Justiția și democrația sub acoperiș de paie

Legile sunt amendate și amenajate după chipul și asemănarea clientului zilei, educația se croiește în funcție de interesele de business ale unuia sau altuia din antreprenorii în domeniu.

Raluca Alexandrescu 04.10.2022
SHARE 8

De același autor

La sfârșitul săptămânii trecute, s-au împlinit 20 de ani de existență a Direcției Naționale Anticorupție. Lung prilej de vorbe și de ipoteze, vorba lui Topârceanu, de declarații entuziaste și de angajamente patriotice, alături de bilanțuri optimiste și de promisiuni sforăitoare.

Tot săptămâna trecută, parlamentarii s-au grăbit să adopte, fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția - așa cum promitea președintele României - proiectul de lege privind organizarea judiciară. Pentru un nespecialist în legile justiției, lucrurile pot părea prea tehnice, dar un element reiese din analiza prevederilor votate în raport cu amendamentele depuse de Opoziție și respinse, anume favorizarea reglementărilor interne în detrimentul unor prevederi incluse în lege. Aleatoriul și controlul politic pot mai lesne să pătrundă în mecanismele de stabilire a competențelor poliției judiciare, în distribuirea dosarelor, în desemnarea completurilor de judecată, în convocarea Adunărilor generale ale magistraților etc. Toate detaliile care pot denatura soarta unui mare dosar de corupție, de exemplu, stau la mila interpretării unui regulament intern și nu în prevederile unei legi mai puțin expuse influenței politice.

Regulamente interne versus legi generale: e o dezbatere veche cel puțin de două secole și jumătate, de când democrația se conturează tehnic ca regim politic în modernitate. Coincide cu procesul de construcție a statului modern, bazat pe dreptul public și pe instituții, în detrimentul unor proceduri ritualizate sau parohiale. Privilegierea legii ca bază de organizare a instituțiilor fundamentale nu a însemnat niciodată, pentru apărătorii regimului politic democratic, ultra-legalism sau hiperbirocratizare, ci a corespuns nevoii de repere stabile, puse la adăpost de intemperii politice inevitabile: e clar că de uragan te ferești mai bine într-o clădire de piatră decât într-un adăpost de paie.

Or, ceea ce se întâmplă cu legile de organizare a justiției sau cu reglementările privind avertizorii de integritate indică fie că actualii legislatori n-au auzit - sau înțeles - în copilărie povestea celor Trei purceluși, fie că au internalizat-o din perspectiva personajului negativ. Coaliția de guvernare (legislativul și executivul, deopotrivă) aplică în prezent agenda Lupului din povestea mai sus amintită, votând construcția pe scară largă a unor adăposturi ușor de demolat pentru democrația fragilizată oricum de multe alte circumstanțe.

Legea generală (în sensul heteronomiei) este progresiv înlocuită de reglementări locale, interne, ușor amendabile, ușor de modificat sau de influențat. E un fenomen insidios care sapă, de fapt, construcția democratică, pentru că o golește de sensul adânc al garanțiilor și responsabilității instituționale, de multe ori la adăpostul unei așa-numite „descentralizări”. În fapt, asistăm – și nu de acum! - la un proces de înlocuire a regimului instituțiilor cu unul al polarizării, al personalizării puterii politice, al rețelelor de influență, al ritualizării, în detrimentul procedurilor raționale.

Recentele episoade vizând justiția nu sunt premiere și nu sunt exclusive: structurile de vasalitate și de obediență clientelară au intrat deja de ani buni în studiul academic, după ce au făcut obiectul multor anchete de presă bine închegate, dar fără multe consecințe. Eroziunea democratică (sau recesiunea, așa cum o numesc mulți teoreticieni ai democrației) nu vine însă azi numai din baroniada ultimilor 25-30 de ani, ci se adâncește în consecințele conjugării corupției cu o perversă privatizare a sferei publice: legile sunt amendate și amenajate după chipul și asemănarea clientului zilei, educația se croiește în funcție de interesele de business ale unuia sau altuia din antreprenorii în domeniu, în multe cazuri înalți funcționari aflați în severe cazuri de incompatibilitate. Așa ne trezim cu regulamente interne care decid cine judecă un dosar de corupție într-o flagrantă lipsă de transparență, pe de o parte, iar pe de altă parte, vedem cum bugetul ridicol alocat educației se risipește pe încă un inutil set de grile de examinare cumpărat netransparent de la vreo firmă de casă.

