ANUL XXVI (1362) (26 Aprilie 2016 - 02 Mai 2016)

Anul 400 după Shakespeare

26.04.2016

Tot ceea ce știm cu adevărat despre viața lui William Shakespeare poate încăpea într-o simplă pagină albă. Restul – sute de mii de pagini – sunt deducții, speculații și presupuneri. Bineînțeles, toate aceste lucruri - fragile sau extraordinare - nu sunt lipsite de interes sau importanță! Dar trebuie citite cu reținere și îmbrățișate ca note de subsol.

Ioana Moldovan

Boierii și națiunea

26.04.2016

Concis descrisă, cartea lui Cristian Ploscaru este o extensivă investigație a modului în care boierimea din Principatele Moldovei și Valahiei s-a metamorfozat dintr-o elită patrimonială de „stăpâni de oameni și de lucruri“ într-o elită politică aristocratică.

Bogdan C. Enache

„Dreptul“ sexual al oaspetelui

26.04.2016

Publicăm mai jos un capitol inedit dintr-o nouă carte semnată de Andrei Oişteanu: Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură. Volumul este în curs de apariţie la Editura Polirom şi va fi lansat la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, pe 4 iunie 2016. Vor vorbi Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu şi autorul.

Andrei Oisteanu

Votul meu

26.04.2016

În ultimul timp, politica românească seamănă tot mai mult cu o încrucișare dintre un bordel și un balamuc. Ar fi mai degrabă amuzant, dacă n-ar amenința să ne coste pe toți, și anume scump. Până una-alta, precum celebrul „cetățean turmentat“, ne întrebăm și noi „eu cu cine votez?“, ba chiar dacă mai merită să votez.

Andrei Cornea

Ciudățeniile Munteanu și Turcescu

26.04.2016

O viitoare alianță PNL-PMP este improbabilă, date fiind idiosincraziile reciproce și interesele, deocamdată, divergente.

Andreea Pora

Copii gratis și gimnastică pentru popor

26.04.2016

Măreția așa-numitei școli românești de gimnastică a venit din impunere fizică și deznădejde socială, nu din deschidere și educație. Partidul a plesnit din bici și a creat un manej, iar poporul și-a livrat copiii.

Traian Ungureanu

Vânzătorii de iluzii

26.04.2016

Speculând pericolul unei dominații PSD-ALDE, PNL ne cere, din nou, să votăm răul cel mai mic sau iluzia unei reforme pe care nu o garantează nimeni.

Rodica Culcer

Famiglia penală PSD

26.04.2016

Din cinci șefi de partid pe care PSD i-a avut de la înființare, patru au ori au avut probleme cu legea. Doi sunt puși sub acuzare, iar doi au fost condamnați deja definitiv. Partidul nu s-a dezis, însă, de niciunul dintre ei. Sfidând printr-un comportament de tip famiglia.

Melania Cincea

Cât de puternic e PSD?

26.04.2016

Forţa unui partid cum e PSD stă, mai ales acum, când e măcinat de atâtea crize, mai ales în aceea că mai toţi ceilalţi competitori sunt atât de slabi.

Cristian Patrasconiu

Ce caută jurnaliștii în politică

26.04.2016

Răspunsul scurt este: influență și bani. Ce oferă? Notorietate relativă. Dar analiza e mai complexă.

Brindusa Armanca

Occidentul dezbinat și civilizația libertății

26.04.2016

Viitorul politic al Occidentului este expus deja la mari încleștări. Nu vor lipsi disputele metafizice, conflictele sociale sau chiar războaiele armate. Întrebarea este una singură: se va prăbuși oare Vestul sub povara propriei sale dezbinări?

Mihail Neamtu

Supa scoţiană şi alte întâmplări

26.04.2016

Neavând la dispoziţie decât un week-end extins în Scoţia, la Glasgow şi Edinburgh, mi-am făcut cu atenţie temele încă de acasă - ce locuri trebuie vizitate, legături, preţuri, distanţe şi tot ceea ce, în principiu, se poate afla de pe Internet. Făcând această muncă de documentare, mă întrebam cum călătoreau bunicii noştri, ca să nu-l mai aduc în discuţie pe Ienăchiţă Văcărescu...

Codrut Constantinescu

Bolile cronice ale Uniunii Europene

26.04.2016

Criza refugiaților, criza spațiului Schengen, terorism, Brexit, criza greacă, stagnarea economică, situația din Ucraina – erau titlurile actualității de anul trecut. Ele sunt și astăzi și arată problemele cu care se confruntă UE.

Stefan Popescu

Un compromis pentru summit-ul de la Varșovia

26.04.2016

Deși nu vom avea neapărat baze permanente, totuși Varșovia ar putea inaugura o prezență defensivă mai echilibrată a membrilor tradiționali ai NATO în Est.

Octavian Manea

Fanteziile putiniste ale lui Donald Trump

26.04.2016

„Iluzia fantezistă a unei prietenii cu Putin face ca o posibilă victorie a lui Trump să fie dezastruoasă și pentru valorile și instituțiile americane“. (Timothy Snyder)

Alexandru Lazescu

Monica Macovei: „PNL și PSD sunt ca siamezii, la fel de corupte și ticăloase“

26.04.2016

Ați încercat să construiți alianțe pentru alegerile din București, cu Nicușor Dan, de exemplu, care s-au dovedit un eșec până la urmă. Care sunt motivele?

Interviu Realizat De, Andreea Pora

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22