22 PLUS, nr. 335: Dezbatere pe tema discriminării

Marţi, 13 martie, la Strasbourg a avut loc o dezbatere în Parlamentul European pe tema Site-urile de Internet discriminatorii şi reacţiile autorităţilor. Publicăm în continuare extrase din transcrierea dezbaterilor.

Fara Autor 20.03.2012

De același autor

Marţi, 13 martie, la Strasbourg a avut loc o dezbatere în Parlamentul European pe tema Site-urile de Internet discriminatorii şi reacţiile autorităţilor. Publicăm în continuare extrase din transcrierea dezbaterilor.

VIVIANE REDING,
vicepreşedinta Comisiei Europene:

Doamnă preşedinte, Comisia are preocupări serioase în privinţa website-ului lansat de partidul olandez PVV şi, după cum ştiţi, am condamnat personal acest site pentru că este un apel la intoleranţă şi nu e loc pentru intoleranţă în Europa. Am cerut cetăţenilor Olandei să nu urmeze intoleranţa site-ului PVV şi vreau să îi felicit pentru reacţia puternică pe care au avut-o. Biroul olandez de plângeri împotriva discriminării a înregistrat mai bine de 6.000 de plângeri ale cetăţenilor şi, în plus, multe partide politice din Olanda, inclusiv aparţinând majorităţii, s-au disociat de acest site. Răspunsul întreprinzătorilor olandezi în particular a fost foarte apreciat. Ei au condamnat natura xenofobică a acestui site şi au avertizat asupra efectelor nefaste pe care le-ar putea avea asupra comerţului în interiorul Uniunii şi asupra economiei olandeze. (...)
Este inacceptabil ca cetăţenii UE să devină ţinta unor atitudini xenofobe şi intolerante numai pentru că şi-au exercitat dreptul fundamental de a circula dintr-un stat membru în altul. Cetăţenii celor 27 de state membre au dreptul de a circula, de a lucra şi de a studia unde vor şi ar trebui să se simtă acasă oriunde s-ar muta. Toate guvernele au datoria de a se asigura că cetăţenii celorlalte state membre se simt bineveniţi. Ele trebuie să explice cetăţenilor beneficiile importante pe care libertatea de circulaţie le are pentru economie şi pentru societăţile noastre.
Decizia cadru privind combaterea rasismului şi a xenofobiei obligă statele membre să introducă pedepse în privinţa instigării publice intenţionate la ură. Instigările xenofobe sunt o infracţiune în Europa, aşa că autorităţile olandeze au datoria de a investiga legalitatea acestui site în virtutea dreptului olandez şi a dreptului Uniunii. Vreau să salut rezoluţia comună semnată de PPE, Grupul Socialist, Liberali, Verzi şi Comunişti. Acesta este maniera corectă de a proceda: să spunem cu toţi împreună „nu, există anumite limite“. Uniunea Europeană e fondată pe valorile democraţiei, ale nondiscriminării şi ale statului de drept. Acestea trebuie să fie respectate de toţi, inclusiv de politicienii naţionali. (...)

JOSEPH DAUL,
în numele Grupului PPE:

(...) Este vorba în această după-amiază despre rasism şi discriminare. Chestiuni grave, dar în mod evident nu suficient de grave în ochii premierului olandez pentru a discuta despre ele aici cu noi. Şi totuşi, dacă suntem obligaţi să avem acum această dezbatere, este din cauza unuia dintre partenerii majorităţii sale parlamentare. Dincolo de politica „scaunului gol“, regret mai ales faptul că primul ministru olandez refuză să se distanţeze de un site care este rasist, violent şi mincinos. Pentru că, în primul rând, trebuie spus că muncitorii europeni nu contribuie numai la economia olandeză. Oriunde în Europa, economia a beneficiat de mobilitatea muncitorilor din Europa Centrală şi Orientală. Dragi colegi, chiar dacă este perfectibilă, piaţa comună, ajunsă acum la a douăzecea aniversare, este unul dintre stâlpii Europei şi este indiscutabil că în 20 de ani întreprinderile olandeze au beneficiat, ca şi cele din celelalte ţări, au profitat de pieţele din Europa Centrală şi Orientală. Astfel, începând cu 1993, aceste întreprinderi au investit mai mult de 23 de miliarde în Polonia şi sunt cei mai importanţi investitori în România, lucru pentru care ţin de altfel să le felicit. Însă dincolo de aspectele economice, vreau să pun următoarea întrebare: care este mesajul pe care îl transmite premierul olandez când refuză să condamne site-ul PVV? Că piaţa comună este numai cea a bunurilor şi a serviciilor, dar mai ales nu a muncitorilor, a bărbaţilor şi femeilor? Că există muncitori buni şi răi, în funcţie de paşaportul pe care îl posedă?
Piaţa comună nu este cu sens unic. Regulile sale se aplică şi unora, şi altora. Se aplică atât bunurilor, serviciilor, tranzacţiilor financiare, cât şi muncitorilor. Îmi place să reamintesc acest lucru: Europa nu este doar o piaţă comună, este de asemeni şi mai ales o comunitate de valori.
Ştim foarte bine că discriminarea, rasismul şi xenofobia au condus la cele mai atroce pagini ale istoriei noastre. Există printre noi colegi ai căror părinţi, acum 60 de ani, s-au luptat şi au murit pentru eliberarea Europei şi a Olandei. Putem oare tăcea, putem să nu răspundem instigării la ură a anumitor partide? Vreau să reiau ce a spus filosoful irlandez Edmund Burke şi anume că „singura condiţie pentru triumful răului este inacţiunea oamenilor de bine“. Iar Grupul PPE reiterează apelul său moral primului ministru al Olandei de a condamna rapid şi clar acest site şi, asemenea doamnei Reding, sunt foarte mulţumit că la nivelul Parlamentului European democraţii au făcut o moţiune comună. (...)

HANNES SWOBODA,
în numele Grupului S&D:

(...) De zeci de ani încercăm să creăm o nouă Europă, o Europă fără graniţe în care toată lumea să se simtă ca acasă. Colegul meu, domnul Daul, spunea foarte bine că, după căderea Cortinei de Fier, colegii noştri din Est trebuiau să ni se alăture. Pentru noi, socialiştii, în momentul de faţă nu există decât o singură Europă. Est, Vest, Nord, Sud - e vorba despre oameni ai acestui continent ce trebuie respectaţi. Desigur, toată lumea poate face greşeli şi îşi poate jigni fără să vrea vecinii. Însă nu există nicio diferenţă între oamenii din Est şi Centrul Europei faţă de cei din Vest.
Vrem să promovăm această Europă lipsită de graniţe, vrem să le oferim cetăţenilor posibilitatea de a se stabili şi de a lucra oriunde îşi doresc. Care sunt tendinţele? Vorbim despre Schengen şi, din păcate, am văzut că nu de mult graniţele au fost reinstaurate de către Danemarca. Şi, cu toate acestea, vreau să mulţumesc Danemarcei că a anulat decizia luată.
Însă există în continuare un stat care blochează accesul României şi Bulgariei la Schengen. Din întâmplare, e vorba tot de guvernul olandez. Guvernul olandez despre care discutăm şi în momentul acesta în contextul site-ului discriminatoriu. Nu pot decât să sprijin ceea ce a spus colegul Daul pentru că aceasta e o situaţie în care Parlamentul European trebuie să vorbească cu o singură voce, trebuie să limităm orice diferenţe de partid. E clar că această acţiune demarată în Țările de Jos este inacceptabilă, după cum inacceptabilă este şi lipsa de reacţie din partea guvernului, respectiv a premierului olandez.
De curând, am vorbit cu el şi mi-a spus: „bine, dar nu este site-ul nostru“. Dar este totuşi vorba despre site-ul unuia dintre grupurile politice care face parte din guvernul olandez. Şi chiar dacă cele trei partide care formează coaliţia la guvernare în Olanda sunt diferite, chiar dacă nu există un mariaj formal, ele totuşi coabitează, există în mod clar o relaţie şi prin urmare sunt obligate să se tragă reciproc la răspundere. Nu pot decât să o spun din nou: domnule Rutte, noi încă aşteptăm. Aşteptăm ca guvernul olandez să se distanţeze cât se poate de clar de acest site, de aceste declaraţii discriminatorii. E important ca în momentul de faţă guvernul olandez să se pronunţe împotriva rasismului, împotriva discriminării. Sunt de acord cu doamna Reding - chiar dacă socialiştii nu au fost printre primii pe care i-a menţionat, asta poate nu contează - dar ce e de asemenea important în momentul de faţă este să acţionăm împreună, e important să luptăm cu toţii împotriva discriminării şi rasismului. Iar premierul olandez ar trebui să se alăture acestui apel.

