Războaiele anului 2016: puțini actori, mulți figuranți

Andreea Pora 12.01.2016
SHARE 11

Două rânduri de alegeri, schimbări majore în instituții-cheie pentru arhitectura statului, câteva reforme mereu în așteptare și o penurie vizibilă de lideri politici. Șansele reconfigurării scenei politice în 2016 nu sunt însă prea mari.

 

Cele două mari partide – PSD și PNL - in­tră în anul electoral aproape umăr la umăr, așa cum reiese din sondajele de opinie. INSCOP-ul din decembrie arată un PNL co­tat cu 40,1%, stagnând în pofida oportunităților ofe­rite de demisia Guvernului Ponta și venirea la putere a celui tehnocrat, condus de Cioloș. PSD, în schimb, a su­praviețuit cu brio lo­vi­tu­rii primite în urma neno­rocirii de la Colectiv, cu tot ceea ce a urmat, și a schimbării de gardă la con­ducerea partidului, în­re­gis­trând chiar o ușoară creștere față de lunile precedente, find cotat la 36,3%. Situația este complicată de faptul că în percepția publică poziționarea partidelor, în raport cu noua guvernare și, implicit, cu pre­șe­dintele Iohannis, este confuză: 30,4% con­sideră că PSD este la putere și alți 53,3% spun asta despre PNL.

 

Din cauza contextului în care Cioloș a ajuns să preia guvernarea, pe fondul respingerii vehemente a partidelor tradiționale, dar și a susținerii de care se bucură cabinetul, nu vor exista mișcări bruște care să ducă la căderea acestuia printr-o moțiune de cenzură. Mai mult, în funcție de modul în care Guvernul Cioloș își va propune să abordeze chestiunile de finanțare elec­to­rală, să se raporteze la interesele dife­ri­te­lor grupuri economice și de influență din parlament (deocamdată prudența este ma­ximă), se profilează o situație de menajare re­ciprocă, un consens. Acesta pare dorit, cel puțin în prima fază, de toți actorii po­litici, de la președinte la Dragnea și Gor­ghiu-Blaga.

http://revista22.ro/files/news/manset/default/desen-pora1331.jpg

Pentru PSD va fi însă un joc de-a șoa­re­cele și pisica. În parlament, unde deține doar majorități ad-hoc, nu va face o opo­ziție radicală pe modelul 2012, în schimb va ataca Guvernul Cioloș și pe președintele Iohannis mediatic, prin intermediul te­le­viziunilor unde vedem că deja a pus în ac­țiune toate gurile de foc.

 

PNL este ombilical legat de Cabinetul Cio­loș. O situație ingrată. Nu a obținut pu­te­rea, observăm că nici măcar în eșalonul doi nu prea reușește să-și bage oamenii, dar este nevoit să susțină guvernul și la bi­ne, și la rău. Succesul acestuia nu i-ar adu­ce însă prea multe puncte electorale, în schimb, jumătățile de măsură, în special în zonele cu mari așteptări derivate din pro­teste, ar putea mări dezamăgirea în ce-l privește. Șansa PNL și a lui Iohannis ar fi să joace rolul opoziției reformiste și să impulsioneze cu fermitate critică gu­ver­nul în direcția asta, dacă e cazul. Altfel, vor rămâne voci slabe, fără personalitate și proiect. Vor rămâne, ambii, figuranți.

 

Integritatea, cântec de sirenă

 

Adoptarea codurilor de etică s-a vrut me­sajul prin care partidele încearcă să con­vingă că au înțeles doleanțele societății, ale străzii. Rapiditatea mișcării – la nici o lună de la proteste, PNL și PSD votaseră fie­care câte un decalog al integrităților, fra­pant asemănător – arată teamă și stra­te­gie de imagine. Atât PNL, cât și PSD au anun­țat că vor prezenta liste, la alegerile lo­cale deocamdată, din care vor lipsi pe­nalii și cei cu probleme de integritate. Es­te de așteptat însă ca epu­ra­rea să vizeze doar cazurile flagrante, care nu pot fi ți­nute sub obroc, și listele să fie împănate, în cel mai bun caz, cu eșaloanele doi și trei. Alegerile într-un sin­gur tur - rezultatul unui compromis între PNL, PSD și președinte - dau șanse pri­marilor deja aflați în func­ție sau personajelor din administrație cu notorietate locală, deci forțează partidele spre menținerea statu-quo-ului. Practic, este imposibil să asis­tăm la o veritabilă reformă a listelor de can­didați; penuria de personaje cre­di­bile, dar loiale partidelor este vizibilă, iar con­vin­gerea fermă, consolidată în timp, că func­țiile de primari sunt vitale pentru puș­cu­liță și afaceri va avea ultimul cuvânt.

