De același autor

Katyń nu este doar numele pădurii la umbra căreia imperialismul rus – în versiunea sa stalinistă – a căutat, acum şaptezeci de ani, să-şi încheie odată pentru totdeauna socotelile cu elita unei naţiuni ce se încăpăţâna să-i reziste de un secol şi jumătate.
Katyń, un nume ce nu putea fi decât şoptit în Polonia comunistă, este şi simbolul unei lupte de aproape jumătate de veac pentru adevărul istoric şi pentru aducerea aminte ca act de dreptate. În 2008, Andrzej Wajda, fiul unui ofiţer polonez omorât la Katyń, ne-a pus în faţa ochilor, într-un film ocolit de premiile Oscar, preţul ce putea fi plătit în ţara sa ocupată de sovietici pentru a spune adevărul despre masacrul din primăvara anului 1940. După şaptezeci de ani, pentru a sta martori acestui adevăr la locul însuşi al crimei, 88 de oameni politici, militari, preoţi şi intelectuali polonezi au urcat, în dimineaţa zilei de 10 aprilie 2010, într-un avion care nu a mai ajuns la destinaţie. Mărturisirea adevărului despre Katyń şi-a cerut din nou preţul, în modul cel mai neaşteptat şi mai absurd, la numai câţiva kilometri de scena ororilor din aprilie 1940.
Katyń este nu doar rana profundă a memoriei colective poloneze, ci numele simbolic al memoriei reprimate în Răsăritul Europei sub dominaţia comunistă. Este, de asemenea, numele simbolic al dificultăţii acestei memorii de a deveni, după 1989, o memorie împărtăşită la scara unui continent ce se pretinde unificat după căderea Zidului.
În Parisul anului 2009, filmul lui Wajda nu era de găsit în programul marilor cinematografe de pe Champs Elysées, ci în săli modeste din Cartierul Latin, în timp ce Le Monde, într-un articol care a primit replica tăioasă a lui Adam Michnik, reproşa regizorului că a pus pe acelaşi plan totalitarismul nazist şi cel sovietic. Cu câţiva ani mai devreme, într-o voluminoasă şi originală culegere de studii, publicată de Gallimard – Le massacre, objet d’histoire (2005) –, numele de Katyń nu figura în nici una dintre cele 550 de pagini, deşi masacrele ordonate de regii asirieni sau de împăraţii romani nu fuseseră uitate.
Tragedia din 10 aprilie 2010 va imprima ea oare mai adânc în conştiinţa europeană ce a însemnat Katyńul anului 1940, cu lunga sa moştenire de suferinţă ascunsă şi de minciună oficializată prin teroare? Îşi va găsi, în sfârşit, masacrul miilor de ofiţeri polonezi locul pe care ar fi trebuit să-l ocupe deja în memoria Rusiei postcomuniste? Este prea devreme pentru a răspunde.
Katyńul trebuie, însă, păstrat de noi, cei din fostele ţări aservite URSS, ca unul dintre reperele esenţiale ale unei memorii comune ce nu trebuie lăsată să se destrame. //
Comentarii 11
Monica - 04-20-2010
Spuneti dvs. la un moment dat: "Le Monde... reproºa regizorului cã a pus pe acelaºi plan totalitarismul nazist ºi cel sovietic." Eu spun ca totalitarismul sovietic a fost mult mai ingrozitor (chinuit si fortat gradul de comparatia!) decat cel nazist, macar si pentru faptul ca s-a intins pe o perioada mult, mult mai lunga de timp... mai mult de o jumatate de secol! Vesticii nu vor sa-si asume nici acum, dupa caderea Cortinei de Fier, faptul ca pur si simplu au abandonat Europa de Est... spun asta, si va rog sa nu ma banuiti de euroscepticism... dar, din diverse motive, unele adevarate, altele ba, si-au cladit timp de 50 de ani bunastarea facandu-se ca nu vad ce se intampla ... dincolo... Nu stiu cat de mare a fost presedintele Poloniei care tocmai si-a pierdut viata... istoria si polonezii au dreptul sa souna asta... dar sigur nu a fost un interlocutor comod pentru vestul Europei...
Răspundecarmen - 04-19-2010
Solidaritate impotriva crimei? Europa Unita? Lideri europeni care se afla la o aruncatura de bat nu s-au deplasat si asta pt ca accidentul a fost extrem de dubios si nu existau garantii de securitate in conditiile in care pe strazi erau zeci de mii de oameni. Nu trebuie sa uitam, nu trebuie sa iertam si nici sa ne imbatam cu apa rece ca partenerii nostri europeni vor spune adevarul, chiar daca il vor sti. Numai polonezii au curajul de a spune adevarul. Tusk? Nu cred, era cocosat de frica.
