Mandatul pe care românii i l-au dat lui Iohannis

Alexandru Gussi 15.12.2014
SHARE 10

De același autor

Duminică, 21 decembrie, noul președinte își va depune jurământul în parlament și își va prelua mandatul”. Dar ce este acest mandate”, dincolo de dimensiunea legal-constituțională? Este o formă de contract cu națiunea, o asumare a unei misiuni care răspunde unui context istoric.

 

Mandatul unui președinte ales direct e de­par­te de a fi dat numai de suma promisiunilor din campanie. Asta și pentru că șeful de stat are o responsabilitate care depășește cu mult gra­ni­țele părții din societate care l-a ales. Deja sondajele ne ara­tă o societate românească în care optimismul față de vi­i­tor crește, iar partea de Ro­mânie care nu s-a dus la vot privește pozitiv rezultatul pre­zidențialelor. Dacă ar fi să re­zu­măm, mandatul preșe­din­te­lui Iohannis este suma spe­ran­țelor pe care victoria sa le-a suscitat. Înainte de a in­tra mai în detaliu, trebuie să ne oprim asupra dimensiunii copleșitoare a acestei misiuni.

 

Cum s-a ajuns aici? Putem enumera rapid pa­tru factori importanți. Primul este înlăturarea pericolului reprezentat de un stat pesedizat. Al doilea este sfârșitul președinției Băsescu, sim­țit de mulți ca o eliberare, căci zece ani re­prezintă o perioadă lungă, iar activismul aces­tuia a dus la un fel de oboseală colectivă. Al treilea element este fenomenul revenirii so­cie­tății civile ca actor de presiune, o societate ci­vilă ideologic formatată antisistem. În al pa­tru­lea rând, este chiar factorul Iohannis, pri­mul președinte care nu avea niciun rol politic înainte de 1989, primul care devine pre­șe­din­te înainte de a avea buletin de București, nu în ultimul rând, primul președinte provenit din­tr-o minoritate națională.

 

Ultimii doi factori sunt esen­țiali pentru a su­blinia natura mandatului pre­ședintelui ve­nit din afara sis­temului. Pru­dența sa în pro­misiuni, pres­tația modestă de la mitinguri sau din aparițiile televizate au limitat efectul aproape ma­gic al întâlnirii în­tre o cerere so­cială de schim­bare și un can­didat care co­respundea ce­re­rii. Abia la tu­rul doi și, mai ales, după afla­rea rezultatelor, a putut fi de­criptată semnificația profundă a acestor ale­geri. Nu puțini au fost aceia care au comparat momentul 16 noiembrie cu cel din decembrie 1989. Simplul fapt că o astfel de comparație a fost făcută ne dă o bună imagine a aș­tep­tă­rii care există.

 

Prin ponderarea sa, Iohannis poate câștiga timp. Dar normalitatea și modestia de până acum a președintelui ales nu-l vor ajuta să și modereze speranțele care sunt puse în el. În con­secință, dacă nu vrea să devină cea mai mare dezamăgire politică de după 1989, va tre­bui în primul rând să asume speranțele pe care le-a suscitat, în parte, în ciuda prestației sale și în ciuda prestației partidelor care l-au susținut. O astfel de asumare explicită va fi ne­­cesară pentru că are nevoie de această so­cietate pentru a îndeplini mâine măcar o par­te din așteptări.

 

Acest mâine poate fi peste cinci sau zece ani, dar când se va trage linia, ștacheta va fi foar­te sus, acolo unde a pus-o actualul context, inclusiv combinația între mitul neamțului, pri­marul competent și omul din afara sistemului dâmbovițean. Atunci românii vor privi ce s-a făcut în toate domeniile: de la continuarea luptei anticorupție până la calitatea celor care îi înlocuiesc pe corupții dovediți, de la în­curajarea și liberalizarea acțiunii civice și po­litice până la aflarea adevărului despre Re­voluție, de la eliberarea economiei de sub pre­siunea rețelelor corupte până la calitatea mass-media, de la soarta baroniilor locale până la percepția României în UE. Nu miniștrii sau consilierii populari, ci angajamentul pen­tru schimbare dovedit în politici concrete va pu­tea păstra în mod durabil sprijinul social pentru noul titular de la Cotroceni și pentru partidul care îl susține. Un test în termeni de curaj politic va fi atitudinea față de repornirea schimbărilor în sistemul de educație și față de sectorul sănătății publice. Președintele nu trebuie să se ocupe de micromanagementul re­formelor, dar, dacă acestea nu se bucură de sprijinul său constant, ele vor fi limitate sau blocate.