 

Deși valul protestelor a trecut, în partide persistă totuși o nesiguranță în ce privește reacția societății, devenită mai activă și mai sensibilă la problemele de corupție. Ne­siguranța rezidă și din faptul că so­cie­tatea, ONG vechi și noi, au anunțat că vor monitoriza listele după grila integrităților. Motiv pentru care PNL și PSD nu-și vor asu­ma riscuri prea mari, încercând o spo­ială a listelor.

 

Leadership-ul, călcâiul lui Ahile

 

Cea mai frapantă lipsă de lideri este la li­be­rali, iar șansele unei schimbări de gar­ni­tu­ră sunt minime. Singura reușită a tan­de­mu­lui Gorghiu-Blaga a fost realizarea fu­ziu­nii fără prea mari scandaluri mediatice, deși piatra de încercare - listele de can­di­dați și alegerea unui singur lider de or­ga­nizație - nu a fost încă depășită. În rest, par­tidul nu a produs niciun nume nou sau vreun proiect de anvergură, iar guvernul din umbră al lui Predoiu acolo a murit. PNL s-a culcat pe gloria președintelui, ca­re însă a refuzat să fie locomotiva par­ti­dului, menținându-se într-o expectativă con­fortabilă. Puțin probabil ca Iohannis să de­pășească stadiul declarativ al „re­for­mă­rii clasei politice“ și să impună acest lu­cru chiar liberalilor. Prin aducerea lui Cio­loș, distanța dintre președinte și PNL s-a mărit, dar alegerile și refuzul premierului de a se implica în politică, după cum s-a spe­culat, ar putea duce la o reapropiere. În ultimă instanță, Iohannis și PNL depind unul de celălalt. Dar partidul va rămâne mort fără o infuzie de idei și oameni.

 

Nici PSD nu stă mai bine, Dragnea a ajuns președinte printr-un concurs de îm­pre­ju­rări, dar nu are anvergura și profilul de po­tențial candidat. În perspectiva alege­ri­lor locale, Dragnea se va descurca, este pe teren cunoscut, ține partidul în mână și ştie să organizeze, rezonează cu baronii pe­nali ca el, dar, pentru parlamentare și pre­zi­den­țiale, aceste calități devin insu­fi­ciente. Dragnea trebuie să producă un can­didat pentru prezidențiale, o locomotivă, să pro­pună o alternativă la tandemul PNL-Io­han­nis. Complicat, deși multe voci susțin că asul din mânecă se numește Va­sile Dâncu.

 

Arhitectura alianțelor fără miză

 

Același sondaj INSCOP arată că partidele mici desprinse din alte formațiuni politice nu au șanse la viitoarele alegeri să treacă pragul electoral. ALDE (Tăriceanu & Cons­tantin), UNPR, PSRO (Geoană) sau MP (Bă­sescu) nu depășesc 5%, iar potențialul de creștere este relativ redus. Cu toate aces­tea, PNL și PSD vor încerca să-și com­ple­teze zestrea cu puținele lor procente, mer­gând în alianțe, așa cum s-a întâmplat mai totdeauna, deși acestea nu mai au mi­za de odinioară. Teoretic, actualele partide de buzunar ar trebui să fie indezirabile pen­tru PSD și PNL. Tăriceanu este curtat de ambele partide, cu toate că vehemența acestuia în atacarea justiției ar trebui să-l facă nefrecventabil pentru liberali. Par­ti­dul lui Oprea este practic terminat după episodul cu polițistul, iar o alianță cu el ar fi contraproductivă pentru PSD. Geoană este frunză în vânt și ar trebui de pe acum să înceapă să bată la uși, dacă vrea să mai rămână în politică. Cât despre anunțata fundație a lui Ponta, e doar o încercare dis­perată de rebranduire, fără șanse de a rupe fie și o fărâmitură din PSD.

 

Cu Mișcarea Populară a lui Băsescu luc­ru­rile stau însă diferit. Veritabil animal poli­tic, acesta își caută cu cinism un electorat în zona naționalistă și populistă lăsată liberă de Corneliu Vadim Tudor. Hăr­mă­laia făcută de fostul președinte umple timpii morți ai televiziunilor și furnizează teme. Dacă Băsescu nu va repeta greșeala de a o apăra pe Elena Udrea, ale cărei pro­cese intră în linie dreaptă (vedem că în cazul condamnării fratelui său a fost pre­caut), MP ar putea depăși pragul electoral. Partidul nu are nevoie de alianțe, pe care oricum nici nu are cum să le găsească, fi­ind izolat pe scena politică. Acest lucru es­te însă și un avantaj, Băsescu joacă cu suc­ces partitura unicei opoziții, în contextul vidului de lideri și al unui electorat avid de scandal.

