De același autor
După o campanie electorală mai stridentă decât oricare alta, Statele Unite au, de câteva zile, un nou președinte. Depunerea jurământului și discursul de învestire al lui Donald Trump au avut loc, așa cum se întâmplă de obicei, într-un cadru ceremonial, marcat de ritualurile specifice transferului pașnic al puterii, un eveniment simbolic al democrației americane. Festivitățile legate de această învestire – cântece patriotice, rugăciuni etc. – sunt primul contact oficial al noului președinte cu valorile tradiției fondatoare a SUA, pe care va jura să le respecte, legitimându-și astfel accesul la funcția supremă în stat.
Discursurile inaugurale ale noilor președinți reprezintă punctul culminant al acestor evenimente ceremoniale, ele având, de obicei, dincolo de abordarea unor teme concrete, o dimensiune metaforică accentuată, plasând provocările prezentului în perspectiva destinului istoric al Americii în lume. Trei realități simbolice au avut o prezență constantă în discursurile inaugurale din ultimele decenii: Divinitatea, a cărei voință era considerată originea acțiunilor SUA în lume, noul președinte, înscris în descendența părinților fondatori, și națiunea americană, căreia i se cerea să rămână loială principiilor și valorilor fundamentale ale statului, așa cum sunt ele înscrise în documentele fondatoare ale SUA.
Din aceste trei mari nuclee simbolice, noul președinte deriva, în discursul său inaugural, sensul acțiunilor SUA în lume, ele fiind asociate, în ultimele decenii, cu răspândirea democrației și a libertății, cu respectarea drepturilor universale ale omului, cu menținerea păcii globale etc. Noii președinți proclamau de fiecare dată necesitatea unei renașteri și a unei regenerări morale a națiunii, a unui nou început, văzut însă ca o reluare, în condițiile prezentului, a vechiului legământ cu părinții fondatori ai SUA, garantul unității societății americane.
Așa cum era de așteptat, dincolo de cadrul exterior al ceremoniei, niciunul dintre aceste elemente nu a pătruns în discursul lui Donald Trump, care a ratat cu totul nu doar solemnitatea momentului, ci și anvergura politică proprie discursurilor de acest tip. În locul reafirmării idealurilor fondatoare ale SUA într-un discurs politic de nivel înalt, care să se adreseze întregii națiuni americane, noul președinte a ales să ducă mai departe, într-o modalitatea brută și prozaică, mesajele campaniei sale electorale, adresandu-se în principal votanților săi.
Make America Great Again
În campania sa electorală, Donald Trump nu a reluat în mod substanțial niciunul dintre idealurile tradiției politice americane, mesajul său ideologic fiind unul total atipic, mercantilist, blocat în cheltuieli, joburi și plata facturilor, aproape lipsit de o dimensiune propriu-zis politică. Chiar și sloganul său de campanie, Make America Great Again – preluat de fapt din campania lui Reagan din ‘80 –, deși proclama nevoia unei regenerări a națiunii printr-o reîntoarcere la un trecut mai bun, nu punea accentul pe reafirmarea unor valori fondatoare ale SUA, ci, exact pe dos, pe ideea degenerării prezentului, a declinului actual al statului american, gândite și ele, în cele din urmă, în termeni strict economici.
Mercantilism și decadență
Peisajul distopic descris de Trump s-a situat la antipodul scenariilor obișnuite de campanie, care încercau să legitimeze noi proiecte politice prezentându-le ca tentative de a duce mai departe, în anumite cazuri concrete, vechile valori fondatoare ale SUA – libertatea, egalitatea etc. –, fundamentul unei Americi ideale. Trump nu a descris în niciun fel acel „great again“ din sloganul său de campanie, nefiind foarte clar care este America ideală pe care vrea să o recupereze. El s-a axat în schimb pe descrierea problemelor prezentului, exagerate până la nivelul unui mit al decadenței: visul american e mort, țara se duce de râpă; economia e distrusă; SUA pierd încontinuu, atât în fața adversarilor săi, care sunt mai inteligenți decât liderii americani, dar și în fața aliaților săi, pe care îi subvenționează în timp ce aceștia o jefuiesc; conducătorii săi politici nu sunt capabili de nimic, sunt lipsiți de energie, cenzurați de corectitudinea politică, negociatori slabi, corupți, controlați de grupurile de lobby și de donatorii lor; instituțiile sunt ineficiente, alegerile sunt fraudate, media răspândește știri false, pe scurt, totul e altceva decât ceea ce pare a fi, cu accentele conspiraționiste de rigoare.