Victima colaterală a acestui sistem este chiar societatea românească. Dintr-un studiu publicat recent aflăm ceea ce constatăm în experiența cotidiană, anume că instituțiile statului, mai ales acelea care definesc și dau contur precis democrației, sunt în cădere liberă în procentele de încredere în populația tânără. Guvernul, Președinția și Parlamentul, Justiția, adică depozitarii și gestionarii tradiționali ai exercițiului suveranității democratice, nu mai reușesc de ani buni să demonstreze că România se îndreaptă într-o direcție promițătoare.

Concomitent, „instituțiile de forță”, adică exact acelea care ar trebui să se afle sub controlul civil democratic, se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare, ceea ce întregește tabloul mai degrabă sumbru al unui regim politic unde justiția se transformă în pretext pentru întărirea controlului politic, iar educația a devenit deja terenul de joacă al marilor afaceri din post-tranziție, după ce a fost multă vreme, și este încă, poligon de trageri în marea campanie de doctorate în securitate și apărare.

Comentarii 6

LevSt. - 10-17-2022

iar daca tot vorbim de educatie, ar fi "aruncarea muntelui de gunoi sub pres", daca nu am vorbi de marile tabuu-ri ale mentallitatii romanesti, cel mai important(si total inefectiv si antiproductiv) fiind educatia sexuala, care in Romania(si nu numai) este o o "educatie" impotriva naturii, o "educatie"care nu a castigat niciodata, pe simplul motiv ca instinctele sunt mai puternice si ca natura si-a oranduit legile ei fara sa-i intrebe popimea si "batranii comunitatii", care -pentru interes propriu, au legiut ca trebuie asa cum spune ei, desi ei au fost si sunt cei mai inversunati in a-si incalca legile, insa reusesc -in cea mai mare parte-sa-si tina ascunse, actele lor...Mai jos cateva exemple, la intamplare, din sutele care se petrec, in Romania: "Ce a patit un barbat de 73 ani, din Suceava, care si-a transformat apartamentul in bordel.” trei femei…” 2-Tanara de 18 ani convinsa de asistenta maternala , sa se prostitueze.Cum planifica proxeneta , partidele de sex.(…) 3-Tanar de 29 ani, a intrat pe ferestra unei locuinte si a violat o batrana de 81 ani(…)–-___–- Cazuri ca acestea sunt cu sutele, macar saptamanal si in toata tara, iar aceaste situatii pot fi evitate pana spre zero, prin legiferarea prostitutiei, situatie in care (in bordeluri bine monitorizate), guvernul va incasa milioane /zi, si -f. important- poate tine sub control STD(BTV+boli venerice) mult mai bine , in actuala situatie , mai mult ca sigur ca aceste boli, in Romania, sunt endemice, doar ca nu doar sezonier, precum gripa…

Răspunde

LevSt. - 10-13-2022

si inca un comentariu care s-ar fi potrivit la un art. mai vechi, cel cu CUMETRIILE romanesti:"iohanis-BMW-Schmidt, prietenul lui iohanis:”Potrivit G4Media, licitaţia prin care Inspectoratul general al Poliţiei Române (IGPR) cumpără 600 de maşini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul preşedintelui klaus iohannis, este considerată ca fiind ”cu dedicaţie” atât de sindicatele DIN poliţie*, CAT şi de publicaţiile de profil auto.Contractul are o valoare de 98 de milioane lei…///2-Legile educației ale fostului ministru Cîmpeanu vor fi schimbate. Ligia Deca: „Nu vor fi înaintate Guvernului în forma actuală”///3- Soțul Ligiei Deca a lucrat la una dintre companiile care a câștigat un proiect de 47 de milioane de euro al Ministerului Educației(…)___–___nici nu a cantat gaina odata, si -iata!- ca si apar vechile cumetrii, este clar ca atunci cand prea multe „simple coincidente” se intersecteaza, este ceva necurat la mijloc, iar campeanu nici nu a fost in dizgratzia „imparatului”, dimpotriva, insa „cumetria, bate Romania”…(*f. corect, politiile nu trebuie sa aiba cele mai puternice masini, interceptarea infractorilor NICI MACAR NU este recomandata prin urmarire, si urmaritul si urmaritorul-prin viteza- pun in primejdie zeci de persoane total innocente... Solutia este gasita si f. valida, punerea in alerta (prin statie, telefon,etc.), a urmatorului echipaj, aflat in "aval", care pot bloca infractorul(cu orice bolid), prin "tragerea" unui camion "pe lat"-ul soselei, ori "grapa", ori alte si alte metode, care -eventual-pun in pericol doar pe infractor(daca nu opreste)...Deci este clar ca actiunea este antoromaneasca, si prin cheltuieli uriase si inutile cat si prin devalorizarea Daciei, care poate f-din fabricatie, special pentru politie- sa fie dotata cu "tampoane" eventual cu racire la cutia de viteze, pentru a suporta extrasarcini, etc.)

