Pe aceeași temă
Sub coordonarea lui Octavian Roske, a fost publicat volumul 2 din Enciclopedia regimului comunist. Represiunea (F-O), care adună între coperțile sale câteva sute de „intrări“, care pot fi articole de câteva paragrafe sau studii solide de multe pagini. Volumul conține informații, mai mult sau mai puțin cunoscute, despre locurile de detenție, penitenciare, coloniile de muncă; despre cultele religioase, toate victime ale represiunii comuniste; despre comunitățile etnice (germani, un excelent articol despre greci, lipoveni, maghiari); despre mișcări și partide politice; despre forme de rezistență, Meditația Transcendentală etc. Mai mult interes prezintă articolele despre practicile și metodele Securității, precum și cele care analizează baza juridică utilizată de comuniști în represiune.
Sunt câteva „intrări“ remarcabil de bine documentate, clar redactate, inteligent ilustrate (filaj, foame, fond documentar, fond penal, fond rețea, gazdă casă de întâlnire, gărzi patriotice, greci, greva foamei, Grupul Operativ Aiud, informator, interogatoriu, împuternicit, muncă patriotică, omisiunea de denunț etc.). Din păcate, însă, articolele sunt inegale, atât ca documentare, cât și ca redactare. Unii păcătuiesc prin preluarea limbajului documentelor. În alte cazuri, pe lângă stângăciile unor tineri istorici (rezultatul degradării învățământului liceal!), nu este limpede care e legătura cu „represiunea comunistă“ a unor articole despre fascism, francmasonerie, Frățiile de Cruce, Frontul Plugarilor, Frontul Renașterii Naționale, Grupul Etnic German (excelent articol, dar ce caută în volum?), monarhie etc. Sunt și articole care ar fi trebuit mult mai solid documentate (greva minerilor, Mișcarea Goma, GRU, KGB).
Cu toate lipsurile, mult mai puține decât s-ar putea înțelege citind aceste rânduri, volumul este un foarte util instrument de lucru atât pentru cercetătorii fenomenului comunist, cât și pentru publicul interesat de subiect. Așteptăm cu nerăbdare ultimul volum, cu indicele de nume și de teme, pentru a putea utiliza eficient acest instrument de lucru.
// OCTAVIAN ROSKE (coordonator)
// România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Represiunea. Vol. II. F-O
// Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, București, 2012, 718 pp.