Scrisoare deschisa adresata premierului Romaniei, d-lui Adrian Nastase

Fara Autor 22.09.2004

De același autor

Domnule Prim-Ministru,

Cunoasteti, presupunem, motivele pentru care am solicitat Ministerului Culturii, Guvernului, Dumneavoastra personal, ca Grupul pentru Dialog Social sa primeasca statutul de organizatie de utilitate publica si prelungirea contractului de inchiriere sau atribuirea pe perioada limitata a imobilului in care isi are sediul. Deoarece am constatat ca lunile trec, fara a primi nici un raspuns - nici macar negativ -, ne adresam Dumneavoastra si pe aceasta cale. Dorim astfel ca atat Primul-Ministru, cat si opinia publica sa cunoasca situatia locativa actuala in care se gaseste GDS si care nu poate fi considerata decat extrem de preocupanta pentru supravietuirea primei asociatii neguvernamentale infiintate in Romania dupa decembrie '89.

Dupa cum am mentionat in memoriile adresate Guvernului si Ministerului Culturii (din 7.04.2003, 16.11.2003, 26.03.2004, 25.05.2004), contractul de inchiriere pentru imobilul din Calea Victoriei nr. 120 a expirat de peste un an si jumatate, iar proprietarul, Ministerul Culturii si Cultelor (prin Muzeul Satului), nu l-a reinnoit. Mai mult, am fost informati ca in curand spatiul, patrimoniu national, va fi inchiriat prin licitatie publica, cu alte cuvinte, aceluia care va plati mai mult. Ar fi fost probabil mai simplu sa fim evacuati efectiv, deoarece mijloacele materiale extrem de modeste ale GDS nu i-ar permite sa concureze la o asemenea licitatie, pentru un imobil situat in centrul Bucurestiului. Oricat ar parea unora de surprinzator, exista in Romania si oameni, si asociatii care nu si-au preschimbat capitalul de notorietate in capital financiar. Am fi putut proceda astfel si transforma, de pilda, sediul GDS intr-un cazino sau intr-o casa de mode. Am preferat insa sa-l utilizam pentru activitati civice si culturale, iar cele economice sa fie de asemenea conforme cu statutul si principiile noastre.

Din asemenea activitati GDS a reusit sa supravietuiasca financiar si sa desfasoare programe si proiecte in sprijinul societatii civile: editarea revistei 22, consultatii juridice gratuite pentru cetateni, activitati comune cu alte organizatii neguvernamentale, dezbateri publice pe teme civice. Faptul ca nu avem in acest moment un contract de inchiriere valabil ne impiedica sa stabilim relatii normale cu subcontractorii nostri, sa participam la unele programe finantate pentru ONG-uri, sa asiguram anumite investitii necesare imobilului. Am consultat lista asociatiilor care au primit prin hotarare de Guvern statutul de utilitate publica in ultimii 2 ani. Faptul ca GDS inca nu l-a obtinut, desi chiar oficialii Ministerului Culturii ne-au indrumat sa il solicitam, poate duce la concluzia ca Guvernul isi foloseste atributiile in mod discriminatoriu. Statutul legal de organizatie de utilitate publica si reglementarea situatiei locative pe care le solicitam nu ne-ar rezolva toate problemele, dar credem ca ar facilita rezolvarea celor mai grave dintre ele.

Stimate domnule Prim-Ministru,

Stim foarte bine ca adevarata importanta a oamenilor si a institutiilor nu se confera prin hotarare de guvern. Dorim numai ca deopotriva GDS si revista 22 sa nu aiba activitatea blocata. Lipsa unei decizii la nivelul Guvernului poate duce la blocarea activitatii unei organizatii neguvernamentale in conditiile in care Guvernul a promis sustinerea acestui sector al societatii. Noi credem insa ca acceptarea solicitarii GDS, care este mai mult un critic decat un laudator al Guvernelor, ar demonstra in mod onorabil lipsa unui partizanat al Dumneavoastra si al Guvernului doar fata de organizatiile care va sunt fidele. Desigur insa ca Dumneavoastra, domnule Prim-Ministru, sunteti cel mai in masura sa o decideti. De aceea speram ca veti avea timpul si bunavointa sa examinati in sfarsit cererea noastra.

Va multumim,
Radu Filipescu
Presedintele Consiliului de Administratie al GDS

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22