Zece ani cu Traian Băsescu

Cristian Preda 16.12.2014
SHARE 16

De același autor

Continuăm în acest număr dezbaterea iniţiată  săptămâna trecută de revista 22 pe marginea „Epocii Băsescu” - un bilanţ al celor două mandate prezidenţiale. Publicăm în continuare opiniile lui Cristian Preda legate de acest subiect, urmând ca, în numerele viitoare, să vă oferim şi alte articole pe această temă.

 

După un deceniu la Cotroceni, Traian Bă­sescu îi lasă biroul lui Klaus Iohannis. În­cerc un bilanț. Al președintelui, nu al Ro­mâniei.

Aș începe cu ce e mai ușor de văzut. Traian Băsescu a inaugurat seria mandatelor de cinci ani, durată impusă de revizuirea cons­ti­tu­țio­na­lă din 2003. El e și primul șef de stat reales imediat du­pă un mandat complet: când a vrut să facă asta, în 1996, Iliescu a eșuat, în vre­me ce, patru ani mai târ­ziu, Constantinescu nu a mai candidat. Băsescu a lăsat impresia că durata cumulată e lungă și a sugerat re­ve­nirea la sincronizarea alegerilor legislative și prezidențiale. Tema schimbării Cons­ti­tuției a fost centrală în discursul său, dar efectul practic a fost zero. Referen­du­mu­rile din 2009, care cereau cameră unică de 300 de aleși, au rămas literă moartă.

 

Chemarea la referendum a cu­noscut o frecvență remarcabilă, dacă e să o judecăm în contextul culturii politice de la noi: între 2004 și 2014 s-au consumat cinci chemări la urne din această ca­te­gorie, tot atâtea câte se organizaseră între fondarea statului cu numele România și căderea comunismului. Două dintre re­fe­rendumuri nu au fost dorite de pre­șe­dinte, fiindcă au urmat suspendării sale, în 2007 și 2012. Ambele au fost invalidate, din pricina unei prezențe sub pragul de 50 de procente cerut de lege. Diferența dintre cele două momente e și ea im­por­tantă: în 2007, peste 80% dintre cei care au venit la urne îl susțineau pe Traian Bă­sescu, pentru ca, în 2012, peste 80% să fie îm­potriva lui.

 

Vorbim despre un efect al confruntării președintelui cu parlamentul. Mai precis, cu două majorități create - în ambele ca­zuri - după eliminarea partidului pre­zi­den­țial din guvern. Lansate de PSD, cele două suspendări au mobilizat PNL, și în 2007, când Tăriceanu a scos miniștrii PD din gu­vern, și-n 2012, când USL a reușit să dă­râme guvernul MRU, care avea ca pilon prin­cipal PDL. Dacă PSD&PNL au susținut că-l demit pe președinte întrucât ar fi în­călcat Constituția, judecată neconfirmată de Curtea Constituțională, Traian Băsescu a afirmat că prima suspendare a fost „pe­deapsa” pentru condamnarea comu­nis­mu­lui, iar a doua – pentru că a refuzat repo­li­tizarea justiției.

 

Am atins în acest fel o temă care a fost mult discutată: independența puterii ju­decătorești. La sfârșitul negocierilor pen­tru aderare, moment care a coincis cu debutul primului mandat al lui Traian Bă­sescu, corupția și politizarea justiției erau atât de ample încât a fost nevoie de ce­lebrul MCV pentru a obține biletul de in­trare în UE pentru 1 ianuarie 2007. Zece ani mai târziu, MCV e încă activat, deși între timp un fost premier și mai mulți foști miniștri au făcut ani buni de în­chi­soare, iar câteva sute de parlamentari și aleși locali sunt cercetați pentru fraude. Bă­sescu a cerut în mod insistent res­pec­ta­rea angajamentelor luate prin MCV și a apă­rat independența judecătorilor în nu­meroase ocazii publice.

