Lectia

Rodica Palade 25.01.2006

De același autor

O istorie rocambolesca à la roumaine a tinut zile in sir pagina intai a ziarelor, a creat nenumarate talk-show-uri radio-TV, pentru ca apoi sa coboare in popor, ca tema de discutie aprinsa pana si in ultimul birt din Romania, cum spunea Mircea Geoana. Spiritul speculativ-mistocaresc al compatriotilor nostri a gasit cu acest prilej o nesperat de vasta arie de desfasurare. Pe scurt, totul a pornit de la declaratia de avere reactualizata a lui Adrian Nastase, in care adaosul de circa un milion de dolari era explicat ca provenind de la o mostenire lasata de o matusa a sotiei. Matusa: Tamara. Varsta: peste 90 ani. Conditia la vedere: pensionara, intr-o sarmana garsoniera dintr-un cartier-dormitor. Ziaristii s-au repezit pe subiect, scotand la iveala fapte neverosimile ale nonagenarei: tranzactii imobiliare executate stralucit si bijuterii in valoare de 400.000 de dolari, trecute peste si pastrate in granitele lagarului socialist. Odata prins firul, ghemul a alunecat la vale, aducand la suprafata nume si operatiuni extravagante. Pana sa se pronunte justitia, PSD a intrat in mare incurcatura, iar Adrian Nastase a hotarat strategic sa se autosuspende din functia detinuta in partid, multi fiind de parere ca “matusa Tamara” a pus cruce carierei politice a fostului nostru premier. Desi s-a aparat, sugerand doar sau vorbind deschis despre o “lucratura” (a serviciilor, a actualei puteri, a colegilor de partid s.a.), Adrian Nastase nu a reusit sa fie convingator. El a ajuns sa spuna ca scandalul cu mostenirea nu e decat o diversiune, ca sa nu fie bagata de seama deschiderea unui consulat maghiar la Miercurea Ciuc... Chiar daca justitia va gasi hartiile afacerii in ordine, hohotul de ras al poporului elector, starnit de ispravile puse in carca acestei matusi, va rasuna inca mult timp de aici incolo.

La intamplarea de mai sus sunt insa obligati sa reflecteze nu doar pesedistii aflati in corzi din cauza lui Nastase, DIP s.a., ci toti cei care fac astazi politica in Romania. In goana dupa picanterii (destule!) ale acestui scandal, s-a vorbit prea putin de simplul mecanism de control introdus anul trecut de ministrul Justitiei, Monica Macovei, cel al declaratiei de avere. O declaratie cat mai apropiata de ingeniozitatea debordanta a celor care, cu mana pe maneta, pot nascoci in beneficiul lor istorii mirobolante de imbogatire. Un politician inzestrat ca Adrian Nastase a devenit vulnerabil pe propria sa mana, care a completat declaratia de avere. Ca nu este “iubit” de servicii, ca are adversari politici, ca presa il hartuieste... si ce-i cu asta? El n-ar fi putut fi acrosat, daca nu am fi avut la indemana mecanismul prin care sa se vada ca e chiar acrosabil.

Toti politicienii vor sa ajunga la putere. Dar e de crezut ca a venit momentul in care ei trebuie sa se obisnuiasca cu gandul ca pot fi controlati si, ca urmare, sa invete sa dozeze in mod rezonabil cat si cum aduna pentru ei si cat lasa celorlalti. Rapacitatea politicianului ajuns la putere, indiferent de doctrina cu care defileaza, poate sa-l faca sa-si piarda capul in fata atator case, paduri, valize cu bani pe care crede ca le are la picioare. E uimitor sa vezi un om inteligent ca Adrian Nastase acoperindu-se de ridicol cand arunca in lupta de acum cornul si laptele ca stindard al social-democratiei, fata de atatea case, paduri si valize de bani cu care s-a chivernisit familia sa in numai un an de zile. Dar poate si mai uimitor este sa-l auzi vorbind serios de stramosii bogati ai sotiei sale, logofeti si mitropoliti, care, in mod natural, ar fi trebuit sa-i trimita socrul, pe Angelo Miculescu, fost ministru al Agriculturii sub Ceausescu, direct la Canal sau la Sighet, nu in varful oligarhiei comuniste. Un politician de calibru ca Adrian Nastase s-a rostogolit din varful piramidei, in tipetele de satisfactie ale colegilor sai de partid, ramanand singur in fata microfoanelor hamesite ale reporterilor. O singuratate care mi-a amintit o alta - cea a lui Mircea Geoana, infrant la primarie si lasat singur in cortul mare si alb, pregatit pentru o victorie in care nimeni nu credea. Invocand responsabilitatea, Adrian Nastase paraseste functia din partid ca sa-l fereasca de discreditare. Nu si sefia Camerei Deputatilor, care e a Parlamentului Romaniei. La fel ca George Copos, grijuliu cu onoarea partidului sau conservator, nu si cu cea a Guvernului Romaniei. Sigur ca Nastase si Copos au argumente, dar asta nu-i poate opri pe oamenii de rand, pana in ultimul birt al tarii, sa se strambe de ras.

Sa fim recunoscatori totusi si noi acestei brave matusi Tamara. Lectia ei va servi de aici incolo tuturor politicienilor, de stanga sau de dreapta, care au probleme cu adecvarea la democratie: ei au prilejul sa invete ca democratia, in numele careia vor sa se urce pe scaunele puterii, este un mod de viata riguros, nu doar un animal impaiat de ei intr-o pozitie convenabila pentru Bruxelles.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22