De același autor
În intervalul de doi ani şi ceva care urmează, suntem scutiţi de alegeri, iar congresele partidelor (al PSD s-a şi consumat) ar trebui să ne aducă lămuriri. Întâi de toate, lămuriri ideologice.
În ce fel partidele politice din România răspund nevoilor populaţiei, tot mai stratificate între sat şi oraş, între bugetari şi angajaţi la patron, între lucrători în ţară şi străinătate, în general, între captivi ai statului (încă mulţi) şi oameni care şi-au luat soarta în propriile mâini?
Care este relaţia între cei care ar trebui să elaboreze politici publice şi cei care ar urma să fie beneficiarii acestora? În ultimul timp, peste tot în lume, legătura între partidele politice şi cetăţeni este percepută ca tot mai slabă, este pusă în discuţie şi privită cu tot mai multă nemulţumire. Cu atât mai mult această relaţie ar trebui discutată în România, unde tandemul partid-cetăţeni a căpătat şi o dimensiune malignă, dacă ne gândim că voturile se adună, ca la piaţă, contra unor pungi de făină. Campaniile electorale, succedate în ultimii ani în mod alert, au avut darul să pună între paranteze o serie lungă de probleme mai vechi şi mai noi ale oamenilor, semănând mai mult a violuri decât a competiţie de soluţii.
În intervalul de doi ani şi ceva care urmează, suntem scutiţi de alegeri, iar congresele partidelor (al PSD s-a şi consumat) ar trebui să ne aducă lămuriri. Întâi de toate, lămuriri ideologice. Oricât s-ar fi spus că nu suntem încă pregătiţi pentru aşa ceva, atâta timp cât oamenii deja s-au grupat, în funcţie de interesele şi de viziunile lor, răspunsurile de stânga sau dreapta mai pot întârzia. Din acest punct de vedere, congresul PSD, care deschide seria acestui tip de reaşezare, a fost dezamăgitor. „Un număr de oameni care va obţine un număr de funcţii“ – a caracterizat sec congresul, într-una din pauze, Şerban Mihăilescu. (De altfel, nemulţumit, acesta a şi părăsit partidul a doua zi, pentru o formulă pe cât de incertă, pe atât de puţin încurajatoare.)
Pe partea dreaptă, două partide, PNL şi PD-L. Primul (care îşi propune să-l elimine pe al doilea) trebuie însă să-şi lămurească urgent poziţionarea pe stânga la Bruxelles şi pe dreapta în ţară, ca şi politica de alianţe cu PSD, pentru că adversitatea faţă de preşedintele Băsescu rămâne o justificare mult prea slabă în raport cu articularea politicilor publice. În fine, PD-L, supergonflat în procente de performanţa preşedintelui ţării şi aflat la putere, nu şi-a interiorizat virajul spre dreapta popularilor europeni, mulţumindu-se în prezent cu politicile dictate de organismele internaţionale.
De la congresele marilor partide aşteptăm politică, nu spectacol. //
Cuvinte cheie: congres, politici publice, maligna, campanie, voturi
Comentarii 7
Liviu din Timisoara - 03-02-2010
AM VAZUT SPECTACOLUL TRIST AL NEOMENIEI UNORA FIIND VORBA DE SANATATEA LUI BASESCU. Uita ca sunt doar adversari politici ... Din nou, Antena 3...Radu Tudor, Corneliu Vadim Tudor, Mircea Badea... Mircea Badea, esti cel mai guraliv dintre musculosi si cel mai musculos dintre guralivi ... Sa-ti dai jos spiel-hoserii pe care ti i-a pus mamicuta ta, fiindca uite, te-ai facut baiat mare.N-ai aflat?
RăspundeShadow - 03-01-2010
Articol vs specta col ar trebui mai degraba sa fie titlul acestui articol. Dna Palade dvs stiti ce inseamna si stanga si dreapta in PE? Nu pare. Nu o sa-mi spuneti ca grupul liberal este "grup de stanga" acuma si asta nu dupa ce grupul popular care este o adunatura de "stanga si dreapta" amestecata dar cu ceva partidulete orientate la origine spre maoismul "fara margini". In rest "justificarile" asa zis "slabe"(vizavi de basescu) tin de "institutionalism" (care exista ca in "epoca de aur" in Romania) si tine agenda politica. Definirea "statului de drept" nu se face decat prin "independenta" puterilor si nicidecum in "subordonarea" lor. Chit ca pt asta tot felul de asa zisi "ganditori" prezidentiali explica ca este posibila "democratia cu partid unic". Tot o forma de "canibalism" si o "retraducere" a termenilor pt care "societatea socialista" in drumul ei spre "societatea pur comunista" era perfect "democrata".
Răspundebmarian - 02-28-2010
Clasa politicã de azi are douã mâini drepte,, un centru fãrã cap ºi o lipsã a mâinii stângi. Cu acest handicap se va merge înainte spre noi victorii. Rãu este cã oricare mânã ar fi, tot la mãlai trage.
RăspundeLiviu din Timisoara - 02-25-2010
Uite ca a plecat Diaconescu ... Surprinzator? Si daca tot a venit vorba de imagini si urmariri ... vad necesara o lege prin care, daca este difuzata o imagine sau inregistrare sonora cu cineva fara voia acestuia , iar respectiva informatie nu priveste interesul public, partea vatamata sa poata chema in justitie pe cei care au difuzat-o, cerand despagubiri extrem de mari, stabilite oficial.Ma indoiesc ca daca ar trebui sa puna jos cam un milion de euro ...Conteaza ce amanta are cutare demnitar daca isi face datoria fata de postul public pe care il ocupa?Poate doar nevasta sa fie interesata, desi, la paralele sotului ....
RăspundeRomeo - 02-24-2010
Ce a facut clasa asta politica de la putere si din opoyitie in 20 ani ? Nu s-a construit nimic de durata. Nu avem autostrazi, nu avem spitale publice noi si dotate la nivel, nu avem baze sportive de performanta de dimensiuni olimpice: stadioane,sali de sport, bazine acoperite -mai ales in Bucuresti, patinoare, partii de ski sau de bob. Avem vilele noilor nomenclaturisti de pe domeniul - fost public!- si odraslele lor europarlamentari!
RăspundePolifem - 02-24-2010
Aceasta clasa politica si de la putere si din opozitie nu a construit mai nimic in 20 ani ! Nu avem autostrazi, nu avem stadioane noi, nu avem sali de sport noi, nu avem bazine si patinoare, velodroame olimpice, vedem cum sportivii romani se antreneaza pe la altii pentru ca aici aceasta clasa politica a fiurat si fura in continuare isi construieste vile si isi trimit copii europarlamentari!
RăspundeLiviu din Timisoara - 02-23-2010
Doamna Palade, am fost complet dezamagit de PD-L vazand cum un om ca Daniel Funeriu, care si-a facut pe forte proprii un nume intre politicienii la varf in Franta,fusese trecut pe locul 16 pe lista europarlamentarilor. Acum vad ca un Vanghelie apare zilnic pe TV,in timp ce un Diaconescu trece iar in umbra. De la liberali, multe obraznicii sau tendentionisme, marca Antonescu-prim ministru sau Ludovic Orban. Sa le spuneti ca va trebui sa fim luati in serios. Apropo, am votat la un referendum...Vor un alt referendum mizand pe faptul ca lumea nu va mai iesi. Astia sunt alesii nostri? Uite ca da.
Răspunde