 

Guvernele nu au avut parte de același tra­tament. Președintele le-a disprețuit pro­fund pe unele, le-a simpatizat pe altele. Adevărul e că a avut parte de toate va­ri­antele imaginabile: guverne cu majorități multicolore fragile (primul guvern Tă­ri­ceanu sau Executivele con­duse de Boc între 2010 și 2012), guverne bicolore cu majorități uriașe (PDL-PSD, vreme de un an, și USL, vre­me de doi ani și ju­mă­tate), dar și un guvern ul­traminoritar (Tăriceanu și UDMR, din primăvara lui 2007 în toamna lui 2008). Partidele cu re­prezentare parlamentară în ultimul de­ce­niu au experimentat toate înțelegerile po­sibile: nu există vreunul care să nu fi fost asociat la guvernare cu vreun altul. Traian Băsescu a navigat printre umorile acestor majorități, dar a fost criticat și când a co­o­perat cu premierii, reproșându-i-se că-i controlează, și când a fost în conflict cu ei, când i s-a spus că vrea să blocheze to­tul și să distrugă țara. Președintele a fo­lo­sit judecățile CCR pentru a trasa, în in­te­riorul puterii executive, frontiere ins­ti­tu­ționale sau libertăți politice pe care Cons­tituția nu le explicita. Așa s-a născut o practică precum refuzul de a accepta re­ma­nierea unui ministru, așa a fost con­sa­crat dreptul președintelui de a exprima opi­nii partizane în timpul mandatului.

 

O inovație importantă e și numirea în fruntea serviciilor de informații a unor (foști) membri ai partidelor care nu-l agre­au pe președinte: predecesorii lui Băsescu procedaseră pe dos. Pe de altă parte, la finele celui de-al doilea mandat, doi foști șefi SIE reveniseră în politica activă (MRU, ca premier, apoi șef de partid, iar Me­leș­canu, ca aliat al premierului și pre­zi­den­țiabil), iar șeful SRI era prezentat ca po­sibil prim-ministru. A rămas, deci, ceva confuz în relația serviciilor de informații cu mediul politic.

 

Ce s-a petrecut dincolo de ins­ti­tuțional, adică în câmpul politic partizan? Ales cu sprijinul Ali­an­ței D.A. (PNL + PD) și reales în 2009 cu concursul PDL, pre­șe­din­tele Băsescu încheie mandatul ca ins­pi­rator al PMP, izolat de toți foștii săi aliați. So­cial-democrații au fost principalii ad­ver­sari ai lui Traian Băsescu, mai ales din pri­cina competițiilor pentru Co­tro­ceni, în ca­re Băsescu i-a înfruntat în turul al doilea pe Năstase și, cinci ani mai târ­ziu, pe Geoa­nă. Liberalii l-au acuzat că le vrea pie­irea, mai ales după moșirea PLD. Bă­sescu le-a răspuns integrând nu doar PD, ci și dizidența liberală creată în jurul lui Stolojan, în familia PPE. În 2014, după eu­ro­pene, și PNL a decis să părăsească ALDE, în favoarea popularilor europeni, dându-i astfel dreptate șefului statului. Pen­tru re­prezentanţii UDMR, Băsescu a nu­­trit o sim­patie constantă, dorindu-i la gu­ver­na­re inclusiv după ce aceștia l-au sus­ținut pe Geoană la prezidențiale. În fi­ne, aliații elec­torali ai PSD au fost re­cu­perați pentru unele din guverne: PUR în 2004 sau UNPR în 2010 au jucat rolul de „soluții imo­ra­le”. Din perspectiva elitelor politice și in­te­lectuale, Traian Băsescu a reușit să ob­ți­nă sprijinul – fie și episodic - al unor per­soa­ne atât de diferite precum E. Udrea și M. Macovei, MRU și G. Oprea, V. Blaga și G. Copos, V. Tismăneanu și Prin­țul Paul etc.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2014/1291/foto_preda.jpg

6 iulie 2012, Cotroceni: Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă după a doua suspendare.
Pe 28 august, în urma referendumului, Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni.

 

 

În opțiunile politice externe, Traian Bă­ses­cu s-a arătat a fi proamerican și în vremea republicanului Bush, și în cea a de­mo­cra­tului Obama. Londra, punct esențial pe o axă invocată în 2004, a fost departe de a avea aceeași însemnătate ca Washingtonul. Relațiile cu China, Japonia, Coreea sau In­dia n-au cunoscut ameliorări sem­ni­fi­ca­tive, iar restul Asiei a fost neglijat. Africa a existat episodic, în varianta francofonă a Sommet de la Francophonie, organizat la București în 2006, iar America de Sud a fost dată cu totul uitării. Baza de la De­ve­selu și reinventarea politică a Mării Negre sunt cele mai clare expresii ale opțiunilor de securitate ale președintelui. Atlantist convins, Băsescu a găzduit un important summit NATO în 2008. Tensionarea re­la­ției cu Rusia, înainte ca Putin să devină ad­versarul strategic de azi al Occidentului, ca și încercarea – deocamdată eșuată – de a asocia Republica Moldova cu Balcanii de Vest din perspectiva lărgirii UE au con­tu­rat o atitudine față de Vecinătatea Estică a Uniunii care părea insolentă, dar care s-ar putea vădi curând rezonabilă.

