Andrei Plesu

Dragos Paul Aligica 11.10.2013
SHARE 39

De același autor

Exista cineva intre concetatenii nostri care are experienta, anvergura, calitatile, echilibrul, luciditatea si charisma necesare unui presedinte de stat civilizat, european. Mai mult, ale unuia foarte, foarte, foarte bun. A dovedit de cateva decenii bune ca nu este doar o prezenta publica intelectuala formidabila dar si (a) un excelent om politic si (b) cineva care stie sa construiasca institutii si sa promoveze oameni, o calitate foarte rara in lumea romaneasca.

Daca prima reactie la mentionarea numelui sau este sa spunem: “Bine dar n-ar fi ales, nu are cum sa castige”, problema nu e a lui. Problema e noastra, in dubla calitate: de entitate colectiva electoare si de analisti politici.

Numele sau este Andrei Plesu.

Sa presupunem ca ar accepta sa candideze. Sa presupunem. Repet, ca sa fim bine intelesi: Sa presupunem. Campania electorala in sine ar schimba fata dezbaterii publice in Romania. Diferenta intre ceea ce ar trebui sa fie si ceea ce este acum ar deveni atat de evidenta ca nici macar nucleul dur oportunist-mitocanesc actualmente dominant in viata noastra publica nu ar putea ramane neafectat.

Andrei Plesu ca prezenta, atitudine, standarde, anvergura arata ceea ce ar trebui sa fie un om de stat, o persoana publica. Cineva care intr-adevar poate fi numit o “personalitate publica”. Cineva care intr-adevar are calibrul necesar justificarii pretentiei la functia suprema intr-un stat. Te uiti si zici: “Da, domnue, asa da. Poate ca nu e perfect si poate ca nu sunt de acord cu el tot timpul. Dar e om de calibru si substanta, nu facatura. Asa lider, da. Ma simt in siguranta in fata discernamantului sau. Ma simt reprezentat.”

Contrastul nu poate fi mai mare: Pe de o parte, ce avem acum. Pe de alta, ceea ce ar fi trebuit sa avem. Si nu avem. Pe doua coloane: Prima Andrei Plesu. Pe cealalta, marii politiceni romani contemporani de succes si ambitie care vor ramane nenumiti: ii stim cu totii cine sunt si ce pot. Simpla alaturare spune tot. Comparatie individuala. Sau cu toti la gramada, comasati cu toate calitatile lor insumate. Tot aia. Mai vreti ceva?! Chiar crede cineva ca rezista vreunul comparatiei cu Andrei Plesu? Sa fim seriosi. Ce spune asta despre noi ca electorat si societate?

Sa presupunem ca ar accepta sa candideze. Sa presupunem. Chiar si in infrangere, semnul lasat de o campanie prezidentiala Plesu va fi profund. Structura politica si coeziunea insele ale opozitiei civilizate la fortele politice dominante (si la cartelul politic transpartinic in general) vor iesi din asta reorganizate si intarite.

Chiar si in infrangere, ce ar iesi din aceast proiect ar fi mai bine decat tot ceea ce exista si se intrevede la ora actuala. In interiorul si in siajul unei astfel de campanii s-ar putea regrupa fortele Romaniei pentru o ultima batalie, inainte ca acesta specie de antonesti, ponti, dragni, mazari, voiculesti cu neamurile si clanurile lor si lumpen-intelectualii lor din dotare sa tranforme societatea si tara noastra intr-o victima sigura a istoriei.

In plus, ar fi, sa fim sinceri, o adevarata placere. O campanie cu Andrei Plesu si pentru Andrei Plesu ar fi cel mai interesant si frumos lucru politic intamplat in Romania in mai bine de 3 sau 4 generatii. Ar fi un privilegiu si o incantare sa avem sansa de a da ultima si cea mai importanta lupta politica a unei generatii, a unui mod de a vedea lumea si Romania, grupati in sustinerea acestui domn.

Sa-l rugam asadar pe domnul Andrei Plesu sa ne lase pentru o vreme bucuria acestei iluzii si sa nu spuna un nu categoric acestui scenariu. E un mic cadou pe care il poate face acelei parti a societatii romanesti care e pe cale sa uite ce inseamna a spera ceva de la viata publica.

