De același autor
Alegerile locale de ieri au reprezentat poate un test pentru parlamentare, dar cu siguranță au arătat cât de profitabil a fost pentru putere turul unic de scrutin: procentele obținute de USL în multe județe din țară nu lasă loc de prea multă îndoială, chiar dacă e vorba, încă, de rezultate din numărători parțiale sau paralele, efectuate de partide.
Electoratul s-a mobilizat mai bine decât la alegerile locale din 2008: a existat o diferență de aproximativ 7% între cele două momente electorale, anul acesta prezența la vot fiind de 56,39% (49,88% în mediul urban și 65,30% în mediul rural). Aceasta și pentru că cei chemați la vot s-au confruntat cu o dublă provocare: pe de o parte, miza mare a localelor, pe fondul unei delegitimări crescute a puterii politice în genere, iar, pe de altă parte, greutatea votului, privit din perspectiva dificilă – și, aș spune, antidemocratică – a alegerii primarilor dintr-un singur tur. Modificarea legii privind alegerea primarilor și consiliilor a fost una dintre mișcările cele mai neinspirate în materie, făcute de PDL, egalată numai de inițiativa corespondentă a USL în privința alegerilor legislative.
Având în minte însă lecția usturătoare încasată de Mircea Geoană, niciunul dintre politicienii USL nu s-a mai grăbit să se bucure prea zgomotos, preferând să aștepte, prudent, comunicarea rezultatelor de către Biroul Electoral Central. Cine nu a reușit să păstreze rezerva sobră până la capăt a fost, de data aceasta, premierul Victor Ponta, care nu și-a putut reține câteva remarci de un gust îndoielnic – și inexacte, în plus! –, legate de prezența la cumpărături a bugetarului-președinte Traian Băsescu.
Diferențele, în marile orașe, sunt cel mai adesea suficient de clare, încât să nu lase loc vreunei răsturnări spectaculoase de situație. În marile orașe, cu excepția Clujului, unde Emil Boc a câștigat, la o foarte mică diferență, USL are majoritatea, mai cu seamă în consiliile județene, ceea ce desenează, de altfel, tendințele adiminstrației publice locale pe cel puțin patru ani de acum înainte. Potrivit datelor furnizate de numărătoarea paralelă efectuată de USL, anunțate de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, județele adjudecate sunt: Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iaşi, Ilfov, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. La primăriile reședinţă de județ, printre noutăți se numără în special Craiova, unde candidata USL, Lia Olguța Vasilescu, a câștigat în fața fostului primar Antonie Solomon, sau la Iași, unde primarul Gheorghe Nichita (care ocupă funcția din 2003) a fost votat de 63,5% din alegători. De cealaltă parte, numărătoarea paralelă a PDL arăta victorii la primăriile din Cluj, Brașov, Suceava, Arad și Alba Iulia.
Fenomenul cel mai pregant este de altfel cel al câștigării unei majorități extrem de confortabile în consilii, ceea ce, pe de o parte, permite primarilor de aceeași culoare politică să-și promoveze nestingheriți proiectele, iar, pe de altă parte, îi va stânjeni pe cei care nu au reușit să extragă din urne o majoritate care să-i susțină.
În rezultatele peste 60% obținute la Iași, Craiova, Constanța, Focșani – vorbind numai de datele cunoscute până acum – stă în mod evident și o sancțiune politică. Spre deosebire însă de București, unde a existat, măcar pe site-urile de socializare, în mediile de comunicare on-line o campanie alternativă la cea a USL, ceea ce a dus la fenomenul extrem de interesant al procentului mai mult decât onorabil obținut de Nicuşor Dan (jumătate din cât a reușit, cu tot aparatul de partid, să obțină candidatul PDL Silviu Prigoană, suspectat din ce în ce mai insistent de altfel de un acord de „non-combat“ cu Sorin Oprescu), multe dintre județele roșii au respirat în mod exclusiv campania USL. PDL a fost învins prin eliminare înainte de a intra în cursă ori a fost ajutat să o facă printr-un embargou mai mult decât vizibil în presa locală și, mai nou, la postul național de televiziune, care, în ultimele patru săptămâni, s-a evidențiat prin campania părtinitoare – semnalată de monitorizările de presă – în favoarea USL. Sunt de altfel orașe al căror nume nu a fost nici măcar menționat în cursul emisiunilor informative sau al dezbaterilor din seara alegerilor: Constanța, Focșani, Galați păreau deja adjudecate de PSD cu mult înaintea zilei alegerilor. //