De același autor
Fraudarea mediatica consuma si ultimele resturi de credibilitate de care se mai bucurau presa si institutele de sondare a opiniei publice.
Cine va cistiga prezidentialele vom sti abia peste 2 saptamini. O victima sigura a acestei campanii, gindita in extenso - adica luind in calcul macar anul 2009 in intregime, este insa credibilitatea mass media. In ansamblu. Mai ales cele 2 mari grupuri de presa patronate de Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vantu au lasat orice urma de perdea deoparte si de o bucata de vreme nici macar nu se mai complica cu salvarea aparentelor. Au devenit parte integranta din ostirea activa anti-Basescu. Se pun la cale ample strategii de dezinformare si intoxicare, precum ideea obsesiva a fraudarii alegerilor.
Nici nu incepuse bine votarea si deja pe la 10 dimineata se avansa deja o concluzie: alegerile vor fi fraudate. Climatul a fost pregatit din timp. Inca de pe la mijlocul campaniei electorale un institut de sondare a opiniei publice arunca, deloc din intimplare, intrebarea: “Credeti ca alegerile vor fi fraudate ?” Si, ni s-a comunicat apoi, ei bine !, da, numerosi romani cred ca alegerile vor fi fraudate. A avut grija sa spuna acelasi lucru la Washington si Cosmin Gusa, un apropiat consilier al lui Mircea Geoana, care s-a grabit sa dea fuga pina in capitala Statelor Unite sa-i informeze si pe americani despre malversatiunile de proportii puse la cale la Bucuresti de “oamenii lui Basescu”. Semn ca asistam la o strategie bine pusa la punct, bine corelata, de o triada compusa din cercuri politice, structuri mass media si institute de sondare a opiniei publice. Declansat, firesc, in ziua alegerilor. O vedem acum in plina desfasurare. Iar obiectivele nu sunt greu de ghicit: 1. creem confuzie in privinta rezultatelor din primul tur si aruncam suspiciuni asupta organizatorilor, deci asupra lui Traian Basescu; 2. ingropam dezbaterea de fond dintre finalistii calificati in urma primului tur deplasind-o obsesiv catre dezbaterea privind fraudarea.
Evident exista destule nereguli, Dar ele nu sunt nicidecum unilaterale. Activele de partid PSD, PDL si PNL, cele 3 partide mari, fac nu rareori exces de zel. Insa o frauda care sa avantajeze doar un singur candidat e o imposibilitate logica. Dintr-un motiv foarte simplu. Tara e impartita in sfere de influenta arondate celor 3 formatiuni amintite mai sus plus UDMR. Or din punct de vedere electoral decisiva e preponderent influenta locala nu cine e la guvernare. Asa ca daca se intimpla unele nereguli acestea in mod logic favorizeaza candidatul al carui partid controleaza institutiile din teritoriul cu pricina. Dirijorii sunt de regula sefii consiililor judetene sau primarii, mai ales cei din marile orase. E ridicol sa crezi ca in Vrancea controlata de Marian Oprisan sau in Teleorman, unde Liviu Dragnea e un fel de vataf absolut se vor face abuzuri electorale in favoarea lui Traian Basescu. Pentru a intelege diferenta enorma de influenta si resurse la nivel local dintre principalii actori electorali uitati-va pe strada si numarati panourile si bannerele electorale din diferitele judete si orase. Veti vedea ca avem judete si orase rosii (PSD), portocalii (PDL) sau galben-albastre (PNL).
Deci ideea a unei mari fraude electorale la nivel national e ea insasi o mare frauda, intretinuta cu buna stiinta si cu concursul larg al unei parti importante din mass media. De ce jurnalisti pe care multa vreme i-am considerat stimabili se preteaza la astfel de manipulari grosolane e o intrebare cu raspuns previzibil dar deloc incurajator. Dupa ce jocurile politico-electorale au dus in derizoriu de citiva ani de zile institutia sondajului de opinie ultima parte din campania prezidentiala pare sa devoreze rapid si ultimele urme de credibilitate de care se mai bucurau institutiile media. E un fel de tactica a pamintului pirjolit care are deja si va avea efecte majore in viitor, pe termen mediu si lung. Nu ar trebui sa uitam acest lucru, dupa cum nu ar trebui sa uitam si cine sunt responsabilii, atunci cind vom deplinge in cor lipsa generalizata de repere din societatea romaneasca.
PS: Intr-un exces de entuziasm vizionar Antena 3 acuza astazi inca de la ora 6:27 dimineata "modul defectuos in care s-au organizat alegerile" iar intr-o dezbatere timpurie de la ora 8:25 se discuta deja despre "frauda". Ce simt de anticipare iesit din comun. Nici nu se deschisesera bine urnele si ideea de frauda era deja lansata ! Sa fie de vina graba postului de televiziune de a pune in aplicare strategia "Basescu si PDL fraudeaza alegerile" pusa la punct in laboratoarele PSD ? Intr-un articol publicat vineri de "Evenimentul Zilei" se devoala maniera in care aceasta urma a fi implementata. o dovada ca asistam la un demers bine pus la punct, din timp, si nu de declaratii "la cald". Intre altele, ziarul dezvaluie faptul ca "reprezentanţii PSD, care au apărut la televizor în timpul campaniei, au fost instruiţi, prin setul zilnic de mesaje, ce anume să spună despre „fraudele lui Băsescu”.