Articol publicat si pe site-ul contributors.ro.

TAGS:

Comentarii 39

fabrice anselmo - 10-16-2013

... "erea" si un comentariu al meu, fara lucruri urate, cu limbaj decent... dara nu fu admis. De ce oare? Frica, direptate au publicati ceea ce-i pre gust?

Răspunde

Pestele Spada - 10-15-2013

Propunerea aceasta e ca cea a PNL adresata Regelui Mihai de a candida la prezidentiale. Romania absurda in actiune...

Răspunde

Io din popor - 10-15-2013

Liviu din Timisoara: domle, eu zic ca toti astia care vor sa-si faca doctoratul, sa scrie carti si sa devina universitari si oameni politici (nu conteaza ordinea) sa stea pe la mititica! pai ar putea sa spuna cineva ca acea opera colosala scrisa de Adrian Nastase acolo este plagiat? acolo, purificati, cu toate cartile in cap, nu ai cum sa plagiezi! iar astorlalti le sugerez sa mearga le televiziunile publice din Sierra Leone, Burundi, Eritreea, Republica Democrata Congo, Zimbabwe, Haiti..astea sunt cele mai sarace tari din lume si sa tina acolo emisiuni despre vechimea uischiului si despre samponul-gel care curge fenomenologic, de sus pana-jos, prin toate locurile si gaurile, ( tariful sa fie asta de la televiziunea nostra publica 2000 de euroi, per ora tv, per saptamana, ca tot si-au facut mana in tara in care 40 la suta dintre concetateni traiesc sub 3 euro per zi) si apoi sa vina sa preia conducerea tarii si sa spuna curat, ,,popor nu mai fura, popor nu mai minti,, , iar poporul ii va asculta ca pe niste sfinti! sfinti se vor duce, sfinti se vor intoarce, evident timpul costa bani...dar pe contract, nu parandaraturi urate si rau mirositoare..

Răspunde

U R A N U S - 10-15-2013

Si pentru ca domnul a.p. doar ce a scris "M-am saturat" , "conspiratia" prinde contur, adica fanii neconditionati si cei care "pun botul" ici si colo, au si sarit si au zis "daca si acest om s-a saturat, e clara, e nevoie de schimbare, iar el este omul cel mai potrivit, pentru functia suprema"... Asta confirma "cause mici, efecte mari" adica un articol real isipid, declansaza efecte controlate, eu vad in acel articol un fel de "Lamentatiile lui Ieremia" si ca raspuns as folosi exact ce a.p. i-a spus lui Sorin Iliesu (cand l-a dat afara de la GDS) "Invata sa taci!" desi SI, ii spusese exact ce reclama -acum- si a.p., adica , ca nu se mai poate cu asa indivizi, la conducere!

Răspunde

U R A N U S - 10-15-2013

A propos de "alde Lev Tolstoi", de fapt "ei "voiau sa porneasca o noua biserica , iar intr-una din aceste gari chiar a murit acel mare scriitor (nu neaparat atat de mare ca altii, actuali!!!) si inca de frig...Nu ne ramane decat sa speram ca este adevart ca , chiar si trasnetul loveste -cateodata- de doua ori in acelasi loc...

Răspunde

Lmihai - 10-15-2013

D-le Aligica scenariul este extraordinar, o transpunere in realitate ne-ar inalta dar..."clasa muncitoare" a ales cu 80% un fost comunist cu fata umana, cu 55% un neica nimeni( dar si fara coloana si principii. vezi D-l Constantinescu), i s-a dat o a doua sansa unui golan inteligent a carui "merit deosebit" este prezenta celor pe care ii vedem astazi. Mai putem sa ne facem planuri pt. viitor?...viitorul presedinte... un alt penal!

