Pe aceeași temă
Iar un memorandum semnat de guvern in 2016 prin care se alocau 740,23 de milioane de Euro pentru modernizarea penitenciarelor nu este aplicat, spune Sorin Dumitrascu, fost director al ANP, intr-un interviu pentru HotNews.
In prezent, Sorin Dumitrascu, este expert penitenciare - programe europene. El vorbeste despre apropiata decizie-pilot a CEDO privind conditiile din penitenciare si despre experienta altor state: Italia, care a luat masuri de clementa pentru detinuti, a cunoscut o triplare a numarului infractiunilor imediat dupa aceasta decizie.
Rep: Ce a facut Guvernul Grindeanu de la instalare pentru a ameliora situatia din inchisori? Bugetul alocat penitenciarelor este mai mare sau mai mic comparativ cu alti ani?
Sorin Dumitrascu: Concret, nimic pozitiv. In pofida faptului ca supra-aglomerarea si conditiile dificile din penitenciare au fost si sunt folosite ca argumente in promovarea unor proiecte de amnistie si gratiere, Guvernul nu face nimic pentru a remedia aceasta situatie. In 2017 bugetul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) a fost redus cu aproximativ 30 de milioane de Euro, suma care - potrivit estimarilor ANP - ar fi fost suficienta pentru modernizarea a aproximativ 11.000 de locuri de cazare pentru detinuti.
Mai mult, Memorandumul semnat de catre Guvernul Romaniei in aprilie 2016 prin care se alocau 740,23 de milioane de Euro pentru modernizarea penitenciarelor pana in 2023 nu este aplicat, desi implementarea acestuia ar fi constituit premisele evitarii unei hotarari pilot din partea CEDO. Actualul Guvern a anuntat, e drept, modernizarea a 2 - 4 penitenciare si a unui numar de locuri de detentie. Insa, concret, nu s-a intamplat nimic pozitiv, ci dimpotriva. N-a inceput nicio lucrare de anvergura de reparatii capitale.
Rep: Daca CEDO va pronunta o decizie pilot impotriva Romaniei din cauza conditiilor din penitenciare, cine se face vinovat de aceata situatie? Cine sunt principalii raspunzatori?
Sorin Dumitrascu: Efectele unei decizii pilot sunt cel cunoscute: CEDO nu va mai judeca plangeri privind conditiile de detentie pana cand Romania nu va demonstra ca face eforturi pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare. Acesta a fost dealtfel si motivul pentru care in 2016 s-a aprobat un plan multianual de investitii in infrrastructura penitenciarelor. La acea vreme CEDO a acceptat planurile de modernizare, iar implementarea acestora ar fi dus la evitarea unei decizii pilot impotriva Romaniei. Insa, acest lucru nu s-a intamplat, efortul politic fiind canalizat catre o lege de gratiere.