Prim-servitor sau prim-ministru?

Andrei Cornea 21.09.2010
SHARE 10
Curios destin au unele cuvinte: „miníster“, de pildă, însemna în latină „sclav“, „slujitor“, „cel care serveşte la masă“ etc. În acest caz, „prim-ministru“ ar fi însemnat, desigur, „prim-servitor“ . Schimbarea de sens s-a produs în acord cu natura monarhiilor absolutiste. Deja, în Antichitatea târzie, „miniştrii“ împăratului, adică sclavii şi liberţii săi, căpătaseră o mare putere în raport cu ceilalţi, mai ales cu nobilii sau, dacă vreţi, cu „mogulii“ momentului. Deveneau astfel miniştri în sens modern, chiar dacă statutul lor juridic continua să fie servil, ei fiind însărcinaţi de principe să-i împlinească dorinţele. Mai târziu, în epoca Luminilor, odată cu apariţia ideii de „stat“ ca încarnare a „binelui comun“, ministrul devine mai curând servitorul acestui bine, reprezentat de stat, decât al suveranului. Ba chiar şi acesta uneori, precum Frederic cel Mare al Prusiei, se denumea pe sine „primul servitor al statului“. Oricum, un anumit statut „servil“ al miniştrilor şi al primului ministru ar trebui să-l constatăm persistând şi la noi – ceea ce, din păcate, nu prea se întâmplă.

Iată-l pe Emil Boc: considerat mediocru, dar onest şi muncitor, văzut multă vreme drept un „ministru“ (în sensul iniţial) al preşedintelui Băsescu, Boc a arătat, cu ocazia recentei remanieri, că nu mai înţelege funcţia de „prim-ministru“ ca pe un serviciu adus binelui public, ci ca pe o putere autonomă. El nu se mai află în slujba nici a „suveranului“ – ceea ce nu era nici cazul să o fi făcut –, nici a binelui public – ceea ce e îngrijorător. I s-a cerut din mai multe locuri, inclusiv din interiorul partidului (cu încurajări prezidenţiale), să demisioneze. Existau motive. Cabinetul are cea mai mică popularitate avută vreodată de vreun guvern, din 1990; încă nu se întrevede vreo încheiere a crizei economice; măsurile de austeritate lovesc dur în nivelul de viaţă al populaţiei.

Desigur, n-ar fi drept să nu recunoaştem că multe dintre necazurile noastre nu i se pot imputa lui Emil Boc, ci fie crizei internaţionale, fie Guvernului Tăriceanu, fie chiar filosofiei economice impuse de FMI. Din păcate, marja de manevră a oricărui guvern român în acest moment e mică, iar ideea că guvernul e responsabil de toate relele este falsă, cu siguranţă. Emil Boc trebuia să danseze „pe figuri impuse“, adevărat. Dar la fel de adevărat este că a dansat stângaci la culme. Cum de a fost posibil, de pildă, ca el să permită celor doi miniştri – Vlădescu şi Şeitan – să producă acea neroadă ordonanţă privitoare la plata asigurărilor celor cu drepturi de autor, care condamna orice asemenea ins la depunerea a câte trei declaraţii lunare?

A fost nevoie să fie daţi afară cei doi, pentru ca să se constate că plătitorul drepturilor poate să reţină el sumele datorate, aşa cum se procedează, de altminteri, pentru orice salariat. Veţi spune că cei doi au fost remaniaţi. Da, dar premierul a semnat ordonanţa, în loc să-i trimită la plimbare imediat pe neaveniţi. O astfel de semnătură – şi cazul nu a fost singular – trebuia asumată şi plătită cu demisia. Boc însă s-a făcut una cu scaunul său, e surd la criticile ce curg cu nemiluita, tratându-le pe toate, la modul pauşal, drept duşmănoase. Complexat de statura sa, de anii lungi de obedienţă faţă de preşedinte, brusc, în Boc s-a trezit autonomia şi convingerea că este indispensabil. Nu mai vrea să plece, deşi ar servi astfel preşedintele, partidul şi, mai presus de orice, binele comun. El nu mai e un „miníster“ şi „primul dintre servitori“, ci acum a devenit prim-ministru în stil naţional, adică „ăl mare şi tare“ care nu-şi mai serveşte decât propria vanitate de atâtea ori rănită! //

TAGS:

Comentarii 10

stereo - 09-27-2010

Domnule Cornea dupa cum se vede si din comentariile de mai sus de data asta ati dat cu piciorul stang in cel drept.

Răspunde

V. Bradean - 09-24-2010

Apreciez ca ati sesizat corect o eroare de guvernare. Dar nu sunt de acord cu concluzia. In goanna aceasta de a reduce cheltuielile, de a strange bani, ministerul de finante a gresit grav. Daca ar fi singua greseala, ar fi corectat-o repede si ar fi analizat calitatea echipei care a produs actul normative, nu cred c-ar fi fost necesara o remaniere a ministrului. Atitudinea domnului Boc o vad corecta si suficienta. Nu trebuia pentru aceasta intamplare sa-si dea demisia. Desigur, fapte de genul celei mentionate fac necesara verificarea calitatii echipelor care produc acte normative si randamentul directorilor generali. Si se pare ca astfel de verificari au inceput sa se faca.

Răspunde

Egry Nicolae Gelu - 09-23-2010

Nu stiu de ce , in general, comentatorii se ascund sub pseudonime. Suntem un popor de comentatori pe care daca i-ai pune la treaba ar rata sigur.Inclusiv dl. Cornea vorbeste sa se afle in treaba.Timp de zece ani acest popor a votat ILIESCU, ce-i mai putem cere?Alegeti-l acum pe PONTA sau pe CRIN.Domnilor, unii dintre dumneavoastra au probleme grave.Sa va lumineze Cel de Sus!

