Electoratul de dreapta, alegeri grele

Cosmin Alexandru 13.05.2014
SHARE 17

De același autor

Voi vota iarăși, pentru a nu știu câta oară, cu sufletul îndoit. Politicenii care reprezintă segmentul meu electoral au făcut din nou într-un fel în care să mă demotiveze și să mă încurce.

S-au terminat și alegerile europarlamentare din România. Aproape imediat cum au în­ce­put. E clar deja că partidelor le e indiferent câți și ce fel de parlamentari trimit la Bru­xel­les. Pentru cele de pe dreap­ta, cel puțin, miza e p­o­zi­țio­narea pentru negocierile de unificare de după 25 mai. În strania logică a politicii ro­mânești, rostul tuturor sci­ziunilor și atacurilor fratricide din ultimul an e marea îm­păcare. Nu ni se mai cere să votăm pentru ce votăm, ci pentru ce urmează să votăm. Aportul de democrație ori­gi­nală al României în Europa continuă voios.

Iar cel mai voios, pentru încă vreo două săp­tămâni bănuiesc, e președintele Băsescu. Op­țiunea lui, veche, dar mereu reînnoită, pentru Elena Udrea ne-a intrigat din nou pe cei care aș­teptam ceva mai mult de la domnia sa. Și de la finalul domniei sale. Această ieșire din scenă, cu miza pe câștigătorul imposibil, e o încununare nefericită a fantasticelor lupte pe care președintele le-a dus în ultimii zece ani, împotriva oricăror obstacole.

Primul președinte de dreapta postdecembrist a fost răpus de un sistem ti­căloșit, al doilea, de o femeie loială. Noi, votanții de dreap­ta, suntem răpuși sistematic de lipsa președinților noștri de înțelegere a ceea ce ne-am dori să reprezinte în numele nostru. Dar, cum e foarte po­sibil ca președinții să știe mai bine ca mine ce-și doresc vo­tanții de dreapta din Ro­mâ­nia, o să vorbesc doar în nu­mele meu.

Eu mi-aș fi dorit de la aceste alegeri eu­ro­par­lamentare să îi văd opunându-se celor care sunt mândri că îi fură pe români pe unii care sunt mândri că se pot uni în lupta cu hoții ăștia așa de mândri. A fi împreună e cea mai mare provocare pe care societatea ro­mâ­neas­că o trăiește de 25 de ani. Mai presus de ori­ce, comunismul ne-a distrus această ca­pa­ci­tate de a avea încredere unii în alții. Pretenția politicienilor de dreapta ca noi să avem în­credere în ei, deși ei nu au încredere unii în alții, e absurdă. Pentru că și ei știu, și noi știm că, deși acum îi votăm separat, în câ­teva luni îi vom vota la un loc. Jocul lor pen­tru a-și schimba locurile între ei e ipocrit și contraproductiv. Iar exemplul dat de pre­șe­dintele Băsescu, de a avea încredere doar în cine i se supune necondiționat, e fix pe dos fa­ță de ceea ce aș avea eu nevoie ca model de conducere a unei Românii europene.

Mi-aș mai fi dorit o majoritate de candidați noi și redutabili pe locurile eligibile. România are nevoie și de voci noi, conectate la mo­der­nitatea mentalităților și aspirațiilor pe care se clădește Europa de mâine. Cu fiecare ciclu elec­toral, lucrurile se schimbă din ce în ce mai rapid. Chiar dacă politica și administrația au rămas mult în urma economiei, din pers­pectiva vitezei de transformare, sensul schim­bărilor e același.

Și mi-aș mai fi dorit, nu în ultimul rând, să aflu de la candidați ce fel de Uniune Eu­ro­peană își doresc ei pentru România. Criza din Ucraina repune pe tapet fundamentul ar­hi­tecturii militare, economice și politice a con­ti­nentului, iar România are șansa, pentru prima dată în istorie, să aibă un cuvânt de spus din interiorul coaliției care decide viitorul Europei. Aș fi vrut să aflu cu ce planuri se duc la Bru­xelles europarlamentarii noștri de dreapta. Că despre cei de stânga mi-e clar că se duc aco­lo cu planurile Rusiei în buzunar.

