De același autor
Se aude frecvent reproșul, venit mai ales din partea justițiabililor, că se face „justiție la televizor“. E drept, plimbatul atotputernicilor de ieri prin fața camerelor de filmat cu cătușe la mâini are impact asupra publicului. Oamenii onești se simt răzbunați, după ce s-au lămurit cât au furat inculpații în anii câd au condus țara și ce bogății au acumulat. Există imagini pe Internet care arată de sus moșiile incredibile ale unor Voiculescu, Oprea, Dragnea, Truică, Videanu ș.a.: palate cu piscine, terenuri de sport, seră, aerodrom. Doar cosmodromul le mai lipsește! Interesul pentru procesele în care mulți dintre aceștia sunt implicați se justifică, iar popularitatea Direcției Naționale Anticorupție, văzută ca instituția lansată cu forță împotriva corupției, se află în creștere. Presa nu poate ignora acest fenomen recent, de neimaginat acum 10-15 ani, când nicio instituție a statului nu se putea atinge de casta demnitarilor. Ciorchini de jurnaliști atârnați pe treptele instanțelor sau la poarta unor penitenciare au devenit o imagine curentă. Reporterii care aduc informația vie de la sursă sunt prețioși și merită respectați, fiindcă multe instituții camuflează informațiile, fie sub forma unor comunicate seci, fie prin regulamente stricte în relația cu presa. Consiliul Superior al Magistraturii a excelat în prudență când a elaborat Ghidul privind relația sistemului judiciar din România cu mass-media, plantând peste tot garduri, ziduri, interdicții. Reversul este proliferarea unor informații „pe surse“, riscând să fie incomplete, incerte sau manipulatoare. Transparența instituțională e mai bună.
Domeniul justiției este, din punct de vedere jurnalistic, unul specializat. Nu se poate acoperi un dosar penal, un caz major de corupție fără minime cunoștințe juridice și o înțelegere clară a sistemului. De aici, necesitatea unor întâlniri între magistrați și jurnaliști, pentru actualizarea informațiilor. Freedom House - România a organizat recent un seminar unde magistrați, experți și însuși ministrul Justiției au explicat ce e nou în domeniul recuperării prejudiciilor și al confiscării extinse, cum se aplică măsurile preventive cum sunt controlul judiciar și cauțiunea, în ce stadiu se află Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituție nouă, cu un rol important în recuperarea bunurilor supuse confiscării. Subiectul fierbinte al perioadei, după apariția Panama Papers, a fost și el dezbătut, fiindcă e esențial ca jurnaliștii să înțeleagă cum pot fi produse uriașe fraude prin intermediul societăților off-shore și ce soluții au autoritățile române în combaterea fenomenului. Invitații – Camelia Bogdan, judecător la Curtea de Apel București, Valentin Șelaru, judecător la ÎCCJ, Cornel Călinescu, director în Ministerul Justiției, Laura Ștefan, Expert Forum, Alexandra Lăncrănjan, președinta LiderJust, Laurențiu Sorescu, procuror și formator al INM, Bianca Toma, CRPE - nu s-au limitat la prezentări, ci au intrat în dialog cu jurnaliștii înarmați cu întrebări directe, uneori tăioase. Discuția cu ministrul Justiției, Raluca Prună, a adus lămuriri în privința priorităților ministerului.
Participanții au avut acces în avanpremieră la Raportul de diagnoză privind recuperarea prejudiciului și confiscarea bunurilor dobândite prin infracțiuni, elaborat de Inițiativa pentru o justiție curată și accesibil pe portalul www.justitiecurata.ro. „Sunt peste 20.000 de titluri executorii care acoperă peste 7 miliarde de lei, sumă care poate fi recuperată din prejudicii și confiscări. Acestea sunt evaluările ANAF pe 2015. Nu e puțin pentru bugetul României, care se află mereu în căutare de surse financiare pentru proiecte neterminate. Dar asta dacă instituțiile statului fac ce trebuie. Un rol important va avea Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate“, a declarat Cristina Guseth, directoarea Freedom House. Ar fi utilă intensificarea acțiunii Oficiului pentru spălarea banilor-OLAF, care a primit în 4 ani aproape 15.000 de sesizări de tranzacții suspecte. Întâlnirile justiție-presă nu sunt meciuri, nu sunt competiții unde se vede cine e mai tare, ci schimburi utile de informații și idei în interes public. Avem jurnaliști de investigație, reporteri specializați și comentatori avizați care pot susține competent un astfel de dialog. Câțiva dintre ei au fost invitați la Sinaia: Dan Tăpălagă, Sabina Fati, Ionel Stoica, Andreea Pora, Alex Costache, Ovidiu Vanghele, Andreea Traicu, Cristian Câmpeanu, Ramona Avramescu, Ionela Arcanu, Valentin Zaschievici, Ondine Gherguț, Anca Spânu, Dan Radu.