Răspunde

Liviu din Timisoara - 10-15-2013

Io din popor: Stimate domn, citesc comentariile colegilor de forum si la marea majoritate vad dorinta ca lucrurile sa fie mai bune, fie ca le asteapta dintr-o parte, fie din alta a spectrului politic declarat. Daca ar fi sa cautam un inceput de indreptare, ar fi sa ne alegem oameni care au dovedit deja ca sunt capabili. Este, dupa parerea mea, primul criteriu. Si-atunci, da, ma gandesc la un Plesu, Liiceanu, Cartarescu, Ungureanu, Funeriu si alti cativa...pe de-o parte, insa nu ma pot gandi la un Plagiator sau, mai nou, la un Corlatean- al doilea plagiator , ori la un profesoaras de istorie intr-un liceu din Niculitel , care poate fi concurat in discurs de cel putin jumatate dintre noi, forumistii, fara pretentii la presidentie. Vreau sa le vad ofertantii ... Desigur, Voiculescu - Felix , care pur si simplu foloseste metode traditionale de manipulare , de inspiratie KGB-ista, imi este exclus. Firma lui din Cipru mijlocea traficul de bani negri ai lui ceausescu ... din care s-a si infruptat in cele din urma, el si altii, care " lucreaza " mai departe in noile conditii. Cu riscul de a fi considerat " basist " ...Basescu stie foarte bine ce face si ce vorbeste, desi scandalizeaza la greu. Altfel, ar fi avut soarta lui Constantinescu.Iar imberbul de Ponta, bagat ca musca-n zar, mai nou, isi vrea partea ...

Răspunde

Io din popor - 10-15-2013

Liviu din Timisoara: eu m-am uitat la televizor si mi s-a parut ca-i vad la coada, la sfanta Paraschiva, pe domnii Plesu, Liiceanu, Cornea, Mircea Mihaies, Cartarescu, adica toti cei care sunt stigmatizati ca fiind intelectualii lui Basescu si chiar m-am bucurat, ca in sfarsit au coborat la nivelul lu alde Lev Tolstoi, care umbla ca vai de el, prin gari si prin iarmaroace, ca sa-si faca reclama sa I sa vanda carticelele...ca pana la Simone Weil, mai e cale lunga, pe-asta numai domnul Tismaneanu o poate ajunge ...

Răspunde

Io din popor - 10-15-2013

domnule, cum te-ai putut gandi la mititei si bere! pai ce domnul Plesu e de asa ceva? de salau bonne femme, fazan, caprioara nu ai auzit? iar la vinuri, cel italian sau cel franzutesc, ca doar nu ai fi avut in minte posirca patrioata numita cricova? pai nu spunea domnul Plesu ca un bun intelectual e ala care stie a deosebi uischiul dupa vechime? sa avem pardon, rafinamentul cultural dupa care se da in vant tineretul nascut acum 70 de ani se tine printr-o ingrijire ca lumea a stomacului, dupa modelul grec ( ala vechi, caci sarmanii, asta nou nu se potriveste, din cauza fmi)! Iar daca poporul, ala 40 la suta din natiune, care traieste sub 3 euro per zi, va sti ce mananca domnul Plesu, sunt convins ca-l va vota ca presedinte! Domnule, poporul nu este informat, asta e realitatea..

Răspunde

Io din popor - 10-14-2013

URMUZ: Mai, eroare a naturii, ai putea indica un singur dialog in care Socrate ii spune celuilalt ca da dovada de semidoctism? regretabilule, lectia lui Socrate, insusita, de altfel, de Iluminism, este de a-l lua pe celalalt in serios si de a-i analiza discursul..asta se numeste rationalism...e de tot hazul ca dumneata, un spirit stalinist prin excelenta, sa pomeneasca cuvantul ,,Socrate,,..asta se numeste vulgarizare in termeni specifici, coruptie, in termeni generali..hai pa, ca esti un simplu banc… pe care fac unii probe...

Răspunde

Liviu din Timisoara - 10-14-2013

Ceea ce chiar ar putea face domnul Plesu ar fi sa devina lider de opinie, alaturi de alti intelectuali, pentru acel segment al populatiei care prefera sa-si manance ciorba de fasole in propria casa nu in piata centrala, la blidul usl al unui liviu dragnea&.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 10-14-2013

Vi-l imaginati pe domnul Plesu intr-o disputa electorala de felul celei care a existat intre Basescu, Antonescu si Geoana ? Unde si-ar putea el gasi un loc intr-un astfel de dialog ? Ce moderator ar fi indicat intr-o disputa la care sa-si doreasca domnul Plesu sa ia parte ? Romanul este INCAPABIL , MOMENTAN, sa voteze un candidat precum Vaclav Havel. Sa-l sustinem pe Andrei Plesu cu mititei si bere ?