Singura realitate mitologizată pozitiv în campania sa electorală a fost aceea a propriei sale persoane, chiar și aceasta fiind construită însă nu în direcția obișnuitelor profiluri politice ale președinților republicani sau democrați, ci în aceea a unui „om de succes“, imagine desprinsă din fantasmele societății de consum, alimentată de cultul celebrității și de spectacolul mediatic aferent acestuia. Nu s-a căutat crearea unui profil politic substanțial, ci popularitatea dată de o audiență cât mai mare, indiferent dacă aceasta era obținută prin bufonerii politice, declarații șocante, exagerări, insulte, atacuri la persoană, controverse, jumătăți de adevăruri sau contradicții. Acest întreg spectacol nu a intrat însă aproape deloc într-un spațiu politic, netrecând dincolo de imaginea afaceristului de succes, care negociază și câștigă și care intenționează să conducă politica SUA cam cum își gestionează propria afacere. Chiar și Dumnezeu, instanța supremă a legitimării politicilor SUA, menționat deseori de republicanii dornici de a-și evidenția caracterul creștin-conservator, a apărut în mod repetat în discursurile lui Trump doar într-un context economic, acesta afirmând că el „va fi cel mai mare producător de joburi pe care Dumnezeu l-a creat vreodată“.
Mari teme trecute sub tăcere
Discursul inaugural al lui Donald Trump a dus mai departe mesajele războinice ale campaniei electorale, noul președinte fiind surprinzător nu atât prin ceea ce a afirmat – „carnagiu“, izolaționism, granițe mai sigure, infrastructură –, cât prin amploarea omisiunilor sale. Trump nu a făcut nicio referire la temele esențiale ale politicii SUA din ultimele decenii și cu atât mai puțin la acele elemente ale moștenirii politice a Americii care au ajuns să aibă un statut sacru și o prezență absolut obligatorie în discursurile ținute la cel mai înalt nivel al statului.
Nu a existat nicio referire, de niciun fel, la părinții fondatori ai statului, caz cu siguranță unic în ultimele decenii. Nu au fost citate nici cuvintele acestora, nici cele ale altor mari figuri ale istoriei SUA, nici ale unor figuri mai puțin cunoscute, dar exemplare prin sacrificiul lor, așa cum se obișnuia, neexistând nici măcar o mențiune în această direcție. Trump nu a reluat narațiunea vechiului legământ pe care americanii trebuie să-l ducă mai departe, nespunând nimic despre caracterul sacru al documentelor fondatoare ale statului, nimic despre destinul excepțional al națiunii americane și despre datoriile pe care acesta le implică, nimic despre învățăturile care pot fi trase din marile evenimente ale istoriei SUA. În plus, noul președinte nu a spus nimic despre marile teme ale politicii americane din ultimii zeci de ani, nimic despre situația libertății în lume, despre democrație, egalitate, drepturile omului, piața liberă, pacea globală etc. Divinitatea a trecut totuși de nivelul creării de noi joburi, ajungând însă într-un context la fel de atipic pentru aceste discursuri, fiind asociată cu armata și forțele de ordine, alături de care ar urma să protejeze poporul.
Izolaționism, prosperitate și absența... măreției
Președintele Trump nu a spus nimic nici despre drepturile omului, care „nu țin de generozitatea statului, ci de voința Divinității“ (Kennedy, 1961), nici despre SUA care „vor sări în ajutorul speciei umane oricând va exista în lume un strigăt de ajutor“ (Reagan, 1985), nici despre „strategia SUA de a susține dezvoltarea mișcărilor și instituțiilor democratice în toate națiunile și culturile“ (Bush, 2005), nici despre faptul că „interesul cel mai mare în privința păcii globale îl are națiunea cea mai puternică“ (Obama, 2013), nici despre „capacitatea inegalabilă a pieței de a produce bogăție și de a răspândi libertatea“ (Obama, 2009), nici despre SUA, „care își apără propria libertate stând de pază la granițe îndepărtate“ (Bush, 2005) și lista ar putea continua.