GUY VERHOFSTADT,
în numele Grupului ALDE:

Grupul meu nu are decât dispreţ faţă de iniţiativa domului Wilders, am spus foarte clar lucrul acesta de la început. Ni se pare inacceptabil şi practic o ruşine că în secolul XXI acest lucru e încă posibil. Însă, până la urmă, motivul real al acestei iniţiative este că, brusc, în ianuarie, acest partid şi-a pierdut sprijinul popular, au pierdut 7 procente în sondaje. Şi acest lucru se întâmpla pentru prima dată în partidul lui Wilders. Şi asta s-a întâmplat de fapt deoarece a criticat-o pe Regina Beatrix pentru că a purtat în Oman o eşarfă pe cap. Însă olandezilor nu le-a picat bine această critică adresată reginei lor de către domnul Wilders. Prin urmare, dânsul s-a gândit să găsească un alt subiect pentru a putea să-şi sporească procentele în sondaje. Şi a găsit un nou ţap ispăşitor, de data asta nu familia regală, ci est-europenii. Aceştia i-au căzut victime. A pus pe site-ul lui posibilitatea ca oamenii să se plângă de est-europeni, de polonezi, de slovaci, de bulgari şi de români. Este motivul pentru care dânsul a permis acest lucru pe site. Însă atitudinea guvernului olandez, sunt de acord cu domul Daul, este absolut de neacceptat. Că vorbim despre o chestiune politică sau nu, acest lucru nu contează, avem dreptul să ştim ce cred autorităţile în legătură cu această iniţiativă a unor iluştri cetăţeni de pe teritoriul lor.
Domnule Daul, am vorbit personal cu domnul Rutte şi cred că veţi face şi dumneavoastră la fel pentru că, până la urmă, vorbim despre o poziţie a guvernului şi ar fi interesant ca şi dumneavoastră să interveniţi să ia poziţie. (...)

VIVIANE REDING,
vicepreşedinta Comisiei Europene:

Doamnă preşedinte, în numele Comisiei Europene vreau să solicit autorităţilor olandeze să ia toate măsurile pentru a evalua pe deplin legalitatea acestui site şi să tragă consecinţele ce se impun. (...) Această dezbatere a fost una despre comportamentul inacceptabil al unui partid politic, reputaţia unui guvern şi dreptul cetăţenilor de a-şi exercita drepturile şi obligaţiile legate de Directiva privind libera circulaţie, reguli stabilite în comun de către toate guvernele pentru a proteja toţi europenii, şi despre valori - despre toate lucrurile în care credem şi pe baza cărora construim viitorul nostru comun. Mă bucur foarte mult să constat că liderii politici din întregul spectru politic al acestei instituţii şi-au unit forţele şi cuvintele pentru a condamna un comportament inacceptabil. Cred că azi putem fi mândri de Parlamentul European.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22