Răspunde

anonimu - 10-14-2013

andrei plesu e simpatic, dar este doar un intelectual de pe scena publica. nu e de confundat cu un om politic de pe aceeasi scena publica. in calitate de ministru de externe, plesu explica intr-un interviu televizat ca nu era ascultat de nimeni in minister. un om politic e cineva care se balaceste in mizeria umana a conducerii si iese castigator. din aceste motive, eu l-as propune pe andrei plesu pentru functia de REGE al Romaniei :)

Răspunde

Liviu din Timisoara - 10-14-2013

Da, domnul Plesu ar fi un excelent Presedinte ! Doar ca nu pentru niste oameni care pot fi cumparati cu o plasa de mancare si nici pentru niste politicieni care, la o adica, se ascund in spatele imunitatii parlamentare! Pe de alta parte, imi spuneti doua idei de politician expuse de Crin Antonescu, de cand papa banii ca parlamentar ? ( Excluzand obsesia lui pentru Basescu sau " basism ")

Răspunde

Adrian Rusu - 10-13-2013

Uranus: nu stiu ce varsta aveti...(ma iertati daca stiti deja).. Erau ,bagati, in partid, cei mai buni din grupa (cam 80%) . Se petrecea la sf. anului 1 sau inceputul anului 2, Trebuia sa participi la un ceremonial ridicol in care jurai credinta....etc. Refuzai ptr ca era PREA ridicol, (dar era intrucatva riscant), acceptai pentru ca ti-era indiferent sau pentru ca asta te propulsa. In ultima varianta trebuia sa arati ZEL, caz in care erai numit ,organizator de grupa de partid, ,sef al ASC,...etc. (aici a fost cazul). Zelul domniei-sale a durat pana prin 82-83, cand a fost TRIMIS in disidenta (ghilimele) impotriva vointei sale.

Răspunde

U R A N U S - 10-13-2013

pentru a se intelege insertia cu "prizonieri Iliesi", trebuie citit articolul de pe Cotidianul.ro, un articol-scrisoare , a lui Sorin Iliesi(catre a.p.) din care aflam si ceva bizar, ca a.p. s-a oferit vluntara -la doar 19 ani!- sa intre in randurile membrilor pcr, care -pana la urma- nu poate fi o crima, era si el la varsta "marilor sperante", sau poate ca incepuse sa bea (fiind legal), oricum, insasi Biblia statueaza ca "cand eram copil, gandeam ca un copil", problema lui a.p. a devenit problema, cand la la aproape 50 de ani (adica in "90) nu s-a dezis de sistem ci i-a facut jocul, "infiltrandu-se " ca un fals Havel, in mijlocul "dusmanilor", de fapt chiar in inima lor, adica doar in functii una si una si -desigur- prin numire si nu prin concurs...

Răspunde

un cititor revoltat - 10-13-2013

Stimabile Dle. Aligica, pentru a scrie o IDEE la Contributors in ciuda multor comentarii de-acolo in legatura cu eventual Candindantul Andrei Plesu, A devenit IMPOSIBIL ! Va spun Prieteneste PIERDETI VOTURI ! Sint ACOLO tovarasi de-o OBTUZITATE cancerigen-cangrenoasa DAR daca ASA va place ! ASA se duce Romania de GIRLA !

Răspunde

Io din popor - 10-13-2013

cum domnul Aligica sa ocupa mereu de lucruri serioase, poate se va incumeta in viitor sa ne dea un raspuns la intrebarea Eugeniei Voda, adresata CNA-ului ..De ce e ,,bun pentru Romania,, un Lac Otravit, mai mare decat Monaco?,, caci vorba aia, neoliberalismul este un patriotism discret, caci se bazeaza pe mana invizibila...

Răspunde

cabrera - 10-13-2013

Excelenta idee!Ar fi interesantde vazut daca "tine la tavaleala" pt ca mai ales despre asta va fi vorba in campanie si dupa.

