Pe aceeași temă
Pozitiile au fost contradictorii, UDMR refuzind sa accepte reducerea concediului maternal la 1 an si propunind ca valoarea indemnizatiei sa fie de 1.500 lei. In schimb, PDL a pledat pentru un plafon maximal de 1.500 lei in primul an de concediu, iar in al doilea pentru reducerea acestuia la 1.000 lei plus stimulente sub forma unor bonuri pentru plata bonelor, relateaza surse citate de Hotnews. In paralel cu aceste prevederi, PDL a insistat pentru un program national de construire de crese si gradinite.
Pana la sedinta de duminica seara, au existat mai multe variante de discutie, dupa ce ministrul Muncii, Ioan Botis, a propus reducerea concediului la un an, de la doi, si acordarea unei plati compensatorii in valoare de 500 de lei, daca mamele sa intorc la serviciu din al doilea an. UDMR si UNPR s-au opus acestei propuneri, ca si femeile din PD-L, in special de Sulfina Barbu si Raluca Turcan.
Printre variantele luate in calcul, se numara pastrarea concediului de 24 de luni, dar cu o indemnizatie maxima de 2.500 de lei (de la 3.400 de lei in prezent), concediu de 36 de luni cu indemnizatie unica de 600 de lei, concediu de 24 de luni cu indemnizatie maxima de 3.400 de lei si 500 lei/luna prima pentru intoarcerea la serviciu din a saptea luna, concediu de 2 ani cu indemnizatie maxima de 1.500 de lei si prima de 100 lei/luna pentru intoarcerea la lucru, iar, ultima varianta este concediu de 12 luni si indemnizatie cuprinsa intre 600 si 1.000 de lei.
Sursele citate de Hotnews.ro au precizat ca ministerul Muncii isi mentine propunerea privind reducerea perioadei de concediu de crestere a copilului la 12 luni si acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, incepand cu luna a saptea pana la implinirea perioadei de 24 de luni, daca mamele se intorc mai devreme la serviciu.
Discutiile vor continua, insa, in cazul plafonului maximal al indemnizatiei. O decizie finala privind cuantumul indemnizatiei se va lua luni intr-o noua sedinta a Coalitiei.
Comentarii 1
kretzu - 12-06-2010
dar cine a oprit pdl ca in cei 2 ani de guvernare din 2008 sa faca crese? in loc de asta am avut devalizari crase ale banului public dupa metoda ridzi. si de ce nu suflati nmic referitor la propunerea aberanta si incosntienrta a lui botis ca reducerea perioadei la 1 an sa se aplicve sd ela 1 ian. 2011. stiti cumva ca in bucruresti s nt doar 7 crese la 2.5 mil locuitori? stiti ca in romania sunt cu 70% mai putine crese fata de 1989 si ca ele acopera doar 25% din nevoile actuale raportate la numarul de copii? ce vor face parintii cu copii intre 1 si 3 ani? unde-i vor duce? si este vorba de cca 100.00o copii. si ce vor face 100.000 mame? unde vor gasi ele locuri de munca peste 3 saptamani? oare nu era mult mai normal ca o astfel de masura, oricat de aberanta si inconstienta ar fi ea (pt ca, va place sau, urmarea directa va fi reducerea numarului de copii care se vor naste in riomania), sa se aplice doar de la 1 ian. 2012, pt ca toti parintii sa poata sa gaseasca din timp solutii? dar de faprt oare nu era mult mai normal ca acest guvern cprut si inconstient sa-si reduca numarul de ministere si de secretari de stat pt ca oricum sunt cei mai multiti din europa (aici de ce nu ne mai comparam cu occidentalii?) si abia apoi sa taie din banii mamelor? si oare nu era mai normal sa stopeze devalizarea banilor publici catre clientela politica si catre frmele pdl, prin afaceri gen ridzi, si abia apoi sa sacrifice viitorul romaniei?
Răspunde