Democrații câștigă Camera Reprezentanților și lansează războiul anti-Trump

Atât democrații cât și Casa Albă și-au dorit ca alegerile de la jumătatea mandatului de marți să se constituie într-un referendum la adresa președintelui Donald Trump și a politicilor acestuia.

Cristian Campeanu 07.11.2018
SHARE 16

Trump visa la o victorie republicană pe care a și proclamat-o în pofida rezultatelor iar democrații la un „val albastru” care să șteargă ca un burete politica ultimilor doi ani și să le permită să „întoarcă foaia istoriei”. Nici una nici alta nu s-au produs.

Mai degrabă s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat cu ultimii doi președinți – Bill Clinton și Barack Obama - care au beneficiat de o majoritate în Congres în primii doi ani de mandat. Au pierdut-o. Democrații au reușit să câștige majoritatea în Camera Reprezentanților obținând în jur de 30 de mandate în plus, o performanță impresionantă, dar nu atât de impresionantă ca cea a republicanilor din 2010, care au câștigat atunci 64 de mandate, cele mai multe din 1948 până astăzi. Din această perspectivă „valul anti-Trump” nu a fost nici pe departe atât de puternic pe cât și l-au dorit democrații, fapt confirmat că mai multe dintre figurile-cheie ale democraților anti-Trump au pierdut împotriva contracandidaților lor republicani în alegerile pentru Senat sau pentru pozițiile de guvernator. De partea cealaltă, republicanii au reușit să își mențină majoritatea în Senat (la fel ca democrații în 2010) și au pierdut câteva posturi de guvernator importante deși au câștigat unul – Florida – pe care democrații au mizat mult în aceste alegeri.

În final, rezultatul nu a fost cel așteptat de nici una dintre părți. Valul de indignare populară anti-Trump nu s-a ridicat pentru a strivi Casa Albă așa cum sperau democrații iar Trump nu și-a văzut validate politicile controversate. Mai degrabă americanii au făcut ceea ce fac cam de fiecare dată atunci când un președinte riscă să acumuleze prea multă putere și să scape de sub control: au votat pentru a readuce Casa Albă sub controlul Congresului și pentru a ține într-un frâu mai mult decât necesar un președinte care risca să piardă hățurile. Acest lucru nu înseamnă însă că lucrurile se vor liniști la Washington începând de azi. Dimpotrivă, este pe cale să înceapă un război politic de uzură a cărui miză sunt alegerile prezidențiale din 2020.

To impeach or not to impeach

O dată obținută majoritatea în Camera Reprezentanților, democrații au șansa să facă ceea ce mulți dintre cei mai vehemenți militanți anti-Trump cer în mod extrem de vocal: să declanșeze procedura de demitere din funcție a președintelui Trump. Termenul „Impeachment” nu desemnează, ca la noi, procedura de suspendare din funcție așa cum mulți cred în mod eronat, ci simplul act de a audia martori, de a strânge dovezi și de a formula, pe baza acestora acuzații la adresa președintelui în funcție în vederea demiterii sale. Impeachment-ul reprezintă, tehnic, faza „prosecutorială” a procesului sau, ceea ce în termeni juridici s-ar numi faza de „urmărire penală” și este o putere care aparține exclusiv Camerei Reprezentanților. O dată încheiate procedurile, Camera Reprezentanților votează cu majoritate simplă „actul de impeachment” care este echivalentul unui act de acuzare al unui rechizitoriu. Dacă votul trece, atunci președintele este considerat „impeached” fără ca asta să însemne vreo pierdere de atribuții prezidențiale. În acest moment democrații au numărul de mandate necesar pentru a-l pune pe Trump sub acuzare.

Decizia de impeachment este trimisă ulterior Senatului, care acționează în acest caz ca Tribunal și, în această calitate, audiază martori, ascultă pledoarii și dă un verdict. Deși are toate caracteristicile unui proces judiciar, procedura de demitere a președintelui este una strict politică și de aceea, o decizie de demitere se ia cu o supermajoritate de două treimi din voturile senatorilor.

Cum democrații sunt în minoritate în Senat, nu pot spera în mod realist la demiterea lui Trump. Pot însă declanșa un război de uzură care să se întindă pe toată durata celor doi ani rămași până la prezidențiale. Camera poate face publice declarațiile de impunere ale lui Trump pe care acesta a refuzat – fiind primul președinte care a făcut asta – să le facă publice, poate institui comisii de anchetă care să investigheze implicarea rușilor în campania electorală din 2016 în favoarea lui Trump, poate de asemenea investiga ceea ce par a fi multiple conflicte de interese generate de președinte prin numirile în funcții importante a membrilor propriei familii și a apropiaților săi.