Răspunde

URMUZ - 10-13-2013

Din ce traiesc acesti trepadusi ?Pe langa firfiricii primiti de la Felix,mai vand sticle goale si fier vechi!

Răspunde

URMUZ - 10-13-2013

Excelent T34,pertinente observatii si cuprinzatoare.Dintre trepadusii securisto-comunisti cap de serie este aceasta ioana,o propagandista de extractie stalinista.Cei drept si ceilalti sufera de ceea ce numim pruritus scribante,gongorismul lor nefiind altceva decat expresia semidoctismului lor ,cum bine ziceati.Acest io din popor crede ca pacaleste pe cineva folosind idei si expresii imprumutate,trunchiate ,cum este cazul si mai jos.Este clar trimiterea la principiul lui Peter,care vorbea de nivelul maxim de incompetenta,insa hotomanul asta parafrazeaza si crede ca poate pacali lumea!Astia sunt urmasii lui Ceausescu,cum vroiati sa arate,precum Socrate?

Răspunde

U R A N U S - 10-13-2013

-continuare- Si vorbind despre conspiratii, s-ar putea ca cei doi sa fie platiti chiar de partea opusa, pentru a-l demonta pe a.p. pentru ca (vorba cea "Cu cat mai sus e ridicat, cu ata mai "bine" o sa-i fie la cadere"), prin modul masiv exagerat cum d.p.a. il prezinta pe a.p., pare ca asta si doreste, stiind ca nu poate fi acceptat fara o multianaliza , multipersoane, plus ca -este evident- nu s-a luat nici macar o secunda in calcul cel mai important lucru, si anume efemeritatea fiintei umane, deteriorarea biologica si mentala (inerente cu varsta), iar "candidatul algic" , este foarte aproape de varsta intoarcerii la pampersi, doar nu o sa ne trezim -in cativa ani- cu un ditamai(chiar si la propriu, avand in vedere starea de semiobezitate) pres.-edinte ca va zice , la prima defilare(precum Paul von Hindenburg-in 1933, cand oamenii lui Hitler marsaluiau in fata palatului-parafrazare) : "Nu stiam ca am luat atatia prizonieri Iliesi"!Iar -intorcandu-ne la d.p.a.- oricum acesta va intra in Panteonul pupincuristilor universali, cred ca nici in arhivele ceausiste nu se poate gasi ceva atat de decazut, o linguseala si un pupincurism inimaginabil...Iar cel care-si da cu Fluocinolon pe limba( are ciuperca!)-si pe alte subiecte, nu cred ca se merita a i se da atentie, este din cei care scriu sub multe nume, scopul lor este sa deturneze atentia de la problemele serioase, spre derizoriu, asa cum este si cea cu Armata, practic -indivizilor- precum el- le este frica de acest lucru, ei fiind sustinatorii actulului regim, cel putin superincompetent...

Răspunde

terminator - 10-13-2013

Prea tirziu...nimeni nu mai poate face nimic pt. ca s-a trecut de linia Fara Intoarcere. Totusi poate mai este o sansa: sa vina Cel care va putea spune: Sa fie fabrici si uzine! Si fabricile si uzinele sa apara.