 

Partidele noi, un vis la fel de îndepărtat

 

Ce se va întâmpla însă cu marota par­ti­de­lor noi? Ce șanse au? În mod normal, scâr­ba generală față de partidele tradiționale, percepute drept focare de corupție, clien­telism și găști de influență, ar trebui să fie climatul propice pentru apariția acelor forțe proaspete, dorite de public. Dar nu e așa. Deși, în sondaje, 47,2% consideră că e nevoie de partide noi (scor apropiat de acela al nehotărâților și absenteiștilor - 44,1%), doar 36,2% spun că ar vota un ast­fel de partid. Condiția pusă este ca res­pectivul partid să promoveze persoane ca­re nu au mai fost afiliate politic. Un cerc vi­cios. Vedem că dezamăgirea, ne­în­cre­de­rea și inerția afectează și noile formațiuni. Un exemplu este M10, partid care, deși se înscrie în aceste cerințe radicale, nu de­pășește 2,4%.

 

Din protestele de la Colectiv, acolo unde s-a strigat „aceeași mizerie“, au apărut câteva formațiuni civice active, cum este Iniţiativa România, dar șansele de a se im­pune într-un timp atât de scurt sunt mici. Singurul mai mai bine poziționat este par­tidul lui Nicușor Dan, care va și candida la Primăria Capitalei, dar căruia îi lip­seș­te anvergura națională. O soluție, im­pro­babilă însă din cauza orgoliilor, ar fi uni­ficarea tuturor acestor partide și găsirea unui lider comun.

Comentarii 11

Dan Teca - 01-15-2016

M10 nu reuşeşte să treacă de 2,4% în primul rând din cauză că a eşuat în a-şi îndeplini promisiunea de a fi un partid Altfel. Democraţia internă din M10 a fost, practic, anulată, iar la capitolul transparenţă stă cel puţin la fel de prost precum partidele mari danteca1.wordpress.com/2016/01/11/anatomia-unui-esec-m10-ep-19/ Pe blogul personal am analizat în detaliu acest eşec.

Răspunde

George S. - 01-14-2016

Apareti, din cand in cand, la B1, dar de regula, in ultimul timp, cu Laptop. La ce va foloseste ? Ati vazut la emiiuni similare in Occident o asemena "practica " la invitati si/sau la moderator ? Daca DA , numiti va rog UN EXEMPLU !

Răspunde

Vicentio B. - 01-14-2016

Stima Doamna Andreea Pora, evidet NU va confund cu Ministerul Afacerilor Externe, dar sunteti in functia de Redactor Sef - adjunct al Revistei 22 si ca atare aveti delicata/dificila pozitie de a analiza / critica , printre altele, actiunile autoritatilor Statului Roman. Am constatat ca se fac in Romania tot felul de demersuri, care sunt calificate de mass- media drept SCANDAL. Unul dintre ele este cel cu privire la atitudinea SCANDAL al autoritatilor din Norvegia referitor la Familia Bodnariu, respectiv copii acestora. Personal NU cunosc speta in detalii, dar sunt CONVINS ca se face o publicitate denigratorie a Statului Norvegian. Ma explic: 1. Norvegia apartine tarilor in care CORUPTIA este aproape ZERO ! Asta denota ca LEGEA FUNCTIONEAZA. 2. Ca atare, in opinia mea, este exclusa existenta unei ILEGALITATI cu un asemenea impact social/national ! 3. Ca atare, daca familia se considera neindreptatita, trebuia sa apeleze NEAPARAT / RAPID in Justitie - exista in Occidet procedurii multiple de urgenta - autoritatile acuzate de ilegalitate 4. Aceasta este procedura LEGALA si NU tam tam-urile din exclusiv interes AMORAL publictar ! 5. In Tara in care sunt organizate decernarea Premiilor Nobel, NU strada, NU MAE din Romania, rezolva problemele ci, NUMAI JUSTITIA / JUDECATORII COMPENTENTI SPETEI ! P.S. Am scris aceste randuri, de interes general, NUMAI din respect fata de revista 22 - DGS, pentru ca aceasta sa NU "cada " in comentarii / demersuri posibil ridicole.

