De același autor
Oare, dacă USL va ajunge la putere, vom vorbi despre „intelectualii lui Ponta (sau Antonescu)“?
O relativă coincidenţă face să fi apărut nu demult două cărţi sau, mai exact, două culegeri de texte „adversare“ sau poate mai curând complementare: una, îngrijită de Cristian Pătrăşconiu, se numeşte Noua şcoală de gândire a dreptei (care continuă volumul ieşit anul trecut, Repere intelectuale ale dreptei româneşti), Humanitas, 2011; cealaltă carte, numită Critic Atac, apărută la Editura Cartier, e o antologie de texte a „noii generaţii“ de stânga, publicate, iniţial, pe site-ul cu acelaşi nume.
Primul volum dintre cele menţionate este (ca şi Reperele intelectuale) o suită de interviuri cu personalităţi ce s-au afirmat la dreapta sau s-au recunoscut mai curând la dreapta. Unii dintre aceştia au fost sau sunt miniştri (Monica Macovei, Teodor Baconschi, Ionuţ Popescu), alţii sunt parlamentari sau eurodeputaţi (precum Sever Voinescu sau Traian Ungureanu). Nu lipsesc foştii consilieri sau actualii consilieri prezidenţiali (Sebastian Lăzăroiu, Cătălin Avramescu), dar, bineînţeles, sunt şi dintre aceia care activează în cadrul unor organisme nonguvernamentale (precum Sorin Ioniţă sau Cristian Ghinea) ori prezenţe publice de alt gen (Mihail Neamţu, Cosmin Alexandru).
Cei de la Critic Atac (unii bine cunoscuţi în publicistică, alţii mai puţin), precum Vasile Ernu, Cristi Rogozanu, Alexandru Matei, Victoria Stoiciu, Dan Ungureanu, Alex Cistelecan, Ciprian Mihali, Gabriel Chindea, Veronica Lazăr, Iulia Hasdeu etc., nu au (încă) „slujbe“. E aici un aspect la care mă voi referi imediat. Deocamdată, notez că mă simt apropiat de mulţi dintre cei din Noua şcoală a dreptei (am avut de altminteri o contribuţie în volumul Repere intelectuale ale dreptei româneşti). Pe de altă parte, salut cu simpatie şi interes şi volumul „advers“: avem aici un grup consistent de intelectuali de stânga, chiar stângişti uneori, extrem de critici la adresa dreptei „neoliberale“, cum le place să spună: faptul merită remarcat, deoarece, până acum 2-3 ani, era greu de vorbit în România despre o „gândire de stânga“, unde şi atributul, şi substantivul să poată fi rostite cu gura plină! Iată că acum ea există şi vorbeşte răspicat. Ne rămâne să o ascultăm şi, desigur, să o combatem. Dar măcar avem, în fine, ceva ce merită a fi combătut cu arme intelectuale!
N-am să deschid polemica acum. Mă voi rezuma să relev un fapt care, paradoxal, apropie cele două grupuri: adversitatea manifestă, chiar ostilitatea faţă de PSD şi faţă de alianţa USL! Pentru intelectualii de dreapta – cum am spus – mulţi prezenţi la diferite nivele în administraţia guvernărilor din ultimii opt ani şi, pe de altă parte, de demult ideologic adversari ai „socialismelor“ în orice variantă (de la comunism la social-democraţie), faptul este perfect normal şi aşteptat. Dincolo însă, la stânga, situaţia e mai curioasă. Iat-o, exprimată în vorbele lui Vasile Ernu (p. 49): „Din păcate, partidul care se declară de stânga nu ne reprezintă. Dacă eu mă declar de stânga şi ei se declară de stânga, iar între noi există o prăpastie greu de trecut, atunci cineva are o problemă. Şi vă garantez că problema nu e la mine... În acest moment, ei sunt mai degrabă un partid de factură neoliberală“.