Răspunde

U R A N U S - 10-13-2013

Un presedinte ca Andrei Plesu ma poate reprezenta pe mine Adriana Gorga octombrie 12, 2013 Advocacy, Opinie Suntem intr-un moment de rascruce. Dintre toti potentialii candidati la presedintia Romaniei, niciunul nu ne reprezinta... A cere cuiva sa fie presedintele Romaniei nu e un privilegiu, ci o responsabilitate enorma. Trebuie sa-i arati mai intai ca il meriti...Este nevoie sa facem un pas inapoi, sa tragem aer in piept si sa ne raspundem sincer la intrebarea daca meritam un presedinte ca Andrei Plesu... De aceea cred ca singura intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem repede este: Un presedinte ca Andrei Plesu ma poate reprezenta pe mine ?____________-----------__________Este evident ca d.p.a are si o sora, "cercetatoare" in Elvetia, care sufera de aceiasi problema (ca si d.p.a.) adica a insecuritatii si low self-esteem (in care incearca sa-i tarasca pe toti), intrebarea care nu-i lasa sa doarma si sa se ingrasa fiind, "daca meritam noi-masele- un asa titan" , precum a.p... Pentru d.p.a., este de inteles, neputand face cariera cu idolatrizarea catre fiinta suprema, a devenit mai pamantean si si-a gasit cult de veneratie pe acest a.p..Ma intreb insa , de ce "cercetatoarea" din Elvetia nu face o paralela cu presedintia elvetiana(functie absolut derizorie) sau cu parlamentarii elvetieni care nu au nici birou si nici salarii macar, fara sa mai vorbim de numarul ilustrativ, avand in vedere complexitatea si volumul economiei elvetiene si -chiar si- complexitatea etnica? Ea vrea neaparat (ca si fratele ei) sa acceptam ca un singur individ este in stare de minuni, iar acel individ este cel propus de ei, chiar daca "repede", pentru a nu se prinde masele ca ar fi doar o noua iluzie, cea ce confirma ca nu exista magie, ci mai degraba viteza in executie si nebagare de seama, din partea auditiei... Pare a fi si ceva conspirational la mijloc, cele doua "articole" apar unul dupa altul, pe aceiasi pagina(barlogul lui d.p. a., contributors.ro- intrare pe baza de ochi albastri!) si amandoua arunca anatema-a priori- asupra oricui nu ar fi de accord cu propunerea, respectiva "cercetatoare" il si plezneste pe primul comentator (in dezacod cu ea) spunandu-i ca face parte dintre cei "care vor sa rateze intrarea Romaniei in modernism"!

Răspunde

Felix - 10-13-2013

Da, asta e punctul urmator: ce partid il sustine? In alta ordine de idei, e un pic incorect sa il asezi pe Djuvara, um om de toata isprava si un intelectual pe bune, de la care toti avem de invatat, alaturi de dezamagirile numite Vosganian si Diaconu. Si apoi da' de ce sa nu candideze din partea PDL?

Răspunde

Io din popor - 10-13-2013

T 34: cate grija la dumneata! din cate imi dau seama doar astia care avem ceva dubii legate de propunerea DPA suntem caracterizati prin semidoctism, superficialitate flagranta, educatie precara, citire fragmentara si aleatoare a unor autori si opere ( e bine ca ati pus ,,si,, altfel doamne-fere ce se mai intelegea)tradam ori o scoala militara comunista ori stefan gheorghi, dovedind o frustare adanca, o neimplinire si o inadecvare in social, in lume ( cosmos nu?), iar ceilalti sunt pe invers? ametitule, modernitatea aduce cu sine doua idei, una, a autonomiei si a spiritului critic, a doua, al considerarii pe celalalt ca un partener al dialogului! se vede ca premodernitatea aia de-acum 25 de ani te-a marcat iremediabil! daca ai ceva de criticat fa-o la obiect, nu cu judecati de valoare la adresa celuilalt, adica analizeaza obiectul-referent, nu produ asertiuni care nu se pot proba la adresa emitatorului, doar pentru ca nu esti de acord cu el! pai ce sa spun eu, despre dumneata, dupa postarea asta, ca esti cum? ...cand nu ai spus o idee, macar o idee, ci un sir de jigniri? nascut si format in gandirea proletcultista, asta pot sa o afirm..

Răspunde

T 34 - 10-12-2013

Doua personalitati anonime, URANUS si Io din popor,se produc constant insirand lungi fraze uneori greu inteligibile, abonati eterni ai parerilor de nimeni dorite.Comentarii de un semidoctism si de o superficialitate flagrante.O educatie precara, o citire fragmentata si aleatoare a unor autori si opere,tradeaza or o scoala militara comunista or un Stefan Gheorghiu or altceva, oricum departe de o cultura umanista adevarata.A vorbi in termenii astia, ati da cu parerea despre orice si oricum, a lua peste picior valori autentice ale natiei asteia,tradeaza o frustrare adanca o neimplinire si o inadecvare in social, in lume.Faptul ca sunteti prezenti alaturi de fil22, de ioana de odiosul serban,constant si promt in fiecare zi, cu pareri halucinatorii despre orice si despre oricine ma face sa ma intreb,din ce traiti domnilor,din pensie,ca nu va vad conducand ceva ce tine de privat?!