Totul a fost înlocuit de un singur mit, acela al prosperității SUA, pe care noul președinte va încerca să-l realizeze pe baza neîntrecutelor sale calități de negociator și prin planurile sale economice – protecționism, reconstrucție internă, locuri de muncă, consumul produselor proprii etc. Donald Trump a introdus astfel la acest nivel, pe fondul ignorării tradiției politice americane, un fel de personalism economic, înlocuind discursurile inaugurale clasice, bazate pe cultivarea pioasă a marilor momente fondatoare ale istoriei SUA și pe descrierea destinului său în lume, cu un discurs în care a rămas doar magia financiară prin care va face America să „câștige din nou“. Cei patru ani de mandat ai noului președinte ne vor arăta dacă toate aceste mari absențe ale discursului său vor duce la acea Americă măreață pe care o visează, orice ar însemna asta, sau la o Americă cu o infrastructură mai bună, cu mai multe joburi, cu granițe mai sigure, dar căreia, dincolo de toate acestea, tocmai măreția îi va lipsi.
Comentarii 25
Joaquin Murieta - 01-30-2017
Chestia asta cu "political corect" se aplica si in Transilvania. "Political corect" este ca Romanii sa incerce mereu sa discute pasnic cu Maghiarii, sa le fac si concesii cand e cazul, si sa construiasca inTransilvania, chiar dace e greu si vor mai fi multe obstacole, o societate multi-etnica integrata in UE. Trumpist este sa pui mana pe topor, cutit, pusca,etc. si sa ucizi vecinul Maghiar si dupa purificarea etnica previzibila si usor de realizat caci Maghiarii sunt putini sa rezolvi astfel "problema Maghiara" din Transilvania. Eu am votat "political corect" cu Clinton dar cand vad ca unii accepta tacuti ca Trump e presedinte cu 2,9 milione de voturi mai putin parca-mi vine sa renunt la "political corectness" si sa pun mana pe toporul ala.
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-30-2017
Ramane intrebarea : Un gard de otel modifica semnificativ situatia economica a SUA , in sens pozitiv ? Daca nu va fi asa, va ramane ca un moment de panica din mintea unui tip cam conflictual, Donald Trump. In plus, este aproape o rusine din partea SUA ca, dupa ce se stie cum au preluat partea de sud ...vezi denumiri precum Los Angeles ...sa se refugieze dupa acel gard.Marii consumatori de cocaina, marijuana, heroina ... nu se vor impiedica in acel gard, cu atat mai putin traficantii majori... Situatia geopolitica pe glob se poate modifica, in sensul in care SUA sa se trezeasca relativ izolata, cu poli de putere modificati. Ramane de vazut , din punctul asta de vedere, relatia cu UK si Germania, ca state europene puternice, din punct de vedere militar. Trump sustine ca nu se stie de ce moare soldatul american pe la arabi...ca moare pentru noi, europeni.Oare exact asa sa fie ? Oare exploatarile de petrol, folosirea dolarului american pe piata petrolului ...n-au nici un amestec ? Si, bagati de seama, nu scoateti din ecuatie Israelul si canalele de comunicatii media majore ...detinute de catre evrei ... E posibil ca, la fata locului, detaliile sa fi fost oarecum diferite fata de cele indeobste prezentate ...iar acum, Trump este in conflict cu presa. Cine stie ce vom afla ?
RăspundePaul - 01-30-2017
Articolul meu semnala doar disparitia unor teme care, in ultimele decenii, erau destul de prezente in discursurile inaugurale ale presedintilor SUA. Dvs puteti sa interpretati acest lucru cum doriti si sa presupuneti ca am intentionat sa ascund tot ceea ce credeti dvs ca am vrut sa ascund... Nu confundati insa aceste lucruri cu ceea ce am spus eu.
