De același autor
Cand l-am intalnit asta primavara, Ionel Orza, co-proprietarul in varsta de 26 de ani al unei firme de calculatoare din Targu Mures, tocmai se intorsese de la CEBIT — principalul targ european pentru servicii de outsourcing* din domeniul IT. El a fost reprezentantul uneia dintre cele 37 de companii trimise sa promoveze serviciile romanesti de IT la evenimentul de la Hanovra. De fapt, Romania are la ora actuala cel mai mare numar de specialisti in domeniu pe cap de locuitor din Europa de Est. Anul trecut erau 6.500 de companii care operau pe piata romaneasca de IT, avand un profit total de 1,1 miliarde de dolari.
In ciuda bunei organizari a evenimentului, Orza a plecat cu convingerea ca Germania se afla pe o panta descendenta. Sistemul ultraprotectionist de pe piata sociala germana a oferit putine sanse initiativei si intreprinderilor private. De multe ori, proprietarilor de firme de calculatoare le-a fost teama sa se extinda sau sa-si asume anumite riscuri din cauza legislatiei muncii, cu prevederi foarte stricte in favoarea angajatului. Chiar si cei mai agresivi sau nemultumiti dintre tinerii, care si-au facut aparitia in centrul Hanovrei la lasarea serii si carora parea ca le lipseste capacitatea de a se distra, uitand de griji, l-au umplut de indoiala.
Orza nu a ezitat sa faca o comparatie intre tinerii romani care incep sa-si faca un nume in domeniul IT si omologii lor din Germania, inclinand balanta in favoarea celor dintai. Era convins ca inventivitatea si entuziasmul absolventilor care se indreapta catre sectorul IT ar putea inlesni accesul Romaniei pe piata de software. Companiile din India si Asia de Sud-Est au planuri inca si mai grandioase, si este foarte probabil ca Romania nu va fi niciodata un gigant in domeniul IT. Cu toate acestea, opiniile de genul celor exprimate de tanarul intreprinzator sunt neobisnuite.
In general, Germania este vazuta ca o tara dinamica, avand o buna guvernare, care permite dezvoltarea creativitatii. Multi romani sunt de parere ca, din cauza unor evenimente care au dominat istoria tarii precum: jugul comunist (de dupa 1945), risipa sistematica de resurse umane si materiale sub dictatura megalomanului Nicolae Ceausescu (incepand cu 1960) si peste un deceniu de stagnare a reformei sub regimul ex-comunist corupt (incepand cu 1989), Romania nu-si va putea reveni vreodata si este, intr-adevar, condamnata sa esueze in tot ceea ce-si propune.
Impactul vederilor pozitive ale domnului Orza este cu atat mai puternic cu cat ele vin din partea unei persoane din Targu Mures. Am stat de vorba cu el chiar dupa cea de-a 15-a aniversare a tulburarilor din martie 1990. Atunci a fost necesara o diversiune pentru ca oligarhia, in curs de formare la acea data, sa puna mana pe putere. Infrangerea suferita de candidatul puterii la alegerile prezidentiale din decembrie 2004 a creat o noua oportunitate pentru societatea romaneasca, care oricum asimilase valorile occidentale inaintea structurilor statului: aceea de a-si impune punctul de vedere in cadrul structurilor politice.
Capitalul intellectual
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, in varsta de 33 de ani, se declara un reformator in cadrul noului guvern. Nascut in Targu Mures si o figura marcanta a UDMR, a absolvit stiintele informatice la Universitatea Tehnica din Cluj. Dupa declinul industrial, o mare parte din viitorul orasului depinde de utilizarea cat mai eficienta a absolventilor de studii superioare in atragerea industriilor care sa le ofere locuri de munca. Peste 50.000 de studenti frecventeaza cele 7 universitati. Potrivit spuselor lui Ionel Orza, absolvent de Marketing si Management, educatia oferita este riguroasa, mai ales in domeniul IT, si ofera absolventi bine pregatiti. Cu un an in urma se inregistra un exod important de creiere, dar acum majoritatea absolventilor raman in tara si incearca sa-si construiasca un viitor in domeniul IT.
Domnul Nagy considera ca un parteneriat intre universitati si stat este vital pentru dezvoltarea unei industrii IT suficient de elastice care sa tina pasul cu schimbarile extrem de rapide din acest domeniu. Biroului sau ii lipseau atmosfera de toropeala si lipsa de organizare care se mai observa inca in alte ministere din Romania. Dar acest partid, UDMR, a fost absorbit de sistem, cel putin incepand din anul 2000. Domnul Nagy pare a fi constient ca reputatia sa viitoare ar putea depinde de modul in care reuseste sa faca din industria IT unul din motoarele redresarii economiei romanesti. Domeniul IT este responsabil pentru 8% din PIB si se bucura de o rata a cresterii anuale de 10%. In timpul mandatului predecesorului sau, Dan Nica, s-a pus accentul pe informatizarea administratiei publice. La jumatatea anului 2003, 84% dintre institutiile publice aveau deja conexiune la Internet, situand Romania inaintea multor tari din regiune, printre care si Grecia.
Una dintre prioritatile ministrului Nagy este implementarea unei strategii a comunicatiilor care sa duca la eliminarea, pe cat posibil, a diferentelor dintre mediul rural si cel urban. Aproximativ 25.000 de studenti provenind din randul familiilor sarace au beneficiat deja de un program guvernamental care ofera subventii in valoare de 260 de dolari pentru achizitionarea unui computer. Un program al Bancii Mondiale pentru crearea unei comunitati informationale globale se afla inca in stadiul de proiect. Dat fiind faptul ca un sfert dintre romani folosesc in mod frecvent computerul, un comentator a remarcat recent ca nu va mai trece mult timp pana cand vom putea vedea pe dealurile Transilvaniei cate un cioban jucand Solitaire pe propriul laptop.
