Pe aceeași temă
PNL a sesizat Curtea motivand ca adoptarea legii s-a facut "fara respectarea tuturor procedurilor".
Intr-un comunicat, acelasi partid precizeaza ca "dreptul la pensie reprezinta un drept complex, care include si dreptul la conditii rezonabile de viata, menite sa asigure cetatenilor un trai civilizat si decent. Pensiile speciale constituie drepturi legale castigate si nu pot fi afectate prin transformare in pensii in intelesul Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Aplicarea teoriei drepturilor exclude posibilitatea reducerii pensiilor speciale, prin transformarea in pensii in intelesul Legii privind sistemul unitar de pensii publice".
Conform anaalistilor, este posibil ca CCR sa respinga planul guvernului ca varsta de pensionare sa fie fixata la varsta de 65 de ani.
Legea a fost votata in Camera Deputatilor asa cum a fost promovata de guvern si adoptata de Senat. Au fost 170 de voturi pentru, 3 abtineri si 2 voturi imptriva. PSD si PNL au parasit sala, protestand pentru ca au respinse amendamentele pe care le propusesera: fizarea varstei de pensionare la femei la 63 de ani si cresterea punctului de pensie.
Au urmat apoi contestatii de ordin procedural din partea PSD si PNL si s-a cerut reluarea votului. Plenul a respins cererea, urmand ca CCR sa analizeze sesizarile de neconstitutionalitate din partea celor doua partide.
Comentarii 1
ronea - 09-29-2010
Este complet aberant ca CCR sa se amestece in fixare pensiei si a virstei de pensionare. De unde ideea aberanta ca scopul sistemului este sa asigure un trai decent? Sistemul nu face decit sa redistribuie la pensionari banii pe care ii are. Si banii pe care ii are sint in functie de legile date de parlament adica de vointa poporului roman. La fel ca si in Sanatate. Daca poporul roman decide sa cheltuie doar 3% din PIB pe sanatate cum sa ceri pe urma la minister sa asigure sanatate populatiei, lucru care ar cere sa cheltui 15% din PIB?
Răspunde