 

În interiorul UE, Traian Băsescu s-a raliat deciziilor luate de PPE în gestiunea crizei financiare, optând pentru o variantă foar­te severă de austeritate, cu costuri politice personale foarte mari. El a căutat, pe de altă parte, să sincronizeze - în chestiunea decisivă a Tratatului de stabilitate fiscală - poziția României cu cea a țărilor din zo­na euro, chiar dacă, în ultimii doi ani, a de­venit mai puțin entuziast în privința adoptării monedei comune decât era prin 2007. Aliat al cancelarei Merkel, Băsescu a vă­zut defilând în fruntea guvernelor din statele membre responsabili din toate fa­miliile politice, fără ca vreunul să-i devină aliat sau amic politic de durată. Orbán Vik­tor a părut să fie, la un moment dat, pre­feratul său, dar virajul iliberal al pre­mie­rului maghiar l-a îndepărtat pe pre­șe­din­tele român de liderul FIDESZ

 

In fine, două vorbe despre relațiile președintelui cu presa. Traian Băsescu a început prin a fi simpatizat de jur­naliști, ba chiar răsfățat de oamenii din presă. Nu fără temei: știe să „facă știri”, iar limbajul său e colorat. Uneori, mult peste limitele respectului pentru ad­versari și chiar față de cetățeni neangajați partizan. La finalul celui de-al doilea man­dat, jurnaliștii care scriu cu empatie (nu cu simpatie!) despre el pot fi numărați pe degetele unei singure mâini. Președintele a fost stigmatizat de propaganda par­ti­de­lor de stânga, care au construit adevărate mașinării pentru a repeta ad nauseam clișee amestecate cu critici inevitabil ne­drepte. Dar și Traian Băsescu a îmbrățișat, până la urmă, obsesia politicianistă po­tri­vit căreia, dacă jurnaliștii nu scriu de bi­ne, sunt ori plătiți, ori proști, ori și una și alta. Așa că a încheiat cei zece ani re­pr­o­șând, ca și Emil Constantinescu, revistei 22 și intelectualilor de centru-dreapta in­fidelitatea.

 

Fost consilier al lui Traian Băsescu, între 2007-2009, sprijinit apoi constant de el în întreprinderile politice, i-am rămas loial. Dar fără a mă dezice vreo clipă de cei ală­turi de care am fost pe baricade, din 1990 încoace, adică membrii GDS și ai re­dac­țiilor care au susținut occidentalizarea Ro­mâniei, prin liberalism și democrație. „În­co­tro?”, asta e întrebarea la care și Bă­sescu, și foștii săi aliați vor trebui să răs­pundă.

 

 

Comentarii 16

cornel - 12-21-2014

Domnule Preda nu stiu dece ati scris acest articol. Nu aveti nimic de spus. Insiruiti fapte arhicunoscute de toata lumea. Plictisitor.

Răspunde

revista22fil - 12-18-2014

COMPLETARE : Intram in necunoscut! Pasiti cu atentie! Rau cu rau dar mai rau fara rau! Asa vor spune romanii despre Traian Basescu in curand. : 'Rau cu Basescu dar mai rau fara Basescu! Basescu ramane pana in ultimul minut al celor zece ani fiindca asa a deprins pe mare, ca eminent capitan al unui vas gigant : el aducea intotdeauna vaporul la mal, aducea echipajul acasa, respecta protocolul misiunii sale punct cu punct., nu lasa nimic nefacut, in seama altuia (altora). Este ca norocul castigarii la loterie sa mai aiba parte tar de 'un animal politic' autentic, ca irepetabilul Traian Basescu. 'Ne-am pocait, Traiane, vino inapoi, promitem ca nu mai facem, vor clama chiar si cei care l-au hulit., care i-au pus bete in roate, pacaliti de borfasul Felix, de Antena3 si de cei care l-au urat fiindca a facut justitia sa lucreze, laudata de toti. Vor ajunge romanii ca atunci can vor spune 'DNA', sa alature si numele Traian Basescu. Se va infiripa 'nostalgia Basescu'. Nu e gluma! Romanul este sentimental, basculeaza usor intre ura si dragoste.

