De același autor
Exista cineva intre concetatenii nostri care are experienta, anvergura, calitatile, echilibrul, luciditatea si charisma necesare unui presedinte de stat civilizat, european. Mai mult, ale unuia foarte, foarte, foarte bun. A dovedit de cateva decenii bune ca nu este doar o prezenta publica intelectuala formidabila dar si (a) un excelent om politic si (b) cineva care stie sa construiasca institutii si sa promoveze oameni, o calitate foarte rara in lumea romaneasca.
Daca prima reactie la mentionarea numelui sau este sa spunem: “Bine dar n-ar fi ales, nu are cum sa castige”, problema nu e a lui. Problema e noastra, in dubla calitate: de entitate colectiva electoare si de analisti politici.
Numele sau este Andrei Plesu.
Sa presupunem ca ar accepta sa candideze. Sa presupunem. Repet, ca sa fim bine intelesi: Sa presupunem. Campania electorala in sine ar schimba fata dezbaterii publice in Romania. Diferenta intre ceea ce ar trebui sa fie si ceea ce este acum ar deveni atat de evidenta ca nici macar nucleul dur oportunist-mitocanesc actualmente dominant in viata noastra publica nu ar putea ramane neafectat.
Andrei Plesu ca prezenta, atitudine, standarde, anvergura arata ceea ce ar trebui sa fie un om de stat, o persoana publica. Cineva care intr-adevar poate fi numit o “personalitate publica”. Cineva care intr-adevar are calibrul necesar justificarii pretentiei la functia suprema intr-un stat. Te uiti si zici: “Da, domnue, asa da. Poate ca nu e perfect si poate ca nu sunt de acord cu el tot timpul. Dar e om de calibru si substanta, nu facatura. Asa lider, da. Ma simt in siguranta in fata discernamantului sau. Ma simt reprezentat.”
Contrastul nu poate fi mai mare: Pe de o parte, ce avem acum. Pe de alta, ceea ce ar fi trebuit sa avem. Si nu avem. Pe doua coloane: Prima Andrei Plesu. Pe cealalta, marii politiceni romani contemporani de succes si ambitie care vor ramane nenumiti: ii stim cu totii cine sunt si ce pot. Simpla alaturare spune tot. Comparatie individuala. Sau cu toti la gramada, comasati cu toate calitatile lor insumate. Tot aia. Mai vreti ceva?! Chiar crede cineva ca rezista vreunul comparatiei cu Andrei Plesu? Sa fim seriosi. Ce spune asta despre noi ca electorat si societate?
Sa presupunem ca ar accepta sa candideze. Sa presupunem. Chiar si in infrangere, semnul lasat de o campanie prezidentiala Plesu va fi profund. Structura politica si coeziunea insele ale opozitiei civilizate la fortele politice dominante (si la cartelul politic transpartinic in general) vor iesi din asta reorganizate si intarite.
Chiar si in infrangere, ce ar iesi din aceast proiect ar fi mai bine decat tot ceea ce exista si se intrevede la ora actuala. In interiorul si in siajul unei astfel de campanii s-ar putea regrupa fortele Romaniei pentru o ultima batalie, inainte ca acesta specie de antonesti, ponti, dragni, mazari, voiculesti cu neamurile si clanurile lor si lumpen-intelectualii lor din dotare sa tranforme societatea si tara noastra intr-o victima sigura a istoriei.
In plus, ar fi, sa fim sinceri, o adevarata placere. O campanie cu Andrei Plesu si pentru Andrei Plesu ar fi cel mai interesant si frumos lucru politic intamplat in Romania in mai bine de 3 sau 4 generatii. Ar fi un privilegiu si o incantare sa avem sansa de a da ultima si cea mai importanta lupta politica a unei generatii, a unui mod de a vedea lumea si Romania, grupati in sustinerea acestui domn.
Sa-l rugam asadar pe domnul Andrei Plesu sa ne lase pentru o vreme bucuria acestei iluzii si sa nu spuna un nu categoric acestui scenariu. E un mic cadou pe care il poate face acelei parti a societatii romanesti care e pe cale sa uite ce inseamna a spera ceva de la viata publica.
Articol publicat si pe site-ul contributors.ro.