Răspunde

cristian - 10-12-2013

Iata o idee! Oare cum s-ar putea ea materializa?

Răspunde

Felix - 10-12-2013

Vad cu certitudine avantakele pe care le-ar avea Romania dintr-o astfel de candidatura. Nu prea vad avantajele pe care le-ar avea dl. Plesu. Si cum politica moderna e bazata pe contract, propunerea imi pare a fi o incercare de pacalire a d-lui Plesu. Daca s-ar intampla totusi minunea, as voluntaria cu placere in campania sa electorala.

Răspunde

adrian - 10-12-2013

Floriane, la ce scoala din Ferentari ai invatat sa scrii "iar trebui"? Am impresia ca pana la tine s-a stins lumina lui Plesu.

Răspunde

judex - 10-12-2013

Da, este o idee buna. Dlui Plesu i-ar mai trebui sprijinul unui partid: PNL pare la prima vedere a fi alegerea normala, zic eu, pentru ca acolo sunt o multime de intelectuali: Vosganian, Djuvara, Oprea, Iorgulescu, Diaconu, Olaru, SRS. Si acolo este insu(-a, cu regret)si Intelectualul. Al lui Hurezeanu, desigur.

Răspunde

U R A N U S - 10-12-2013

Oricat ar fi de inalte calitatile intelectuale, daca nu duc la diseminarea progresului in masa societatii, inseamna ori ca nu sunt atat de super pe cat par, ori ca sunt posedate de un individ lipsit de adevarata cultura , cea umanista, adica aceste "calitati intelectuale", sunt de fapt -cea ce numim- viclenie, folosita doar pentru a trai el/ea si clanul sau mai bine(pe scurt spus), indiferent de vitregiile la care sunt supuse milioanele din jur, considerate (chiar daca niciodata declarat) doar carne de tun, sau animale de povara, de pe urma carora acesti "intelectuali" si politicienii (pe care-i sustin) traiesc in lux si acumuleaza averi fara sens.Romania are nevoie si de intelectuali (inclusiv de marca) , nimeni nu le neaga dreptul la existenta si inplicare in treburile cetatii, insa la acest moment(de fapt , de zeci de ani) Romania are nevoie de cat mai multi soldati-cetateni Cincinnati , si chiar mai mult, de un general Franco.As vrea sa stiu unde sta a.p. & ceata, in privinta Monarhiei (si unde a fost in "90, cu privire la aceasta problema) unde sta cu privire la marea problema a tuturor timpurilor (si anume saracia si diviziunea economica) adica cu privire la A TREIA CALE(societate de proprietari cu oportunitati egale), si ce a facut pentru a curma actuala situatie dezastruoasa a tarii, din inaltele functii avute...Nu i-am citit biografia , dar aparent este un individ in varsta, ar putea sa se sacrifice macar in ceasul al 12-lea, insa este clar, a ales calea "caldicica", adica confortul social , indiferent de pretul pe care-l va plati postmortem...Poate ca merge pe cel mai cinic realism (foarte adevarat si foarte raspandit), " ce mai conteaza dupa ce mori!".Nu-l blamez prea mult, insa asemenea indivizi nu prea au sanse sa ramana in istorie ca stalpi de lumina ci doar ca cioturi arse...

Răspunde

adrian rusu - 10-12-2013

Presedintele si-a ales poporul – jumatate din treaba a fost facuta. Ramane ca si poporul sa-si aleaga presedintele....care, pentru moment, este detestat cu frenezie de larga majoritate a alegatorilor, DPA. In afara de domnia-voastra mai sunt ca la vreo 18 milioane. Altfel, are calitatile zise...afara de o anumita vointa, si de altele, de altfel...

Răspunde

Nicolae Negrea - 10-12-2013

Magnific, domnule DPA ! Citind, am trait iluzia.Pacat ca de scurta durata.Pentru ca, mai sus, mai jos, in stanga si in dreapta, Ponta, Antonescu.....!Pentru URANUS: Pe dvs. cine "va intretine"? Cei de mai sus, care "n-au distrus" inca Romania de tot?.Ca mai e ceva!Destul de putin.

