Romania Mare re-intregita formata prin UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Bugeacul, Maramureshul de nord shi Insula Sherpilor. Coincidentza fericita exact UNIREA a fost pre-zisa shi de Medvedev ca solutzie la actualul conflict deci punetzi-ma shi pe mine in tabara Rusa ca doar nu oi sustzine U-Kraina care arde de vii Romanii din Bucovina shi Bugeac.
RăspundeVicentio B. - 09-25-2023
Raman deci la opiniunea mea deci ___---__Turbarea, nu este a fost si va fi boal grea, nimic de zis cel mai bun exemplu/Beispiel/ezenpio/paregzanple este persoana mea splitata(peresonalitati multiplsissime) care scrie jos Dracu' a dat, Domnu- a luat, /Cuplul fie laudat" si ramanem cum am stanilit colegii de salon ma admire superlativic si chiar avem de maine un pat liber dar se ocupa cu Martin Lutar Ching Elvis si vom putea juca tabinet pe sistem ghengbeng cu Napoleon Bunavestire, Rahan si Pif Hercul.
Răspundegogu - 09-25-2023
@Maria Barbu = troll putinist
RăspundeMarian - 09-24-2023
Doamnă Barbu, nu, nu s-au găsit armele chimice, dar vedeți că se găsesc calmante la Catena
Răspundecititor - 09-24-2023
Insistenta cu care se pledeaza pentru suprimarea informatiilor ori ideilor ce nu convin unora, sub pretextul protejarii poporului de propaganda, vine din dorinta de a impune propria propaganda drept adevar absolut. Dupa o cura sistematica de "adevar" unic, promovat de stat ori de anumite interese, oamenii nu vor mai putea decifra ce este adevarat sau nu. Informatiile false nu vor mai putea fi combatute. Adevarul va deveni imposibil de aflat. Manipularea va deveni astfel totala. Este deci de mirare ca copiilor a inceput a li se spune ca nu exista diferente intre sexe? Ori ca 2+2 nu fac intotdeauna 4? Negarea biologiei, in fapt a stiintei in general, a inceput deja.
RăspundeLevSt. - 09-23-2023
Turbarea, boal grea, nimic de zis, asa ca nici vorba de salon, ci de cusca....Totusi, poate fi vorba doar de o exprimare a unei viciozitati diabolice, pana la urma " si totul se face intru Domnu' si spre slava Sa", desi un proverb argentinian vechi( de pe la anul o suta !!!), spune ca " este nevoie de doi, pentru tango", cea ce pare mai practic, adica " Dracu' a dat, Domnu- a luat, /Cuplul fie laudat"...Chiar daca individul joaca chiar mai mult de 2 roluri...
RăspundeVicentio B. - 09-22-2023
La colegii de salomn le place___---__ce compun si chiar ma atmira in secrete, "sa nu se prinda duJmanii !!" magalomana investitie/cladire poate aduce un profit, deci nu conteazqa ce subiect are articolele eu nici nu citesc important e ce subiect am eu pe neuroane(...)___---__cel mai bun exeplu este care scrie jos cealalata persoana a mea splitata si sa nu uitam ca(...)___---__colegii de salon Napoleon Bonavestire si Rahan si Pif Hercul ma divinivizeaza cel putin pana la vizita de seara ca dupe aceea ne ia somn de la pastile.
RăspundeLevSt. - 09-21-2023
problema mare , in Romania, este ca exista o concentrare colosala de idioti utili (alaturi de talhari sadea), chiar in straturile supreme, ale conducerii, precum in parlament: "ciolacu: Avem cea mai mare evaziune fiscala din Europa..."___plus(dar s-ar putea sa fie chiar din intreaga lume), cele mai mari cheltuieli NEJUSTIFICATE din buget:(ex.)" Ministerul Familiei, in chirie de 5oo MII Euro/an.(...)___---__Revin cu o mai veche idee: asa-zisa Casa a Poporului( de facto, Casa Talharilor), trebuie vanduta sau inchiriata unei firme specializate(in subinchirieri), iar asa-zisul parlament( o adunatura de sharlatani, multi dintre ei doar martori la caratul apei, adica -pe fond- cretini), redus la max. O SUTA membri, mutat orinde, numai asa -in zeci de ani- magalomana investitie/cladire poate aduce un profit, altfel, intretinerea acestei cladiri ( de catre stat-adica din taxele colectate de la populatie), va sapa o groapa bugetara, din ce in ce mai mare, care ,in catziiva ani se va apropia de -macar- 1/2 din tot PIB-ul tarii, pe un an...Altfel, aceasta fierea-pamantului, se inscrie perfect in planurile cincinale(2) ale lui gaga de Sibiu, adica terminarea Romaniei, din interior, "sa nu se prinda duJmanii !!"
RăspundeMaria Barbu - 09-20-2023
Domnule Cucu, ati gasit armele alea chimice ale lui Saddam? Nu? Bine, atunci valorile occidentale aparate de Zelenski in Ucraina nu exista.
RăspundeLevSt. - 09-19-2023
"... propaganda..."__---__ pe scurt, " Minte, minte, tot va ramane cevaa ca adevarat!", zicea unul dintre "desteptii" timpurilor trecute, si -o consideratie personala- propaganda este -cat-de-cat- precum cascatul, " se ia", multe persoane preiau o idee si o colporteaza, doar pentru ca "suna bine", altfel nu ar avea nicio motivatie si nu au facut nici cea mai subtire analiza sau cercetare, asupra situatiei...
RăspundeMaria Barbu - 09-19-2023
Ati gasit pana la urma armele alea chimice ale lui Saddam? Intreb ptr un vecin care cauta superioritatea morala occidentala si nu reuseste sa o gaseasca.
Răspunde