Kerry în Rusia: dialog dificil, rezultate puţine

Florin Diaconu | 14.05.2013

Pe aceeași temă

Pe 7 şi 8 mai, secretarul de stat american John F. Kerry a făcut o vizită oficială la Moscova.

Trei ore. Atât l-a lăsat să aştepte, săptămâna trecută, transmite Reuters, preşedintele rus Vladimir Putin pe John F. Kerry, secretarul de stat al SUA, până ce şeful diplomaţiei ame­ricane a fost primit cu toată pompa cuvenită la Kremlin. În timpul dis­cursului dem­ni­tarului ame­ri­can, şeful sta­tului rus s-a tot jucat cu sti­loul, iar în propria sa in­ter­venţie, Putin nici mă­car nu a menţionat în mod direct con­flictul din Siria, deşi acesta a fost, în ultima vre­me, prin­ci­pala sursă a unor schimburi de declaraţii ex­trem de acide între SUA şi Rusia.

Toate aceste episoade s-au petrecut la nici o lună după ce, la jumătatea lui aprilie, Ad­mi­nistraţia Obama făcea primii paşi către o „re­setare“ serioasă a relaţiilor cu Federaţia Rusă. Această deschidere către o îmbunătăţire cât mai consistentă a comunicării şi cooperării din­tre America şi Rusia a fost întâmpinată, la nivel declarativ, cu o doză serioasă de interes de către Moscova, relatează Washington Post. Şi acesta după ce, afirmă aceeaşi publicaţie, vreme de mai bine de 17 luni, relaţiile bi­la­terale ruso-americane „s-au deteriorat cons­tant“. Mai ales începând din momentul în care Putin a declanşat campania electorală ca­re l-a readus la Kremlin, America a fost relativ cons­tant prezentată în Rusia, atât de către diverse oficialităţi, cât şi de către diverse seg­mente ale presei, drept fiind nu doar o sursă majoră de dezordine şi probleme, ci şi – transmite tot Washington Post„o ameninţare la adresa se­curităţii naţionale a Rusiei“.

Menţionăm aici că, dincolo de diferenţele foarte serioase dintre Was­hing­ton şi Moscova în ceea ce priveşte viziunea asupra dinamicii optime a scenei inter­na­ţio­nale, Rusia şi SUA au, la momentul actual, nu­meroase şi importante interese comune. În con­textul recentei vizite în Rusia a şefului diplomaţiei americane, RIA Novosti scotea în evidenţă câteva asemenea interese: dez­vol­ta­rea comerţului bilateral, situaţia curentă şi de perspectivă din Afganistan, reducerea ar­ma­mentelor strategice, ca şi identificarea unei formule care să poată ţine în frâu „ambiţiile nucleare ale Iranului şi ale Coreei de Nord“. Alte interese care, în mod firesc, ar fi de na­tură să conducă la diverse forme de coo­pe­rare sunt, conform celor de la Washington Post, „lupta contra terorismului, împotriva traficului de droguri şi împotriva crimei or­ga­nizate“. Secretarul de stat John F. Kerry mai declara, săptămâna trecută, şi că Washing­to­nul este convins că SUA şi Rusia împărtăşesc „câteva interese comune foarte semnificative în legătură cu Siria – stabilitatea în regiune, ca şi a nu avea extremişti care să genereze probleme în regiune şi dincolo de limitele aces­teia“, scria RIA Novosti. Tot Kerry afirma, aflat încă în Rusia, că preşedinţii Obama şi Putin ar putea discuta, în Irlanda, în cadrul unei întâlniri a G 8 ce urmează să aibă loc la jumătatea lui iunie, „despre Coreea de Nord şi Iran“.

În directă legătură cu situaţia din Siria, Kerry şi Lavrov, ministrul rus de Externe, anunţau intenţia de a organiza, cel mai probabil îna­inte de sfârşitul lunii în curs, o conferinţă in­ternaţională care să promoveze „dialogul po­litic ca soluţie la criza siriană“. La această con­ferinţă, anunţau ambele părţi, urmau să participe reprezentanţi ai SUA şi ai Rusiei, ai guvernului de la Damasc şi ai opoziţiei siriene. Doar câteva zile mai târziu, după o rundă de discuţii între oficialităţile moscovite şi pre­mie­rul britanic David Cameron, o sursă rusă ci­tată de RIA Novosti afirma însă că Moscova e de părere că „e nerealist să fixăm un termen pripit“. Apare, deci, ca extrem de probabilă va­rianta unei amânări serioase a conferinţei internaţionale în cauză, cu atât mai mult cu cât există, între Rusia şi Occident, diferenţe majore de opinii legate de „cine poate par­ti­ci­pa, cine e participant legitim şi cine nu e“.

Turneul diplomatic al lui John Kerry în Rusia a lăsat nerezolvată şi o altă problemă tare spi­noasă: aceea a transferului de arme ruseşti că­tre regimul de la Damasc. Demnitarul ame­rican preciza, la 9 mai, în cadrul unui dialog cu omologul său italian: „am spus clar, lim­pede precum cristalul, că preferăm ca Rusia să nu le furnizeze“ sirienilor rachete an­ti­ae­riene de tip S-300. Acest sistem antiaerian avan­sat este capabil, scrie missilethreat.com, să urmărească 12 aeronave şi să atace con­co­mitent până la 6 ţinte aeriene. Demersul lui Kerry pare să nu fi condus însă la rezultatele intenţionate, atâta vreme cât Rusia susţine că nu face decât să-şi „îndeplinească obligaţii contractuale asumate anterior“, notează RIA Novosti. Aceeaşi sursă a precizat, la sfârşitul săptămânii trecute, şi că premierul israelian Netanyahu intenţionează să facă o vizită ofi­cială în Rusia, pentru a discuta acelaşi su­biect. Dar intenţia lui Netanyahu nu face de­cât să sublinieze, apăsat, eşecul lui Kerry.

 

* Florin Diaconu este senior researcher la IDR şi conferenţiar universitar la FSPUB.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22