RăspundePaul - 01-30-2017
Nu era vorba de niciun sablon/obligatie, discursurile sunt foarte diferite, existau insa si elementele comune pe care le-am mentionat
RăspundeImreh Istvan - 01-30-2017
Cred ca comentariile distinsilor cititori si raspunsurile incapatanate ale Dlui Paul Bujor sunt graitoare. Articolul este imaginea perfecta a discursului corect politic si vrea sa ascunda adevaratele probleme ale SUA si a lumii de azi. Comentariile arata ca deja si in Romania exista deja opinii care se indeparteaza de discursul politic corect, de fosta lume liberala si doreste ceva si pentru cei care au fost scosi din ecuatie, adica oamenii de rand. Este totusi regretabil ca Revista 22 promoveaza pe mai departe acest discurs politic corect si este porta vocea cu orice pret al acestuia. Din revista de idei, viziuni si dialod "social" a ajuns sa fie sustinatorul cu orice pret al acestui discurs, a manipularii opiniei publice. Eu as dori analize despre noile curente ce incep sa apara in lume, de perspectivele bune si rele ale acestora si nu numai de demonizarea lor. Totusi cred, ca cititor de la primul numar ca voi regasi acel militantism, aceea dragoste pentru adevar pentru care am indragit aceasta revista.
RăspundeIoan Vlad Nicolau - 01-29-2017
Domnul Paul Bujor pare a nu sesiza ca vremurile care au permis aparitia Statelor Unite si valorile care au determinat si permis ca declaratia de la 1776 actul prin care lua fiinta Uniunea Statelor Americane sa devina de la un vis frumos la la o realitate concreta, apartin trecutului si ca de atunci si pina azi au trecut aproape 250 de ani. Doua secole si jumatate........... Pardon! Deabea acum am citit raspunsul dumneavoastra dat domnului Falcan asa incit chestiunea cu trecutul foarte-ndepartat cade ca fiind nula si neavenita. Dar cea cu trecutul ultimilor zeci de ani, ramine in picioare si la fel de valabila. Totusi vreau sa spun ca formularea discursului de investitura a Presedintelui Statelor Unite nu este obligatoriu un sablon si ca nici cel care candideaza nu este obligat sa pomeneasca cele trei realitati istorice asa cum le ziceti dumneavoastra, pomenite de ceilalti mai in treacat, sau mai subliniat. Intr-adevar Presedintele Trump este un presedinte neconventional prin atitudine, declaratii si comportament, un tip care nu tine seama de conventii, dar realitatea pe care trebuie s-o acceptam este ca Trump este Presedintele Statelor Unite, ales legal si are dreptul sa-si impuie modul de a face politica in numele celei mai puternice tari de pe glob, Statele Unite, tinind inspecial seama de interesele ei. Intimplator noi Europenii si noi rominii avem nevoie acum, neaparat, urgent, de o America si de un Presedinte american puternic si ca spre noroc, interesele noastre corespund cu interesele Americii. Deocamdata! Si mai trebuie subliniat ceva. Situatia politica, militara, economica si sociala este atit de puternic modificata astazi pe plan mondial si evolueaza atit de neconventional fata de trecutul indepartat sau apropiat, incit este absolut necesar ca politica lumii noastre, vorbesc de lumea noastra civilizata, sa fie cel putin la fel de neconventionala, mai flexibila ca oricind si mai dura, mult mai dura ca-n trecut. Ori fara America, in situatia de fata, Europa singura....., sa fereasca Dumnezeu! Este foarte adevarat ca fostul presedinte Obama a fost un bun Presedinte al Statelor Unite. Un domn, bun politician si corect Presedinte. Trump se pare ca nu este, nu va fi un domn niciodata, nici bun politician, dar cred eu si sper din toata inima, ca va fi mai mult decit orice, un Presedinte! Un Presedinte puternic, capabil sa impuie periculoasei si inconventionalei lumi a momentului de fata o conduita rationala, o revenire la rezon si la linia de plutire. Lumea noastra veche, ruginita, intepenita-n peisaj, terorizata de neputinti si spaime-n fata trogloditilor lumii, a dementilor care viseaza la refacerea trecutelor imperii, incurcata si impiedicata-n dogme invechite, umbla din ce in ce mai greu, mai rau si mai bilbiit didu-si cu dreptu-n stingu' la fiecare pas, nu mai este capabila sa reactioneze in fata noilor