Răspunde

LevSt. - 10-10-2022

(comentand la ultimul articol, cel cu 'educatia"): Sclavia modernă există, profiturile sunt uriașe, iar traficanții ne râd în nas (Camelia Badea-Presshub)„…Suntem prost educați: nu avem nici educație sexuală, nici educație religioasă…”___–____in primul rand este destul de „iesit in decor”, cand folosesti aceasta expresie(educatie religioasa), aceasta ‘educatie”, este -practic- antieducatie, pentru ca „educa” copiii sa creada in fantasmagorii si le insufla credinta ca -mai degraba- prin rugaciuni, mers la biserica si PLATITA ZECIUALA- poti trai confortabil si nu prin munca -zi de zi- bine planificata si bine facuta…Cat despre „The oldest profession”*, este arhicunoscut ca chiar este **si toate statisticile si trend-urile arata ca aceasta activitate este in crestere si numeric si teritorial, probabil-forcibil, evident, in multe cazuri, total cand este vorba de copii- in lumea araba, lucrurile stau ceva mai altfel…Solutia nu rezida niciodata in reprimare( intotdeauna exista tentatia marului dorit), ci in acomodare, Romania ar trebui sa legalizee prostitutia INSA numai sub control stric(in bordedeluri bine organizate) si reducerea varstei pentru sex consensual la 14 ani(cu anumite restrictii), in acest fel ar intra la buget zeci de milioane de euro/anual*** si sute si mii de femei romance NU ar mai fi abuzate -oriunde in lume- pentru ca fiind acasa sunt cu mult mai protejate, chiar total, in schimb in strainatete nu au de unde cere ajutor…(*sa nu uitam ca in filmul „Cea mai vechhe profesie”(1967), a jucat si o romanca Nadia Gray, alaturi de 2 mari sex-simbol al timpuRILOR, Rachele Welch si Michele Mercier/// **Geneza 28:14///*** Prostitutia (cu precadere cea feminina) MISCA -zilnic- MILIARDE DE dolari, pe mapamond, iar -pastrand proportiile- romancele au o mare pondere in aceste transferuri si cheltuieli, de bani numai ca de ele PROFITA ALTE GUVERNE,prin taxe si prin cheltuielile zilnice , facute de aceste persoane…) -II- Romania, la BBC: cele mai” multe victime ale sclaviei sexuale sunt românce(…)2-Silvia Tăbușcă: „Rețelele din România câștigă zilnic peste 20 milioane de euro din traficul de persoane(…)

Răspunde

LevSt. - 10-05-2022

"...nevoii de repere stabile, puse la adăpost de intemperii politice inevitabile..."___----___ alaturi de subtitlu, idea este firul rosu al articolului, dar -si extrem de important- este chintesenta succesului unei natii, iar aceste REPERE STABILE ("Un far calauzitor in ceata") sunt regasite in doua duzini de republici(adica un 10-15% din totalul de peste 200 tari, pe cand , in Monarhii, aceste repere stabile, sunt regasite in majoritate adica in peste 98% din tarile cu "sistem anacronic si desuet", si oricum le mai place propagandistilor republicani sa repete la infinit, pentru cei cativa arginti -si aia doar suflati- aruncati in scuipatoare, de cei care vin la 4- 8 ani si pleaca dupa ce devalizeaza un 25% din bugetul tarii, cicluri dupa cicluri...STABILITATEA LA VARF , este vitala, pentru ca nu orice natie, tara poate rezista coruptiei care -prin definitie si statistica- este esenta republicilor...

Răspunde

Ion - 10-04-2022

Hai sa nu ne mai mintim talhari pe victime cu atata nesimtire, justitia romana comite atrocitati sub acoperisul crimei organizate statale formate din Stan Gheorge SIIJ-CCR, sarlatanul Iohannis, Licu, Berechet, Mateescu, Scutea, Lazar, Vela, Iamandi, etc...

Răspunde

Lucian Nicolescu - 10-04-2022

Cum zicea, pe scurt Dante Alighieri: "Lasciate ogni speranza / Voi che qui entrate". Sau, parafrazând: Au făcut toți / Praf de-o țară întreagă. Ne-ați făcut să ne fie scârbă și rușine de noi înșine: Îmbuibaților!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22