Politică vs. spectacol

Rodica Palade 23.02.2010

De același autor

În intervalul de doi ani şi ceva care urmează, suntem scutiţi de alegeri, iar congresele partidelor (al PSD s-a şi consumat) ar trebui să ne aducă lămuriri. Întâi de toate, lămuriri ideologice.

În ce fel partidele politice din România răspund nevoilor populaţiei, tot mai stratificate între sat şi oraş, între bugetari şi angajaţi la patron, între lucrători în ţară şi străinătate, în general, între captivi ai statului (încă mulţi) şi oameni care şi-au luat soarta în propriile mâini?

Care este relaţia între cei care ar trebui să elaboreze politici publice şi cei care ar urma să fie beneficiarii acestora? În ultimul timp, peste tot în lume, legătura între partidele politice şi cetăţeni este percepută ca tot mai slabă, este pusă în discuţie şi privită cu tot mai multă nemulţumire. Cu atât mai mult această relaţie ar trebui discutată în România, unde tandemul partid-cetăţeni a căpătat şi o dimensiune malignă, dacă ne gândim că voturile se adună, ca la piaţă, contra unor pungi de făină. Campaniile electorale, succedate în ultimii ani în mod alert, au avut darul să pună între paranteze o serie lungă de probleme mai vechi şi mai noi ale oamenilor, semănând mai mult a violuri decât a competiţie de soluţii.

În intervalul de doi ani şi ceva care urmează, suntem scutiţi de alegeri, iar congresele partidelor (al PSD s-a şi consumat) ar trebui să ne aducă lămuriri. Întâi de toate, lămuriri ideologice. Oricât s-ar fi spus că nu suntem încă pregătiţi pentru aşa ceva, atâta timp cât oamenii deja s-au grupat, în funcţie de interesele şi de viziunile lor, răspunsurile de stânga sau dreapta mai pot întârzia. Din acest punct de vedere, congresul PSD, care deschide seria acestui tip de reaşezare, a fost dezamăgitor. „Un număr de oameni care va obţine un număr de funcţii“ – a caracterizat sec congresul, într-una din pauze, Şerban Mihăilescu. (De altfel, nemulţumit, acesta a şi părăsit partidul a doua zi, pentru o formulă pe cât de incertă, pe atât de puţin încurajatoare.)

Pe partea dreaptă, două partide, PNL şi PD-L. Primul (care îşi propune să-l elimine pe al doilea) trebuie însă să-şi lămurească urgent poziţionarea pe stânga la Bruxelles şi pe dreapta în ţară, ca şi politica de alianţe cu PSD, pentru că adversitatea faţă de preşedintele Băsescu rămâne o justificare mult prea slabă în raport cu articularea politicilor publice. În fine, PD-L, supergonflat în procente de performanţa preşedintelui ţării şi aflat la putere, nu şi-a interiorizat virajul spre dreapta popularilor europeni, mulţumindu-se în prezent cu politicile dictate de organismele internaţionale.

De la congresele marilor partide aşteptăm politică, nu spectacol. //

Cuvinte cheie: congres, politici publice, maligna, campanie, voturi

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22