Restituirea proprietatilor

Constantin Nemoianu 30.07.2008

De același autor

Nu este necesara o cine stie ce do­cu­men­tatie pentru enu­merarea succinta a celor mai cunoscute "valori" la­sa­te noua mos­tenire de catre regimul comunist instalat cu aju­torul tancurile sovietice. Ele sunt de doua categorii: oro­rile, crimele si genocidul de o parte, minciuna, corup­tia la nivel inalt si "transferul" (furtul) pro­prie­ta­tilor de alta parte. Prima categorie as­teap­­ta decizii penale, urmare a con­dam­na­rii comunismului, cea de a doua, mas­ca­ta, pre­lucrata, clasificata, justificata, as­teap­­ta si ea decizii ci­vile, pana acum ter­gi­versate de grupurile de interese si de per­soanele prea sus-puse pentru a putea fi im­pli­ca­te asa, cu una, cu doua, in astfel de tracasari "plicti­coa­se".

De altfel, in ultimii 17 ani, legile pro­prie­tatii au fost "ajus­tate" de asa maniera incat transferul proprietatilor de la vechii proprietari catre noii proprietari sa apara ca o masura fireasca, de continuitate juri­di­ca si de dreptate so­ciala. Legalizarea trans­ferului a avut ca scop inla­tu­ra­rea "mof­turilor" celor care solicita sa li se res­ti­tuie tere­nu­ri­le sau imobilele obtinute prin munca sau mostenite de la inaintasi. Mo­tivele invocate de cumparatorii de la stat ca "nu se poate inlocui o nedreptate cu o alta ne­drep­­tate" sau ca nu au un alt spa­tiu locativ la dispozitie sunt pue­rile si neconvingatoare. Majoritatea acestora au mai multe proprietati si, deci, au unde sa plece din mo­ment ce au cerut, cu ata­ta insistenta, sa se voteze, cat mai de gra­­ba, o lege care sa le permita vanzarea ime­­dia­ta a ca­se­lor acaparate. Desigur, mai exi­sa si cazuri in care acesti cumparatori - din diferite motive - nu se mai pot in­­­toarce in spatiile de unde au plecat. So­lu­tii ale pro­ble­mei exista, daca exista buna­vointa: restituirea proprie­ta­tii, cu ra­ma­ne­rea provizorie pe loc a actualilor locatari in calitate de chiriasi, pana la rezolvarea pro­blemelor lor lo­ca­tive. Desi rezonabila, so­lu­tia pare neconvenabila pen­tru unii cum­­paratori, pentru simplul motiv ca dom­niile lor vor sa fie proprietari pe casele al­to­ra, case pe care fie sa le lase mostenire ur­ma­silor, fie sa le vanda pentru a iesi cat mai repede din aceasta tranzactie cel putin in­­do­iel­nica.

Din punctul de vedere al noilor ocu­panti, nu are nicio im­portanta daca unii din­tre proprietarii deposedati au adus, in tre­cut, mari servicii tarii, daca au fost mari per­­so­nalitati, daca au fost decorati pe front in timpul ulti­me­lor doua razboaie mon­­diale, daca au contribuit la reali­za­rea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918 sau daca au fost, pur si simplu, exterminati in in­chi­sorile comuniste. Apa­re, insa, o coin­cidenta ciudata: nici pentru autoritatile ju­di­ciare, legislative sau executive postre­vo­lutionare, ase­me­nea "amanunte" nu par sa aiba, pana in prezent, vreo rele­van­ta deosebita. "Ce-a fost, a fost, de ce sa ne tot intoarcem cu fata spre trecut?" - se justifica aceste au­to­ritati cu­prin­se de in­­­­­gaduinta fata de principiile de­mo­cra­tiei originale.