primejdii mortale care-i dau tircoale incercind s-o aduca inapoi cu cel putin cinci secole, daca nu chiar s-o faca disparuta. Lumea asta ramasa inca civilizata, pentru a evita dezastrul si disparitia are nevoie mai mult de un Presedinte decit de un politician, mai mult de o bruta hotarita si rea, decit de un domn! Apreciindu-l pe Domnul Obama si urindu-i de azi inainte o viata linistita si mult noroc in viata, ii doresc brutei doua mandate duse cu succes la capat in care sa fie mai putin domn si mult mai mult Presedinte, cu speranta ca in fata lumii si a istoriei, va reusi sa rezolve si sa aduca nu numai lumea lui noua, dar si lumea noastra veche din nou pe linia de plutire si in situatia de a-si continua evolutia catre viitor mai departe, salvind-o de la disparitie Tot asa cum Statele Unite au mai facut-o de de altfel de trei ori in secolul trecut, rezolvind cu succes situatii conflictuale majore, ca si in alte vreo citeva rinduri in conflicte mai mici, dar care amenintau sa devina majore, daca nu chiar globale, pe care America le-a "stins" mai inainte de a deveni globale. Pentru inceput, noul Presedinte al Statelor Unite pare sa se tina de cuvint, ne mai impiedicindu-se de mofturile, spaimele si aiurelile care-i anihileaza pe europeni, care-n ultima vreme sufera de o inflatie exagerata de politicieni si de o lipsa acuta de "Presedinti". Cu speranta ca viitorii ani imi vor da dreptate, inca odata ii urez "brutei" succes, fiindca raului nu i se poate raspunde cu bine asa cum cere una din absurdele dogme de care ruginita noastra lume se impiedica, iar brutelor nu li se poate opune un domn, ci eficient si sigur, numai o bruta! O bruta fortoasa, nu un chor de politicieni debusolati si schelalaitori!
RăspundeTea - 01-28-2017
La finalul articolului, in partea dreapta, veti gasi butoanele de like+share :)
RăspundePaul - 01-27-2017
Am mentionat in mod repetat in articol ca ma refeream la discursurile din ultimele decenii. Nu ma refeream direct la parintii fondatori (comparație Trump-Washington, cum sugerați dvs) ci la modul in care memoria/prezenta simbolică a acestora a fost folosita in discursurile presedintilor SUA din ultimii zeci de ani (comparație Trump-Obama-Bush-Clinton... etc). Aici lucrurile sunt clare pt ca Trump, spre deosebire de ceilalți, nici măcar nu i-a menționat. De-a lungul a peste doua secole mai sunt cu siguranta discursuri ale unor presedinti care ar putea fi considerate similare cu cel al lui Trump (Andrew Jackson de ex) și altele total diferite, atât de cel al lui Trump cât și de ceea ce încercam eu să descriu, dar nu asta ma interesa. Interesul meu era legat strict de ultimele decenii pentru că aici cred că exista, până la Trump, o anumită continuitate la nivelul acestor discursuri. Era vorba deci de o tradiție mai recentă, ca formă, chiar dacă materialul său era vechi, conținând marile momente ale istoriei SUA (ruperea de Coroana Britanică, fondarea statului, razboiul civil, lupta pentru drepturi civile dar si documente fondatoare, mari discursuri etc). Din câte am văzut eu, primele straturi ale acestei noi forme au apărut în primele decenii de dupa cel al Doilea Razboi Mondial, prin anii 50-60, în contextul Războiului Rece – nu era vorba doar de părinții fondatori ci și de Dumnezeu (opus ateismului comunist), drepturile omului, rolul SUA in lume, democrație, libertate, egalitate, piața liberă etc. Acest tip de discurs ziceam eu ca a cazut in uitare, dacă vedem ce a spus Trump, nu tot ce s-a spus de la inceputurile SUA. O analiza mai generala pe aceasta tema – mai putin jurnalistica, dar scrisa totusi pentru presa – gasiti mai sus, intr-un alt articol de al meu, daca va intereseaza - Funcţia prezidenţială şi religia civilă americană (Am incercat sa pun un link aici dar nu imi da voie)
RăspundeDan Falcan - 01-27-2017
Donald TRump se situeaza exact pe pozitiile parintilor-fondatori.Recititi discursul din 1797, de la incheierea mandatelor lui Washington!SUa inainte de toate, evitarea oricaror interferente in conflictele din alte tari, etc!As spune ca istoric ca discursul lui Trump e copie la indigo, dupa discursul lui Washington.
