Un semnal de alarma: Limba romana

Solomon Marcus 16.12.2013
SHARE 2

Vestea recunoasterii oficiale a limbii romane ca limba de stat in Republica Moldova a fost primita cu legitima satisfactie, la stanga si la dreapta Prutului. Cultura in limba romana este miza principala a colaborarii dintre Romania si Republica Moldova, ea este garantia unei solidaritati de durata, deoarece vine din istorie si tine de straturile cele mai profunde ale numitorului comun al celor de la stanga si de la dreapta Prutului.

In aceasta privinta, nu este intamplator ca la Bucuresti si la Chisinau apar reviste lunare, cu acelasi titlu: “Limba romana”. La Bucuresti, ea este editata de Institutul de Lingvistica al Academiei Romane si are o vechime de peste jumatate de secol; la Chisinau, ea apare din anul 1991, la initiativa a trei oameni luminati, Ion Dumeniuk, Nicolae Matcas si Alexandru Bantos, care conving Ministerul Stiintei si Invatamantului de la Chisinau sa editeze revista “Limba romana”, in noile conditii, de independenta, ale Republicii Moldova, cand venise momentul ca limba romana sa-si reia si la Chisinau rolul ce-i revenea in haina ei fireasca, latina. Acum, cu recunoasterea limbii romane ca limba oficiala, de stat, a Republicii Moldova, era de asteptat ca si revista “Limba romana” sa capete un nou suflu.

Dar n-a fost sa fie. Pe coperta interioara a revistei de la Chisinau citim: Publicatie editata cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei – Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. Apare fireasca intrebarea: Dar, in noile conditii, nu ar trebui ca si Guvernul de la Chisinau sa sprijine aceasta revista? Raspunsul trist il aflam din editorialul lui Nicolae Matcas “Destinul limbii, destinul revistei”, in numarul 9-12 (219-222), septembrie-decembrie 2013(paginle 7-10) al acestei reviste, din care aflam ca, parasita de cei care ar trebui s-o sprijine, revista risca sa moara; chiar proximul ei numar se afla sub semnul intrebarii. Timp de 22 de ani, revista aceasta a constituit un ajutor esential pentru predarea limbii romane in scolile din Republica Moldova. Este evocat cuvantul rostit de marele lingvist Eugen Coseriu la implinirea a zece ani de existenta a revistei: “Sa nu lasam sa piara aceasta revista [...] daca dispare si aceasta revista [...] atunci ne-am tradat cultura nationala, ne-am tradat identitatea spirirituala, am tradat dimensiunea fundamentala a omului ca fiinta spirituala: limbajul”. Acest apel al celui mai celebru lingvist roman postbelic era lansat in conditii politice net mai dezavantajoase fata de cele de azi, cand Republica Moldova se apropie de Uniunea Europeana iar la Chisinau nu se mai afla un guvern comunist. dar iata ca lucrurile au evoluat altfel. In finalul articolului, autorul lanseaza un apel disperat conducatorilor actuali ai Republici Moldova, cerandu-le sa constientizeze ca aceasta publicatie are azi acuta nevoie de sustinerea institutiilor statului, pentru a supravietui.

Noi, cei de la Bucuresti, ne intrebam desigur cum ramane cu sprijinul acordat de Guvernul Romaniei acestei reviste. Aflam din articol ca acest sprijiin a constat in acoperirea cheltuielilor privind hartia si tipografia. Dar nimeni nu mai sponzorizeaza munca redactionala, salariile celor care fac revista.

Putem asista indiferenti la incetarea aparitiei revistei “Limba romana” de la Chisinau, exact intr-un moment in care este o tot mai mare nevoie de ea?

Articol publicat si pe site-ul contributors.ro.

TAGS:

Comentarii 2

Cr. Munteanu - 12-17-2013

Revenire (fara diacritice): Sustin, in continuare, cu toata taria, cele afirmate cu alta ocazie, si anume ca: Putem afirma, fara teama de a gresi, ca pe harta romanismului, la Chisinau, in jurul dlui Al. Bantos si prin oameni ca Domnia Sa, supravietuieste un nucleu tare, o zona ce conserva romanismul autentic. Un loc in care limba romana este tinuta la icoana si este considerata inca atributul esential al identitatii nationale, un loc in care Eminescu are valoare absoluta de simbol, un loc in care numele lui Stefan cel Mare este rostit cu emotie, un loc in care unii oameni, din categoria acelora care dureaza catedrale, se lupta cu un curaj nebun sau de neinteles pentru altii sa-si pastreze / sa ne pastreze valorile esentiale, sa le cultive si sa le promoveze. Sunt lucruri care, de la o vreme si mult prea des, in Romania au ajuns sa fie ignorate, minimalizate ori, si mai grav, batjocorite. Domnul A. Bantos si cei din preajma sa ne reamintesc ce inseamna sa fii roman. Sper, din toata inima, sa se gaseasca/sa gasim solutii pentru ca prestigioasa revista "Limba romana" din Chisinau sa poata merge mai departe in folosul nostru, al tuturor romanilor.

Răspunde

Cr. Munteanu - 12-17-2013

Sustin, in continuare, cu toata taria, cele afirmate cu alta ocazie, si anume ca: Putem afirma, fără teama de a greşi, că pe harta românismului, la Chişinău, în jurul dlui Alexandru Bantoş şi prin oameni ca Domnia Sa, supravieţuieşte un nucleu tare, o zonă ce conservă românismul autentic. Un loc în care limba română este „ţinută la icoană” şi este considerată încă „atributul esenţial al identităţii naţionale”, un loc în care Eminescu are valoare absolută de simbol, un loc în care numele lui Ştefan cel Mare este rostit cu emoţie, un loc în care unii oameni, din categoria acelora care „durează catedrale”, se luptă – cu un curaj nebun sau de neînţeles pentru alţii – să-şi păstreze / să ne păstreze valorile esenţiale, să le cultive şi să le promoveze. Sunt lucruri care, de la o vreme şi mult prea des, în România au ajuns să fie ignorate, minimalizate ori, şi mai grav, batjocorite. Domnul Al. Bantoş şi cei din preajma sa ne reamintesc ce înseamnă să fii român. Sper, din toata inima, sa se gaseasca/sa gasim solutii pentru ca prestigioasa revista “Limba romana” din Chisinau sa poata merge mai departe in folosul nostru, al tuturor romanilor!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22