Numai ca situatia nu este chiar atat de simpla, de­oa­re­ce, pe termen mediu sau lung, intreaga afacere, fra­gi­la din start, nu poate fi de durata. Nu poate, de­oa­rece odata integrati in UE, va trebui sa ne ho­taram: fie men­ti­nem in vigoare ne­res­ti­tui­rea unui mare numar de pro­prie­tati si, ca urmare, acceptam sa fim pena­li­zati prin izolare si prin restrangerea dras­tica a fon­durilor comunitare pre­va­zute pentru reconstructia tarii, fie, dimpotriva, le resti­tuim, beneficiem de fonduri, ur­mand ca pier­derile sa fie re­cuperate nu doar din buzunarele statului, ci si din cele ale tu­tu­ror celor care s-au facut vinovati de van­za­rea/cum­pararea abuziva a pro­prietatilor re­vendicate. Acestia din urma, binein­­te­les, nu agreeaza cea de a doua va­rian­ta si par a fi dispusi sa renunte cu draga inima chiar si la beneficiile inte­grarii, la fondurile comunitare acor­da­te pen­tru re­con­structia tarii, la prestigiul ei, doar pen­tru a nu pierde terenurile, casele sau vile­le (mai ales vilele) pentru care au luptat cu atata perseverenta mai bine de 17 ani.

Insusirea "legala" sau nu a bunurilor altora, se afla - ori­cate interpretari juri­dice s-ar oferi - intr-o zona ideo­lo­gi­ca ex­clu­sa cu severitate de standardele euro­pe­ne pri­vind protectia proprietatii. Odata cu integrarea in Uniu­nea Europeana, au­to­­ritatile romanesti, inclusiv cei 322 de alesi, par sa incerce subordonarea nor­me­lor juridice oc­cidentale, privitoare la pro­prietate, la setul de "prin­ci­pii" juridice lo­cale, care valideaza cu seninatate mul­te dintre confiscarile practicate de regimul co­­munist. Toto­da­ta, ele ofera, dupa intra­rea in UE, urmatoarele "valori" strict dam­bo­vitene, absente in cazul altor tari nu de­mult integrate:

- restituie verbal proprietatile preluate abuziv, dar, fara sa le dea pe cele mai multe inapoi. In acest fel, multi dintre cei de­posedati si exterminati in inchisori ra­man cu sentintele de condamnare in vi­goa­­re si cu averi­le cuvenite urmasilor con­fiscate. (Multi observatori ex­terni si-ar putea pune, pe buna dreptate, intre­ba­rea: ce fel de tara este aceea in care me­mo­ria propriilor eroi ex­ter­minati este umi­li­ta, iar nedreptatea strigatoare la cer con­ti­nua sa fie protejata?)

- asigura verbal legalitatea si "acu­ra­te­tea" actului de jus­titie, dar plimba dosa­re­le privind restituirea imobilelor re­vendi­ca­te de urmasii celor exterminati, de jos in sus, si inapoi, de sus in jos, pe la toate ni­ve­lurile de decizie.

- inverseaza, pur si simplu, cu aju­to­rul unor instante de apel sau de recurs, mul­te dintre solutiile corecte de res­tituire, de­­cise anterior de alte instante.

- tergiverseaza si prelungesc durata unor procese pri­vind restituirea proprieta­ti­lor, cu un numar de ani, care, uneori, echi­­valeaza cu trecerea timpului de la o ge­­ne­ratie la alta.

Si totusi, pana la urma, pentru a putea fi cat de cat credibili in plan european si pen­tru a putea pretinde sa fim respectati si tratati de la egal la egal, va trebui inla­tu­ra­ta practica nomenclaturista a celor care refuza cu dis­pe­rare sa inteleaga ca a so­sit momentul in care trebuie sa renun­te la privilegiile cu care s-au obisnuit, sa se re­sem­neze si sa restituie casele ur­ma­silor celor care le-au con­struit cu ani in urma, printr-o munca cinstita, perse­ve­ren­­ta si in­­de­lungata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22