RăspundeDANIEL ANTON - 04-19-2010
Eu cred cã accidentul aviatic în care ºi-a pierdut viaþa preºedintele Poloniei ºi alþi înalþi demnitari polonezi trebuie analizat prin prisma a trei elemente evidente, care nu pot fi negate: 1.Ruºi nu îl doreau pe preºedintele Katshinschy prezent la ceremonie. Cu nici un preþ! 2.Pe Internet a circulat înregistrarea discuþiilor purtate între Turnul de control ºi piloþii avionului prezidenþial, din care rezultã bâlbâiala ruºilor în furnizarea datelor necesare unei bune aterizãri. 3.Dupã aceastã bâlbâialã, Turnul de control a zis Niet aterizãrii. Concluzia pe care eu o desprind este urmãtoarea: Ca sã împiedice aterizarea avionului, ruºii s-au bâlbâit intenþionat in coordonarea aterizãrii, pentru ca, apoi, în ultimul moment, sã zicã "Niet" aterizãrii. A fost însã mult prea târziu! Desigur, ruºii regretã acest accident. Sunt chiar foarte afectaþi.
Răspundeel padre - 04-18-2010
Dumneavoastra ati pomenit doar de niste exemple de indiferenta crasa in fata unui eveniment tragic, dar nu consider ca europenii nu au cunostinta de acest act regretabil. Trebuie doar ca persoanele potrivite sa aiba habar de aceste date ca astfel de fapte sa nu mai aiba loc. Cheers!
RăspundeVladi - 04-18-2010
Este o palma data celor ce au sustinut comunismul si il mai sustinm Iliescu, Vadim, Paunescu, sau socialisti occidentali.
RăspundeDRON SILVIU - 04-16-2010
ESTE UN LOC EXTREM DE TRAGIC
RăspundeSilviu - 04-16-2010
Jertfa celor mai buni fiii ai Poloniei ( si in societatea poloneza, aceste cuvinte au acoperire valorica, sunt reale) este modalitatea de a atrage atentia intregii lumi asupra Katyn-ului, asupra faptasilor de atunci care sunt acoperiti si sustinuti si acum, asupra celor care influenteaza si conduc si acum destinele acestei lumi. Este modalitatea cea mai plina de substanta din cate moduri de comunicare exista. Prin moartea lor au pus o sabie a lui Damocles asupra asasinilor reali si morali, de atunci si de-acum. Sunt ei diferiti ? Sistemul politic este diferit ? Democratia peste comunism este adusa pentru a da o umbra de credibilitate oamenilor politici care au generat acele masacre in tot Estul ? La noi, a venit Gorbaciov sa intareasca cuvintele Iliescului . Incotro ne-ndreptam noi ? Polonezii vad ca, prin premierul lor, apuca spre Est si n-au aflat inca...
Răspundecodrut constantinescu - 04-14-2010
Din pacate, sentimentul meu este ca vesticii nu dau nici o ceapa degerata nici pe Katyn si nici pe Canal sau Sighet sau orice alt moment de represiune comunista. Uneori am impresia ca ei nu pot sa vizualizeze, sa conceapa proportiile raului chiar daca probabil accepta documentele si adevarul ca atare.Filmul lui Wajda este magnific dar greu precum o placa de beton asezata peste suflet.
RăspundeDan - 04-14-2010
Poate acum vor intelege mai bine, unii, de unde vine circumspectia, pot spune genetica deja, in relatiile Romaniei cu Rusia!
RăspundeApollo - 04-14-2010
-Ce nu se spune acum este ca Putin nu a fost de acord cu prezenta lui Katscinsky la comemorarile de la Katyn. In lipsa unei invitatii oficiale din partea presedintelui rus Medvedev care reactioneaza doar la comenzile lui Putin, presedintele polon s-a autoinvitat in teritoriul rus, la o ceremonie convenita doar la nivelul primilor ministrii Putin si Tusk !! Aceasta greseala i-a fost fatala, lui si celorlalti din familie si din suita!!Trebuia sa stie ca rusii nu se joaca cu asa ceva. Acum, vor trebui si serviciile secrete polone sa arate ce l-au informat(daca l-au informat) pe Katshinschy!Partea polona are acum de comemorat doua tragedii Katynul-autor Kremlinul si Perenovsk-Smolensk-autor Varsovia cu Kremlinul.Si astfel, ambele parti vor avea o baza comuna pentru parastase si ....compensatii !
Răspunde.Rotaru C. Constantin - 04-13-2010
Fiecare dintre tarile care s-au BUCURAT DE RAIUL ROSOCOMUNIST au fost servite cu cate o tragedie : daca in cazul Poloniei s-a vorbit deja, trebuie sa nu uitam nici de REPRIMAREA revolutiei maghiare din 1956, nici de REPRIMAREA primaverii de la Praga, dar nici de GULAGUL nostru si faptul ca dezideratele noastre nationale precum CANALUL, au fost confiscate si transformate in adevarate MONSTRUOZITATI, devenind simbolul DISTRUGERII NATIUNII ROMANE !
Răspunde