Răspunde

revista22fil - 12-18-2014

Nu eva timp, multi vor ofta, spunand : 'rau cu Basescu dar mai rau fara Basescu' ('rau cu rau dar mai rau fara rau!').

Răspunde

MIHAI 2 - 12-18-2014

Au trecut intradevar 10 ani ? Ei bine nu au trecut , inca . Mai sunt cateva zile si sa vedeti ca astea nu vor trece . Pur si simplu nu vor trece.

Răspunde

Catalina - 12-18-2014

Raspund simplu:Rusia face parte din Europa ..nu America.. si doresc o UE-LIBERA si democrata ,nu ocupata si dirijata de altii prin razboi inventat si presiuni economice-financiare.Merkel Nu este decat o executata oportunista din punctul meu de vedere.. incapand cu toamna 2008 NU mai face politica pentru cetatenii germani .

Răspunde

Ana-Eugenia Manea - 12-18-2014

Domnule Preda, ai auzit matale de zicala "Unde-i minte si prostie" ? Ei bine, cand te aud sau iti citesc articolele mi se confirma justetea acestei zicale. A fost inspirat PMP cand s-a descotorosit de dumneata.

Răspunde

Mircea N - 12-18-2014

Taierile de salarii sunt datorate risipei infioratoare din vremea lui Tariceanu. Poate a fost si criza economica mondiala si poate ca s-au taiat cu 30% si in Spania sau Portugalia. La fel, masuri de austeritate similare si in alte tari. In concluzie, Romania nu poate fi analizata in pur solipsism mioritic. Poate doar voi, mancurtii, spalati pe creier de Latrina3 si GhitaTV, va complaceti in pur solipsism romanesc..

Răspunde

Dr.Mengele - 12-17-2014

Chiar..." quo vadis ?"...Basescu se trezeste astazi izolat de cei pe care i-a facut oameni acordandu-le demnitati si functii inalte in statul roman...inclusiv tie, Predo, un nemernic ingrat, un oportunist profitor, un adept al dezaxatei Macovei, un vierme ordinar, puturos, aflat in descompunere avansata!!! Mars!

Răspunde

haralam aricesu - 12-17-2014

Franta i-a urat lui F. M., dupa 14 ani de mandat, "merci Tonton" eu zic a-i spune lui T.B. "merci marinerule" pentru taierea de salarii care au ramas bune taiate; isi mai aduce cineva aminte de al treisprezelea salariu? toata Europa il da/ia doar Romania nu si, probabil, nu-l va mai lua niciodata! Asa ca multumiti ca de atata suntem in stare, parol mon cher! Iar in istorie cu asta intra iar noi suntem, in rand cu multe alte generatii, generatie de sacrificiu. ...s-ai lui nenica au tot ce le trbuie de la mosii la retrocedari si multe, multe...

Răspunde

valexandru - 12-17-2014

D-le Preda, mai bine va abtianeati sa scrieti decat sa lasati sa curga fiere pe la cusaturile unui discurs cenusiu si meschin care se vrea obiectiv. Un lider se urmeaza nu se rectifica pe la colturi. Basescu este un lider valabil care a urnit Romania in directia buna, odata cu clasa politica si cu porporul sau. Orice ati spune dvs...

Răspunde

Mircea N. - 12-17-2014

Concluzia e ca meritele trag mai tare in balanta decat greselile sale. Asadar a meritat sa-l votam de doua ori si sa ne opunem suspendarii sale, tot de doua ori. Consolidarea realatiei euroatlantice, evitarea colapsului financiar al statului in timpul crizei mondiale, prima condamnare oficiala a comunismului, desecretizarea dosarelor comunismului si depolitizarea justitiei raman meritele sale perene, incontestabile. Toata stima, d-le Basescu!__ La fel, merita laudate si obiectivitatea si echilibrul analizei d-lui Preda.

Răspunde

Haralamb Aricescu - 12-17-2014

E prea mult! Atat de jos sa fiti! Chiar nu exista o masura a inaltimii morale, la d-vs e sub cota 0, pe care orice om o poate vedea! Tacerea la d-vs. ar fi singura cale de urmat. Est modus in rebus! Pacat de salariile, la care si poporul roman contribuie, pe care Europa vi le da. La Strasbourg ne reprezinte Preda, Nica...halal!