 

Deși pare a avea o sarcină copleșitoare, Io­hannis are și avantaje fără precedent. Spri­jinul social este numai unul dintre ele. Altul es­te dat de starea sistemului de partide: noul PNL abia se structurează și este legat prin cor­don ombilical de popularitatea lui Iohannis. PSD este mai măcinat ca niciodată de lupte in­testine. Celelalte formațiuni politice sunt rea­lități fantomatice și nu au electorat pro­priu, în afară de UDMR. Restructurarea sis­te­mului de partide se va face treptat, iar pre­ședintele poate beneficia de asta. În plus, Iohannis moș­tenește de la Băsescu o funcție prezidențială care, dincolo de imaginea de moment, este net întărită atât la nivelul prac­ticii, cât și la cel al atribuțiilor recunoscute de Curtea Cons­ti­tuțională. Excepția este exis­tența spectrului suspendării, dar aceasta nu e plauzibilă decât în cazul unui președinte ne­popular.

 

Primul test va fi raportarea la guvernare. Aici sunt numai variante dificile, dar rămânerea lui Ponta nu e o opțiune. Un nou Executiv trebuie să aibă culoarea politică legitimată de noua majoritate care s-a exprimat prin vot. Par­lamentarii vor trebui să aleagă între un nou guvern și anticipate. Iohannis nu are de ales, trebuie să răspundă așteptărilor ro­mâ­nilor. Așteptări colective care îl împing pe fos­tul primar al Sibiului pe drumul istoriei, care în­seamnă fie urcarea anevoioasă a muntelui schimbării, fie căderea în prăpastie.


 

Comentarii 10

rizoaicad.arges - 01-03-2015

Iohannis a fost facut Presedinte de catre Ponta si colaboratorii lui de rahat! Iohannis ar trebui sa-i poarte recunostinta vesnica lui Ponta, pentru acest "cadou" nesperat! Sa permiti rostogolirea bulgarelui lipsei sectiilor de votare in strainatate, timp de 2 saptamani, inseamna ca nu esti doar prost ci si ..sinucigas! Cat de simplu putea fi oprita acea "rostogolire" daca a doua, sau a treia zi dupa primul tur, era dublat numarul sectiilor de votare!

Răspunde

Anca - 12-18-2014

Stirea completa este: K.I. a facut o călătorie privata,(deci pe cheltuiala personala), in S.U.A.-Florda; oricine a calatorit, stie ca biletul se cumpara tur-retur, cu cele mai convenabile conexiuni. Stiti cumva ca TAROM are zboruri transatlantice?...din Sibiu (si din Cluj!) cele mai bune conexiuni sunt cu Lufthansa: direct la Munchen/Frankfurt si apoi peste ocean! Pt. amuzament, stiati ca minunatul nostru TAROM a luat in discutie eficientizarea rutei Buc.-Sibiu cu o escala la Viena?!..:)) Vedeti cat ne costa patriotismul in acceptiunea prostilor?..:

Răspunde

Hasdrubal - 12-17-2014

Aflam din presa ca dl. Iohannis a calatorit in Germania cu Lufthansa. Nu face bine la imagine. Trebuia sa foloseasca TAROM.

Răspunde

valexandru - 12-17-2014

ziceati ca poporul il percepe pe Basescu ca pe un Dictator? O fi! Dar mereu am stiut ce vrea. Insa dvs il descrieti pe Iohannis ca pe un dictator, asa cum este acesta definit de presa si intelighentia romaneasca. Nu cred nici una nici alta.

Răspunde

valexandru - 12-17-2014

Domnule ! Nu Romania rasufla usurata la plecarea lui Basescu ci PSD si gastile de corupti. Ei cred ca DNA nu face fata ... Imaginea de moment a Presedintiei este aceea de institutie puternica, intarita de deciziile CCR, iar lui Iohannis ii revine sarcina sa faca ce zice Constitutia. Nu o momaie ca pe vremea lui Constantinescu sau un fel de cabinet monarhic. Basescu ne-a invatat Constitutia si limitele ei si ne vom uita cu atentie la ce face noul presedinte.

Răspunde

Theodor Marcean - 12-16-2014

Revolutia din 1989,deturnata de FSN si urmasii sai nemuritori,poate fi continuata,acum,eu asa traduc sperantele puse de cetateni in Iohannis. Daca noul presedinte vede la fel lucrurile-asa ma face sa cred declaratia din campanie,ca trebuie sa luam totul de la inceput-vom avea de reconstruit ceea ce am construit stramb,dupa 1989.Partide politice,institutii ale statului,presa,asociatii profesionale,scoli,relatia statului cu societatea civila.O cultura cu mesterul Manole in patrimoniu nu trebuie sa se teama de o sarcina atat de dificila.