Aşadar, ce observăm? Că dreapta politică a reuşit să aibă de partea ei un număr remarcabil (prin cantitate şi calitate) de intelectuali care să-i confere legitimitate intelectuală, ceea ce e foarte natural. Aceşti intelectuali şi-au regăsit, de fapt, propria viziune în politicile iniţiate de Traian Băsescu. Întâlnirea celor două traiectorii a avut loc spontan (chiar dacă nu fără unele asperităţi) şi, printre intelectuali, nu am înregistrat modificări notabile de viziune, care să poată fi calificate drept „oportuniste“. (A vorbi global despre „troc“ aici, fără a aduce dovezi concrete, e pură calomnie.) Pe de altă parte, stânga politică (includ şi PNL aici) nu are nimic similar în susţinerea ei ideologică (poate cu excepţia relativă a lui Vasile Dâncu). Mai mult, primul grup consistent de intelectuali de stânga, apărut la noi după 1989, contestă radical această stângă politică. De unde putem înţelege că, fie în opoziţie, fie (de la anul) la putere, stânga politică din România rămâne lipsită de legitimitate intelectuală şi – ceea ce e mai grav – nu mai poate invoca acum (odată cu Critic Atac) nici măcar aşa-zisa propensiune tradiţională „de dreapta“ a intelectualului român, obsedat fie de anticomunism, fie de interbelic. Faptul sugerează inconsistenţa ideologică şi de viziune a opoziţiei politice actuale, dar şi debilitatea ei practică.
Da, există (şi deloc în sens peiorativ) „intelectualii lui Băsescu“! Sensul pe care îl dau acestei sintagme este că există intelectuali publici cunoscuţi, dintotdeauna filosofic situaţi la dreapta, care fac sau au făcut şi politică sub regimul Băsescu, încercând – cu toate limitările realităţii – să pună în practică crezul lor teoretic. Pe de altă parte, nu a existat sintagma „intelectualii lui Iliescu sau ai lui Năstase“, nici pe când aceştia se aflau la putere, chiar dacă nu au lipsit intelectualii care să susţină instituţional acel regim, dar angajarea lor ideologică efectivă la stânga a fost cvasinulă. Oare, dacă USL va ajunge la putere, vom vorbi despre „intelectualii lui Ponta (sau Antonescu)“? Va deveni Ernu secretar de stat, Cistelecan – eurodeputat, Rogozanu – director de „deconcentrată“? Sper să nu, dar imposibil nu e! Dar oare vor încerca ei sau comilitonii lor să-şi aplice tezele lor de acum în politica de mâine? Asta e imposibil! Orice ar fi, nimeni nu va putea susţine că noua stângă de azi din Critic Atac se va fi regăsit, ideologic şi doctrinar, în politica PSD-PNL-PC de mâine, fie şi parţial. Ernu are dreptate: ori eşti autentic intelectual de stânga, ori execuţi partitura Ponta-Antonescu-Voiculescu. A susţine că există sau că vor exista „intelectuali ai lui Ponta (Antonescu)“, înainte de a fi o calomnie sau o critică, e numai un banc bun! //
Comentarii 32
romania la apus de soare - 01-13-2012
. sa ma ierte Dumnezeu, dar acest Ponta imi este teribil de antipatic
RăspundeSertorius - 12-24-2011
Dupa umila mea parere, sintagma intelectualii lui Basescu nu poate fi decat peiorativa, dle Cornea. Caci, din doua-una, ori sunteti intelectual veritabil, ori sunteti de-ai lui Basescu. Avand in vedere invertebralitatea ideologica, intelectuala si, nu in ultima instanta, comportamentala, a presedintelui actual, sintagma pune o contradictie in termeni si obliga la acest clivaj.
RăspundeDonS - 12-17-2011
Nu ne lasa dl. Cornea ! Nu ne lasa dl. Aligica! Nu ne lasa dna Rodica Palade ! Mai trebuie sa scriu oare pana la 25 caractere ? As fi putut scrie, simplu: Nu ne lasa 22 !
Răspundegheorghe - 12-17-2011
cum ii cheama pe dobitocii care au crescut tva si daca sunt de stanga , de ce nu-i dam jos?
RăspundeDonS - 12-16-2011
Cei care cresc taxele sunt de stanga. Cei care scad taxele sunt de dreapta. Simplu ca buna ziua
RăspundeCe ti-e si Gitenstein asta ! - 12-15-2011
In limba pacatosului, care adevar graieste. Am deranjat cumva ?
