Pe aceeași temă
Banca Națională a României (BNR) a anunțat, miercuri, un curs de referință de 4,7569 lei, aceasta fiind a zecea oară, în luna ianuarie, cînd euro atinge un nou nivel record. Din 24 decembrie 2018 până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,5% în fața euro. Miercuri, 9 ianuarie, euro a atins pragul de 4,6722 lei, care a depășit precedentul record, de 4,6695 lei, stabilit în 21 iunie 2018,
În fața volatilității ridicate a leului și a tendinței de depreciere a cursului leului, amplificată de atacul traderilor, BNR are de ales între a majora rapid dobânda, ceea ce nu se mai poate din cauza taxei puse de Vâlcov pe activele bancare sau să lase cursul să fluctueze liber.
Cursurile băncilor comerciale de vânzare a unui euro valabile pentru miercuri sunt:
Banca Transilvania- 4.79 lei
BCR- 4.81 lei
BRD- 4.82 lei
UniCredit- 4.81 lei
CEC Bank- 4.78 lei
Raiffeisen Bank- 4.79 lei
Cel mai probabil, în condițiile actuale, BNR va lăsa leul să-și găsească un palier de variație de peste 4,7 lei/euro iar pe termen mediu posibil ca și dobânda de referință să fie majorată.
„BNR nu mai poate crește rata de politică monetară pentru ca atunci creste și ROBOR, deci nu mai poate apăra cursul la atacuri speculative, care sunt full on acum. Orice trader înțelege acum asta și atacă leul. Cei de la BNR încearcă să calmeze lucrurile, însă nu au argumente de ce nu s-ar duce euro și spre 7 lei, dacă e un atac major al speculatorilor internaționali. Efectiv nu au cum s mai reacționeze rațional vorbind”, a explicat pentru HotNews.ro Andrei Caramitru, consultant economic și antreprenor.
Reamintim că mișcările leului au fost amplificate de politica fiscală imprevizibilă și dezarticulată, în special de OUG 114/2018, care a instituit o serie de taxe noi care să -i ajute pe guvernanți să închidă bugetul pentru 2019.
Media calculată de BNR pentru marți a fost de 4,71 lei/euro, iar ROBOR la 3 luni a crescut miercuri de la 2,97% la 3,03%.