Pe aceeași temă
Scopul geopoliticii mitologice a Jobbik este ruperea legăturilor cu UE şi SUA, odată cu renunţarea la democraţie şi neoliberalism.
Jobbik, Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună, a obţinut 20,54% din voturile exprimate la alegerile legislative din 6 aprilie 2014, ocupând astfel locul al treilea atât în Parlamentul Ungariei, cât şi în rândul partidelor de extremă dreaptă din Europa. Succesul mişcării Jobbik vine pe fondul crizei economice şi al austerităţii care i-a urmat, acestea reprezentând punctul culminant al unei evoluţii care i-a făcut pe o bună parte dintre maghiari să nu mai creadă nici în abilităţile politice şi în buna credinţă a conducătorilor lor, nici în mesajele de bunăstare ale Europei. Înaintea crizei economice, în 2006, în ciuda retoricii sale naţionaliste, Jobbik obţinea doar 2,2% din voturi şi niciun loc în parlamentul de la Budapesta.
Gábor Vona, liderul mişcării, a promis că va reda Ungariei identitatea şi mândria naţională, printr-o politică radicală, iniţiind o critică a tot şi toate, de la clasa politică maghiară la prezenţa ţării în UE şi NATO, la relaţiile cu SUA, la democraţie şi neoliberalism. Jobbik se constituie astfel ca o mişcare ultranaţionalistă, iredentistă şi eurosceptică, care respinge capitalismul global, bazându-se pe cultivarea unei frici de dezintegrare şi dispariţie a naţiunii maghiare - pe fond de sărăcie, şomaj, emigraţie şi criză demografică - şi pe întreţinerea ameninţării rome şi a conspiraţiilor financiare evreieşti.
Ideologia mişcării reflectă într-o anumită măsură structurile clasice ale fascismelor. Sacralizarea corpului naţiunii, aflat într-o stare de decadenţă justificată prin intermediul unor cauze externe şi al unor grupuri alogene, implică nevoia unei regenerări care ar restabili ordinea socială. Pe plan intern, această regenerare naţională implică reinstaurarea unei ordini lezate de anumite comportamente ale minorităţilor, considerate mercantile şi expansioniste, în cazul evreilor, şi antisociale, în cazul romilor.
Evreii sunt acuzaţi că ar coloniza Ungaria, fiind consideraţi un risc la adresa securităţii naţionale. Negarea mai mult sau mai puţin explicită a Holocaustului se asociază cu cereri de înregistrare a evreilor pe liste şi cu o poziţie extrem de dură anti-Israel, văzut ca un stat „nazist“, din cauza „genocidului din Palestina“. Jobbik a solicitat expulzarea ambasadorului israelian de la Budapesta şi ruperea tuturor legăturilor diplomatice cu Israelul, cetăţenilor maghiari cerându-li-se să boicoteze produsele din această ţară.
Membrii Jobbik nu fac un secret din faptul că, odată ajunşi la putere, vor rezolva problema „infracţionalităţii ţigăneşti“. Ei consideră că integrarea romilor în societate a eşuat, fiind nevoie de o rezolvare radicală a acestei probleme. Soluţiile propuse merg de la segregare şi constituirea unor tabere de detenţie pentru delincvenţii romi, acestea fiind singurele soluţii pentru a-i educa şi integra în societate, şi ajung la reintroducerea pedepsei cu moartea, prezentă în proiectul de lege şi ordine al Jobbik.
Regenerarea naţiunii maghiare implică, de asemenea, nevoia unei schimbări de direcţie pe plan extern, prin ruperea legăturilor cu comunitatea euroatlantică şi întoarcerea spre Est. Jobbik accentuează caracterul specific al maghiarilor, consideraţi cel mai vestic popor al Estului, într-o Europă pe care o împart în naţiuni vorbitoare de limbi germanice, romanice şi slave, în mijlocul cărora nu îşi găsesc locul, neputând crea alianţe politice solide la acest nivel. Se încearcă astfel recrearea unei identităţi orientale a maghiarilor, printr-un accent pus pe originile lor asiatice, Jobbik reluând unele dintre vechile teze ale Turanismului, o ideologie prezentă deja în cercurile politice şi intelectuale maghiare din secolul al XIX-lea (Turan fiind vechiul nume persan al Asiei Centrale). Întoarcerea spre Est a Ungariei ar implica, în versiunea Jobbik, formarea unei alianţe cu popoarele considerate înrudite maghiarilor, cele turcice din Turcia şi din statele Asiei Centrale, triburile de băştinaşi din Siberia, tătarii şi mongolii şi chiar cu coreenii şi japonezii, pe baza unei fraternităţi între popoarele Estului, care ar trebui să ducă la unificarea rasei „ural-altaice“.
Scopul acestei geopolitici mitologice este ruperea legăturilor cu UE şi SUA, odată cu renunţarea la democraţie şi neoliberalism, acestea fiind considerate responsabile pentru actuala situaţie a Ungariei. Criticile dure la adresa politicilor „antimaghiare“ ale UE şi SUA au fost însoţite de propunerea organizării unui referendum prin care ungurii să decidă dacă vor sau nu să rămână în UE şi de nevoia unei dezbateri publice în privinţa statutului de membru NATO al ţării lor.
Această poziţie aduce cu sine şi un interes pentru regimurile autoritare din Rusia, China şi Iran. Istoria ne va arăta dacă drumul pe care a luat-o Jobbik, alături de alte partide radicale, este o cale închisă sau începutul unui viitor care nu poate fi decât trist pentru UE.
* Paul Cristian Bujor este colaborator al revistei 22.