Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCine a premeditat violențele din 10 august
2018-08-14
11
Dacă procurorii vor rămâne în afara controlului politic, poate vor reuși să descâlcească întreaga dramă de pe 10 august, ceva mai repede decât au instrumentat dosarul Mineriadei din iunie 1990.

 

Represiunea de la mitingul diasporei din 10 august seamănă într-un fel cu mineriada din 13-15 iunie 1990, doar că, de această dată, jandarmii au făcut singuri „treaba murdară“ dorită de guvernanți, iar justiția nu mai e controlată de putere.

 

Violența care avea să se întâmple a fost anunțată nu doar de provocatorii de pe rețelele sociale care se arătau de acord cu orice mișcare care va duce la căderea Executivului, ci și de liderul PSD, Liviu Dragnea, care, cu o seară înainte, „spera“ că „vor fi proteste pașnice“, adăugând cumva cinic că „fiecare decide“ acolo „ce vrea să facă“. În același timp, un personaj ciudat, originar din Videle, județul Teleorman, Ovidiu Grosu, autointitulat „adevăratul organizator“ al mitingului diasporei, a vorbit despre „o revoluție“ însoțită de „flăcări, fum și sânge pe străzi“: „dacă jandarmul îmi pune bastonul în gât sau pistolul în cap eu am dreptul să-i iau viața“. Grosu a fost pus înaintea protestului sub acuzare de DIICOT, dar obiectivul anunțat de acesta și-a urmat cursul și, într-adevăr, în noaptea de 10 august, protestul a fost cu gaze lacrimogene, bătăi crunte încasate de manifestanți pașnici, incendii și spargeri ale provocatorilor.

 

Numărul mare al jandarmilor, mulți dintre ei aduși de la Craiova, din fieful Olguței Vasilescu, una dintre pupilele lui Liviu Dragnea, a fost determinat de o solicitare a lui Emanuel Cioacă, apropiat al PSD, care în numele diasporei a cerut la Primăria Generală autorizație pentru un miting de un milion de persoane. Autorizarea nu a mai avut loc, fiindcă Cioacă nu era reprezentantul niciunei organizații serioase, dar efectivele jandarmilor au fost supradimensionate pe măsura solicitării sale.

 

Privind retrospectiv, există suspiciunea premeditării, a unui scenariu violent care să compromită protestele pașnice care au avut loc din februarie 2017 încoace, de la vestita OUG 13, prin care se dorea grațierea generală a demnitarilor cu dosare penale.

 

Chiar și scandalul plăcuțelor suedeze de înmatriculare cu mesajul anti-PSD, care a devenit slogan național al opozanților guvernamentali, a funcționat ca un teasing de campanie publicitară. O formulă care s-a devulgarizat prin dimensiunea generalizată care a urmat, dar care i-a mobilizat pe cei care nu erau obișnuiții protestelor, pe expații care fuseseră chemați la mitingul mamut încă de-acum câteva luni, dar și pe alții, care au găsit-o amuzantă. Poate că nu a fost o tactică planificată, dar a avut efectele dorite: a adunat în fața guvernului o mulțime care nu era întru totul pregătită să facă față provocărilor.

 

Pentru prima dată, de la începutul protestelor, la tribuna ad-hoc din fața guvernului s-au ținut, la începutul serii, discursuri care îndemnau la violență și le cereau celor din Piața Victoriei să intre cu forța în guvern. În mod normal, obișnuiții Pieței ar fi ripostat, le-ar fi cerut vorbitorilor să plece, s-ar fi delimitat de ei, dar de data aceasta auditoriul nu era același. La fel s-a întâmplat și cu cei care au forțat zidul jandarmilor, nu au fost, inițial, izolați de protestatarii din jur, care n-au înțeles imediat că e vorba despre niște provocatori.

 

Mai târziu, când grupurile violente puteau fi clar identificate, fiindcă mulțimea s-a retras, jandarmii le-au lăsat să se desfășoare, pentru a-și crea în acest fel motivația „legală“ să intervină în forță. Nu e clar dacă au fost instruiți să-i bată pe toți cei pe care-i văd în fața lor sau dacă lucrurile au avut loc sub impulsul instinctelor acestora.

 

Întrebarea este dacă procurorii vor putea nu doar să-i găsească pe jandarmii și pe protestatarii violenți, ci și dacă vor putea identifica strategia de provocare care a premers mitingului diasporei. Dacă vor putea găsi eventualele conexiuni dintre cei aflați la putere și cei care au pus în operă provocările. Dacă, dincolo de persoanele vinovate de rănirea celor aproape 500 de protestatari pașnici, vor putea fi arătați cu degetul adevărații responsabili ai dramei care a avut loc în noaptea de 10 august.