Răspunde

Vicentio B. - 01-13-2016

Stima Doamna Andreea Pora, evidet NU va confund cu Ministerul Afacerilor Externe, dar sunteti in functia de Redactor Sef - adjunct al Revistei 22 si ca atare aveti delicata/dificila pozitie de a analiza / critica , printre altele, actiunile autoritatilor Statului Roman. Am constatat ca se fac in Romania tot felul de demersuri, care sunt calificate de mass- media drept SCANDAL. Unul dintre ele este cel cu privire la atitudinea SCANDAL al autoritatilor din Norvegia cu privire la Familia Bodnariu, respectiv copii acestora. Personal NU cunosc speta in detalii, dar sunt CONVINS ca se face o publicitate denigratorie ILEGALA a Statului Norvegian. Ma explic: 1. Norvegia apartine tarilor in care CORUPTIA este aproape ZERO ! Asta denota ca LEGEA FUNCTIONEAZA. 2. Ca atare, in opinia mea, este exclusa existenta unei ILEGALITATI cu un asemenea impact social/national ! 3. Ca atare, daca familia se considera neindreptatita, trebuia sa apeleze NEAPARAT / RAPID in Justitie - exista in Occidet procedurii multiple de urgenta - autoritatile acuzate de ilegalitate 4. Aceasta este procedura LEGALA si NU tam tamurile din exclusiv interes AMORAL publictar ! 5. In Tara in care sunt organizate decernarea Premiilor Nobel, NU strada, NU MAE din Romania, rezolva problemele ci, NUMAI JUSTITIA / JUDECATORII COMPENTENTI SPETEI ! P.S. Am scris aceste randuri, de interes general, NUMAI din respect fata de revista 22 - DGS, pentru ca aceasta sa NU "cada " in comentarii / demersuri posibil ridicole.

Răspunde

Vicentio B. - 01-13-2016

@ Iuliu M. Se observa ca la inceput de an 2016 ati renuntat la cuvantul Dvs. preferat "parol" inlocuit cu "Hai danke im Voraus" !. La auto - felicitarile Dvs. pentru inspiratie, rog sa le primiti si pe ale mele pentru "Anpassungsfaehigkeit" - substantiv femenin german, in romaneste – capacitate de adaptare. Nu imi face placere dar fac remarca: la un articol serios , de interes public de anvergura, NU se incep cu formulari “Hai buna ziua ..“ si se tremina cu “Hai danke im Voraus”, adica in gen CINISM / ZEFLEMIS de strada desfundata, chiar daca in Romania se practica “stilul” in care unii, chiar la un concert de musica clasica, mananca floricele.

Răspunde

Andreea Pora - 01-13-2016

Sper sa nu gresesc, dar din cite imi aduc eu aminte, sloganul "aceeasi mizerie" a fost "creat" de Mircea Toma in contextul protestelor Rosia Montana.

Răspunde

Vicentio B. - 01-13-2016

In opinia mea Andreea Pora prezinta FIDEL - EXISTENTUL, care, in fondul cu vechime, obscur, tragic, amoral , va ramane si in viitor. Fara indoiala ca mass- media, mai bine zis partea din ea, care se prezinta drept "asfaltatoare de gropi", din Romania fara infrastructura, are o CONTRIBUTIE definitorie. CULMEA consta in PRADOXUL cunoscut ca atare: RAUL este la o parte definitorie dintre Romani, mai atractiv decat BNELE.. Altfel zis, IMORALUL este mai ademenitor decat MORALUL - Ordinea Publica, in intelesul stiintific al notiunii. Asa se explica, printre altele, cum PARJOLUL devastator de vieti de la "COLECTIV" este denumit de majoriatatea comentatorilor - "TRAGEDIA de la Colectiv". Faptul ca Andreea Pora are alta formulare "neno­rocirea de la Colectiv " este ceva, dar nu PURUL ADEVAR in spteta: CORUPTIA INSTITUTIONALIZATA CRIMINALA ! Inainte de a scrie acest comentariu am vazut emisiunea lui Sabin Orcan (B1) , la care erau invitati doi din reprezentatii celor pe care Andreea Pora le atribuie corecta formulare "Cele doua mari partide – PSD si PNL - in­tra în anul electoral aproape umar la umar " la care eu as adauga : chiar mana in mana ! Cei doi reprezentanti brunetul Ludovic Orban si blonda Firea - Pandele, daca NU am inteles gresit, intentioneaza ca candize la ocuparea pozitiei de Primar General al Capitalei. Daca ne amintim de Plangerea Penala (santaj) depusa de Firea la Parchetul ICCJ contra Presedintelui Basescu (fost Primar General al Bucurestiului), putem sa realizam consistenta "explicatiilor / semnificatiilor " oferite de Andreia Pora la anul 2016 (desenul din articol). Ceea ce insa este DESCURAJATOR total consta in faptul ca Romanii de buna credinta NU au SIMBOL UMAN (normal in viata) pe care sa il numeasca cu entuziasm, evident in sens strict moral. "IN FINE NE-A VAZUT DUMNEZEU 1" . NU doresc sa vorbesc de PSD, unde un PENAL a luat locul altuia, cu acordul MAJORITAR al "mediului inconjurator", din care Firea NU a lipsit. Ma refer, scurt la PNL, in care "marea speranta " Predoiu, care de la " inaltimea " pozitiei CAPULUI afirma in cadrul asa numitului "Program PNL de Guvernare " (citez); Vom lansa un program de dereglementare: fiecare minister si institutie sa simplifice legislatia, din 10 legi sa ramina una !". Pentru mine este INCREDIBIL,ca sa nu spun INEPTIE, mai ales ca "omul nostru " a fost si Ministru al justitiei ! PS. La inceputul emisiunii B1.TV Ludovic Orban a exclamat - curtenitor - catre Sabin Orcan: "multumesc DE invitatie !". Curat politician !

