Pe culmile disperarii

Rasvan Popescu 18.08.2004

De același autor

N-am luat titlul din Cioran, ci din presa de saptamana trecuta. Ziarele sunt la unison. Nici unul nu crede in independenta justitiei, cel putin nu in cazul Flota, care apare ca fiind instrumentat politic. Sa facem o trecere in revista: Regimul Nastase il baga pe Basescu in tribunal (National), Dosarul Flota pe valurile campaniei electorale (Cotidianul), Basescu: Dosarul Flota, fals ordinar al PNA (Evenimentul Zilei), Scandalul Flota reincalzit in an electoral (Jurnalul National), Campania negativa incepe cu Basescu etc.
Un caz vechi de 11 ani se dezgroapa la fiecare campanie electorala. Nu tin sa reiau si eu datele problemei, au facut-o cotidianele pe larg. Incercarea de a face profitabila Petromin, prin asocierea cu un partener strain, in practica s-a dovedit neinspirata. Partenerul strain a luat credite necesare retehnologizarii punand navele gaj: cand n-a mai putut plati ratele, navele au fost arestate. O afacere paguboasa se incearca azi a fi livrata opiniei publice ca un act de coruptie. Si altii sunt corupti, pare sa fie mesajul PSD. Pe postul public de televiziune, condus de oamenii promovati de PSD, vedem seara de seara cum la Curtea Suprema se descarca cele doua sute de dosare. Prin repetitie scena intra in mentalul colectiv, care incet-incet ar trebui sa ajunga la convingerea ca ceva, ceva tot o fi facut Basescu, daca s-au adunat atatea acuzatii.

Si totusi primele reactii curg in favoarea lui. Cine are curiozitatea sa intre pe site-urile ziarelor va putea vedea reactii ale cititorilor. In covarsitoarea lor majoritate sunt reactii anti-PSD si de simpatie fata de Basescu, privit ca o victima. Unele sunt chiar amuzante. "Sa ne spuna si Adrian Nastase ce a facut cu cele 2 miliarde de dolari ale sale", scrie un cetatean indignat. Care doua miliarde? E limpede ca omul n-are masura a ce afirma, suma e comparabila cu investitiile straine anuale in România. Dar cand semeni vant, culegi furtuna.
Basescu s-a prins ca lucrurile merg in favoarea lui, cel putin la nivelul perceptiei publice, si nu iese in arena. Jurnalele TV ne reproduc doua-trei fraze din cate un comunicat zgarcit, care puncteaza scurt, ridiculizand acuzatiile cele mai hazardate, cum ar fi incalcarea unui decret din 1975, prin care societatile mixte nu puteau fi infiintate fara aprobarea guvernului RSR. Dar sunt si alte aspecte care ridica semne de intrebare, cat ai fi de necunoscator. Nu-i nevoie sa fii specialist in shipping ca sa remarci lasarea in afara voluminoaselor dosare a doi pesedisti de frunte, care au figurat in bordul de administrare a societatii Petromin, Serban Mihailescu si Ion Honcescu. Sigur, in timpul procesului procedura ar putea fi extinsa si la ei si nu cred ca Nastase ii va plange, dar cert e ca deocamdata avem doua categorii de administratori ai Petromin: pesedisti "ireprosabili" si nepesedisti incriminati.

Mai sunt apoi amintirile, bine fixate in acelasi mental colectiv. Nicolae Vacaroiu, girand asocierea cu armatorul grec Katounis, a tinut prima pagina la vremea respectiva. Adevarul este ca, din aproape in aproape, România a disparut din randul transportatorilor navali, lasand Grecia fara concurent in regiune. Cel putin Basescu s-a pus in trecut la dispozitia Parchetului, renuntand la mandatul de deputat care-i dadea imunitate si nu i s-a gasit pana la urma nici o vina. Raspunderea pentru afacerea Petromin-Klaveness a revenit conducerii executive a Petromin, in frunte cu directorul general, Calin Marinescu, care a facut ani de puscarie. Acesta nu a facut niciodata acuzatii publice la adresa lui Basescu, desi anchetatorii le-ar fi consemnat cu mult interes si poate chiar i-ar fi usurat situatia. Dar nu a fost cazul.
Ce s-ar putea intampla in continuare? Cu siguranta ca un asemenea proces mamut, cu optzeci de inculpati, nu se va termina pana la alegeri. Cei trei judecatori au de citit cincizeci de mii de pagini. Adversarii politici ai lui Basescu, important vector de imagine al Aliantei D.A. (PNL-PD) vor trebui sa se limiteze la exploatarea unui termen sau doua. Intreaga afacere imi aminteste de Firul rosu. Pe fondul scaderii popularitatii fostului regim a existat o tentativa de compromitere a lui Ion Iliescu, acuzat de legaturi prea stranse cu Moscova, materializate de un fir direct Kremlin-Cotroceni.

Ei bine, desi mediatic campania n-a fost rea deloc, populatia a ramas surda. Parerea mea e ca va fi la fel si acum. Problema principala a românilor o reprezinta veniturile. Va castiga cine va reusi sa-i asigure ca stie cum sa le aduca un leu in plus. Sau macar sa nu-i mai fure. Aici este cheia si trebuie sa fii orb sau disperat ca sa crezi ca un caz controversat de acum 11 ani poate tine loc de raspuns la problemele zilei.
In ultimul timp Nastase incearca sa ne convinga ca are un nou PSD. Greii partidului au fost trimisi in linia a doua. Le-au luat locul oameni mai putin compromisi, mai tineri si cu averi mai mici. In locul stabilirii candidatilor in culisele organizatiilor locale a fost importat sistemul american al alegerilor preliminare si introdus votul electronic. Intre criteriile de eligibilitate s-au introdus limbile straine. Si congresul anunta noi innoiri. Ei bine, judecand dupa cum se raporteaza PSD la adversarul politic, suntem in continuare in preistorie. Moravurile grele nu se schimba. Nastase seamana cu un australian care si-a procurat un bumerang nou, dar nu poate scapa de cel vechi.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22