 

Cu ajutorul filmărilor și postărilor de pe rețelele sociale responsabilitățile individuale pot fi anchetate rapid. Într-un stat puternic, însă, serviciile secrete ar fi trebuit să prevadă ce urmează să se întâmple și să prevină derapajele. Serviciul Român de Informații susține că a trimis înainte de protest toate datele necesare Ministerului de Interne, inclusiv Direcției Generale de Management Operațional, unde există un reprezentant al SRI. Cel mai mare serviciu de informații autohton a lăsat să se înțeleagă, fără să precizeze nimic în clar, că lucrurile au scăpat de sub control din cauza șefilor Internelor, care fie n-au luat în serios avertismentele SRI, fie le-au ignorant deliberat. În ambele situații, ministrul Carmen Dan și șefii operativi din minister vor trebui să răspundă în fața procurorilor.

 

Deocamdată, procurorii militari primesc încă plângerile celor care au avut de suferit de pe urma jandarmilor, pe care le strâng într-un singur dosar penal pentru „purtare abuzivă și abuz în serviciu“. Fostul premier Dacian Cioloș a depus împreună cu 16 organizații neguvernamentale un denunț la Parchet prin care solicită începerea urmăririi penale în cazul prefectului Capitalei, Speranţa Clişeru, și ministrului de Interne, Carmen Dan.

 

Dacă procurorii vor rămâne în afara controlului politic, poate vor reuși să descâlcească întreaga dramă de pe 10 august, ceva mai repede decât au instrumentat dosarul Mineriadei din iunie 1990.

 

TAGS : miting diaspora jandarmi violente dragnea PSD cioaca DIICOT grosu parchet militar
Comentarii
Isoscel 2018-08-24
Grosul si Cioaca trebuie urgent chemati la Parchet si sa dea din gusa cine i-a facut sa se dea drept organizatori si sa faca ce au facut (declaratii ameninatoare , numar de participanti, retragerea ca organizatori...). In privinta lui Grosu am aflat deja ca este de la Videle si ca le cunoaste gospodinele lui Dragnea Veorica si Carmen.
?????? 2018-08-22
Nu ați ''rătăcit" niciun comentariu ?
Sergiu Simion 2018-08-21
" Dacă procurorii vor rămâne în afara controlului politic, poate vor reuși să descâlcească întreaga dramă de pe 10 august, ceva mai repede decât au instrumentat dosarul Mineriadei din iunie 1990."

Daca.
Polilogu 2018-08-18
1) S-a demonstrat deja fără dubii a un CALCULA TOR bate în prezent orice campion mondial la ȘAH.

2) Tare mă tem că suprafata geografică si geopolitică a RO si a întregului SUD- EST EUROPEAN este subiect de dispută șahistă acută intre ”CINEVA ” și alt ”CINEVA”(imprecizia nominală nu este voită . ci reală. ÎNCĂ !) Un exemplu ”oarecare ”:nunta cu cor rusesc din AUSTRIA si televizionistul austriac batut la BUCURESTI (vorba ceea- unde dai si unde crapă !)

3) Nu cred că PROCURATURA ( militară) va putea finaliza aflarea adevărului ”gol - goluț ”. TOTUL MI SE PARE DE DOMENIUL ...ABSURDULUI. si al SF.Totul pare a fi extrem de sofisticat si demn de... stiințele IT.De la provocare . la simulare .de la„ informații ” la ” reacțții și contrareacții” șamd

4) Tehnica inductiei si a deductiei este la cel mai înalt nivel al ciberutilitarismului psihosocial si psihoindividual al NET-ului puternic impregnat in hakerajul ”sburdalnic ” cu care RO are prea putina experientă la îndemână.

5 ) Este posibil ca Jandarminerii sa fi folosit tot felul de capcane folositoare scopului contondent, pe fondul derobarii de responsabilitati organizationale, chiar daca există indicii clare de la SRI

6) In aceste conditii nu stiu cum vor putea fi găsite toate documentele probante ale ilegalitatilor comise, mai ales ca multe dintre ele sunt ” imbârligate ” în desisul ALTORA. mult mai versați și interesați.