În concluzie, mă apropii de votul din 25 mai cu două gânduri: dacă voi vota pentru eu­ro­parlamentare, voi pune ștampila în căsuța PDL, pentru că Monica Macovei e singurul can­didat pe care îl votez fără niciun fel de re­zerve. Dacă voi vota acum în perspectiva ale­gerilor prezidențiale din toamnă, atunci votul meu va merge către Forța Civică, pentru că Mi­hai Răzvan Ungureanu mi se pare cel mai potrivit candidat al dreptei dintre cei care se prefigurează în acest moment.

Oricum ar fi, voi vota iarăși, pentru a nu știu câta oară, cu sufletul îndoit. Politicienii care re­prezintă segmentul meu electoral au făcut din nou într-un fel în care să mă demotiveze și să mă încurce. Să mă lase cu sentimentul că își văd în primul rând de ale lor, nu de ale mele. Dacă mi-aș vedea și eu de ale mele în 25 mai și nu i-aș mai vota, pe nici unii, poate ar simți un pic cum e și le-ar mai veni mintea la cap și prioritățile în ordinea firească. //

TAGS:

Comentarii 17

Alin - 05-23-2014

absolut de acord cu comentariul lui Alex

Răspunde

gica - 05-20-2014

"Ne-a intrigat din nou".De unde si pana unde reprezinti TU dreapta sau votantii de Dreapta.De ce sa fii intrigat de E.Udrea?Mai degraba trebuie sa fii intrigat de Antonescu care,in toata activitatea sa politica,a dat de pamant cu Statul de drept.Ai uitat deja ce a facut Cacarau in vara lui 2012?Dar cu Becali?Si cate si mai cate.Il poti compara pe Antonescu cu Udrea?Ce ii poti reprosa d-nei Udrea,in afara de "gogomaniile" Antenei 3?Concluzia mea este ca tu esti de dreapta,cum este PSD-ul de stanga.Dealtfel,configuratia clasei politice romanesti,nu este cea pe care o descrii tu.Nu am timp de pierdut cu tine,sa-ti explic care este configuratia reala a Clasei Politice romanesti si iti spun numai atat: -PSD-ul este un partid extremist prin tot ce a facut si face in prezent. -PNL-ul este un partid de centru-stanga. Mai studiaza si mai vorbim.

Răspunde

alzara - 05-17-2014

Cosmin, ne- am cunoscut in Paltinis -Sibiu cand puneam la cale o "dreapta moderna " .A esuat. Ce vedem azi e rezultatul a 10 ani de Basescu sustinut de o mare parte a elitei intelectuale - adusa in final la picioarele Elrnei Udrea

Răspunde

Danny - 05-17-2014

A veti dreptate, d-le Alexandru! Vorba lui Mihai Neamtu: " Publicul anti-PSD e mai unit decat politicienii anti-PSD". Scancita oferta, grea alegere..

Răspunde

Militaru Mihail-Daniel - 05-16-2014

chiar daca o conduce rau!Sa votam cu Opozitia fiindca aceste partide vor sa reformeze aceasta tara dar PSD NICIODATA!

Răspunde

Militaru Mihail-Daniel - 05-16-2014

In mare aveti dreptate domnul Alexandru cu urmatoarele observatii din partea mea:Emil Constantinescu chiar s-a luptat cu sistemul securisto-mafiot care intr-adevar a fost mai tare ca el!Si totusi dpmnul Constantinescu si CDR l-au cam lovit!Dupa 2000 banditul de Nastase a pozat in european fiindca nu mai avea cale de intors!In schimb domnul Basescu, desi puttea sa faca mai mult decat domnul Constantinescu deoarece avea un context mai bun n-a facut-o!A fost superficial la fel ca si PDL!A doua obiectie este ca domnul Basescu nu a fost rapus de doamna Udrea!In privinta dansei a avut un fler foarte bun, de fapt dansul are un fler bun in general!Elena Udrea va face o cariera politica buna de-acum inainte! Sa n-o subestimati fiindca poate o sa vi se para bizar dar dansa va contribui la unificarea Opozitiei!A treia obiectie este ca daca nu ne ducem la vot ne facem noua rau!Chiar daca castiga PSD avem constiinta impacata ca nu am votat cu ei sau ca nu am contribuit la victoria lor!Lor le convine ca nu mergem la vot, mai ales cei care avem orientare de dreum sunt dara sa-i votam tot pe ei fiindca trebuie sa conduca cineva tara, chiar daca o conducwe rau!pta!Asta-i marea lor capcana pe care ne-o intind!Faptul ca toate partidele sunt ci

Răspunde

iaca eu - 05-16-2014

prostii. voturi rispite si redistribuite.

