De același autor
Renovarea i-a luat ceva timp, asa ca s-a mutat în noua locuinta abia la începutul lunii martie. Cu toate ca zona nu este ultracentrala, ea a fost considerata foarte sigura pana saptamana trecuta. In blocul în forma de U de pe strada Libertatii, în care locuieste familia Iusenkov, se afla sediul Prefecturii raionului, o cantina pentru slujbasii Serviciului Federal de Securitate (FSB), un restaurant tot al FSB-ului si chiar o filiala de banca. Este o zona foarte circulata, în care sunt montate pana si camere video pentru supraveghere.
18.42 - Iusenkov coboara din masina. Pana la usa blocului mai are de facut doar cativa pasi. Din coltul cladirii, de la o distanta de zece metri, un tanar, care potrivit martorilor nu parea sa aiba mai mult de 20 de ani, a tras patru focuri de arma. Primul l-a nimerit în inima.
Iusenkov s-a prabusit. Asasinul, tanarul scund îmbracat în negru, a aruncat pistolul, un IJ 17 cu amortizor, luand-o la fuga spre un BMW care-l astepta în apropiere. Automobilul a fost gasit cateva ore mai tarziu. Cu toate ca în zona se aflau mai multe persoane, militia n-a izbutit sa întocmeasca portretul robot al asasinului. Iar camerele video n-au fixat chipul lui. El a tras dintr-un colt al cladirii care nu se afla în raza camerelor de luat vederi. A actionat ca un “killer professional”, avea sa constate cateva ore mai tarziu seful militiei din Moscova, generalul Vladimir Pronin.
Soferul a chemat imediat salvarea, militia si familia lui Iusenkov. Vecinii au iesit la ferestre. Martorii relateaza ca Serghei ar fi apucat sa vorbeasca cu sotia. Au urmat apoi clipe grele de asteptare, în care chipul lui Iusenkov se tot albea. Doar peste 20 de minute a aparut salvarea. Medicului nu i-a mai ramas decat sa constate decesul. Intre timp, la locul crimei au ajuns sefii cei mari de la Procuratura Generala si Ministerul de Interne.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului a anuntat ca presedintele Vladimir Putin a fost informat. Strada Libertatii a devenit loc de pelerinaj. Sute de oameni au depus flori la intrarea în blocul în care n-a apucat sa paseasca Iusenkov. Cei de la Procuratura au tot facut schite si fotografii. O vecina le-a aruncat militienilor de la balcon un cearsaf, ca sa înveleasca trupul lipsit de viata.
A doua zi, vineri, pe la pranz, dintr-un microbuz au coborat mama si tatal deputatului asasinat. Batrana s-a asezat pe genunchi si a sarutat asfaltul îmbibat cu sange. Apoi a scos un strigat care i-a adus la ferestre pe toti vecinii.
“De ce fiul meu? De ce?”
La întrebarea pusa de mama lui Serghei Iusenkov nimeni nu poate deocamdata raspunde. Colegii de partid ai lui Serghei sunt convinsi ca e vorba de o crima politica. Militia si Procuratura nu exclud nici varianta unei rafuieli ce are la baza ratiuni comerciale. Singurul amanunt care încurca toate aceste scenarii e acela ca Iusenkov avea multi dusmani politici, însa nici un dusman personal.
Toate conflictele lui erau publice. Presa moscovita relata despre ele. Iusenkov vorbea pe larg despre conflictele sale politice la conferintele de presa. Intr-adevar, avea numerosi dusmani: comunistii, nationalistii, FSB, Kremlinul cu presedintele Putin si, de un an, controversatul Boris Berezovksi, fosta eminenta cenusie în epoca Eltin.
Iusenkov a criticat de pe pozitii democratice serviciile secrete din Rusia. El a acuzat FSB-ul ca s-ar afla la originea atentatelor teroriste care au condus la declansarea celui de-al doilea razboi din Cecenia, în 1999. El era chiar membru al comisiei parlamentare care cerceta împrejurarile tragicelor atentate si, se speculeaza, ar fi fost în posesia unor informatii care confirma versiunea implicarii FSB-ului.
Insa observatorii de la Moscova nu cred ca Iusenkov era un asa de mare pericol pentru FSB încat aceasta sa actioneze atat de brutal. Conflictul lui cu Berezovski era de data recenta.
Magnatul rus, ce traieste de trei ani în exil la Londra, a înfiintat partidul Rusia Liberala, al carui copresedinte era Iusenkov. Berezovski a fost dat afara anul trecut, dupa ce s-a aflat ca sustinuse financiar si Partidul Comunist.
Unele estimari vorbesc de 5 milioane de dolari cheltuiti de Berezovski pentru a pune pe picioare Rusia Liberala. Numai ca asasinarea lui Iusenkov nu rezolva problemele lui Berezovski. Si în ciuda speculatiilor presei moscovite, acest scenariu de cosmar, potrivit caruia controversatul magnat s-ar afla în spatele crimei, este putin probabil.
Liberalii: un altfel de portret
Inca din seara de joi, 17 aprilie, s-a speculat ca moartea lui Iusenkov are legatura cu asasinarea în vara anului 2002, în conditii la fel de misterioase, a altui membru al conducerii Rusiei Liberale, deputatul Vladimir Golovliov. Asupra acestei versiuni vom starui.
