Pe aceeași temă
Înaintea vizitei de astăzi la Moscova a celui mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, Zelenski a declarat într-un interviu acordat Die Welt că Kievul ar dori ca Beijingul „să fie de partea noastră”.
„Pentru noi, este important ca China să nu sprijine Federația Rusă în acest război. De fapt, aș dori ca ea să fie de partea noastră. În acest moment, însă, nu cred că este posibil.
Dar văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că, dacă China se aliază cu Rusia, va fi un război mondial și cred că China este conștientă de acest lucru”, a afirmat el.
Comentariile sale au fost făcute în timp ce purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, a transmis Washingtonului să nu se amestece în relația Chinei cu Moscova.
Răspunzând la un avertisment al secretarului de stat american, Antony Blinken, împotriva faptului că Beijingul oferă sprijin material Moscovei pentru invazia vecinului său, Wang a declarat:
„Statele Unite nu sunt în poziția de a emite pretenții față de China. Parteneriatul de colaborare cuprinzător” al Chinei cu Rusia se bazează pe „nealiniere, neconfruntare și neatacarea unor terțe părți”, a spus el, adăugând că este „o chestiune care ține de suveranitatea a două țări independente”.
„Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul în relațiile sino-ruse sau chiar să ne constrângă”, a mai afirmat diplomatul chinez.
Kremlinul a confirmat vizita planificată a lui Wang Yi la Moscova, dar nu a oferit nicio dată pentru această călătorie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor:
„Nu excludem o întâlnire între domnul Wang și președintele (Putin). Agenda este clară și foarte extinsă, așa că sunt multe de discutat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.
Relațiile SUA cu China de deteriorează rapid
Reacția diplomatului chinez vine după ce secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, i-a transmis înaltului diplomat chinez, Wang Yi, în timpul întrevederii desfășurate cu ocazia Conferinței de Securitate de la Munchen, desfășurată vinerea trecută, avertismentul privind „implicațiile și consecințele dacă China oferă sprijin material Rusiei sau asistență pentru ocolirea sancțiunilor economice”, în timp ce Moscova duce un război împotriva Ucrainei. În interviul acordat NBC, Blinken a spus că este „foarte îngrijorat de faptul că China se gândește să ofere armament Rusiei în agresiunea sa împotriva Ucrainei și am precizat că asta ar avea consecințe grave în relația noastră”.
Blinken i-a spus lui Wabg Yi că SUA dețin informații că China ar fi dispusă să acorde Rusiei asistență, inclusiv în arme și muniție, pentru a o ajuta în războiul din Ucraina. SUA au avertizat China încă de la începutul invaziei din urmă cu un an să nu facă acest lucru.
„Îngrijorarea pe care o avem acum este, pe baza informațiilor pe care le avem, că (China) se gândește să ofere sprijin în armament”, a spus Blinken pentru „Face the Nation” de la CBS, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu Wang. „Și le-am spus foarte clar că asta ar putea cauza o problemă serioasă pentru noi și în relația noastră.”
Ca răspuns, Wang a criticat doborârea balonului de către administrația Biden și a îndemnat SUA să „schimbe cursul, să recunoască și să repare daunele pe care utilizarea excesivă a forței le-a cauzat relației Chinei-SUA”, potrivit unui comunicat publicat de presa de stat chineză. Declarația a descris controversa drept „așa-zisul incident al unui dirijabil” într-un efort aparent de a condamna reacția SUA, care a inclus o revoltă bipartizană prin votarea, atât a unei rezoluții a Camerei Reprezentanților, cât și o rezoluție a Senatului în care se condamnă „încălcare flagrantă” a suveranității SUA, prin zborul balonului spion deasupra teritoriului american.
Propunere chineză de pace
La începutul Conferinței, Wang a declarat că China va lansa o nouă propunere de pace pentru încetarea războiului, care ar fi în concordanță cu eforturile anterioare ale președintelui Xi Jinping. El a condamnat atacurile efectuate asupra centralelor nucleare din Ucraina.
„Ne opunem atacurilor asupra centralelor nucleare, atacurilor asupra instalațiilor nucleare civile”, a spus Wang. „Trebuie să acționăm pentru a preveni proliferarea nucleară și dezastrele nucleare.”
Întrebat despre propunerea de pace a Chinei, un oficial american a declarat agenției Bloomberg sub condiția anonimatului că Beijingul pare să încerce să promoveze public ideea de pace și stabilitate în timp ce sprijină pe ascuns agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
În ciuda mai multor încercări din mass-media de a descrie evoluțiile recente ca o diminuare a tensiunilor geopolitice, declarațiile oficialilor din ambele țări sugerează că niciuna dintre părți nu este pregătită să ia măsuri pentru a depăși incidentul cu balonul spion, pentru a orienta relațiile bilaterale către un cadru mai puțin tensionat.
La conferință, Wang a criticat public răspunsul SUA la criza provocată de balon - despre care Beijingul insistă că a fost un dispozitiv meteorologic - ca o reacție „slabă” și „aproape isterică”; el a acuzat, de asemenea, SUA de implicare în război.
Întâlnirea dintre conducerile diplomațiilor celor două țări ridică probleme pentru Joe Biden, care încearcă să echilibreze dorința administrației sale de a menține „linii deschise de comunicare” cu Beijingul, pe fondul unei revolte bipartizane tot mai mari provocate de balonul spion. Deja, relațiile bilaterale s-au înrăutățit și mai rău după criza provocată de balonul spion. Secretarul de stat Anthony Blinken anulându-și o călătorie planificată inițial pentru 5-6 februarie la Beijing, ca răspuns la incursiunea balonului chinez.