Răspunde

Theodor Marcean - 05-15-2014

Testul europarlamentarelor vine dupa patru ani in care partidele parlamentare s-au intrecut in a vina cei mai bogati si mai afazici "oameni de afaceri",sperand sa-si umple conturile pentru campanii electorale cu banii acestora. Este foarte greu de inteles de ce aceste partide,unele cu pretentii si cu traditie,nu vad ca acesti indivizi aduc o imagine atat de proasta,incat banii lor sunt otraviti,atunci cand proaspetii deputati sau primari ajung sub cercetare penala. Singurul partid care a avut o incercare de curatire de carieristii de carton,nechemati in politica,PDL,la initiativa Monicai Macovei,a renuntat,nu se stie din care motive. Negustoria de voturi sau de parlamentari pentru asigurarea unei majoritati este atat de dezgustatoare,incat partidele au hotarat,tacit,sa nu mai rascoleasca acest rahat pentru presa,urmaqnd sa continue intinderea lui pe holurile casei poporului,in liniste. Cetatenilor romani li se cere un lucru imposibil pentru un om intreg la minte si cu ceva demnitate:sa-si dea votul pentru perpetuarea acestei stari de lucruri.

Răspunde

Ioan Radu - 05-14-2014

Candidatul cu cele mai mare sanse l aprezidentiale din partea dreptei ar putea fi Klaus Johannis, dar fiind sas nu va fi votat in Moldova si Muntenia. Eu il propun candidat unic din partea "dreptei" pe dl. Dacian Ciolos, fiind comisar European are experienta politica UE, cunoaste mecanismele si conducatorii UE. A facut bine tarii mai mult decat restul politicienilor, mai ales ca pentru perioada 2014-2020 Romania a primit mai multe fonduri nerambursabile UE decat in perioada 2007-2013, fata de restul tarilor care au primit mai putin. Depinde insa de Victor V. Ponta, daca nu-I va propune pentru un nou mandat de comisar UE...(ca sa scape de concurenta).

Răspunde

Alex - 05-14-2014

Eu nu vad lucrurile chiar atat de negru. Pentru prima data dreapta are de unde alege: - PNL - cel mai la stanga partid de dreapta (ALDE) - PDL - centru dreapta - aripa Blaga. pdlisti de scoala veche, nereformati dar cu Monica Macovei ca piesa grea. (EPP) - PMP - centru dreapta - aripa Basescu. pdlistii care se vor mai tineri, mai reformatori, special pentru fanii lui Base' (EPP) - FC - centru dreapta - amestecatura de cadre din toate partidele, adunate in jurul lui MRU (EPP) - PNTCD - partid conservator cu orientat spre seniori (EPP) - NR - partid conservator orientat spre tineri (AECR) Partidele sunt ordonate dupa cat de la dreapta tind, in sensul de cum vad relatia statului cu cetateanul. PNL vede cat mai multe taxe, cat mai multa redistribuire sociala, in timp ce NR opteaza pentru taxe mai reduse si solutii private. De asemenea in paranteze e trecuta afilierea europeana. Deoarece 4 partide sunt afiliate la acelasi partid european EPP diferentele de doctrina intre acestea sunt minimale. Singurele exceptii sunt PNL (ALDE) mai degraba socialist si Noua Republica (AECR) care sustin reforme mult mai adanci fata de modul centralist birocratic in care Bruxelles intelege sa conduca EU. Acum fiecare alege ce doreste. Vreti protectie sociala mai buna, votati PNL, vreti taxe mai mici votati NR. Nu prea vreti sa se schimbe mare lucru votati unul din celelalte 4 partide.

Răspunde

Retragerea Aureliana - 05-13-2014

Mi se pare nedrept sa se vorbeasca despre sansele Fortei Civice de a face 5% si sa nu se ia in considerare si alte ipoteze, vorba aceea, scifi. DREAPTA mai are si alti PILONI vanjosi ca de exemplu Noua Republica si PNTCD. Da - multi, multi , multi piloni.

Răspunde

camione - 05-13-2014

si nu trebuie uitat ca orice vot de dreapta este anti-PSD. cine nu merge la vot si critica PSD e ....neserios

Răspunde

Scifi - 05-13-2014

Mare noroc are Bleaga ca Monica Macovei nu a plecat. PDL ar fi luat la alegerile astea sub 5%. Garantat!