Răspunde

sorin g. - 09-23-2010

"Complexat de statura sa" putea lipsi.

Răspunde

cineva - 09-22-2010

Domnule Cornea, nu stiu daca Boc este prim-servitor sau prim-ministru, dar este clar ca dumneavoastra aspirati la rolul de prim-servitor al lui Traian Basescu. Sigur, sunteti departe, dar va straduiti. Boc este doar ultimul dintre tapii ispasitori ai lui Basescu.

Răspunde

cristoiu - 09-22-2010

Dle. Cornea,in cateva cuvinte,asa cum dl.presedinte are parte de "flota" si "tiganca imputita",dl.prim ministru are "ordonanta privind drepturile de autor"si complexul staturii.E tot ce ati produs intr-un articol cam lung.

Răspunde

Coman Horatiu - 09-22-2010

Nici eu nu cred ca Boc e indispensabil. La fel, m-au intrigat pripeala sa in a taia in loc sa masoare mai intai. Dar, totusi, nu pot sa nu observ deschiderea nenumaratelor santiere de lucru. Reforma statului e in faza unui front generalizat; in extindere. Reforma care nu mai putea suporta amanare. Pare paradoxal tocmai pentru ca celelalte guvernari ( cu exceptia Conventiei ) au fost cointeresate in prezervarea privilegiilor si risipei privilegiate; in fond, expresia durabila a comunismului rezidual care e principiul fondator al Romaniei. Pentru celelalte guvernari, reforma statului (liberala in esentza ei) a fost Non-subiectul principal de guvernare; o bomba cu ceas datorata etatismului cronicizat. Din cauza asta sunt tentat sa vad mai degraba partea plina a paharului, considerand ca cele bune trag mai tare in balanta decat cele rele. ~ Buna sa intentie e indiscutabila; conteza nu atat daca va reusi sa duca totul pana la capat, ci daca va reusi sa initieze ireversibilitatea reformei statului pentru oricine va urma la guvernare. Cel mai periculos mi se pare anemicul liberalism prin care s-au ilustrat in diferite cazuri atat domnia sa cat si ministri sau parlamentari ai PDL ( vezi cazurile Ridzi si concertele pe ban public, tichetele de vacantza ale doamnei Udrea, investitii publice ca anveloparea blocurilor sau proiectul "Prima Casa", care traduc ratacirea etatista a statului ca .. Antreprenor Principal - o fundatura prea costisitoare oriunde in lume).

Răspunde

Chitu - 09-21-2010

Creati o confuzi prin felul in care puneti problema. Spuneti, pe de o parte, ca ministru inseamna servitorul interesului national (ceia ce-i adevarat, cel putin teoretic asa trebuie sa fie), iar pe de alta parte va lamentati ca v-a impozitat veniturile din dreptul de autor. Mai intai, cred, e necesara lamurirea termenului "interes national", a definitiei lui. Interesul national este, prin sine insusi, o entitate cuprinzatoare si distincta de orice categorie de interes; altfel spus o categorie speciala de interes. Interesul national inseamna cu totul altceva decat o suma de interese personale sau de grup. Interesul national e partea comunitara a interesului dintr-un stat. Interesul national e comunitatea mea de interes cu interesul dumitale, si cu al tuturor cetatenilor romani. Interesul national e liantul care ne uneste dar ne si obliga. Interesul exemplificat in articol, a ceia ce dvs numiti impozitarea pe drept de autor, nu intra in sfera de interes national. Asta e un interes pur si simplu de grup. Deci, intr-o astfel de logica, nu-l putem acuza pe premier ca nu slujeste interesul national prin impunerea unor taxe unor categorii de contribuabili. Despre taxa pe dreptul de autor mi-am mai exprimat o data parerea, asa incat nu mai vreau s-o mai fac inca o data. As putea extrage, din exemplu sugerat in articol, ceva ce ar putea fi incadrat in sfera unui interes national subiacent: umilirea cetateanului. Respectul (sau lipsa de respect) fata de cetatean este de notorietate in Romania. Mentalitatea amploiatului roman, binecunoscuta, este ca cetateanului i se face o favoare lucrand pentru el. Ori, realitatea e pe dos. Functionarul public este dator fata de contribuabil; si asta pentru simplu motiv ca, din munca lui, a contribuabilului, amploiatul exista ca amploiat si are job (relativ bine platit). Din aceasta inversare a relatiei, contribuabil- functionar public, a rezultat lipsa de respect, umilinta la care au fost supusi contribuabilii cu ocazia depunerii dosarelor. Aici, da, aveti dreptate, guvernul Boc, si chiar Boc personal, a ramas corigent. Numai ca marlanul nu stie sa-si ceara scuze niciodata. Si de e scolit, si de nu e, e in natura lui sa fie marlan. Marlanul e marlan si in salopeta si in costum de firma.

Răspunde

- 09-21-2010

Prim-servitor sau prim-ministru?....nu! . la noi in romania se numeste prim-hotz!

Răspunde

escu - 09-21-2010

Intzeleg ca ceea ce va deranjat este ,,acea neroadă ordonanţă privitoare la plata asigurărilor celor cu drepturi de autor". Deci este vorba de un simplu interes ingust, mercantil, al dumneavoastra personal ! Pai... domnule Cornea cand Boc, Basescu si PD-ul fura ca in codru o tara intreaga asta nu va deranjeaza ...cat timp sunt anticomunisti ? Ipocrizia si individualismul mercantil acestea sunt principiile sanatoase ale neo liberalismului...nu?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22