Răspunde

victor - 12-16-2014

In primul rand populatia trebuie sa simta ca legea e pentru toti. Si sunt convins ca va reusi sa impuna aceasta (am auzit ca in Sibiu nu exista exceptii) astfel incat in Romania sa nu mai existe persoane mai presus de lege, ca in epocile Nastase si Basescu.

Răspunde

Dan Banea - 12-16-2014

Imi plac imperativele adresate aparent impersonal presedintelui, va trebui, e necesara, etc,etc.Apoi o lista si concluziile cu ce va fi daca nu se îndeplinesc.Ma amuza sfatosii jurnalisti care nu prea dadeau doi bani pe succesul lui KWJ cum se reped sa-i dea directii de buna guvernare si sa traga concluzii.Stim ca e greu sa incropesti un articol in paradigma Johannis.Inflexibil se poate traduce si ca ferm in opinii, ceea ce e o calitate de baza a unui sef de stat,lipsa de apetenta pt bai de multime se poate privi si ca lipsa de talent teatral .Nu am intels de cind chestia cu baile de multime e un defect, dar ma rog asta e grila jurnalistului de mai sus......

Răspunde

new balls - 12-16-2014

Cu consilierii prezidentiali cred ca s-a decis sa se faca toate pregatirile in surdina totala si sa se anunte la sfarsit, astia sunt. Marturiile despre stilul inflexibil al lui Iohannis se inmultesc, asa ca nu cred ca mai trebuie cineva sa se amageasca ca-i va putea schimba deciziile. Basescu, nu uitati, si-a sacrificat din start suvita-simbol la cererea publicului. A rezistat uraganelor pe oceane dar a cazut pe loc dupa gustul artistic a poporului. Vox popvli vox dei. Si tot a fost numit dictator. Ce pret ar avea suvita aia astazi... Iohannis n-o sa permita sa-i clintiti nici macar scama de pe haina, va e clar? Dar asta nu inseamna ca trebuie renuntat a-i fi aratata. Cu cat esti mai sincer, mai fara patima, mai oficial, mai fara regie, cu atat mai multe sanse de succes ("un calm enervant" v. MMusca). Pe cine-l simte nesincer, ca ascunde ceva, ca-l trage de sireturi, s-a terminat (v. CDima). Iar decizia o ia el si nu va datora nimanui nimic pentru ea. Sper sa transfere ceva din stilul lui ce se anunta riguros si clasei politice, romanilor. Dar sper si sa nu ucida cu aceasta aparenta inaccesibilitate un si asa slab militantism civic. Sa nu ofere astfel latinilor spurcati doar prilej de glume si bancuri ci si de luare-aminte. Jurnalistii, intelectualii si cetatenii sa nu se descurajeze daca li se pare ca nu sunt luati in seama si sa continue totusi sa scrie si sa militeze pentru reformele necesare. Parerea mea e ca Basescu e singurul care a reusit deocamdata sa ia un al doilea mandat. Ala e de fapt primul indicator real, pana vine cel al istoriei, despre primul mandat al candidatului si mai ales despre un presedinte cvasinecunoscut. Poate altoiul nemtesc va mai prinde o data pe ciotul de paduret romanesc. Poate da si rod. Poate ca latinii nostri jurnalisti si intelectuali vor rejecta, boicota sau chiar sabota un presedinte aparent surd, distant, care are oroare de bai de multime si discursuri, si care isi amana satisfactia, temperata, pentru clipa nemteasca cand un proiect e incheiat cu bine. Tin minte ca a fost aproape incident diplomatic cand odata Sarkozy a atins-o pe Merkel. Nu va lasati iar mistuiti de orgolii in turnurile de fildes. Nu va putea singur totul, nu lui ii faceti servicii ci tarii, nu conteaza ca vi se pare ca nu sunteti remarcati si pretuiti "la justa voastra valoare" de presedinte. Omul evita ferm sa fie fals, sa para regizat, artificial, sa fie atras in complicitati, sa-si produca vulnerabilitati. Tine la obraz, la totala independenta. Asa ca ce va veni de la Cotroceni aia va fi. Si cred ca va taia scurt si specuatiile din presa. Analistii nu vor mai avea scenarii, opinii, ci doar stiri, televiziunile de stiri se vor reprofila pe externe. Daca face si guvern de uniune nationala -ar fi in stare- atunci ar da faliment si siteurile. Ar trece toti pe geopolitica. Vin vremuri grele, seceta, stimati jurnalisti. Statueta va sta unde statueaza seful de stat (v. LAvram). Las ca tema sa raspundeti daca Mihalache mai e sau nu.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22