De același autor
"Sunt convins ca vom razbandi!" - a spus Dan Voiculescu spre sfarsitul discursului sau prin care anunta parasirea coalitiei si trecerea partidului sau-media in opozitie.
Combinand mental doua cuvinte, nu e clar ce s-a gandit Dan Voiculescu sa "razbandeasca" in perioada urmatoare. Cel mai urgent ar fi sa "razbandeasca" alaturi de Codrut Seres si Dan Ioan Popescu printre arcanele dosarului Energia, aflat in mainile procurorilor. De "razbandit" ar fi insa si pragul electoral, tot mai de netrecut pentru PC, dupa cum o arata sondajele. Exista insa un procedeu deja verificat de Dan Voiculescu, si anume urcarea in spinarea unui partid adevarat (PSD sau PNL), in schimbul expunerii pe Antene.
Pe langa aceste doua mari probleme pe care spera sa le rezolve, in felul sau smecheresc si in opozitie, Dan Voiculescu nu a pierdut prilejul de a-si varsa infantil naduful pe principalul sau adversar, Traian Basescu, "un mare ipocrit si mincinos", care a avut indrazneala sa-l numeasca "solutia imorala". Nu a scapat de rechizitoriul lui Voiculescu nici Cabinetul din care a facut parte cu un viceprim-ministru trimis in judecata pentru afaceri necurate (Copos) si cu un ministru suspectat de spionaj si tradare in afacerea cu energia (Seres). In 17 ani de democratie s-a perindat prin fata ochilor nostri o serie intreaga de personaje, unul mai exotic decat altul. Dan Voiculescu insa e "special". Cu un imperiu media, utilizat ca moneda de schimb, cu marea sa avere si cu si mai marea sa pofta de a fi cu "borcanul de dulceata" in mana, adica la putere, lui Voiculescu i-a lipsit un singur lucru: onorabilitatea. Tot cautand-o si nedand decat peste Crescent&Ceausescu, neputand s-o cumpere nici cu Antene, nici cu bani, Dan Voiculescu se simte nedreptatit. De ce nu "razbandeste" el cu onorabilitatea? Ba, dimpotriva! Din vara, stim de la CNSAS ca Dan Voiculescu a facut politie politica sub numele de "Felix". Si pentru asta nu pot fi vinovati decat Basescu si PD!
Miscarea lui Voiculescu, de acum, impachetata in infinita demagogie ("suntem singurul partid cu valori morale", "invit clasa politica sa primeasca o lectie", "TVA redus la produsele de baza", "confiscarea averilor ilicite" s.a.), n-ar trebui sa ne preocupe decat in masura in care ea oficializeaza o situatie de facto: guvernul Tariceanu este minoritar. Sigur ca, in fata votarii Legii bugetului si cu mai putin de o luna inaintea integrarii in Uniunea Europeana, guvernul actual are o problema. Cum PSD a anuntat ca votul sau pe buget va fi negativ, iar PC pune conditii nerealiste, Tariceanu trebuie sa gaseasca iute o solutie de avarie. E util sa reamintim ca guvernul nu s-a putut bizui niciodata pe voturile PC, pentru ca cei 11 senatori si 19 deputati conservatori votau la ordinul lui "Felix" impotriva legilor propuse de guvernul din care faceau si ei parte. Mai mult, premierul Tariceanu nu a reactionat (desi i s-a solicitat) la atacurile josnice lansate de "Felix" si partidul lui impotriva ministrului Macovei, lasand impresia ca este de acord cu ele. In numele stabilitatii politice, dar si cu gandul la protejarea propriului fotoliu de care depindea si linistea anumitor amici liberali, Tariceanu a respins alegerile anticipate, care ar fi aruncat peste bord "solutia imorala" si ar fi asigurat o majoritate confortabila guvernului. Tariceanu are astazi de rezolvat nu doar situatia Cabinetului sau minoritar, cu portofoliile de la Agricultura si Energie vacante, pandit oricand de o motiune in parlament.Tariceanu are de gasit o solutie si pentru un PNL practic divizat. In jurul lui se afla astazi un ghem de probleme (guvern + partid), iar rezolvarea lor ii vizeaza amenintator chiar capul.