Boston: doi fraţi de origine cecenă pun pe jar întreaga Americă

Florin Diaconu | 23.04.2013

Pe aceeași temă

Cele mai recente elemente de informaţie deschisă legate de atentatul terorist de la Boston, soldat cu trei morţi şi peste 170 de răniţi, par să indice că Tamerlan Tsarnaev, cel mai în vârstă dintre cei doi fraţi de origine cecenă care au fabricat şi au folosit bombele artizanale ce au explodat lunea trecută, a dobândit o atitudine tot mai radicală în ultimele luni.

Tamerlan Tsarnaev, afirmă surse citate de zia­rul The Boston Globe, ar fi apostrofat un cleric musulman din Boston, în ianuarie 2013, pen­tru că acesta l-a comparat pe Profetul Mo­ha­mmed cu activistul pentru drep­turile omului Martin Luther King Jr. Episodul în cauză pune în lu­mină por­tretul unui „imigrant tot mai intens militant“, pe care in­clusiv membri ai pro­priei sale familii îl descriu ca fiind „ne­fericit şi pus pe re­le“. Tânărul de 26 de ani mai făcuse scandal într-o mos­chee din zona Bostonului şi în no­iem­brie anul trecut, atunci când l-a întrerupt pe un cleric musulman moderat, doar pentru că acesta afirmase că „e bine“ ca aceia ce cred în Allah „să sărbătorească ziua de 4 Iulie, ca şi Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving), la fel cum aniversează ziua de naştere a Profetului Mo­hammed“.

Fraţii Tsarnaev, de origine cecenă, dar veniţi în Statele Unite din Asia Centrală, au pregătit mai multe bombe improvizate puternice, am­plasate în interiorul unor oale de gătit sub presiune, cu ca­pacitatea de şa­se litri fiecare. Două dintre acestea au ex­plodat lunea trecută, la doar 12 secunde una după alta, lovind în plin mulţimea strânsă cu ocazia marelui maraton de la Bos­ton, una dintre cele mai mari competiţii sportive de acest tip din întreaga lume. Trei per­soane au fost ucise pe loc, iar dintre cei peste 170 de răniţi, 52 se aflau acum două zile încă în spital, patru dintre aceştia fiind „în stare critică“, re­latează tot The Boston Globe. Agenţii de presă internaţionale subliniază, citând opinii ale unor specialişti, faptul că puterea detonantă a bombelor a fost semnificativ mărită de pla­sarea lor în incinte metalice închise, iar rănile absolut îngrozitoare provocate de bombe s-ar datora unor cuie şi bile de rulment, az­vârlite cu mare viteză, în toate părţile, de su­flul exploziilor. Şeful poliţiei din Boston, Ed­ward Davis, a declarat pe 21 aprilie, la o săp­tămână după dublul atentat cu bombă, că autorităţile locale şi cele federale „speră“ să afle „cu exactitate“ de unde şi-au obţinut Ta­merlan şi fratele său mai mic, Djokar, armele de foc pe care le deţineau şi pe care le-au folosit împotriva forţelor de poliţie, relatează CBS News. Tot Davis mai afirmă, conform CBS News, şi că „avem motive să credem, ba­zându-ne pe probele găsite la faţa locului – exploziile, substanţele explozive ce nu au fost detonate, ca şi armele de foc pe care cei doi le aveau – că ei aveau de gând să întreprindă şi alte atacuri“.

Tamerlan a fost ucis vinerea trecută, după un schimb intens de focuri, de forţele poliţiei, relatează CNN. Născut în 1986 în Kîrgîzstan, din părinţi de origine cecenă, el s-a mutat, în 2001, împreună cu familia, în Daghestan. Ta­merlan a ajuns în SUA în vara lui 2003, cam la un an după venirea în America a părinţilor săi, a fratelui său mai mic şi a celor două su­rori. Mama sa, citată de Russia Today, afirmă că Tamerlan a dezvoltat relativ brusc, în­ce­pând de prin 2008, trăiri religioase tot mai in­tense, dar rudele sale afirmă că „el nu ne-a spus niciodată că ar putea fi de partea jiha­dului“, relatează CNN.

În 2011, serviciile secrete ruseşti „au solicitat FBI să privească mai atent la activităţile lui Tamerlan“, bazându-se pe informaţia că tâ­nă­rul „s-ar fi schimbat drastic, comportamental, faţă de 2010“. Oficialităţi din cadrul FBI de­clară că ancheta, ca şi discuţiile purtate în va­ra lui 2011 cu Tamerlan, precum şi cu membri ai familiei sale „nu au identificat nicio ac­ti­vitate teroristă, internă sau în străinătate“, mai relatează CNN. În 2012, el a fost în vizită, vreme de şase luni, la rudele sale din spaţiul ex-sovietic.

După ce Tamerlan a fost ucis într-un schimb de focuri în care au fost trase cel puţin 200 de cartuşe şi au fost răniţi 16 poliţişti, s-a des­coperit că teroristul decedat purta o vestă explozivă şi un mecanism de declanşare a ex­ploziei, pe care nu a mai apucat să-l fo­lo­sească. Fratele său mai mic, Djokar, în vârstă de 19 ani, a reuşit să fugă cu o maşină, fiind capturat după un nou schimb de focuri în Watertown, o suburbie a Bostonului. Este ră­nit la gât şi se află în spital unde, afirmă sur­se de presă, cooperează cu poliţia, co­mu­ni­când în scris cu anchetatorii, relatează surse citate de New York Times şi Washington Post.

Florin Diaconu este senior researcher în cadrul IDR şi conferenţiar universitar la FSPUB.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22