PSD, trecut şi viitor

Rodica Culcer 09.02.2010
SHARE 8

PSD are de ales între a rămâne cu faţa întoarsă spre trecut, împreună cu Mircea Geoană sau Adrian Năstase, sau a încerca o evadare în viitor, cu echipa Diaconescu-Mitrea.

La masa rotundă organizată de GDS pe 9 decembrie, pentru a marca două decenii de la evenimentele din 1989, László Tökés spunea că nu douăzeci, ci patruzeci de ani vor trebui să treacă pentru ca România să se elibereze de comunism. Judecând după mersul tranziţiei şi forţa sechelelor comuniste din jurul nostru, probabil că pastorul Tökés a avut dreptate, ceea ce înseamnă că orice organizaţie sau instituţie românească se cuvine analizată din această perspectivă, cu atât mai mult partidul care reprezintă legătura ombilicală a actualului regim cu cel răsturnat în decembrie 1989. Vom reuşi astfel să ne menţinem obiectivi şi raţionali în faţa campaniei mediatice care încearcă să ne convingă că PSD se află cu adevărat în faţa unui moment de răscruce între trecut şi viitor.

Consiliul Naţional al PSD de săptămâna trecută a prilejuit un adevărat concurs de popularitate între principalii aspiranţi la preşedinţia partidului. Adrian Năstase, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea şi Mircea Geoană însuşi au ocupat largi spaţii de emisie în studiourile televiziunilor arondate PSD, cunoscute şi sub titulatura de „televiziuni de ştiri“. Confruntarea de la Consiliul Naţional a fost ceva mai tăioasă şi, am putea spune, mai interesantă, discursurile celor trei nefiind lipsite de elemente de substanţă. Totuşi, după un Geoană defensiv şi un Adrian Năstase care, până când şi-a exprimat aprecierea pentru Marian Vanghelie, a reuşit să-şi pună în valoare atuurile intelectuale, doar Miron Mitrea a ţinut un discurs viguros, care analiza drastic osificarea partidului într-un mod de gândire şi acţiune care-l scoate în afara istoriei, prin dependenţa de electoratul asistat social, şi care conţinea elemente de reformă internă, dar şi general-politică, pentru că punea problema modificării radicale a legii aşa-zisului vot uninominal. În spatele acestei propuneri a domnului Mitrea se află, desigur, o miză mai mare, şi anume soarta parteneriatului cu liberalii, pe care se pare că aripa Mitrea-Diaconescu-Ponta nu-l privilegiază. Pe bună dreptate, căci este apanajul adversarilor săi – Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc şi Adrian Năstase.

Ar fi totuşi simplist să tragem concluzia că Miron Mitrea pregăteşte un parteneriat ascuns cu PD-L. Domnul Mitrea este un politician versat, dur şi pragmatic, care va urmări întotdeauna obţinerea puterii pentru partidul său, iar o alianţă cu PD-L nu va putea fi deci decât una de conjunctură. Dacă vrea să vindece PSD de obsesia „Traian Băsescu“, domnul Mitrea o face doar pentru a-şi scoate partidul dintr-o fixaţie care s-a dovedit păguboasă şi a-i stopa declinul. Propunerile de reformă avansate de Victor Ponta, care pare a fi renunţat (vremelnic?) la atitudinea de puşti obraznic, se încadrează şi ele în aceeaşi strategie. De altfel, o victorie a tandemului Diaconescu-Mitrea ar fi mai periculoasă pe termen lung pentru PD-L decât a celorlalţi doi candidaţi, pentru că atât Mircea Geoană, cât şi Adrian Năstase vor menţine, prin propriile vulnerabilităţi, actualele vulnerabilităţi ale partidului, în timp ce victoria aripii Mitrea ar putea crea impresia unui nou început şi ar putea eficientiza partidul. Este evident aşadar că, la 20 februarie, PSD are de ales de fapt între a rămâne cu faţa întoarsă spre trecut, împreună cu Mircea Geoană sau Adrian Năstase, sau a încerca o evadare în viitor, cu echipa Diaconescu-Mitrea.

Va deveni însă PSD, în această din urmă variantă, un partid social-democrat modern, rupt de trecutul său discutabil şi eliberat de practici şi infrastructuri mafiote? Aceasta este marea întrebare, la care nu putem răspunde afirmativ, pentru că nu putem să nu observăm că şi protagoniştii actualei competiţii electorale interne din PSD fac parte tot din garda veche, doar că unii au fost marginalizaţi o vreme, iar Victor Ponta nu are cum să reprezinte un suflu proaspăt, după ce a emanat atâţia ani atacuri sterile şi fetide la adresa adversarilor lui Adrian Năstase şi ai lui Mircea Geoană. Pe scurt, în cel mai bun caz, la congresul din 20 februarie, PSD va realiza o clasică rotaţie a cadrelor, de tipul celei pe care o făcea şi PCR când avea de reglat conturi interne.

Totodată, trebuie să luăm în calcul şi adevăratele interese ale celor care vor vota la congres, şi anume ale delegaţilor din filiale.

