NOI cercetări de istorie recentă

Armand Gosu | 29.01.2013

SHARE 2

Sub coordonarea lui Octavian Ros­ke, a fost publicat volumul 2 din Enciclopedia regimului comunist. Represiunea (F-O), care adună în­tre coperțile sale câteva sute de „in­trări“, care pot fi articole de câ­teva paragrafe sau studii solide de multe pagini. Volumul conține in­formații, mai mult sau mai puțin cu­noscute, despre locurile de de­tenție, penitenciare, coloniile de muncă; despre cultele religioase, toate victime ale represiunii co­muniste; despre comunitățile et­nice (germani, un excelent articol despre greci, lipoveni, maghiari); despre mișcări și partide politice; despre forme de rezistență, Me­di­tația Transcendentală etc. Mai mult interes prezintă articolele des­pre practicile și metodele Se­curității, pre­cum și cele care ana­lizează ba­za juridică utilizată de co­muniști în represiune.

Sunt câteva „intrări“ remarcabil de bine documentate, clar re­dac­tate, inteligent ilustrate (filaj, foa­me, fond documentar, fond penal, fond rețea, gazdă casă de întâl­ni­re, gărzi patriotice, greci, greva foamei, Grupul Operativ Aiud, in­formator, interogatoriu, îm­pu­ter­nicit, muncă patriotică, omisiunea de denunț etc.). Din păcate, însă, articolele sunt inegale, atât ca do­cumentare, cât și ca redactare. Unii păcătuiesc prin preluarea lim­bajului documentelor. În alte ca­zuri, pe lângă stângăciile unor ti­neri istorici (rezultatul degradării în­vățământului liceal!), nu este lim­pede care e legătura cu „re­pre­siunea comunistă“ a unor articole despre fascism, francmasonerie, Fră­țiile de Cruce, Frontul Plu­ga­ri­lor, Frontul Renașterii Naționale, Grupul Etnic German (excelent ar­ticol, dar ce caută în volum?), mo­narhie etc. Sunt și articole care ar fi trebuit mult mai solid docu­mentate (greva minerilor, Miș­ca­rea Goma, GRU, KGB).

Cu toate lipsurile, mult mai puține decât s-ar putea înțelege citind aces­te rânduri, volumul este un foar­te util instrument de lucru atât pentru cercetătorii fe­no­me­nului comunist, cât și pentru pu­blicul interesat de subiect. Aș­tep­tăm cu nerăbdare ultimul volum, cu indicele de nume și de teme, pentru a putea utiliza eficient acest instrument de lucru.

 

// OCTAVIAN ROSKE (coordonator)

// România 1945-1989. En­ci­clo­pedia regimului comunist. Re­pre­siunea. Vol. II.  F-O

// Institutul Național pentru Stu­diul Totalitarismului, București, 2012, 718 pp.

TAGS:

Comentarii 2

Camelian Propinatiu - 02-21-2013

Precum "Basarabia necunoscuta" a lui Iurie Colesnic, "Enciclopedia regimului comunist. Represiunea", ambele bogat ilustrate, ar trebui sa fie accesibila in toate bibliotecile liceale.

Răspunde

anonim - 02-03-2013

In mod obligatoriu in cartea asta nu scrie cum au fost dati legionarii din Banat de catre CIA ,,pe mina Securitatii'' in biserica unui informator si despre ...unul din fratii mei...

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22