Pe aceeași temă
UPDATE: La scurt timp, ministrul Agriculturii și-a reconfigurat poziția pe acest subiect. Achim Irimescu a declarat pentru Hot News că nu poate impune hipermarketurilor să vândă produse alimentare românești în propriție de 51% și nici să scurteze programul de lucru la final de săptămână, deoarece acest fapt ar atrage sancțiuni de la Comisia Europeană, pe încălcarea reglementărilor privind concurența.
“Nu poți impune, pentru că sunt legile concurenței la nivel european. Nu ne putem juca cu legile, pentru că mergem imediat la infringement. Hipermarketurile internaționale, care au forță, atât ar aștepta”, a spus ministrul Irimescu, potrivit sursei citate.
***
“Există o propunere legislativă din partea unui coleg parlamentar ca 51% dintre supermarketuri să comercializeze marfă românească. Este nevoie să vă asociați pentru a nu da motive supermaketurilor să spună că nu aveți stocuri. Eu nu am cumpărat niciodată din Bruxelles cotletul fără os sub 10 euro per kilogram sau cotletul de miel sub 25 de euro per kilogram. Este nevoie de un dialog între producători și supermaketuri”, a declarat marți ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
El a mai spus ca sustine si inchiderea hipermarketurilor in weekend si la ora 18.30, in timpul saptamanii:
"Nu cred ca le va conveni hipermarketurilor. Eu nu am mai vazut in Europa, cel putin inteleg ca in Anglia este un pic mai altfel, magazinele se inchid de la ora 18.30 in zilele normale, iar in weekend nici vorba. La noi este o moda sa te duci la supermarket in weekend si la o ora tarzie. Haideti sa discutam. Cred ca dansii traiesc foarte bine in Romania si atunci haideti sa facem apel la dansii si sa facem front comun", a spus Irimescu, la Comisia de agricultura a Camerei.
În octombrie anul trecut, Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede că toate magazinele alimentare sunt obligate să vândă carne, fructe și legume din producția românească în proporție de cel puțin 51% din totalul mărfurilor.
"Comerciantii - persoane juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare au obligatia ca pentru categoriile: carne, legume si fructe sa achizitioneze aceste produse, in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecarei categorii din productia romaneasca", se prevede in forma legii adoptata de Senat, modificata printr-un raport suplimentar in cadrul Comisiei Economice si prezentata de Hotnews.
In versiunea initala a articolului se arata ca obligatia este valabila doar pentru supermarketuri. Forma finala a proiectului de lege arata ca toti comerciantii persoane juridice cu profil alimentar trebuie sa respecte noua regula.
Ulterior depunerii raportului initial, in luna iunie, de catre Comisia economica, Guvernul a transmis un punct de vedere negativ, "considerand ca stimularea consumului produselor fabricate pe teritoriul national ar conduce la o discriminare intre produsele fabricate in Romania de catre producatori cu capital strain si cele autohtone, iar referirea la comericantii de tip cash&carry, supermagazin sau hipermagazin poate fi discriminatorie fata de alta categorii de comercianti, respectiv magazine de tip discounter, de proximitate, chiosc etc", potrivit acestui raport suplimentar.