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-27-2017
OK, cred ca am inteles : a coborat enorm stacheta functiei prezidentiale. De fapt, ma tem ca nu cumva ...unicul semn al trecerii lui prin ISTORIA SUA sa ramana un gard de otel ...Fiindca daca va rata tema : scaderea criminalitatii, lovituri date lumii interlope sau cresterea nivelului de viata a texanului ... pur si simplu SUA se vor fi facut de ocara. Si ma cam indoiesc ca aia care fac miliarde de pe urma drogurilor ...vor putea fi opriti cu un gard. Singurii care vor putea fi definitiv opriti vor fi cainii vagabonzi.
RăspundePaul - 01-27-2017
Ati ratat din nou esentialul (in mod intentionat banuiesc). Eu va intrebam ce e de STANGA in articolul meu. Asta m-ar interesa mai mult decat ca dvs o sa comunicati ce trebuie unde trebuie. Cat despre „zero baza”, in ciuda comentariilor explicative pe care le-am scris, v-as ruga sa va puneti niste mici semne de intrebare si in privinta propriei dvs intelegeri. S-ar putea ca acolo sa fie adevarata „zero baza”.
Răspundenelu - 01-27-2017
Raspundeti: " Purismele astea de dreapta in general ma lasa rece…". Dvs chair aveti impresia ca intereseseaza ce va lasa rece, cu exceptia mortii, rece? Incercam sa va spun ca analiza are zero baza si chiar nu intereseaza pe nimeni ca "va lasa rece". Voi iavea nsa grija sa comunic unde trebuie ca va "lasa rece" Mult succes in caludra PSD/ISIS?RUSIA
RăspundePaul - 01-26-2017
Eu nu am zis ca Trump ar fi trebuit sa se tina de idealuri/istorie/vorbe cioplite în piatră si nu de economie sau de lege... Era vorba doar de un fel de cadru “oficial”al discursurilor de acest tip, folosit de majoritatea președinților SUA in ultimele decenii, pe care el a refuzat sa-l duca mai departe. Un astfel de cadru putea să redea fără probleme și discursul său – cu cateva cosmetizari – și de asta mi s-a parut interesant că s-a renunțat aproape cu totul la el. Eu as zice că prin aceasta schimbare, la nivel de discurs/ideologie cel putin – ceea ce ma interesa pe mine în acest articol – s-a pierdut ceva din imaginea pe care America încearca să o mențină despre ea însăși și asta nu doar în ochii națiunilor lumii ci și a propriilor cetățeni (Discuția ar fi lunga...)
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-26-2017
Domnu Paul, Donald Trump are ceva de bufon; iese din tiparul politicianului consacrat. E si foarte incapatanat. Daca ar fi venit cu un discurs de genul celor mentionate de domnia voastra, toti comentatorii ar fi zis " iata, drege busuiocul " . Da, el nu a vorbit tuturor americanilor in sensul celor mentionate, ci a vrut sa arate tuturor ca are de gand sa fie consecvent campaniei. Si, fara sa fiu traitor prin SUA, se pare ca totusi sunt zone importante in care cutitul a ajuns la os. Si poate, supraaglomerarea puscariilor, piata imensa a consumului de droguri ...are la baza acea PARTE a comunitatii hispanice care intra fraudulos. Nu putem vorbi de idealurile omeniei ignorand legea. E ca si cum ar intra cineva in casa dumneavoastra pe ascuns ...ca apoi sa reclame ca de ce nu-i oferiti un pat sau loc la masa. E si motivul pentru care UK risca niste dezavantaje economice in scopul reglementarii stricte a trecerii granitelor ei. Cum ar fi daca piata muncii din Romania ar fi invadata de indienii din zonele alea extrem de sarace, incantati de un salariu de 150 Euro , traind cate 2 in garsoniera, nu 7 cati sunt la ei ? E cam ca la noi cu puscariile ...75% ocupate de tigani ! Pai ala traieste in libertate 10 intr-o camera ... fara apa, closet si o masa regulata ...deci 20 intr-o celula nu-i chiar cel mai mare dezastru ... Ei bine, americanul din clasa mijlocie vrea ceva diferit ...si spera asta de la Trump; si nu se hraneste cu vorbe de cioplit in piatra. Profesionist vorbind : cum explicam faptul ca dupa alegerea lui, toate bursele americane au atins maxime iar dolarul SUA este la un indice de exceptie ?