Teorie ”conspiraționistă ”? Nu stiu ! Vom trai si vom vedea . POATE !!
Dan Plesoianu 2018-08-16
Problema este ca toate aceste derapaje grave ale relatiilor sociale normale, si toata (asa-zisa) lupta politica, care seaman mai mult cu un razboi civil fara arme, duc la crearea de noi nedreptati, si adincirea celor vechi, in societatea romaneasca. Drept urmare, dupa cum vedem, toata lumea incepe sa faca plingeri la procuratura, si sa dea in judecata pe toata lumea. Aceste noi investigatii si procese vin sa se aseze peste sumedenia celor vechi, oricum rezolvate doar in mica masura, si de multe ori nesatosfacator. Ca atare, sistemul juridic din Romania este masiv supraincarcat, si astfel devine - nu se poate altfel - masiv supraincarcat, si / sau superficial, ducind la aminari si incetiniri substantiale, sau la nedreapta rezolvare a cazurilor. Si, pina la urma, toate acestea se traduc in costuri banesti de la buget cu totul exacerbate. Acestea sint urmarile asa zisei politici, duse de mareata alianta PSDALDEUDMR.
Vicentio B. 2018-08-16
ESCHIVARE, DIVAGATIE,
pot sa spun LASITATE, dovedita de cel cu nickname “emil”, pe care personal l-am crezut initial de buna – credinta; constat insa cum acesta acuza pe Presedinte Romaniei “ce naiv esti domnule ..”, pe Andreea Pora “nu mai vorbiti prosti” (pe cel de al 2-lea “I” l-a uitat/mancat), pe Melania Cincea “Fumigena sunteti dumneavostra prin manipulare si intoxicare...” ACUM /AICI substantivul comun "emil" se refera la "Gena si oportunitate", adica ceva de genul. "fiti atent ce concis / precis sunt" ! Cert este ca, "emil" NU a reusit - pana ACUM - sa inteleaga ce inseamna verbul a "parafraza" ! Evident, chestie de "GENA" - REFUZA, evident premeditat, sa se exprime PRECIS/CONCRET/DECENT la tema unui articol. IDEM in privinta unor elementare clarificari. In schimb persifleaza! Vizibil FORMAT PSD !
Dan Plesoianu 2018-08-15
Citi dintre huliganii care au atacat politia, si / sau erau in posesia unor obiecte contondente, au fost arestati la fata locului (adica asupra faptei) ?! Si, daca nu au fost arestari pe loc, de ce nu au fost ?
emil 2018-08-16
Dupa modul cum Parschiv cordona neutralizarea presei si distrugerea probelor, jandarmii nu vor depune plangeri pentru a nu se autoacuza.
Jean-Paul 2018-08-15
Protestul din 10 august, anuntat cu mult inainte, a creat un val de teama la nivelul conducerii psd. Indiferent daca s-ar fi prezentat 1 milion sau mai putini, aceasta manifestatie era o mare palma data guvernantilor. Pentru toate marsaviile comise de guvern, precum si de fractiunea penala a parlamentului, dominat de psd&alde, dar si pentru viitorul dezastru in care vor arunca tara acesti aventurieri.
Ca urmare, este clar ca psd a pus in miscare echipa sa diversionista pentru a impiedica sau macar pentru a compromite protestul anuntat. Dupa ce au ratat in actiunea lor de a impiedica tinerea protestului, au exersat cu brio planul B, acela de a compromite desfasurarea pasnica a manifestatiei. Toanta de carmen dan, in prostia si parsivenia ei de sluga obedienta a satrapului dragnea, declara cu emfaza ca jandarmii cica s-au comportat precum cei din statele democratice. si ca Romania a aratat ce poate...
Tampita, ori a vrut sa para ironica, ori atata a inteles ea din ce i-a ordonat dragnea sa faca, fiindca modul cum s-au comportat jandarmii, a oripilat intreaga Europa democratica si a iscat serioase banuieli privind respectarea drepturilor omului in Romania. Reactiile guvernului german si austriac fata de modul in care psd a manageriat evenimentul de vineri seara sunt cu atat mai ingrijratoare, cu cat sunt pe cale sa duca la aplicarea unei decizii UE care sa sanctioneze Romania..
Iar daca Romania va pierde preluarea presedintiei rotative in UE, de la 1 ianuarie 2019, va fi din vina exclusiva a psd. Pe undeva, cred ca ar fi chiar mai bine pentru Romania: cand ai niste persoane efectiv imbecile(veorica, carmen, olguta, flifor, stanescu, daea, etc) e mai bine sa fim exclusi decat sa fim pusi in situatii de-a dreptul umilitoare, fiindca persoanele mentionate mai sus sunt, nu doar habarniste si analfabete functional, dar le lipsesc si bunul simt elementar he he he !!!
emil 2018-08-15
Gena si oportunitatea.
Marius Nicolescu 2018-08-14
"...vor reuși să descâlcească întreaga dramă de pe 10 august, ceva mai repede decât au instrumentat dosarul Mineriadei din iunie 1990". Glumiți, doamnă Fati. 27 de ani pentru dumneavoastră însemnă repede?
Total 11 comments.
Recomandari
8584
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22