Răspunde

LUANA - 12-16-2014

Dincolo de analiza ,,istorica" a celor zece ani,pe care orice om de buna-credinta si atent la viata politica ar fi facut-o,ma amuza doua...chestiuni din articolul dvs.,Cristian Preda. Prima...ar fi aceea ca il acuzati direct pe Traian Basescu ,la final de mandat s-a suparat pe Revista 22,etc. cand a inceput sa fie criticat aici. Pai,tocmai dvs. vorbiti? DVS. care,atunci cand NU v-au mai convenit criticile,ati blocat accesul la facebook & blogul dvs.,stergand si comentariile anterioare? A doua chestiune.care m-a facut sa zambesc amar...spuneti ca ati ramas LOIAL Presedintelui. Nimic mai fals.Am constatat foaaaarte tarziu,dupa ce v-am sustinut neconditionat,ca NU ati fost loial DECAT propriilor interese si nicidecum principiilor pe care,teoretic...le invocati.Loialitatea NU inseamna OPORTUNISM si nici NU este o...trambulina pentru a castiga un locsor caldicel,toooocmai in Parlamentul European.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 12-16-2014

Domnul Preda vrea sa-si ia zborul din cuib si da din aripi. Lucru bun, n-ar trebui insa sa uite citi pui isi fring gitul daca incearca sa zboare prea devreme. Sper sa aiba suficiente pene. Foarte bine prezentata empatia romanilor. Natia asta priveste intotdeauna lucrurile ca la televizor. Si o ultima remarca, se pare ca Basescu a avut dreptate in mai toate cazurile. Sper sa nu descopere romanii ca a avut dreptate in absolute toate. Si mai sper ca cel care ii succede sa fie la aceeasi inaltime. Nici nu vreau sa-mi inchipui ce il asteapta pe Johannis daca le da acestor domni si doamne (!?!?) din presa romana motiv de indoiala. Vreau sa spun dupa ce Adamescu nu-I mai plateste. Si sa nu se certe cu noul PNL. Blaga nu doarme niciodata.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 12-16-2014

Catalina, cind spui Interesele tarii noastre, te referi la Romania sau Germania? Romania se afla mult prea aproape de Rusia, ca sa-si permita ezitarile Europei. Sintem parte din Europa, nimic de zis, tragem alaturi de ei, dar nu uita un lucru, ca daca SUA dispare (din varii motive, neimportant aici) de pe cerul militar al Europei, aceasta va fi inghitita in doi timpi si trei miscari de Rusia. Singurul garant al pacii in Europa sint americanii, ar trebui sa fii constienta de lucrul asta. O fi visind Germania la conducerea Europei din punct de vedere economic, (si o conduce foarte bine), dar militar, fara America Europa nu exista. Basescu a sesizat acest lucru, stie ce ii trebuie Romaniei ca garant al granitelor, asa ca ar trebui sa lasati fumurile europene deoparte. Daca Romania nu ar avea ca aliat o America puternica, nu rusii ar scoate-o din piata comuna, ci chiar europenii. Romanii fac parte din Europa datorita americanilor, nu datorita nemtilor, sau francezilor, sau englezilor, sau italienilor. Nu americanii ii injura zilnic pe romani, ci francezii, nemtii, englezii si italienii. Asta e motivul pentru care Romania trebuie sa fie mai intii aliata Americii, si abia dupa aia a Europei. Fara America, Europa e o cacofonie de interese marunte si xenophobe, care-si vede de punga proprie, aroganta si neputincioasa pe plan mondial. De cite ori au existat crize la granitele Europei (vezi Serbia de ex), tot America a trebuit sa vina sa va scape fundul. N-ar trebui sa uiti asta.Nici tu, nici cancelareasa ta. Si cred ca madam Merkel stie treaba asta. Numai prostul ala din Franta o ia razna in fiecare dimineata.

Răspunde

Catalina - 12-16-2014

Foarte buna analiza..nepatetica si obiectiva. Presedintele Basescu prin caracter este adeptul extremelor in decizii si conflictual in a obtine rezultatele ..eu de la distanta cred ca a fost prea multa energie consumata pentru totusi un modest bilant..ptr10 ani..!!Speram ca Jk sa fie mai eficient si sa continue in alt mod anumite accente si teme ramase nerezolvate sau neterminate-vezi Parlamentul 300,Constitutia, alegerianticipate, regionalizarea si mai laes depolitizarea justitiei si a serviciilor!!PSIn primul rand suntem tara membra in UE si apoi membra NATO si parteneria tUSA..interesele tarii noastre Nu trebuiesc confundate cu interesele USA!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22