De același autor
De altfel, mesajul audio înregistrat de Osama Bin Laden chiar înainte de uciderea sa şi difuzat tot la sfârşitul acestei săptămâni de un site islamist confirmă şi întăreşte temerile Casei Albe privind continuarea actelor teroriste. Într-o înregistrare cu valoare testamentară, fostul lider al celei mai periculoase organizaţii teroriste din lume îl avertizează pe preşedintele SUA că pacea nu se va putea instala câtă vreme conflictele şi mai ales cauzele acestora persistă în Fâşia Gaza. „Fără securitate în Palestina“, America nu va putea nici ea visa la linişte: „Este nedrept ca voi să trăiţi în pace, în timp ce fraţii noştri trăiesc în deznădejde. Prin urmare, cu voinţa lui Allah, atacurile noastre împotriva voastră vor continua cât timp va continua sprijinul vostru pentru israelieni“, încheia ameninţător fostul cap al terorismului fundamentalist, citat de AFP.
După euforia justiţiară din ultima săptămână, în care lumea a celebrat, oarecum disproporţionat şi grotesc, uciderea lui Osama Bin Laden şi nunta regală, cam în acelaşi timp - iar spectacolul mediatic al sărutului mirilor nu a fost probabil depăşit ca rating decât de falsa poză cu chipul desfigurat al liderului ucis –, Casa Albă pare că încearcă să pună câţiva bemoli la triumfalismul declaraţiilor iniţiale - necesari mai ales poporului american care are anumite dificultăţi în a înţelege raţiunea cheltuielilor publice, în continuare foarte ridicate, mobilizate în războiul împotriva terorismului. Mai cu seamă că Barack Obama a fost ales având ca punct pe programul său politic reducerea acestor cheltuieli, promisiune nedusă, din cauze evidente, la îndeplinire.
Declaraţiile Casei Albe aduc în discuţie şi profilul numărului doi al Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, considerat a fi „departe“ de talia de lider a lui Osama Bin Laden. Cu toate acestea, acţiunile de căutare a secundului lui Osama s-au intensificat şi se îndreaptă exploratoriu tot spre Pakistan, judecând după declaraţiile făcute pe 9 mai de ambasadorul Pakistanului în Statele Unite, Hussain Haqqani, care a dat asigurări că „vor cădea multe capete în rândul înalţilor responsabili pakistanezi“, după descoperirea faptului că Osama Bin Laden s-a refugiat ani de zile în Pakistan. Promisiunile Pakistanului au la origine, fără îndoială, şi declaraţiile de pe 8 mai ale preşedintelui Obama, care afirmase că Bin Laden ar fi beneficiat de sprijin „chiar în interiorul“ acestui stat.
Iar tensiunile în lumea arabă sunt departe de a cunoaşte o perioadă de acalmie. Egiptul, prima ţară care a găzduit valul revoluţionar de la începutul anului, îşi găseşte cu greu liniştea, iar conflictele de natură religioasă fac fără încetare victime. Pe 7 mai, 12 persoane au fost ucise într-o suburbie a capitalei Cairo, în urma unui zvon privind presupusa răpire a unei creştine care s-ar fi convertit la Islam.
Climatul general legat de extremismul fundamentalist islamic îndreptăţeşte nuanţările semnificative introduse în ultimele zile de Casa Albă, care nu a mai vorbit despre „începutul sfârşitului“ în războiul împotriva terorismului, ci, dimpotrivă, despre reconfigurarea lui; iar cantitatea impresionantă (de dimensiunile unei „mici biblioteci universitare“, potrivit evaluărilor lui Tom Donilon) de documente şi informaţii recuperate din ascunzătoarea lui Bin Laden ar reprezenta baza de relansare a luptei împotriva Al Qaeda. //
Citeste si despre: Osama Ben Laden, Pakistan, SUA, terorism, Cairo.