RăspundeHoratiu Coman - 12-15-2011
@ Dan B : ______ O intrebare : daca ai mai putea intoarce timpul inapoi, fii sincer, ce-ai prefera ? : sa agasezi niste limbricosi prin cateva sms-uri cu citate din carti ? sau sa-ti sune tinicheaua de coada pentru un imprumut banesc nereturnat nici dupa mai bine de un deceniu ? - *** Te-ntreb, asa, din motive de.. brand (caci stiu ca tii mai mult la ambalaj). Apropo, in noiembrie a murit maica-sa lui Calin. Nu ti-am mai dat sms, ca sa nu-ti lasi barba..
RăspundeHoratiu Coman - 12-15-2011
Cat despre mesaje, stiu : trimiterea unor sms-uri cu citate din sfera culturii e o alta "greseala" capitala, chiar mai mare decat mojicia incalificabila de care a avut parte Calin. Nevinovatele sms-uri par sa fi deranjat in asemenea masura stomacele fine, incat am fost deferit sacerdotilor bunei purtari. Sa ti-i mai pomenesc?: sunt aceeasi pe care ziceai ca nu i-ai mai putea suporta mai mult de o sezatoare pe an. Ei, the times they are a changin`, iar Basescu v-a unit. Vezi? tot a fost bun la ceva. Adevarul e ca odata cu varsta am devenit .. pretiosi, importanti. Ni se greseste mereu. Ne-am specializat in imputari. Am devenit belferi
RăspundeHoratiu Coman - 12-15-2011
E a nu stiu cata oara cand imi arunci in fata "mitocania", infumuratule. Eu ti-am pomenit doar o singura data mojicia in cazul lui Calin si te-ai suparat.. (nici acum n-am postat scurt si la ..obiect ?)
RăspundeHoratiu Coman - 12-15-2011
Mai, Danutz, esti prost de vorba - cum se zice in popor. Dovada-i mai sus.. Cat despre postarile tale, sunt la fel de previzibile : Jos Basescu, plus dezastrul anuntat. A ti se spune contrariul, e un delict anticipat. O alta forma de incremenire in proiect, numai ca nu mai are cine te convinge..
Răspundeniki dobre - 12-12-2011
Multa ipocrizie la domnul Cornea.
RăspundeIsailă - 12-11-2011
Există È™i dreptaci care nu agrează politica de „idiot util†a lui Băsescu față de Merkozy. Adică se întreabă: „bine, facem echilibristică bugetară, dar unde se vor duce capitalurile adiÈ›ionale ale Europei? ÃŽn China, în Nordul Africii?â€. Desigur, nu m-am referit la intelectualii de dreapta, cărora li se pare normală fuga capitalului în China È™i aiurea, pentru că în Europa „e socialiÈ™ti puturoÈ™iâ€.
RăspundeHotele Vanghele - 12-11-2011
"Succesurile" lui EBA nu inseamna automat si insuccesele lui Daniel Morar la DNA. Pot fi echivalate doar cu "serviciurile" invocate de Crin Antonescu in sprijinul somerilor la Galati, in ultima campanie prezidentiala.. Daca e sa ne cautam bube in cap, le putem trece si contul campaniei celorlalti. Numai ca nu aici e buba cea mare, ci in irelevantza pe care a luat-o discutia. (vezi ? : nu ti l-am mai pomenit pe Vanghelie, pana de curand, unul din stalpii pesedisti ai USL-ei politice) ____ Horatiu
RăspundeD.B. - 12-11-2011
@CH-nu te mai obosi stimabile.postarile tale sunt lungi, plicitisitoare,repetitive, MITOCANESTI,previzibile.NIMENI nu le mai citeste.am inteles ca si sms-urile la fel.....
Răspundesilenzio-stampa - 12-11-2011
Cred ca faci o confuzie intre intelectualii care "cad sub fusta Elenei" si cei care au strigat "sa-ti fie rusine Mona". E o diferenta intre "mai bine pupincurist decat pesedist" si "mai bine mort decat comunist". Cele doua sintagame nu sunt echivalente decat daca dai in mintea lui Tismaneanu. Plus ca e un deranj prea mare sa sprijini un presedinte care nu te mai reprezinta doar pentru niste "succesuri" din trecut.