Răspunde

Un manifestant - 01-12-2016

Cel mai mult ma deranjeaza faptul ca penibilul slogan electoral al lui Dan Diaconescu (alias PPDD, vai noua!) s-a generalizat, e citat fara ironie si atribuit pana si acelor oameni decenti si revoltati care au manifestat in memoria victimelor de la Colectiv. Si d-na Pora, si Florin Negrutiu pe Republica.ro ii tot citeaza. Slogane cu "aceeasi mizerie" au fost diversioniste si au fost strigate a doua zi dupa demisia lui Ponta de niste grupulete dubioase, cu indivizi care poate chiar votasera cu PPDD, sau erau PSD-isti care voiau sa transforme protestul anti Ponta/ Oprea intr-unul unul politic in general. Busoi nu e nici Ponta, nici Oprea, nu e aceeasi mizerie, e o alta mizerie. Dar asta e o alta chestiune.

Răspunde

Iuliu M - 01-12-2016

Hai buna ziua, deci tocmai am aflat ca dl consilier Ciolos ar fi copilul de mingi al doamnei Angela. Afirmatia o face un domn distins, cu chelie, pare un intelectual veritabil dupa aspect, e foarte posibil sa se invarta in cercuri foarte rafinate, ba chiar sa aiba si doctorat cu specialitatea cinste, moralitate si consecventa, eu asa il simt. As avea o singura problema. Mi se pare cunoscut dar nu stiu de unde sa-l iau. Am niste vagi pixeli cu o silueta invartindu-se stinghera printre alte siluete foarte batoase, din cand in cand pupand o mana groasa, aplecat la 90 de grade, dar mai mult nu reusesc sa imi amintesc. Poate imi puteti cumva reimprospata memoria. Hai danke im Voraus!

Răspunde

mihailstanciu - 01-12-2016

Asocierea lui Traian Basescu cu Vadim Tudor nu va onoreaza."Cinism","harmalaie" sunt din categoria unor epitete pe care le-ati evitat,si bine ati facut,vorbind despre ceilalti lideri politici.De fapt nu v-ar reusi nici o paralela intre zicerile tribunului si cele ale lui Traian Basescu,,iar comparatia a iesit din niste laboratoare cu care nu cred ca vreti sa fiti asociata.Pe un plan mai larg fostul (si cel mai bun)Presedinte este un mic copil fata de derapajele care au loc in Polonia,Ungaria si din pacate si Statele Unite.Afectivitatea nu a facut niciodata sora buna cu analiza,dar din pacate pentru dvs. le-ati asociat constant in cazul Basescu.

Răspunde

lmihai - 01-12-2016

D-na Pora nimeni din actuala clasa politica nu se gandeste pe termen lung la Romania! Fiecare are tara lui, copii, neveste, amante , parinti, dincolo de aceste grupuri nu mai exista nimic....un spatiu gol ! Priviti la PNL, un candidat caricatura, nu cred ca este nici in profesia lui, de medic, un bun profesionist( nu ar fi avut cand sa stranga ditamai averea). Presedintele il poarta ca pe sfintele moaste ptca sunt amandoi de la categoria bani, bunuri, case. Pe d-l Nicusor Dan nu-l sustine nimeni, el nu face parte din grupul de hiene care au distrus capitala. Bucuresteni treziti-va pana nu va fura si pe voi!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22