Ministerul condus de Nagy acopera intregul sistem de comunicatii electronice, iar ministrul spera ca pana in 2008 nu va mai exista nici o companie de stat in acest sector, aflat, in prezent, in proportie de 46% sub monopolul statului. De asemenea, ne asigura ca in cadrul ministerului sau banii publici vor fi cheltuiti cu maxima transparenta, lucru care nu a reprezentat o prioritate in trecut. Toate bugetele, insumand peste 100.000 de euro, trebuie aprobate de Grupul pentru promovarea IT, alcatuit din primul ministru, ministrul Nagy si alti cinci ministri. Mai concret, acest mecanism (de verificare) impiedica anumiti birocrati sa-si promoveze propriile firme-fantoma si sa deturneze fondurile provenite din impozite sau investitii straine.
In Romania, milioane de parinti considera computerul un accesoriu indispensabil pentru reusita in viata a copiilor. Intr-o societate in care solidaritatea intre membrii unei familii compenseaza neajunsurile statului, probabil ca nu sunt multi parintii care vor refuza dorinta propriului copil de a avea un computer.
Romania poseda capital intelectual care sa-i permita castigarea unui loc important pe piata prin promovarea de noi produse. Partenerul de afaceri al lui Orza, Dan Gurghian, este doctorand in IT si inteligenta artificiala, iar aceasta dovedeste ca in Romania exista oameni cu o foarte buna specializare in anumite domenii de activitate. Insa ministrul Zsolt Nagy este de parere ca oferta romaneasca pentru cererea de programe si servicii de outsourcing de pe piata externa este extrem de importanta. In acest fel, mi-a marturisit, romanii se implica in proiecte internationale si vin cu o experienta de care industria romaneasca are nevoie pentru a se adapta cerintelor comerciale actuale.
Este de vazut in ce masura serviciile de outsourcing vor ramane la fel de competitive, data fiind concurenta din tarile asiatice, unde salariile sunt mult mai mici si exista mai multe reduceri la plata taxelor. Dar introducerea, in ianuarie, a cotei unice de impozitare de 16% ar putea avantaja economia. Scopul a fost acela de a reda clasei de mijloc locul cuvenit in cadrul unui sistem economic sanatos, dupa ce aceasta a fost pur si simplu spulberata prin impozite si controale financiare frecvente ale armatelor de inspectori angajati de stat. Aceasta initiativa, adoptata si in alte tari est-europene, a fost criticata de Jacques Chirac pentru ca reprezinta o violare a modelului de economie de piata finantata printr-un sistem cu multe impozite, impus de Uniunea Europeana. Insa in Romania, ca si in alte cateva dintre fostele tari comuniste, principala prioritate este construirea unei clase de mijloc capabila sa inlature oligarhiile bazate pe coruptie si relatii interne.
Domnul Nagy este de acord ca Bucurestiul va ramane centrul industriei IT in Romania. 70% din industria de IT este concentrata in Capitala si tot aici se afla cele mai multe dintre sediile companiilor internationale. Cu toate acestea, la Hanovra au fost prezente mai multe firme din provincie decat anul trecut. Ministrul spune ca nu trebuie uitata nici regiunea estica a tarii: de exemplu in Galati, odinioara unul dintre cele mai mari centre de prelucrare a otelului din Balcani, Dan Nica a infiintat un parc tehnologic. Exista numeroase perspective in domeniul IT si in Iasi, Cluj, Brasov si Targu Mures, orase cu un mare potential de dezvoltare. De asemenea, exista mana de lucru cu o foarte buna pregatire, iar accesul pe piata Europei Centrale si Occidentale se face mai usor.
Tehnologia inlatura sensibilitatile etnice
In martie 1990, oficialitatile romane si maghiare au avut divergente publice pe tema violentelor de la Targu Mures. Cu toate acestea, prima vizita oficiala externa a premierului Tariceanu a fost la Budapesta, in ianuarie anul acesta. De fapt, Zsolt Nagy s-a intalnit cu omologul sau maghiar chiar inainte de vizita premierului, cand au semnat un parteneriat de colaborare pe 4 ani in domeniul hi-tech.
Sunt si alte semne pozitive ca aceasta tehnologie fara frontiere va inlatura sensibilitatile legate de problemele etnice existente in Romania. Chiar daca nu va deveni un lider mondial pe piata de IT, Romania si-a creat deja o reputatie, intr-un domeniu ce necesita capacitatea intelectuala si adaptabilitatea de care tinerii romani nu duc lipsa. Iar aceasta contribuie si la crearea unui sentiment de bunastare unei natiuni care n-a mai avut de mult motive de bucurie. De la tehnocrati pana la parintii care investesc in fericirea propriilor copii, exista speranta ca aceasta revolutie IT sa fie incununata de succes. Si mai presus de toate, exista si o latura a fenomenului, pe cat de neasteptata, pe atat de benefica: anume faptul ca aceasta cooperare internationala in domeniul IT ajuta la apropierea dintre doua popoare care de-a lungul istoriei au fost mai degraba vecini suspiciosi decat prieteni.
* outsourcing (termen intalnit cu precadere in domeniul IT)
= procurarea de servicii sau produse de la o companie externa pentru a diminua costurile propriei companii; munca prestata pentru o companie de catre angajatii altei companii, la costuri mai mici.
Traducere de Cristina Spatarelu
(subtitlurile apartin redactiei)