Cine conduce PSD, Geoana sau Iliescu?reportaj de la Congresul PSD

Rodica Palade 15.12.2006

De același autor

Era de-ajuns sa vezi prezidiul, cu Geoana alaturi de Iliescu (dar si cu Ioan Rus, alaturi de Vacaroiu, Corina Cretu etc.), ca sa intelegi conceptul congresului extraordinar al PSD din 10 decembrie: Unitate, "cu mic, cu mare", sub conducerea unui lider modern, european (Geoana), dar incapabil de aderenta la mase, dublat de liderul-locomotiva (Iliescu), in ciuda etichetei inca in vigoare de "produs expirat", pusa in urma cu doi ani.

Daca mai analizai si forma salii (bine observata de C.T. Popescu), un dreptunghi latit de-a lungul prezidiului in care manevrele de parcurs erau practic excluse, aveai inca de la inceput rezultatul: votarea tuturor masurilor si a oamenilor prevazuti anterior de strategii partidului.

Nu a fost o surpriza nici debarcarea lui Miron Mitrea din functia de secretar general al partidului. Modernizarea PSD impune acum eliminarea tuturor acelor personaje care amintesc de trecutul necurat al partidului, iar tavalugul l-a ajuns din urma si pe Mitrea, desi la congresul anterior pusese umarul la evacuarea lui Iliescu.

 

Geoana

 

Imposibil sa nu remarci eforturile acestui om care incearca sa imbrace haina liderului de partid important, eforturi care amintesc de un alt lider parasutat in forma de solutie salvatoare la CDR, Emil Constantinescu. Desi Geoana a calatorit mult in ultima vreme in teritoriu, el este incapabil sa se intalneasca in mod autentic cu baza pesedista. Aerul lui de baiat crescut la oras care, nici daca ar fi obligat sa traiasca in glodul satelor, nu ar putea sa inteleaga ce e cu acea lume, dar nici acea lume ce e cu el, il face sa para inadecvat, inautentic si, pe termen lung, o victima sigura a sforarilor din partid, care nu vor ezita sa-l azvarle pe geam in clipa in care vor gasi o solutie mai buna. Geoana este genul de om gata sa execute cu entuziasm orice directiva data de altcineva. El nu stie sa aleaga singur calea, dar stie sa puna la bataie toata harnicia lui in numele unei cauze trasate de un altul. Ca elev silitor al strategilor de la Cluj, el si-a pregatit cu grija discursul (retorica, gesticulatie, continut), fara sa poata sa-si dea seama vreodata ca, daca strategii nu ar fi luat hotararea sa-l distribuie in acel rol, el nu ar fi avut acces la inalta functie. Probabil ca principala calitate a omului Geoana este naivitatea, un defect capital insa pentru omul politic Geoana. El nu a invatat nimic din masinatia PSD prin care a fost impins sa-l infrunte pe Basescu la primarie.

Ca sa-si arate muschii la congres, calul de bataie in discursul lui Geoana a fost Traian Basescu (si PD; nimic despre PNL). El este "axa raului", "omul-stat", "pericol pentru democratie" s.a., dar nu a spus un cuvant ca 40% din electoratul PSD il prefera pe Basescu, nici ca a luat bataie de la el la Primaria Bucurestilor si nici ca i l-a livrat pe Maior la SRI fara obiectie. Conform lectiei stabilite anterior, si-a asumat fara rezerve simbolurile PSD, adica si pe Nastase, si pe Iliescu, si culoarea rosu. A facut promisiuni nechibzuite (in prima zi de guvernare vom mari pensiile, vom stabili impozite progresive, vom da 7% sanatatii si educatiei etc. Cum, de unde, de ce n-a facut-o guvernarea Nastase?), a aratat grija pentru pentru napastuitii soartei, dar nu a spus un cuvant despre marii imbogatiti ai partidului aflati astazi in anchete. Avantul lui Geoana, entuziasmul lui, determinarea nu au avut darul sa faca discursul lui convingator. Dupa doi ani de exercitare a functiei de lider al celui mai mare partid al Romaniei, aerul de artificialitate, de inautentic si, in fond, de goliciune a ramas intact. Nu e nimic de facut. Si acesta pare sa fi fost motivul pentru care strategii partidului au decis sa-l recupereze pe batranul Iliescu, inca in stare, daca nu sa castige voturi, macar sa opreasca alunecarea periculoasa a partidului pe toboganul sondajelor.