Răspunde

Io din popor - 10-12-2013

U R A N U S: o apreciere dura, nu as putea spune ca in esenta ei ar fi neadevarata, s-ar cuveni nuante, cultura nu este un lucru usor de realizat si asta presupune calitati, lucru dovedit de domnul Plesu, banuiesc ca este un profesor universitar foarte apreciat de studenti....cred ca totusi discutia nu se duce cu privire la calitatile intelectuale ale domnului Plesu, ci catre capacitatea domniei sale de a face fata unei functii, cea de presedinte...domnul Constantinescu nu este o persoana fara coloana vertebrala si cultura si totusi a fost un presedinte slab, din nepotriveala cerintelor postului cu calitatile pe care le are..imi aduc aminte cu tristete cum nu a reusit sa deblocheze starea guvernului Ciorbea cand un ministru derbedeu din fire a refuzat sa mai participe la sedintele guvernului, pe motive de convingeri, cel in cauza nestiind sau nevrand sa stie ( varianta mai rea) ca un om politic se caracterizeaza si prin etica responsabilitatii, nu doar prin etica convingerii.. antrenand si partidul in joc si declansand o criza guvernamentala intr-o situatie grea pentru tara..si apoi ca lider trebuie sa faci schimbari, iar eu nu-l vad pe domnul Plesu lupte pe baricade pentru o idee, in actiunea de management politic in care ar fi antrenat..

Răspunde

Florian - 10-12-2013

De la "uranus" pana la domnul Plesu e calea atata de lunga ,luminii iar trebui mii de ani ca sa ajunga.multumim totusi acestui personaj ca de aceasta data nu a mai amenintat cu armata si......

Răspunde

U R A N U S - 10-11-2013

Il " cunosc" pe AP din aceste articole, scrise la R-22, am inteles ca a scris ceva carti: asta nu spune nimic, atata timp cat nu a adus nici o imbunatatire practica! Iar din aceste articole caldicele (deobicei) am notat ca are un oarece talent in a imperechea cuvintele, modalitate prin care dezvolta platitudinile la un nivel agreabil, insa mai niciodata nu uita sa insereze cate un laudatum a satanas, catre cel care i-a asigurat masina la scara si salariu neconditionat; acest lucru il scoate din orice cursa a adevaratelor valori, daca chiar ar ajunge pres- edinte nu ar realiza nimic, dimpotriva tara s-ar consuma cu si mai mare viteza.Aceasta este impresia mea despre ins, de acea nici nu am mai comentat ultimele sale articole, individul este unul din "greii" care sub masca intelectualitatii manierate au distrus Romania, prin afilierea directa sau discreta cu oricine este la putere. Jenant! Dar este "normal" pentru d.p.a. sa scrie asemenea texte, un alt intretinut de system.

Răspunde

Io din popor - 10-11-2013

cred ca domnul Plesu si-a atins nivelul maxim de competenta ca ministru de externe! intr-o republica parlamentara ar fi de luat in seama ideea, dar intr-o republica semiprezidentiala, am rezerve...nu-l vad tragand sfori, simuland, mintind in fata si vorbind in dodii....si nu spun ca cele de mai de sus sunt defecte, ci calitatile necesare pentru a detine puterea si a o practica..spun asta pentru a demonstra ca articolul are o problema...este construit pe teoria calitatilor managerului, nu pe teoria situationala ( un nume, F. Fiedler) a managementului..care i-ar fi impus lui DPA sa faca in prealabil o analiza a postului , a institutiei, a mediului in care functioneaza institutia..iar cat priveste calitatea domnului Plesu de a fi un manager transformational ( cred ca altul e conceptul, dar nu-l am acum in minte) ei bine, si aici am rezerve...

Răspunde

Gabriel PINTEA - 10-11-2013

D.le Aligica, am ramas mut de uimire. Ca la oul lui Columb: cum de nu m-am gindit la asta? Sper(speram) ca acest MARE CARACTER sa evalueze situatia de o asemenea maniera, incit sa accepte in final ca este O SANSA pentru noi toti. Atit.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22