RăspundeSean - 12-10-2011
In ce limba ai formulat intrebare?
RăspundeCe mai zic carcotasii ? - 12-10-2011
Mark Gitenstein : Ambasada SUA apreciaza ca mandatele procurorului general, Laura Codruta Kovesi, si procurorului sef al DNA, Daniel Morar, au avut "realizari impresionante" si incurajeaza "Guvernul Romaniei sa se asigure ca vor fi alesi succesori potriviti pentru a menţine aceleasi standarde" - Ei, cum ramane cu dezastrul pe toata linia pe care ni-l predica apotolii politici ai lui Vantu si Voiculescu, stimabililor?
Răspundearhigroup - 12-09-2011
Deşi scrisul e cvasiilizibi, se înţelege că V.P. pleacă de la premiza falsă că intelectualii de dreapta ar trebui să fie critici chiar cu măsurile de dreapta promovate de dl. Băsescu, premiză falsă pe care nu o pune şi privitor peivitor la intelectualii de stânga faţă la pliticile de stânga ale U.S.L. Dl. Cornea spune un lucru de bun simţ şi chiar într-o notă optimistă: în sfârşit, şi pe stânga politică s-ar afirma o relativă gândire politică, aceasta nefiind, din păcate, coincidentă cu demersul politic al partidelor care se reclamă de stânga şi care, de fapt, sânt mai curând populist neoliberale. Mai pe şleau, de când masa de votanţi a U.S.L. nu mai e reprezentată de muncitorime şi de ţărănime (plecată prin Spanii şi Italli la muncă) ci de funcţionărimea umflată numeric în acest scop de către înşişi P.S.D. şi P.N.L. în guvernarea anterioară, aceste partide apără în fapt interesele funcţionărimii bugetare.
RăspundeHoratiu Coman - 12-09-2011
.. mai ales daca poti totusi gresi, facandu-le procese de intentie, gratuite? asa, crestineste, vorbind.. _____________ Daca pozitia ta s-ar fi cronicizat, criticandu-i pe "intelectualii lui Base" pentru greseala de a investi asteptari euforice in mandatul actualului presedinte, pentru greseala de a se insela in privintza sa, pozitia ta ar fi fost intru totul rezonabila, caci e limpede si pentru mine ca Basescu nu-i nici usa de biserica si nici politicianul caruia sa nu-i poti imputa destule. Insa, sa-i acuzi in mod gratuit pe "intelectualii sai" de cel mai dezagreabil pupincurism din cauza sinecurilor cu care, chipurile, au fost capatuiti, tzine de idiosincraziile si scenarita fesenistilor de odinioara ai lui Iliescu. Am senzatia asta halucinanta de cate ori ma confrunt cu voi. Pai, cu ce esti tu mai bun, astazi, decat fesenistii de la IMGB sau sticlarii de la Vitrometan Medias, care acum 20 de ani credeau, la fel ca voi astazi despre "sinecuristii" lui Base, ca Coposu traieste cu Doina Cornea ? ca Ratiu e ubicuu in raitele lui pentru deposedarea taranilor de pamant ? mosierul care ar fi fost vazut simultan si in Medias si in Bucuresti sau in Sighisoara sau prin satele din jur.. Cu ce esti tu mai bun decat fesenistii lui Iliescu sau ortacii lui Cozma care vedeau, la fel de limpede ca tine sinecurile cu pricina, tiparnitele dolarilor lui Ratiu? Cu ce Danutz, cu ce ?
