De același autor
La 11 iulie a avut loc un eveniment important pentru viitorul Orientului Mijlociu și pentru Statul Islamic: premierul irakian, Haider al-Abadi, a anunțat eliberarea celui mai populat oraș aflat sub dominația ISIS. Forțele guvernamentale, amplu sprijinite de SUA și de coaliția internațională, au preluat controlul asupra Mosulului. Între timp, în Siria, Raqqa, capitala califatului, se afla și ea sub asediu. O nouă realitate pare să prindă contur: zilele ISIS sunt numărate. Experții de la RAND Corporation notează că, față de toamna lui 2014, geografia controlului exercitat de ISIS între Damasc și Bagdad s-a contractat dramatic, în proporție de 56% în Siria și aproape de 83% în Irak. Recesiunea mișcării teroriste nu înseamnă neapărat că suntem mai aproape de pace. Sunt active multe dintre tensiunile structurale care anterior transformaseră Irakul într-un stat eșuat și contribuiseră masiv la ascensiunea Statului Islamic: competiția pentru resurse și putere, faliile etno-sectare, care atinseseră o intensitate existențială prin excluderea sunniților dintr-un sistem care ajunsese să funcționeze preponderent doar în beneficiul șiiților. Oare de data asta vor rămâne Statele Unite în Irakul post-ISIS? Este o întrebare care deja macină Administrația Trump.
Memoria retragerii SUA din Irak în 2011, pe care mulți o văd ca generator al unui vid de putere speculat ulterior deopotrivă de Iran și de Statul Islamic, rămâne pentru mulți dintre comandanții americani un punct de cotitură și o experiență traumatică. Cei mai mulți au extras lecții care vor avea cu siguranță un impact asupra sfatului pe care îl vor acorda președintelui în momentul în care se va discuta magnitudinea implicării Washingtonului în teatrul de operațiuni irakian, după căderea Mosulului. Vor fi desigur voci care îi vor reaminti președintelui care pune „America pe primul loc“ despre promisiunile din campanie și care, în cele din urmă, nu diferă de mantra lui Obama, potrivit căreia a venit vremea pentru „nation-building acasă“. Pe celălalt versant al dezbaterii se vor afla cei a căror experiență formativă a fost marcată de momentul retragerii totale în urmă cu şase ani. Unul dintre ei este chiar generalul H.R. McMaster, actualul consilier pe probleme de securitate națională al președintelui Trump: „nu am făcut suficient pentru a susține fragilul compromis politic și, drept consecință, am asitat la o revenire a violenței extinse intercomunitare, cea care a creat condițiile pentru ISIS“. Este o viziune împărtășită și de comandantul forțelor americane care ajută Bagdadul în lupta împotriva ISIS, generalul Stephen Townsend: „cu toții ne putem uita la sfârșitul lui 2011, când forțele coaliției au părăsit Irakul, pentru a vedea ce s-a întâmplat în cei trei ani care au urmat după. Nu cred că vrem să repetăm acel episod“, a spus el săptămâna trecută.
Pe fond, însă, vorbim despre o întreagă școală de gândire hotărâtă să codifice o parte dintre lecțiile expuse de campaniile desfășurate după 11 septembrie, o eră în care victoriile militare aparent decisive s-au dovedit ulterior fragile și tranzitorii. Iar una dintre concluziile majore, reflectată de exemplu în Conceptul Operațional al armatei terestre americane, ține de consolidarea și transformarea câștigurilor tactice, militare de pe câmpul de luptă în „victorii politice“ durabile. Or, asta înseamnă sprijin pentru o guvernare eficientă și asistență care să întărească instituțional administrația locală. Cu alte cuvinte, un set de operațiuni care, pentru militarii tradiționali, precum generalul Patton (considerat de Trump etalonul campaniilor decisive), nu intră în categoria „războiului clasic“. Pentru a rezuma necesitatea unui astfel de demers, McMaster apelează la Sfântul Toma d’Aquino, care vede „scopul războiului“ ca fiind „o pace mai bună“. La nivelul Casei Albe, mai sunt și alte voci care văd lucrurile într-o cheie similară. Cu puțin înainte de a fi nominalizată pentru Consiliul Național de Securitate, Nadia Schadlow, cea în responsabilitatea căreia se află redactarea primei strategii de securitate a Administrației Trump, își publica teza de doctorat cu o temă foarte relevantă pentru discuția noastră: Războiul și arta guvernării. Consolidarea succesului de pe câmpul de luptă în victorie politică. Mesajul pe care îl proiectează făcând inventarul celor mai importante campanii americane de pe parcursul secolului XX rămâne edificator: „violența înlătură și distruge, dar nu reconstruiește. (…) eșecul de a reconstrui în urma unor operațiuni militare de un succes aparent mai degrabă au perpetuat decât să fi redus amenințările la adresa securității naționale și internaționale“.