RăspundePaul - 01-26-2017
Draga Nelu, Cred ca atit ratat si dvs miza articolului. Am explicat-o mai jos intr-un comentariu. Eu nu vorbeam de “adevaratele valori americane”, chestie care intr-adevar suna abstract si cretin (vad ca va place cuvantul asta). Articolul meu e despre altceva. E o comparatie intre ceea ce au SPUS presedintii americani in discursurile inaugurale (si in campania lor electorala) in ultimele decenii si ce a spus Trump in acest discurs. Asta e tot. Puteti sa o luati si ca o analiza de limbaj daca asta va face sa intelegeti despre ce e vorba. Nu e nici despre ce e democratia, nici despre legi federale, nici despre Mexic, economie, China. In orice caz legile, fie ele si federale, nu sunt valori. Sincer sa fiu putin ma intereseaza daca pozitia mea ar putea fi considerata de dvs, Nelu, sau de oricine altcineva, de stanga, de dreapta, sau de orice altceva. Purismele astea de dreapta in general ma lasa rece… as fi curios insa sa-mi spuneti ce e de stanga in articolul meu?
Răspundenelu - 01-26-2017
Lucrurile stau taman pe dos cu Trump se revine la adevaratele valori americane. Sa le explicam: -imigratia ilegala in SUA nu este permisa- vedeti legile federale care sunt in place de decenii. -exista un pericol real al asa-zisilor refugiati (vedeti probleme din Europa occidentala si SUA) - economia americana e una free-market fara monopol, ceea ce nu mai este cazul in ziua de azi (vedeti cum functioneaza companiile de asigurari si alte inst. private) Toate masurile, daca ascultati ce spune Trump, ce vor fi luate de actuala adminstratie sunt "free-market" adica ceea ce a facut America cu adevarat puternic pana in 1989. Dvs in Romania intelegeti prin democratie ceva extrem de vag. Va recomand Milton Freedman, daca Adam Smith nu e la indemana, va recomand consultarea legilor federale pe imigratie, intelegerea situatiei actuale din SUA si a relatiii schimburilor economice dintre SUA si China/Mexic care sunt publicate pe site de ani de zile. Incetati sa scrieti in presa din Romania cretinismele preluate de la stanga americana/ocidentala. Insa nu mai debitati precum Campeanu si altii, aceleasi aiureli. Sau asumati-va pozitia de stanga si gata. Noroc.
RăspundeLiviu - 01-25-2017
1. Daca America de acum ar fi America din anii '50, da, as fi crezut ca autorul are dreptate. 2. Daca autorul ar fi spus "Pacat ca America de acum nu i-a permis lui Trump un discurs idealist" - da, as fi crezut ca autorul are dreptate. 3. America e la pamint din cauza liberalismului desantat din stinga - asta a fost motivul alegerii lui Trump. 4. Tarile dezvoltate au structuri corespunzatoare (sistem sanitar, politie, pompieri, sistem de invatamint, infrastructura), dar tot mai putini bani pentru a le sustine si dezvolta.
RăspundePaul - 01-25-2017
Vorbiti de graba/ignoranta si apoi invocati ca argument votul. Nu stiu daca faptul de a vota implica asa un fel de omniscienta absoluta... (Nu ca asta ar avea vreo legatura cu articolul meu) Daca ceea ce am scris ar fi fost in stil CNN/Soros ar fi aratat cu totul altfel - macar asta ar fi trebuit sa va fie evident.
