NOI cercetări de istorie recentă

Armand Gosu | 29.01.2013

Pe aceeași temă

Sub coordonarea lui Octavian Ros­ke, a fost publicat volumul 2 din Enciclopedia regimului comunist. Represiunea (F-O), care adună în­tre coperțile sale câteva sute de „in­trări“, care pot fi articole de câ­teva paragrafe sau studii solide de multe pagini. Volumul conține in­formații, mai mult sau mai puțin cu­noscute, despre locurile de de­tenție, penitenciare, coloniile de muncă; despre cultele religioase, toate victime ale represiunii co­muniste; despre comunitățile et­nice (germani, un excelent articol despre greci, lipoveni, maghiari); despre mișcări și partide politice; despre forme de rezistență, Me­di­tația Transcendentală etc. Mai mult interes prezintă articolele des­pre practicile și metodele Se­curității, pre­cum și cele care ana­lizează ba­za juridică utilizată de co­muniști în represiune.

Sunt câteva „intrări“ remarcabil de bine documentate, clar re­dac­tate, inteligent ilustrate (filaj, foa­me, fond documentar, fond penal, fond rețea, gazdă casă de întâl­ni­re, gărzi patriotice, greci, greva foamei, Grupul Operativ Aiud, in­formator, interogatoriu, îm­pu­ter­nicit, muncă patriotică, omisiunea de denunț etc.). Din păcate, însă, articolele sunt inegale, atât ca do­cumentare, cât și ca redactare. Unii păcătuiesc prin preluarea lim­bajului documentelor. În alte ca­zuri, pe lângă stângăciile unor ti­neri istorici (rezultatul degradării în­vățământului liceal!), nu este lim­pede care e legătura cu „re­pre­siunea comunistă“ a unor articole despre fascism, francmasonerie, Fră­țiile de Cruce, Frontul Plu­ga­ri­lor, Frontul Renașterii Naționale, Grupul Etnic German (excelent ar­ticol, dar ce caută în volum?), mo­narhie etc. Sunt și articole care ar fi trebuit mult mai solid docu­mentate (greva minerilor, Miș­ca­rea Goma, GRU, KGB).

Cu toate lipsurile, mult mai puține decât s-ar putea înțelege citind aces­te rânduri, volumul este un foar­te util instrument de lucru atât pentru cercetătorii fe­no­me­nului comunist, cât și pentru pu­blicul interesat de subiect. Aș­tep­tăm cu nerăbdare ultimul volum, cu indicele de nume și de teme, pentru a putea utiliza eficient acest instrument de lucru.

 

// OCTAVIAN ROSKE (coordonator)

// România 1945-1989. En­ci­clo­pedia regimului comunist. Re­pre­siunea. Vol. II.  F-O

// Institutul Național pentru Stu­diul Totalitarismului, București, 2012, 718 pp.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22