RăspundeHoratiu Coman - 12-09-2011
@ Dan B. : ~ Fii serios, mai Danutz ! Cat poti fii de incapatzanat sub masca relaxatului, in care pozezi ! Pentru tine deciziile politice pe marginea condamnarii comunismului sunt doar.. discursuri sforaitoare!? Desecretizarile dosarelor securitatii, apoi cele ale PCR, Legea Lustratiei - care va interzice accesul fostilor comunisti in viitorul parlament - si prima condamnare oficiala a comunismului - la care a fost printre alti invitati si Lech Walesa - sunt doar abureli ? Asadar ,nu sunt lucruri concrete, palpabile? Cat ai decazut.. Adica, incepand cu vara lui 2006 si prima deconspirare ce a bulversat viata publica, cazul Mona Musca, plus toate cele care au urmat, inclusiv cu Balaceanu Stolnici, pana la posibilitatea de a face top-uri cu decopnspirarile ce nu se mai termina (vezi cazurile Paula Iacob, Alex Mihai Stoenescu), sunt doar proiecte ramase pe hartie ? doar promisiuni neimplinite ? si nu lucruri concrete ? printre care mai ales desecretizarile dosarelor securitatii au deja efecte spectaluoase, in curs. Pai, daca oameni ca Patapievici si Traian Ungureanu au stiut mai bine decat tine ce-si doresc atunci cand l-au votat pe Basescu, inseamna asta ca au ajuns pupincuristi, cumparati cu sinecuri ? sau, din contra, ca atunci cand stii ce doresti, poti recunoaste in mod obiectiv ce s-a facut si ce nu s-a facut ?(pastrand proportiile, nu cred ca risc deloc afirmatia ca, in privinta asta, spre deosebire de tine, si eu am stiut ce doresc ; dovada ca pot avea si ochi pentru partea plina a paharului). De expl, eu nu m-am hazardat sa-l acuz pe Marius Oprea ca-i pupincurist de-a lui Tariceanu, din cauza institutului cu pricina, nici nu l-am facut sinecurist asa cum nu incetati voi sa procedati cu Tismaneanu si ceilalti. Referitot la Marius Oprea, eu am afirmat doar ca, ramanand alaturi de liberaloizi, se va caii, ca pariaza pe un cal mort (nu doar tradator in cursa). Am acuzat doar o greseala de estimare si nu servilismul pe bani.__________ In privintza asta, am aflat de la ceilalti prieteni ca esti convins ca m-am tzicnit la cap - caci, nu-i asa ?, a fii simpatizant al lui Basescu,chiar si in limitele critice, reprezinta un delict anticipat ; presupozitia voastra latenta, prejudecata ce v-a ucis lent pana si bunul simt, bariera mintala de netrecut. Totusi, in privintza asta, doar in privintza asta, mai Danutz, sa nu te vada D-zeu cum te vad eu, c-ar fi jale _______ Auzi tu, mai ! Asadar, Patapievici, Tismaneanu, Traian Ungureanu si ceilalti care au avut curajul in timpul controlului mediatic, cvasitotal, al moguliziunilor sa afirme simpatia sincera pentru un presedinte linsat mediatic si izolat politic pe vremea guvernarii liberaloide, sunt pupincuristi, sinecuristi, deciziile politice anticomuniste sunt doar discursuri sforaitoare si nu fapte concrete.. Bag-o si p`aia cu flota si dictatura !____________ Intrebarea urmatoare e banala si e valabila si pentru mine : ti-ai pus tu vreodata intrebarea ce te faci daca greseti ? mai ales, daca poti gr
RăspundeSean - 12-09-2011
Cel mai usor de invins adversar este cel inventat! Cam asta e sensul acestui articol! Halal!
Răspundejoenegut - 12-07-2011
Cred ca mai interesante decat articolul propriu zis par a fi comentariile la obiect, dar care pun in discutie argumentele domnului Cornea. Dl. Cornea face politica de partid, toti cei enumerati ca de dreapta sunt acum mercenari ai puterii de azi. Constat ca lipsesc si euforismele pedeliste care apar obisnuit pe forumurile cotidienelor. Se pare ca sarcinile de serviciu nu se extind si la revista 22. Aici contributorii sunt de obicei angajati in promovarea puterii cu exceptia onoranta a lui Sorin Serb.
