Pe aceeași temă
Baronul de Iasi- care, speram, nu uita sa aprinda cite o luminare in amintirea acelor vremuri in biserica pe care si-a construit-o cu banii guvernului Tariceanu ( peste 400.000 de euro) in propriul cartier de vile-, ii cere socoteala guvernatorului pentru indrazneala de a nu aprecia cum se cuvine risipa taricenista. Transformat peste noapte in "analist politic" care emite "judecati de valoare lipsite de profesionalism", Isarescu este somat sa-si clarfice urgent pozitia si sa nu mai stea de-a dreapta lui Boc, a carui "naivitate si demagogie" sint molipsitoare.
Dar sa-l lasam pe Relu Fenechiu sa vorbeasca.
"Am constatat cu stupoare că din funcţia onorabilă şi teoretic apolitică, de guvernator al BNR, pe care o deţineţi, v-aţi transformat peste noapte în analist politic şi emiteţi judecăţi de valoare lipsite de profesionalism. Nu ştiu dacă doar aţi stat prea mult pe lîngă domnul Emil Boc şi v-aţi molipsit din naivitatea demagogică a primului-ministru sau sunt alte constrîngeri la mijloc, însă consider că o conferinţă de presă susţinută de liderul Băncii Naţionale nu este un loc propice pentru discuţii despre strategiile partidelor, despre ce ar trebui să promită politicienii sau pentru analize privind deciziile politice din trecut. Consider că declaraţia dumneavoastră conform căreia, în anul 2009, economia ţării era să facă “un infarct”, cauzat de cheltuielile sociale şi salariale aberante din guvernarea precedentă şi lipsa investiţiilor, este complet iresponsabilă şi lipsită total de profesionalism, în condiţiile în care acuzaţi Guvernarea PNL de lipsă de investiţii şi de o politică de destabilizare economică, prin umflarea salariilor, pensiilor şi a ajutoarelor sociale. Conform afirmaţiilor dumneavoastră, România a fost “inundată” în perioada 2006 – 2008 de capitaluri străine, iar mixul de politici macroeconomice nu a fost corespunzător, ceea ce a determinat un model de creştere economică nesustenabilă. Mai mult, aţi apreciat iniţiativele Guvernului Boc din 2009 până în prezent, ca fiind corecte, dar percepute greşit în timpul aplicării”.
Ofticat, Fenechiu continua: "Observ ca din noua pozitie de partener guvernamental, catalogati masura cresterii TVA-ului drept o balba, insa una argumentata de lipsa de sprijin politic in aplicarea totala a masurilor de austeritate".
Scrisoarea deschisa se incheie cu o somatie:
"Domnule Isarescu, consider ca ar trebui sa va clarificati pozitia cu privire la performantele economice ale Guvernului Boc, pentru a demonstra faptul ca sunteti un tehnocrat echidistant, asa cum va impune functia pe care o detineti".
Relu Fenechiu nu e la prima scrisoare. Cind il apuca nervii sau cind ii cere seful de la partid pune mina pe condei. Noroc ca nu o face prea des, Antenele si Realitatea stindu-i mereu la dispozitie pentru defularile zilnice. Scrie cam o data pe an. Precedenta depesa dateaza din 12 ianuarie 2010, adica din perioada in care PNL conditiona intrarea la guvernare alaturi de PDL de postul de premier pentru Tariceanu. Scrisorica, menita a abate atentia de la refuzul PNL, le era adresata lui Boc si Basescu.
"Este de datoria dumneavoastra, ca lideri politici exponentiali, sa prezentati public motivul real pentru care PNL a fost ademenit la guvernare. Ar fi trebuit, oare, ca liberalii sa accepte aceasta evidenta incercare a PD-L de a gasi un tap ispasitor pe care sa arunce vina si responsabilitatea unei guvernari care se anunta dificila? Va informez, stimati domni, ca rolul decorativ pe care l-ati gandit pentru PNL intr-un eventual guvern marioneta pentru a nu mai avea opozitie, cel putin in partea dreapta a esichierului politic, nu reprezinta o varianta de luat in calcul de catre partidul din care fac parte".