Prin urmare democrații pot pune la bătaie un arsenal vast de arme anti-Trump care să îl fixeze pe președinte sub tirul unei rafale de scandaluri politico-mediatice până în pragul alegerilor. Cum președinția Camerei urmează să fie preluată de un vechi adversar al lui Trump, Nancy Pelosi, este de așteptat democrații să declanșeze exact acest tip de război. Singura întrebare este dacă strategia va fi una câștigătoare în 2020 sau dacă nu cumva le va exploda în față în cazul în care Trump va reuși să se reinventeze politic ca o victimă a Sistemului supus neîncetat „persecuțiilor” „deep state” și „presei anti-americane”.

Un frâu necesar

Camera Reprezentanților are de asemenea câteva atribuții esențiale care vor fi utilizate pentru a bloca sau a limita politicile prezidențiale. Una din cele mai importante este puterea de a stabili bugetul federal. De aceea, este foarte probabil că Trump nu va mai reuși să obțină o nouă reducere de taxe cu o Cameră ostilă. Pe de altă parte, nu va mai primi banii pentru construcția zidului de la granița cu Mexicul. Camera are puteri considerabile în supervizarea politicii comerciale a Statelor Unite și aici sunt de așteptat câteva frâne puse de Congres politicilor comerciale agresive ale lui Trump.

Cea mai importantă putere a Camerei Reprezentanților este controlul asupra banilor federali. Democrații pot adopta o politică de tip pământ pârjolit în care să se opună în mod automat la orice propunere sau inițiativă venită de la Casa Albă, dar aceste tactici distructive arareri aduc avantaje politice majorității, mai ales într-o situație cum este cea de astăzi în care nu vorbim despre o majoritate covârșitoare ci de una destul de modestă. De aceea este mai degrabă de așteptat să se producă ceea ce nici cu gândul nu gândeau facțiunile extreme ale partidelor și anume ca democrații din Congres să lucreze împreună cu Casa Albă a lui Trump pe anumite politici „bipartizane”. Una dintre ele este, de exemplu, modernizarea infrastructurii pentru care vor aloca probabil banii ceruți.

Alegerile de marți au adus multe dezamăgiri atât pentru democrați cât și pentru republicani și, implicit pentru Trump, în pofida lăudăroșeniei sale fără obiect că ar fi obținut „o mare victorie” dar au adus și un beneficiu evident. Balanța puterii a fost întrucâtva echilibrată. Trump nu va mai putea face tot ceea ce-i trece prin cap, ceea ce reprezintă în sine un câștig, deși păstrează puteri considerabile, iar democrații nu au câștigat suficient încât să treacă la acțiuni mai radicale. Politicile lui Donald Trump vor primi un frâu necesar pentru că președintele va fi obligat să negocieze cu noua majoritate în condițiile ostile ale anchetelor care vor fi lansate împotriva sa. Democrații ar putea declanșa procedura de impeachment dar când rezultatele sunt dinainte cunoscute demersul poate fi interpretat ca o operațiune de publicitate ceea ce ar trebui să îi îndemne la reținere.

Singurul domeniu unde Camera are puține pârghii de control, cu excepția cele bugetare, și unde Trump se va putea desfășura ca și până acum în voie, având susținerea Senatului republican, este politica externă. Dacă asta este o veste bună sau nu rămâne în continuare de dezbătut.

Comentarii 11

Horatiu - 11-16-2018

D-le Câmpeanu, ați terminat cu afirmația că Trump nu va mai putea face tot ce-i trece prin cap. De parcă deciziile sale de până acum n-ar fi fost altceva decât rodul capriciilor unui dezaxat. Oare când veți renunța la prejudecățile astea "trendy" la adresa unui președinte care e expresia politică a disperării jumătății conservatoare a americanilor? Un președinte care în mai puțin de doi ani de mandat a îndeplinit mai bine de 60% din promisiunile sale politice. Ceea ce e aproape neverosimil, la fel ca si succesul sau economic (eclatant, istoric de-a dreptul) ......... Între noi fie vorba, oare nu l-ați da la schimb pe al nostru Klaus-fâsaică(fasole)-de-post pentru un președinte ca Donald Trump? Deosebit de harnic, alert, întreprid, eficace, onest in convingerile sale explicite și mai ales, mai ales.. incorect politic ( adică patriot căci.. antiglobalism si anti-neomarxism)?

Răspunde

lie ciocarlie - 11-16-2018

Bun articol.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 11-15-2018

Daca "democratii lanseaza razboiul" inseamna ca sunt agresori. Noroc ca mai exista si democrati care nu l-au uitat pe Kennedy.

Răspunde

Joaquin Murieta - 11-10-2018

Politologule confunzi poporul Evreu cu Bibi Netanyahu assasinul lui Itzic Rabin. Majoritatea Evreilor sunt umanishti ca Rabin nu ucigashi ca Bibi si clica lui. HIAS este o organizatie Evreiasc care sustine toti imigrantii, acum mai ales pe cei din Guatemala si Honduras ca astia sunt cei mai multi care sosesc acum. HIAS ajuta si imigrantii din Romania fie ei Evrei sau Creshtini si da Soros si Steyer au donat multi bani pentru HIAS care l-a ajutat si pe Soros cand era si el imigrant.