RăspundeVictor Popescu - 12-07-2011
Dle Andrei Cornea, Lăsând la o parte volutele dvs. retorice utile pentru a justifica rolul de â€intelectual al lui Băsescuâ€, cred ca ar meritat pus în discuÈ›ie un subiect mult mai sensibil, anume acela al rolului de critic pe care intelectualul s-ar cădea să È™i-l asume (c-o fi â€intelectualul lui Pontaâ€, c-o fi â€al lui Băsescuâ€, puÈ›in contează). Or, aici diferenÈ›a dintre CriticAtac È™i â€intelectualii lui Băsescu†este evidentă: atitudinea critcă È™i distanÈ›area celor din urmă în privinÈ›a exagerărilor/alunecărilor/absurdităților politicilor româneÈ™ti de dreapta este extrem de palidă. De aceea, dincolo de asemănările dintre cele două grupuri (blamarea comună a insuficienÈ›elor politicii de stânga), diferenÈ›a la nivel de distanÈ›are critică desparte radical cele două grupări, de unde È™i nuanÈ›a peiorativă a â€intelectualilor lui Băsescu†ce nu au luat o distanță critică în momentele când s-ar fi cuvenit.
RăspundeAlex - 12-07-2011
As completa spunand ca multi s-au lasat pacaliti de bunele intentii ale lui Traian Basescu. Explicabil si scuzabil. Ceea ce deranjeaza cu adevarat este lipsa totala de reactie cand acelasi Basescu a batjocorit valori pe care aceeasi intelectuali le-au implantat adanc in imaginarul colectiv al simpatizantilor dreptei romanesti. Atacul josnic la Rege, "tampitii" vs. "filosofii" ar fi impus, cred, o minima repozitionare nu spre Ponta, ci spre scara de valori anterior promovata. Dl. Voinescu este un intelectual valoros, cred eu, dar prestatia sa alaturi de Roberta Anastase si lipsa de logica a justificarii unui act de furt il descalifica.
RăspundeDan Banea - 12-07-2011
Ideea articolului este falsa.Intelectualii lui Basescu , laolalta cu seful mafiei personale a lui Nastase, ,cu Micky Spaga si multe altele au facut parte din strategia, excelenta de altfel, de a acapara o guvernare.Unii au fost momiti cu functii de ministrii, altii cu discursuri sforaitoare de condamnare a comunismului, cu sinecuri etc,etc.Intre timp unii au inteles smecheria si au abandonat cirmaciul fiind trasi de ureche public de acesta(vezi cazul Plesu de ex.)Cei inregimentati si care sunt bine platiti gen TRU, Voinescu,Patapievici etc tac milc fiind vremurile sunt grele si au rate de platit,unii chiar la Londra unde lira e scumpa.Asadar stimate domn Cornea sintagma Intelectualii lui Ponta nu are cum exista oricita logica aristotelica ati incerca sa folositi.De la Socrate incoace intelectualii au criticat clasa politica, ce se intimp,acum e ceva specific locului.Si n-ati mentionat asta in "Cind Socrate nu avea dreptate.....)
Răspundesilenzio-stampa - 12-07-2011
Nu toti intelectualii de dreapta sunt "intelectualii lui Basescu", ci doar cei care practica pupincurismul fie pentru un crez, fie pentru o sinecura. Faptul ca de la "intelectualii lui Ceausescu" nu am avut parte de alta categorie pana au aparut "intelectualii lui Basescu" este un semn ca ne-am intors de unde am plecat. "Stanga" nu a murit, doar s-a transformat in "dreapta". De la socialisti la po-pulari.
Răspundemihai rogobete - 12-06-2011
Politica dualistă e tot una cu folclorul... cult.
Răspundegyorgy tozser - 12-06-2011
Individ dezinteresat nu exista.Asta-i fundamentul Psihosociologiei.Si,asa cum zice Shakespeare,categoric,nici intelectualii nu-s altceva decat simpli actori.Cu interese,evident.Actorii,in general,disimuleaza.Fiecare-si propune sa DEVINA si sa AIBA,cel mai adesea nu tocmai pe merit.Practica arata ca asteptarile fata de intelectual pot fi contradictie cu realitatile...Pe sleau:intelectualul poate fi mincinos,prefacut,plagiator,hotoman,necioplit s.a.m.d.-ca tot omul.Exemple-s garla. Se vorbeste-n articol despre "legitimitatea intelectuala"...Dupa modelul "Cine-i pazeste pe paznici?",pun intrebarea "Cine-i legitimeaza pe intelectuali?"Mi-ar place sa se ridice-n picioare unul mai bun decat Eminescu sau Noica zicand :EU.Pentru ca s-au ridicat multi nefacand altceva notabil decat sa-i laude/critice pe cei pomeniti.In rest:afaceri,fast,titluri,sclipici.Si apucaturi intelectualoide,spirit gregar.(Sa ma scuze exceptiile,putine).Machiavelismul e-n floare.