Dar ce sa mai rascolim trecutul glorios. Supararile de acum ale domnului Fenechiu sint pe deplin justificate. Boc, sub influenta nefasta a lui Isarescu, nu i-a mai dat bani pentru nicio biserica, iar firma "Fene Grup SA" a trebuit sa se multumeasca doar cu cele primite in mandatul liberal. Adica, racordarea la reteua de apa potabila a cartieruuil de vile "I.C Bratianu, "plin de confort si avantaje, inclusiv prin existenta bisericii”, dupa cum suna reclama.
In schimb, contractele cu statul primite atunci de firmele Fene Grup SA si La Rocca SRL au mers unse inainte. Spre folosul cetatenilor, evident. Asta pentru ca "lucrarile de executie" sint toate cu statul.
- Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sfinta Maria" Iasi (458.852,46 lei din 21.04 2008),
- Primaria Muncipiului Iasi (547.187,44 lei din 31.07 2008),
- Inspectoratul Scolar Judetean Iasi (2.250.000,01 lei din 24.09.2008),
- Universitatea "Ion Ionescu de la Brad (510.426, 49 lei din 29.10 2008),
- Comuna Baltati (577.894,05 lei din 08.06 2010),
- Consiliul Judetean Iasi (3. 768.531,24 din 16.09 2010)
Daca afacerile lui Relu Fenechiu nu prea se potrivesc cu doctrina liberala, in schimb averea cadreaza mult mai bine cu statutul de PNL-ist.
- Terenuri intravilane -3 in Iasi, 1 in Darmanesti, jud. Bacau, 1 in Abrud jud. Alba si, tineti-va bine, 10.200 mp in Rosia Montana)
- Case, 6 numar, sint asa: 3 de locuit, in Iasi (353 mp si 160 mp) si in Rosia Montana (85 mp), 2 case de vacanta, una in Iasi (100 mp) si una in Darmanesti (200 mp) si un apartament in Abrud.
- Masini, 3 bucati, Mercedes, BMW si Hyundai
- Bijuterii si obiecte de arta- 80.000 euro
- Conturile in banci-4.200 si 12.000 lei
- Actiuni la Fene Grup si La Rocca in valoare de 288.000 si 53.000 lei
- Imprumuturi in nume personal catre propriile firme in valoare de 44.273 si 164.758 lei
- Datorii la banci -47.638 euro
- Dividente de la Fene Grup, La Rocca si Tehnorom (medicamente) -755.825,88 lei si 195.896, 91 lei
- Salarii- 88.804 lei ( pe 2009)
Sursa: declaratiile de interese si avere depuse in 2010, 2011 dar care se refera, ambele, la anul fiscal 2009.
Comentarii 8
cristi - 06-15-2011
Foarte bun comentariul semnat "cineva". Dl. Isarescu tuna si fulgera impotriva creditelor in valuta si consumului din import si sustine necesitatea productiei autohtone dar politica BNR este exact pe dos. Mai remarc si o falsitate crasa din articol: ca salariile, pensiile si ajutoarele sociale "bateau recordul mondial la procente din PIB". In realitate procentele alea din PIB erau si sunt printre cele mai mici din Europa. Statul roman cheltuie enorm cu achizitii de bunuri si servicii nu cu salarii si pensii.
RăspundePalatul Culturii - 06-13-2011
Acest Domn Fenechiu astazi este, maine nu mai este. Dar a distrus unul dintre cele mai frumoase monumente ale Romaniei, Palatul Culturii, i-a taiat perspectiva, l-a sufocat, prin constructia monstruoasa si inutila pe care a initiat-o. Toata lumea tace, paralizata de neputinta si frica, in fata acestor oameni cu ceafa mult mai voluminoasa decat creierul. Este pacat, vom plange cu lacrimi mai tarziu, degeaba, cand Romania va arata ca un vesel cartier din Bangladesh.