RăspundePaul - 01-25-2017
Ati ratat miza articolului. Eu nu vorbeam de economia SUA – că e in declin sau nu, că e baza idealurilor sau nu, că produce sau nu produce valoare – ci făceam o scurtă analiză a discursului inaugural al lui Trump, raportându-l la ceea ce aș putea numi, de dragul dumneavoastră, o anumită paradigmă discursivă (ideală), aflată la baza discursurilor oficiale ținute la cel mai înalt nivel al statului american în ultimele decenii. Văzând lucrurile în acest context, am descoperit cu stupefacție că în discursul noului președinte există anomaliile semnalate mai sus. Ceea ce, cu toată corectitudinea politică posibilă, am și raportat – știți dvs. de ce și cum. Dincolo de toate acestea însă, ca să nu vă dau peste cap coordonatele ontologice, trebuie să admit că sunt și eu destul de sigur că această dimensiune economică l-a făcut pe Trump să câștige alegerile – alta, dupa cum ziceam și în articol, nici nu a prea existat. Cred de asemenea că, chiar dacă situația economică a SUA nu este poate chiar atât de coșmarească cum a descris-o Donald J., situația trebuie să fie totuși destul de neagră din moment ce aceste mesaje au reușit, în ciuda a tot și toate, să-l aducă în funcția de președinte.
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-25-2017
Da, Trump nu si-a prea facut temele la istorie. Discursul si atitudinea sa este in primul rand nationalista si pragmatica. La urma urmei, unei atitudini directe - asa cum se dovedeste doctrina islamica fundamentalista - trebuie sa-i opui una identica. Ce a rezolvat marsul liderilor europeni dupa crimele de la ziarul ala francez ? Ce rezolva UE, fluturand doar idei inalte de catre niste functionari ( foarte bine platiti la Bruxelles, e drept ) ...cand valul de emigranti vine peste noi ? Atacurile de pe aeroport ? Uite ca SUA spune ca nu mai vrea sa plateasca 70 % din cheltuielile NATO cata vreme metropole ale industriei americane s-au prabusit iar europenii stau in medie 5.5 ore / zi la tv ...fata de doar 3.5 h/zi in cazul SUA. Apropo, am avut pentru jumate de an un coleg , in cercetare, venit din SUA ... Pur si simplu ne-a naucit cu programul si stilul lui de lucru.
RăspundeLiviu - 01-25-2017
1. Inca un articol corect politic si naiv. 2. Totul incepe de la o economie capabila sa produca valoare - ceea ce America a pierdut mult. 3. Idealurile nu se pot sustine cu bani imprumutati. 4. Trump a zis aia si aia, dar ce e gresit in ce a zis ? Joburi nu sint, manufactura e la pamint, America moare pentru altii, America se imprumuta pentru altii. 5. Ultimii 20 de ani au fost anii declinului accentuat.
RăspundeDorina Micorescu - 01-25-2017
Plin de articole scrise in graba,multa ignoranta.....usor de recunoscut CNN,Soros....Se pare ca noi care am votat stim cel mai putin despre acest subiect.
RăspundePaul - 01-24-2017
Noapte buna!
RăspundeLie Ciocârlie - 01-24-2017
Excelent articol. Din păcate lipsește iconul de FB și nu poate fi "seruit"
Răspundeprofesoru - 01-24-2017
Am pierdut trei minute din viaţă citind articolul ăsta. Mare greşeală. Un singur exemplu: "Chiar și Dumnezeu ... a apărut în mod repetat în discursurile lui Trump doar într-un context economic, acesta afirmând că el „va fi cel mai mare producător de joburi pe care Dumnezeu l-a creat vreodată“." "Divinitatea a trecut totuși de nivelul creării de noi joburi" - Trump n-a spus că Dumnezeu creează joburi. Ideea era că Dumnezeu i-a creat pe toţi oamenii, inclusiv pe aceia care produc joburi. Şi că, dintre toţi aceia care produc joburi, el, Trump, va produce cele mai multe. "pe care Dumnezeu l-a creat vreodată" înseamnă "care a existat vreodată".
Răspunde