Toate acestea sunt lucruri care privesc și Europa. Foarte probabil, aliaților europeni (poate prin intermediul NATO), dar și monarhiilor din Golf li se va cere să contribuie într-un fel sau altul la efortul de reconstrucție și stabilizare.
Comentarii 2
Ghid - 07-23-2017
"Irakul post-ISIS" este cel mult of sintagmă de lucru a unor analiști grăbiți, dacă nu orbiți de inerentul wishful thinking care bântuie peren regiunea Orientului Mijlociu. Doar două puncte argumentative: Primul punct: rădăcinile IS-ului în Irak sunt adânci și multiple, nefiind hrănite doar de seva sectar-religioasă, ci și de resentimente politice, etnice etc.. „Semințele” din care ele s-au dezvoltat au fost puse atât de irakieni, cât și de puterile extra-regionale care au acționat aici, cu SUA principalul „însămânțator” (desigur, fără a uita de puterile regionale, cum ar fi Israelul și Iranul, Turcia (?), nu mai puțin interesate de slăbirea, dacă nu de dispariția Irakului post-Primul Război Mondial). De unde... Al doilea punct: despre ce Irak se mai poate vorbi în această a doua jumătate a deceniului al doilea al Secolului 21/ Mileniului III? În context, să urmărim îndeaproape drumul spre independență, fie și într-o formă temperată, al Kurdistan-ului irakian, marcat decisiv de referendumul programat pentru 25 sept. 2017 (apropos, în aceeași lună ar urma să se desfășoare un referendum similar și în Catalonia)
Răspundeprofesoru - 07-18-2017
"Va repeta Washingtonul eroarea de acum şase ani când, după înfrângerea precursoarei ISIS, s-a retras complet din Irak?" Retragerea COMPLETĂ a trupelor din Iraq (U.S.–Iraq Status of Forces Agreement) a fost semnată de Bush în 2008. Obama a încercat renegocierea acordului, pentru ca în Iraq să poată rămâne 5.000 de soldaţi americani, dar guvernul iraqian a refuzat. Aşa că întrebarea nu e dacă America vrea să aibă trupe în Iraq. Întrebarea e dacă guvernul iraqian ar accepta trupe americane. Vorbim totuşi de un stat independent, cu un guvern legitim. De ce ar accepta iraqienii, acum, când se pare că vor câştiga războiul cu ISIS, prezenţa trupelor americane? Iraqienii sunt majoritar şiiţi, în timp ce americanii sunt apropiaţi de axa sunnită (Arabia Saudită&co.). Mai mult, e de aşteptat ca americanii, dacă ajung în Iraq, să facă presiuni în favoarea minorităţii sunnite din Iraq. Aşa ceva e inacceptabil pentru majoritatea şiită, deoarece nu poate avea încredere în americani, având în vedere politica acestora în regiune. De ex. pe americani îi doare în cot de situaţia minorităţii şiite din Arabia Saudită, sau de situaţia MAJORITĂŢII şiite din Bahrain oprimate de puterea sunnită. Poveştile cu preocuparea americană pentru situaţia din Iraq, pentru protejarea sunniţilor de acolo, sunt diversiuni. Adevăratul obiectiv e dorinţa de a instala trupe în Iraq pentru a diminua şi, dacă e posibil, pentru a elimina influenţa Iranului în această ţară (Iranul a fost foarte implicat în războiul împotriva ISIS). Puţin probabil ca iraqienii să fie de acord cu instalarea trupelor americane. Suniţii iraqieni vor fi protejaţi de guvenul ţării lor. Zeci de mii de sunniţi luptă împotriva ISIS, ca membrii ai armatei iraqiene şi ai miliţiilor tribale. Ar fi de dorit ca americanii să nu mai agite apele în această ţară atât de greu încercată.
Răspunde