Răspundesimplu liberal - 06-09-2011
In primul rand respectivul personaj n-ar mai avea ce sa caute in politica ! Doar pentru incompatibilitae,si nimic altceva.Necazurile incep usor pentru bugetarii putrezi de bogati; ajungand sa explice cum a a reusit sa faca averea. Referitor la BNR; de ce credeti D-le Fenechiu ca urmarim doar televiziunile unde sunteti mangaiati pe crestet,si nu sunteti intrebat despre situatiile in care va cam faceti de ras,cel putin.Sa revin cu speta BNR;Dvs., si colegii Dvs.. liberali sustinuti de PSD,a-ti promovat la BNR,cel mai valoros finantist din tara,daca nu din UE,pe D-l Bogdan Olteanu! Ce sa inteleg,veti sustine inlocuirea actualului guvernator cu BO; inlocuirea actualului guvernator doar pentru ca din pozitia lui,v-a spus ce s-a intamplat in extraordinara guvernare Tariceanu?Cand a-ti nenorocit finantele tarii,obligand la imprumuturi inrobitoare?Sper si va doresc sa primiti ce meritati,si Dvs si televiziunile unde sunteti scarpinati intre coarne!
Răspundecineva - 06-08-2011
Sigur, domnu Cr22, Revista22 fiind o instanta care pronunta adesea sentinte, eu sunt aici avocat. Platit gras. Nu vrei sa pui si "organili" sa identifice dujmanul reactionar? Auzi ce crima! Sa aperi pe cineva, in loc sa infierezi dujmanul de clasa cu mania cuvenita!
RăspundeMormaitorul de serviciu - 06-08-2011
Noroc ca noi iesenii il stim pe domnul Fenechiu si ce are in cap si ce poate , adica : NIMIC. Scrisoarea catre d-nul Mugur Isarescu reprezinta atitudinea tipica a unei tate de mahala la adresa unui boier de altadata. Mie personal imi este evident rusine ca PNL-ul local are un astfel de reprezentant.
RăspundeCr22 - 06-08-2011
Acest " @ cineva" are o abordare destul de interesanta . La alt art. ,il apara pe Banias...acum pe Fenechiu . O fi avocat... platit ! Dar nu stiu ce grupare apara !?
RăspundeEmil - 06-02-2011
Interesanta abordarea antecomentatorului meu, "cineva". Lasand deoparte formularile de genul "al doilea mandat basist"...
Răspundecineva - 06-01-2011
Dar de ce v-ati suparat asa de tare pe dl. Fenechiu, ca doar si dl. Basescu e suparat dupa ce propunerea de a deveni prim-ministru a fost tratata cu un insistent refuz de dl. Isarescu. Si ce legatura este intre scrisoarea lui Fenechiu si afacerile lui? Alta decat practica actualei puteri si a sustinatorilor sai de a scoate dosarelul cand ne enervam pe cineva. Daca supararea lui Fenechiu era de inteles, nu prea o inteleg pe cea a lui Basescu, dupa ce in 2009 BNR l-a salvat prin mentinerea artificiala a cursului de schimb. Sigur, asta ne-a costat pe toti peste 10 mld euro, adica mai bine de jumatate din imprumutul FMI. Cu un curs de schimb ajuns la 5-6 lei/euro, cat ar fi fost fara banii de la FMI utilizati de BNR, Basescu nu mai vedea al doilea mandat, indiferent de cadenta votului la Paris. Atata ne-a costat, dintr-un foc, al doilea mandat basist: mai bine de 10 mld de euro. Isarescu si Basescu, dusmanii asistentei sociale, ne-au transformat in 22 de milioane de asistati, prin intermediul cursului de schimb. Cu totii avem venituri supraevaluate, datorita interventiei BNR pe piata in favoarea leului. Evident, unii mai asistati decat altii. De exemplu: X a avut de restituit bancii o suma de 10000 de euro la sfarsitul lui 2009. Pentru asta, la un curs de 4,2 lei/euro, a platit 42000 lei. Dar cursul, fara banii din imprumut aruncati pe piata valutara de BNR, ar fi putut fi sa zicem 5 lei/euro, suma de restituit fiind astfel 50000 lei in loc de 42000. Diferenta de 8000 de lei i-o plateste societatea. Iata un asistat. Dar e o forma de asistenta nociva si netransparenta, mai nociva decat asistenta directa.
Răspunde