Răspunde

Dan - 05-13-2014

Ideea este ca daca FC nu va lua 5% Ungureanu nu intra in nici o discutie sa fie acel prezidentiabil sustinut de toate fortele de dreapta. Si eu il vad pe MRU singurul presedinte, din cei "scosi pe piata", capabil sa duca Romania mai departe. Ma rog, din cei neoficiali, il vad pe Morar, dar putin probabil ca dreapta sa-l sustina. Asa ca trebuie votat FC pentru a-l avea pe MRU la presedentie. Bravo lui ca nu a intrat in PMP/PDL/PNL. Are votul meu si sunt sigur si a altor romani de dreapta, si nu numai!

Răspunde

Mihai Eftimescu - 05-13-2014

Un articol inoportun Si asa exista destule temeri ca alegatorii DREPTEI vor sta acasa. E un pic pleonastic ce spun - de vreo doi ani alegatorii care stau acasa sunt toti de dreapta si sustinatori ai domnului Presedinte. Asta s-a stabilit prin Decizie a Curtii constitutionale - deci nu se mai poate contesta. Argumentatia articolului pare riguroasa, dar nu este in masura in care NU TINE SEAMA DE CONJUNCTURILE FASTE. In primul rand de LISTA PDL pentru europarlamentare care cuprinde nume care aproximativ pe 26 mai vor fi deja alaturi de Traian Basescu. Chiar crede cineva ca Stolojan s-a suparat irevocabil pentru ofensele aduse de EBA pe tema de senectute ? Poate cineva sa si imagineze ca dl Traian Ungureanu s-a rupt definitiv de muza eseurilor sale din vremea Cotidianului , adica de cel pe care l-a sustinut la propriu in scena Sa-ti fie rusine , Dinu Patriciu si IN SOAPTE in seara Referendumului ? Cu toata harjoana din ultimele luni - va ramane Monica Macovei departe de Traian Basescu ? Sau ca sa formulez mai clar Va ramane MM aproape de Blaga ? Iar daca tot veni vorba - crede cineva ca dl Blaga , cel zilnic atentionat, nu va avea MAREA SA INTALNIRE CU DESTINUL imediat dupa alegerile din 25 mai ? Exista si o carte: Votez cu DNA. Asta va cam pulveriza sansele unificarii PNL+PDL mai ales ca dl Antonescu nu va sta prea comod nici la intern si nici afara lLiberalii europeni sunt pe tobogan , deci posibilitatea des evocata ca europarlamentarii alesi din partea PNL sa o vireze scurt spre Popularii Europeni Angela und Traian - cum s-a tot speculat - este din ce in ce mai mare. Asa incat DREAPTA se va uni nu impotriva lui Traian Basescu ci intr-un parteneriat cu dansul. Asta inseamna ca va face si dl Presedinte o concesie acceptand ca unic candidat pe Mihai Razvan Ungureanu sau pe Emil Boc Numai doamna Udrea crede in propria sa sansa dar se amageste. Si chiar daca se va supara greu de crezut ca va dezerta la PSD. Presedintele pluseaza pe numele dansei si pe sigla PMP din acelasi considerent - ca sa-si creasca valoarea ATUURILOR cu care se va aseza la masa de joc dupa 25 ale lunii curente. Este de mers la vot , nu de stat acasa.

Răspunde

R.A.Muresan - 05-13-2014

Pe 25 mai sint alegerile europarlamentare si ar trebui sa votam in consecinta, pentru cel mai bun europarlamentar roman, Monica Macovei. Insa fiindca sintem in Romania, va trebui sa gindim ceva mai tehnic. Blaga si PDL merita, cred, o atentionare. Caci ei ar fi trebuit sa aiba initiativa, ei ar fi trebuit sa priceapa primii ca voturile se vor imparti intre MRU, Monica Macovei, eventual PMP. Pentru votantii de dreapta, cel mai important lucru in acest moment este ca Ponta (PSD) sa nu puna mina pe presedintie. Caci daca se va intimpla asta, nu dreapta, dar Romania va avea enorm de pierdut -- probabil inca un deceniu.

Răspunde

un cetatean - 05-12-2014

Monica Macovei este singurul politician in care am incredere la ora actuala. Este un model!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22