RăspundeRadu P - 12-06-2011
Articolul e slab si lipsit de credibilitate, pentru ca e partinitor.
RăspundeDanCanada - 12-06-2011
Dl. Chitu Constantin: Credeti-ma, exista Dreapta si Stinga! Asa ignoram si eu pina am observat ca stinga de tip vestic seamana in foarte multe privinte cu stinga care o stim noi de pe vremea lui Ceasca sau cea de tip Iliescu-Nastase. De aceea si "prietenia" socialismului european cu formatiunile de stinga din Europa de Est. Au refuzat sa condamne comunismul, nu? Cit despre ce spune dl. Cornea mai sus, e politicos! CriticAtac sint niste trogloditi: oscileaza intre comunism revolutionar asa, de dragul revolutiei si un stingism sofisticat, academic dar fara suflet si fara noima. Personal ma mir ca exista asa ceva in Romania care s-a fript de-atitea ori cu tot felul de ciorbe comuniste/socialiste/multilateral-dezvoltate.
Răspundetudor - 12-06-2011
nu reusesc sa inteleg cum un intelectual stralucit care a putut scrie bijuterii precum "Scriere si oralitate..." sau "Cand Socrate.." poate comite erori de logica si sofisme ieftine atunci cand tine mortis a-si pastra puritatea ideologica doar de dragul ideologiei
RăspundeChitu Constantin - 12-06-2011
Pe mine, unul, ma exaspereaza clasificarile astea (incifrate, ca orice concept ultrarafinat de specialitate, cum e cazul chiar si in stiinta), de "dreapta" si/sau de "stanga". Nu poti sa faci o miscare sau alta(sa fi intr-un anume fel care te-ar definii ca personalitate) in gandirea politica, sociala sau economica, fara sa fi categorisit (si uneori chiar apostrofat; de multe ori cu dispret simulat sau disimulat), incadrat intr-o ... clasa: clasa oamenilor de stanga, clasa oamenilor de drepta; ba chiar au aparut (mai nou) si versiuni intermediare, corcite, hibride, un fel de interferente reciproce, cum ar fi de "centru-stanga" sau "centru-dreapta". Oricum le-ai lua si-ai interpreta aceste concepte, nu poti face abstractie de relativitatea lor. Cand spun, de exemplu, ca (eu) sunt de stanga (sau de dreapta, asta nu e important), am nevoie (ca sa-mi cunosc coordonatele carteziene ideologice) de un sistem de referinta stabil si la care sa ma pot raporta. Adica: sunt de "stanga" sau de "dreapta" fata de ce ? In stanga cui sau in dreapta cui ma pozitionez eu ?, ca sa intreb mai pe romaneste. Bunaoara, in fizica, de exemplu, cand spun ca sunt in miscare sau in repaos, eu stiu ca aceasta miscare sau repaus o raportez la un sistem de referinta, iar miscarea, in acest caz, se spune ca are un caracter relativ. Pot fi, in acelasi timp si in acelasi loc, in repaos fata de ceva si in miscare fata de altceva. Ei bine, aici, in universul asta al ideilor filozofice, n-am aceasta notiune de relativitate, n-am un "punct fix" la care sa ma raportez ca sa stiu daca, asa cum e in fizica relativista, sunt de "stanga" sau de "drepta". Totul e miscare, totul "curge"; sau, cum spunea Heraclit, nu ne scaldam mereu in aceiasi apa. Sensul cuvintelor "stanga" si "dreapta" le-as mai intelege eu, de bine, de rau, dar nu poti spune cu certitudine, delimitat, cu minima exactitate (macar una relativa), care-i "stanga" si care-i "dreapta". "Stanga" si "dreapta" devin, astfel, in absenta unor "puncte fixe", niste notiuni confuze. De aceea, de multe ori, nu ne intelegem si nu stim ce vrem sa spunem.
Răspunde