Golovliov a fost un apropiat al lui Iusenkov si sponsorul principal al Rusiei Liberale (se vorbeste de cel putin 10 milioane de dolari). La începutul anilor ‘90, Vladimir Golovliov a fost presedintele Fondului Proprietatii de Stat din regiunea Celeabinsk. In 1992 el a înfiintat doua structuri comerciale care au preluat pachete din actiunile întreprinderilor scoase la privatizare.
Pentru actiuni a platit atunci 350 de milioane ruble, cand pretul lor real era de 2 trilioane (peste 350 milioane dolari). Dar aceste afaceri sunt aproape legale - dupa criteriile rusesti - din punct de vedere juridic. Al doilea episod s-a petrecut în 1995. Suma: 22 miliarde ruble pentru vanzarea actiunilor Combinatului Metalurgic Magnitogorsk, prezent indirect în Romania prin Conares Trading AG (a cumparat COS Targoviste si Industria Sarmei Campia Turzii).
Impartirea miliardelor a fost perturbata de seful bancii locale prin care se plimbau banii pe ruta Moscova-Celeabinsk si retur. Micul bancher a fost chemat la ordine imediat de Golovliov, de acum deputat în Duma de Stat.
In noiembrie 1998, bancherul a fost gasit cu capul zdrobit. Banca din Celeabinsk a fost lichidata si nici pana astazi nu s-a deslusit misterul miliardelor disparute.
De altfel, bancherul cu capul zdrobit nu e singura victima a privatizarii combinatului din Magnitogorsk. In fine, afacerile lui Golovliov au fost mult mai complicate, dupa cum au stabilit procurorii, care au cerut si obtinut ridicarea imunitatii parlamentare a deputatului. Cert este ca firmele lui au sponsorizat Rusia Liberala.
Banii firmelor lui Golovliov sunt plimbati prin banci din strainatate dupa scheme complicate. Totusi nu atat de complicate încat Golovliov sa nu poata fi trimis în fata instantei. Insa el s-a aparat cu o seama de materiale compromitatoare despre diversi potentati moscoviti implicati în afaceri tenebroase. Era un fel de asigurare de viata. Inainte sa fie asasinat, Golovliov ar fi împartasit lui Iusenkov o parte din secretele sale si chiar unele documente.
Este în afara de orice îndoiala ca si dupa moartea lui Golovliov firmele sale au continuat sa finanteze Rusia Liberala.
Ca sa termine treaba începuta în august 2002 cu asasinarea lui Golovliov, cei care se afla în spatele crimei ar fi trebuit sa ordone si lichidarea lui Iusenkov, care stia prea multe. Sunt argumente puternice pentru cei care sustin ca asasinarea lui Iusenkov n-are motivatie politica, ci e legata de disparitia, la fel de surprinzatoare, a lui Golovliov. E cel putin un scenariu coerent.
Iusenkov – un liberal radical
S-a nascut acum 53 de ani, în acelasi sat în care a vazut lumina zilei si celebrul anarhist rus Mihail Bakunin.
Serghei Iusenkov a urmat cursurile scolii politico-militare din Novosibirsk care pregatea propagandisti pentru armata sovietica si apoi Academia Politico-Militara “V.I. Lenin”. Aici si-a sustinut doctoratul si a început o scurta cariera didactica. A candidat pentru Sovietul Suprem al RSFS Ruse, propus - asa erau vremurile - de Institutul de Balcanistica si Slavistica si cel de Lingvistica ale Academiei de Stiinte a URSS.
A fost începutul unei cariere parlamentare de 14 ani, întrerupta de gloante, joia trecuta. In 1990 si-a dat demisia din PCUS, într-un moment în care foarte putini au avut curajul sa faca asta. In august 1991 a luptat cu arma în mana împotriva pucistilor, iar în octombrie 1993 l-a sustinut pe Eltin împotriva presedintelui Parlamentului, Ruslan Hasbulatov. In acei ani a fost cel mai activ critic al coruptiei din armata rusa, de întretinerea careia l-a acuzat pe ministrul Apararii, Pavel Graciov.
Dupa declansarea primului razboi din Cecenia, în decembrie 1994, Iusenkov s-a transformat dintr-un sustinator al Kremlinului într-unul din criticii sai cei mai vehementi. A fost unul dintre putinii liberali care au supravietuit în Duma, mai întai ca membru al DemRossija (Rusia Democratica), apoi Demokraticeskij Vabor Rossij (Alternativa Democrata a Rusiei), Soiuz Pravah Sil (Uniunea Fortelor de Dreapta), iar în ultimii doi ani Liberalnaja Rossija (Rusia Liberala).
Iusenkov s-a numarat cu siguranta printre cele mai importante personalitati ale liberalismului rus. El a calcat în picioare toate cliseele vietii parlamentare rusesti. A refuzat cu încapatanare sa aiba garda de corp. In deplasari mergea întotdeauna alaturi de ziaristi, motivand ca e redactor la publicatia Democraticeski vabor. Purta tot timpul în buzunar un dictafon cu care înregistra interviurile luate colegilor deputati.
Iusenkov este al noualea deputat în Duma de Stat asasinat. Toti cei noua se alatura unei liste foarte lungi de personalitati publice din Rusia care si-au pierdut viata în conditii similare. In marea lor majoritate, aceste crime au ramas neelucidate.
De altfel, Rusia are o bogata traditie a asasinatelor politice. Lista e deschisa de tarul Alexandru II în 1881. Pe ea se mai afla numele unui prim-ministru, Stolapin, si a doi ministri de interne, Sipeaghin si Pleve.