 

Oprescu

 

Nu este sigur ca "batranul" ar fi acceptat sa se aseze la prezidiu langa Geoana si sa preia functia de presedinte de onoare al PSD, inainte de a-si fi jucat, prin interpusi, ultima sansa la conducerea partidului. Lipsit insa de parghii, de timp si de vigoarea de altadata, aceasta ultima sansa s-a numit Oprescu, in fapt, perdantul de serviciu in PSD. In ciuda "sinceritatii" discursului, in fapt, o varianta de discurs Basescu, in ciuda credibilitatii sale, a criticilor reale aduse conducerii Geoana, in ciuda sprijinului (mai curand a branciului) dat de Iorgovan, Oprescu nu a clintit sala decat in sensul huiduielilor. In ultimele randuri harmalaia congresmenilor il acoperea pe vorbitor, iar Dan Iosif, cap ras, pulover negru, a intervenit zadarnic cu un cap in gura unui pesedist care-l huiduia pe doctor. Nu au contat nici "dezvaluirile" facute de Oprescu de la tribuna: tradarea de catre amicii "DIP", Nastase si Mitrea la cursa pentru Bucuresti in 2000. Daca ar fi fost ales ca presedinte al partidului, politica lui Oprescu ar fi insemnat reinstalarea spiritului Iliescu in partid.

 

Iliescu

 

Batranul bolsevic ramane omul de partid cu cea mai mare credibilitate in PSD. El stie prea bine ce inseamna aparatul si cum se manevreaza oamenii din staff-ul de conducere. Se pricepe la oameni: el este cel care a dat cele mai nimerite nume fostului si actualului sef al PSD: "arogantul" si "prostanacul". Iliescu stie ce inseamna o doctrina, un "crez", cum poti sa te salvezi ca social-democrat dupa ce ai fost comunist si cum sa ramai cu fraiele puterii in mana. El mai stie si ce efect are, daca alegi bine momentul, "autocritica" – de la tribuna congresului el si-a cerut scuze ca a dat dovada de slabiciune fata de coruptia din guvernul Nastase. A distribuit admonestari si a semnalat primejdii. Alaturi de Geoana, nu a ezitat sa-i reaminteasca, lui si tutorilor lui, ca au venit la "placinte".

El s-a repliat in fata reformistilor de la Cluj, pe care, chiar daca ii uraste in sinea lui, pentru ca i-au pus eticheta de produs expirat si l-au lucrat la trecutul congres, astazi ii accepta. Cum nu mai e in pozitia de a face un nou partid, Iliescu consimte sa stea "in pat cu dusmanul". Dar si "dusmanul" a inteles in acesti ultimi doi ani ca Geoana nu face fata degringoladei din PSD si-atunci a preferat sa resapeze produsul expirat si chiar sa-l puna sa lucreze in rolul de coagulant la baza partidului, acolo unde europeanul presedinte, bun la export, nu are nici o sansa.

Va fi interesant de urmarit cum va functiona de acum inainte PSD, pentru ca Iliescu a anuntat clar ca nu va admite sa fie o figura de pus in vitrina, iar Geoana si Corlatean, noul secretar general, vor trebui sa tina piept unui personaj redutabil.

 

Poporul PSD

 

Arata prost. El da seama de o provincie urata a Romaniei, cu tipi stanjeniti de costum si cravata si cucoane cu coafuri abundente, in rochii negre cu sclipici. Pesedistii si pesedistele de la Romexpo pareau ca gresisera sala in cautarea unei paranghelii. Ar fi interesant sa stim din studii sociologice cu ce se ocupa, din ce-si castiga painea, vila si masina poporul PSD.

Toti erau instructati si reactionau ca turma (nu altfel stau lucrurile la congresele altor partide), aplauzele si huiduielile urmau fix programul de desfasurare a congresului. Si totusi, delegatii au fost derutati de urcarea la tribuna a lui Adrian Nastase, care, in picioare, semnalizase prezidiului vreo cinci minute ca vrea sa ia cuvantul. El n-a voit decat sa-i atraga atentia lui Sorin Oprescu ca despre tradari nu se vorbeste in public. Confuza, masa PSD nu a stiut daca e de bine sau de rau, dar a avut reflexul de animal temator de a-si recunoaste prin aplauze stapanul.

Poporul PSD e derutat. 40% l-ar vota pe Basescu. Noua haina lustruita a lui Geoana le e straina. Despre Iliescu au aflat ca nu mai face prea multe parale. Cativa tineri agitau la intrarea in sala congresului mari pancarte cu "Jos Iliescu" si lalaiau "Sa fie judecat". De la tribuna congresului au aflat de pericolul ca Basescu sa condamne comunismul in care ei au fost protagonisti.

Incotro s-o ia cu acest sef de partid, Mircea Geoana, care le zice "alegeri placute"?

 

E o problema pentru intregul sistem politic din Romania: avem o stanga credibila? Pentru ca o dreapta, aflam chiar in aceste zile, nu avem mai deloc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22