Răspunde

Polilogu - 11-10-2018

Probabil că progresisti vor incepe cu lansarea sloganului PROGRESISTI DIN TOATE TARILE .UNITI-VĂ ! Iar Soros si alti cativa vor trece la organizarea ARMATEI PROGRESISTE MONDIALE după modelul TROȚKI cu Armata ROSIE . Bani are ! Până acum a alocat 16 miliarde de dolari scopului salvarii lumii progresiste, Până una alta , mai poate face rost , cu norocul si fleurul pentru BURSĂ care-l are. Nu stiu însă daca POPORULUI EVREU îi convine si ar sustine ”crucialul si nobilul scop” salvator initiat de SOROS si alti câțiva.

Răspunde

Rahan5 - 11-10-2018

Tu ai spus deja numai aiureli pana acum. In SUA Conteaza ,,Majoritatea Electorilor ale Statelor Individuale" SUA inseamna STATELE UNITE ale AMERICII. Si au o Constitutie care prevede ca Fiecare Stat are dreptul sa aiba propria politica de delegare a Puterii de Vot pentru alegerea Presedintelui. Teoretic astfel, cu numai putin de ceva mai mult de un sfert din alegatori poti sa devii presedinte al SUA. Pentru ca poti castiga doar cu 51% din State, si in fiecare Stat trebuie castigat doar cu 51% din voturile statului respectiv. Sunt unii din Romania care vor sa considere ca e normal ca SUA sa fie un fel de ,,Ciorba Mare" uniforma . In realitate SUA este un fel de Pizza in care fiecare bucatica poate fi diferita de alta. (mai mult salam sau ardei sau cascaval, depinde de locul de pe Pizza) . Cine nu-i convina Contitutia SUA nu are decat sa plece din SUA. SUA nu au nevoie de emigranti care vor sa faca din ,,Pizza SUA" o ,,Ciorba Mare a Socialismului, Prostiei si Saraciei Americane". Pentru a traii intr-o ,,Ciorba Mare a Socialismului, Prostiei si Saraciei" se poate emigra in Federatia Rusa. Acolo toate voturile se aduna la gramada si le numara Putin. De aia au ajuns si asa de inapoiati economic.

Răspunde

emil - 11-09-2018

Pacat ca nu se rup ca romanii pentru a face majoritati.

Răspunde

Joaquin Murieta - 11-07-2018

Trump ii acuza pe George Soros si Tom Steyer ca finanteaza emigrantii din Guatemala si Honduras. Soros si Steyer sunt Evrei si doneaza bani organizatiei Hebrew Immigrant Asistance Society HIAS. Dupa ce a ascultat acuzatiile lui Trump unul le-a trimes bombe prin poshta lui Soros si Steyer iar altul a intrat intr-o Sinagoga care si ea finanta HIAS si a ucis 11 Evrei. Directorul HIAS a vorbit la TV si a recunoscut ca sustine toti imigrantii nu doar cei Evrei si acum in special pe cei din Guatemala si Honduras ca sunt cei mai multi care vin acum.

Răspunde

Joaquin Murieta - 11-07-2018

Dupa cum am spus deja Clinton a cashtigat alegerile din 2016 cu 3 000 000 de voturi in plus. Am spus inca de atunci ca falsificarea alegerilor nu poate fi tolerata caci daca ea este se falsifica si alte alegeri chiar si la diferente mai mari. In 2018 doar pentru Senat unde republicanii cica au cashtigat democratii au cashtigat 10 000 000 de voturi in plus. Situatia devine inacceptabila si SUA nu mai pot fi numite "democratice". A spus-o recent chiar Jimmy Carter care a supraveghiat alegeri libere si democratice in multe alte tari. In California unde se voteaza ca-n Franta cu doua tururi s-a ales intre 2 democrati: Finstein, care a cashtigat, si De Leon deci toate voturile au fost numarate acolo pentru democrati. Si in New York si Illinois au fost milioane de voturi in plus pentru democrari iar in Florida si Texas au castigat republicanii totushi la limita.

Răspunde

Liviu - 11-07-2018

Probabil, multi democrati asociati cu tot felul de figuri dubioase promovate in Camera, vor vota cu republicanii. Se poate repeta istoria lui Reagan, care cerea un buget de aparare democratilor si el se intorcea considerabil marit. Singurul lucru nesigur e zidul din sud, dar daca or sa mai fie caravane de ilegali, o sa se faca si ala. Democratii au reusit sa adinceasca diviziunea din societate si asta o sa se intoarca impotriva lor daca sar peste cal. In ce priveste amestecul Rusiei in alegeri, Muller cauta de-i vine rau si nu gaseste nimic.

Răspunde

x - 11-07-2018

Va propun sa modificati titlul in " ... lanseaza jihadul anti Trump"

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22