La Consiliul Naţional, activul PSD a dat o probă de nostalgie aproape înduioşătoare, aplaudându-l la scenă deschisă pe Ion Iliescu. Nu a contat că popularitatea sa scade, că trecutul recent îi apasă tot mai mult pe umeri, că e în contratimp cu istoria şi cu aspiraţiile proeuropene şi proamericane ale populaţiei şi că trage partidul în jos la urne şi în sondaje: pesediştii îl percep în continuare ca pe simbolul măreţiei lor din anii în care deţineau puterea absolută în stat, controlau instituţiile, legile, instanţele, mass-media şi, mai ales, finanţele. Aceste nostalgii sunt edificatoare în privinţa adevăratelor intenţii ale partidului, care, de fapt, nu se schimbă. PSD îşi vede viitorul ca pe o reeditare a acestui trecut „de glorie“, iar liderii săi locali îi vor vota pe cei care-i vor convinge că-l pot restaura, cu sau fără reformă. Din acest punct de vedere, judecând obiectiv, Mircea Geoană ar trebui să fie ineligibil, iar Adrian Năstase, o piatră de moară.

Pe de altă parte, însă, votul la congres va fi rezultatul negocierilor subterane dintre tabere, a căror tehnică o stăpâneşte perfect Viorel Hrebenciuc. Drept urmare, nu putem anticipa niciun rezultat al competiţiei. Sigur, însă, despre modernizarea şi eliberarea PSD de trecut vor vorbi probabil alţii, după încă 20 de ani. //

Cuvinte cheie: PSD, Adrian Nastase, Cristian Diaconescu, Ion Iliescu, Mircea Geoana

TAGS:

Comentarii 8

rizoaicad.arges - 02-14-2010

Dna Culcer! Relatati faptul ca Tokes a spus:"patruzeci de ani vor trebui sa treaca pentru ca Romania sa se elibereze de comunism." Ar trebui, ca in doua trei fraze, sa explicati celor tineri, de ce ar trebui ca Romania sa se "elibereze de comunism"! De fapt ce este acest bau-bau, comunismul? Nu este ca si capitalismul un mod de organizare a societatii? Si este chiar cel ce urmeaza capitalismului, caci in capitalism 85-90% din populatie nu detine proprietati de exploatare, iar in comunism se realizeaza egalitatea in acet domeniu, cand nimeni nu mai detine proprietati de exploatare, toate trecand in proprietatea intregii societati! De ce si pentru cine este comunismul un bau-bau? Pentru cei 10-15% care detin proprietati de exploatare? De ce acestia nu si-ar putea si ei casiga existenta, doar din munca lor ca si ceilalti 85-90%? Stiu ca de 20 de ani se promoveaza la greu confuzia intre totalitarism si comunism! Consider insa ca s-a atins deja apogeul cu aceasta confuzie (minciuna), iar de acum oamenii vor face ditinctia cuvenita intre totalitarism, care este un mod de manifestare a unui regim politic, care poate fiinta in comunism sau in capitalism (nazismul, fascismul), si comunism, care este, ca si capitalismul, un mod de organizare a societatii! Este timpul sa se renunte la confuzie, si sa se delimiteze clar toate notiunile!

Răspunde

PAFI - 02-12-2010

Problema cred ca e aceea a faptului ca PSD, dar dupa modelul sau si alte partide mari, a devenit o increngatura de interese de tip mafiot. Acolo batalia se duce pentru banii nostri, cine castiga apuca sa ne mai fure 4 ani. Eu nu mai am nici o speranta, nici de la PSD dar nici de la ceilalti...

Răspunde

MARIA - 02-11-2010

Nostalgia psd e sterila. Trecutul nu se mai intoarce. Nu vad un viitor pentru ei, nici cu Geoana, nici cu Nastase. Singura solutie pentru ascedere la putere ar fi o scindare, urmata de aparitia unui partid de stanga necompromis. Din pacate, atata timp cat traieste Iliescu, pe plan politic desigur, nu vad nici o perspectiva roza. Alegatorii lor se duc...

Răspunde

bmarian - 02-10-2010

PSD-nici un viitor, propun un PCR mic ºi al dracului, decât un dinozaur care tot vorbeºte de reforme.

Răspunde

marian - 02-10-2010

Eu nu cred ca PSD-ul se poate moderniza in urmatorii 20 de ani, indiferent cine ar veni la conducere. Credeti ca Diaconescu va putea scapa de Vanghelie, Rizea si ceilalti analfabeti sau fostii studenti si absolventi de la Fane Gheorghiu si celelalte scoli politice ale PCR? Pai cum poti moderniza toata armata de partid din teritoriu, formata din tot felul de fomisti care abia asteapta sa ajunga la sanul bugetului? Cum poti moderniza un partid care are criteriu de performanta numarul de voturi castigat de partid in teritoriu fara alte criterii restrictive de ordin moral? Cum poti schimba oamenii care de atatia ani au facut ce au stiut ei (sa fure voturi, sa minta) pentru a aduce voturi partidului? Lucrul cel mai trist este ca ce-am scris despre PSD este valabil pentru toate partidele. Crede cineva ca la astfel de politicieni exista vre-o echipa de conducere intr-un partid, care sa reuseasca ceva fara sa fie debarcata urgent? Atata vreme cat conceptia de baza a politicianului roman este ca e permis orice pentru a ajunge la putere, nu e nici o speranta! Atata vreme cat politichia romaneasca e plina ochi de fripturisti, catavenci, trahanachi, dandanachi si vanghelii, nici o sansa! Trist! Si mai trista reactia societatii civile si a intelighentiei romanesti!

Răspunde

lia - 02-10-2010

psd, nu se va reforma niciodata. asa va ramine pt. totdeauna. mafioti corupti si borfasi.

Răspunde

ana - 02-09-2010

Ultima propozitie da de gandit. Un dignostic cam sumbru

Răspunde

ANAMORF - 02-09-2010

Cine crede cã PSD-ul e reformabil, e ori prost, ori ipocrit ! Sau amândouã; se poate, la unele personalitãþi.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22