Curtea Constitutionala a AMANAT pana pe 12 septembrie decizia privind REFERENDUMUL. Crin Antonescu ramane presedinte interimar

Fara Autor | 02.08.2012

Pe aceeași temă

CCR a aminat pentru 12 septembrie decizia de validare a referendumului, cerind pina atunci verificarea tuturor listelor electorale, transmit televiziunile de stiri, care-l citeaza pe Tudorel Toader, judecator al CCR. Pina atunci, Crin Antonescu ramine presedinte interimar si Traian Basescu presedinte suspendat.

 

Surse, citate de televiziuni spun ca s-a produs un blocaj, scorul fiind de 5 la 4. Pentru validarea referendumului este necesar un vot de 6 la 3.

judecatorii au respinsa insa, cu unanimitate de voturi, contestatiile privind respectarea procedurii la referendum.

Judecatoarea Aspazia Cojocaru, numita in functie de PSD, a declarat la iesire ca "referendumul ar fi trebuit anulat"

Judecatorul CCR, Ion Predescu, numit de Ion Iliescu, a declarat ca trebuie "sa se verifice realitatea listelor din 29 iulie".

Mndatul procurorului sef al DNA, Daniel Morar, expira in data de 12 august.

Curtea Constitutionala a reluat, joi dimineata, la ora 09.00, sedinta pe tema rezultatului referendumului de demitere a presedintelui suspendat, Traian Basescu. Sedinta s-a incheiat la ora 16.00.

Curtea a informat ca a solicitat de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si de la Institutul National de Statistica (INS) informatii suplimentare, iar oficialii MAI au declarat pentru Mediafax ca institutia a transmis Curtii Constitutionale, la solicitarea acesteia, numarul de persoane aflate pe listele electorale in 29 iulie - 18.292.514.


COMUNICAT DE PRESĂ AL CURTII CONSTITUTIONALE

În ziua de 2 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în exercitarea atribuţiilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului şi la confirmarea rezultatelor acestuia, următoarele:

I. Verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului.

II. Sesizările cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, cu sediul în Bucureşti.

I. În ceea ce priveşte prima cauză, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012.


Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, pâna la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. (Adresele prin care Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă au transmis datele solicitate de Curtea Constituţională sunt anexate prezentului comunicat de presă)

II. Cu privire la celelalte sesizări, în urma deliberărilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, contestaţii formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale

CONTEXT


Presedintele CCR Augustin Zegrean a declarat joi dimineata, inainte de inceperea dezbaterilor privind referendumul, ca s-a solicitat Institutului National de Statistica (INS) sa comunice daca are date referitoare la numarul cetatenilor cu drept de vot.

"Am intrebat la INS daca au date referitoare la numarul cetatenilor cu drept de vot. CCR nu publica documentele din dosar, insa o sa publicam decizia", a afirmat Zegrean, potrivit Agerpres, preluat de Hotnews.ro.

In legatura cu raspunsul primit de la INS, presedintele Curtii a precizat doar ca o sa se vada in decizia pe care CCR o va da.


Intrebat despre posibilitatea pronuntarii joi a unei decizii privind validitatea referendumului, Zegrean a raspuns: "De aceea venim la lucru in fiecare zi, sa dam decizii. Eu stiu daca o sa reusim sau n-o sa reusim? Nu stiu cat dureaza dezbaterile".

El a precizat ca joi urmeaza sa se discute contestatiile depuse impotriva rezultatului referendumului si nu exista un termen legal pana la care Camerele Parlamentului sa se reuneasca pentru a lua act de decizia CCR.

Augustin Zegrean a subliniat ca judecatorii Curtii trebuie sa aiba in dosare documente care le sunt adresate si care nu au fost transmise altor institutii.

"Noi suntem judecatori si noi trebuie sa avem documente trimise catre noi, in dosarele noastre. Noi avem de la BEC hartiile venite in raspunsurile acestea si in contestatii s-au pus anexe de la cele doua institutii. Dar trebuie sa avem la dosarul nostru o hartie trimisa catre noi", a explicat presedintele CCR.

Curtea a precizat ca au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul privind demiterea presedintelui Romaniei desfasurat pe 29 iulie.

"Dupa inregistrare, s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un numar de 18.548 de procese-verbale intocmite de sectiile de votare din tara si strainatate. In acelasi timp, au fost inregistrare trei dosare avand ca obiect contestatii, precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului", arata Curtea.

Conform procedurilor, CCR urmeaza sa se pronunte, cu o majoritate de doua treimi (6 din 9 judecatori), asupra valabilitatii referendumului, judecatorii constitutionali luand in discutie si eventualele contestatii.

De asemenea, Curtea, pe parcursul dezbaterilor, poate cere informatii de la autoritatile publice sau de la Biroul Electoral Central, care sunt obligate sa prezinte informari asupra fazelor si operatiunilor de desfasurare a referendumului. Instanta de contencios constitutional stabileste, ulterior, daca a fost respectata procedura pentru organizarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.

Inainte de publicarea deciziei Curtii in Monitorul Oficial, aceasta este prezentata Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna. Legislativul urmeaza sa ia act de decizia Curtii, iar, in cazul in care ar adopta o hotarare, aceasta poate fi supusa controlului constitutional.

CCR s-a reunit miercuri, incepand cu ora 14, dupa ce a primit dosarele cu procesele-verbale privind rezultatele finale ale referendumului de la membrii Biroului Electoral Central.

Curtea a confirmat ca a primit sesizari privind referendumul din partea Uniunii Social Liberale si din partea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie de votul favorabil a doua treimi dintre judecatorii CCR (6 dintre cei 9 judecatori).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22